2PM

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2PM
2PM 2015'te
Soldan sağa: Jun.K, Chansung, Nichkhun, Taecyeon, Wooyoung, and Junho
Genel bilgiler
UnvanıJimseung-dol (Beastly Idols)
Başladığı yerSeul, Güney Kore
Tarzlar
Etkin yıllar
  • 2008-2017
  • 2021-günümüz
Müzik şirketi
İlişkili hareketler
  • One Day
  • 2AM
  • JYP Nation
Resmî site
ÜyelerJun. K
Nichkhun
Taecyeon
Wooyoung
Junho
Chansung
Eski üyelerJay Park

2PM (Korece투피엠, romanizeTupiem) JYP Entertainment tarafından yönetilen Güney Koreli bir idol grubudur. Grup altı üyeden oluşmaktadır: Jun. K (eskiden bilinen ismiyle Junsu), Nichkhun, Taecyeon, Wooyoung, Junho ve Chansung. Aslen yedi parçalı bir grup olan eski üye Jaebeom (şimdi profesyonel olarak Jay Park olarak bilinir), MySpace'deki yayınlarından kaynaklanan tartışmalar nedeniyle 2009 yılında gruptan ayrıldı.

Hot Blood Men belgesel dizisi aracılığıyla Koreli müzisyen Park Jin-young, One Day olarak bilinen on bir üyeli bir grup kurdu. Sonunda, grup hip hop grubu 2PM ve 2AM olarak bilinen benzer ama bağımsız bir gruba bölündü. 2PM, akrobatik dans stillerini sergileyen "10 Out of 10" (10점 만점에 10점) şarkısıyla çıkış yaptı.[1] Daha sonra "Again & Again" ile ilk 1 numaralı single'larını elde ettiler. Her iki single da 2009 yılında piyasaya sürülen ilk stüdyo albümleri 01:59PM'de yer aldı. Grup, 2011 yılında başka bir Kore albümü olan Hands Up'ı yayınlamaya devam etti. Japonya'daki ilk çıkışlarını o yıl Republic of 2PM ile yaptılar. Grup, sonraki albümleriyle önemli bir ticari başarı elde etti; Grown (2013), Go Crazy (2014), No.5 (2015) ve Gentlemen's Game (2016), her biri ilk 3'e girdi.

Gentlemen's Game için turneye çıktıktan sonra, grup zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle Temmuz 2017'de resmi bir ara verdi. Üyelerin askerlikten geri dönmesi ardından 2PM, Haziran 2021'de yedinci stüdyo albümleri Must ile geri döndü.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıkış öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2PM üyelerinin hepsi (keşfedilmiş olan Nichkhun hariç) JYP Entertainment bünyesine girebilmek için elemelerden geçmiştir. Birçok ses yarışmasını kazanan Jun.K de dahil olmak üzere üyelerin bazıları çoktan eğlence sektöründe deneyimlere sahipti. Ok Taecyeon, Lee Junho ve Hwang Chansung SuperStar Survival (Yıldızların Mücadelesi) yarışmasında yer almışlardır. Üyelerin bir kısmı daha önce Amerika'da yaşamıştır. Eski lider Jaebeom Seattle bölgesinde, Nichkhun Güney Kaliforniya'da yaşamış, Taecyeon ise Kore'ye dönmeden önce Massachusetts'de 7 yıl zaman geçirmiştir.

2PM üyeleri aslen daha büyük bir grup olan One Day'in bir parçasıydılar. Hot Blood Men (Ateşli/Sinirli Adamlar) isimli belgeselde grubun stajerlik günleri görülmektedir. Bu belgeselde eski üye Jaebeom yapılan oylamada hayranlar tarafından en çok oyu alarak programı ilk sırada bitirmiştir. Ayrıca program 3 üyenin (Lee Swichi, Im Daehun, and Yoon Doo-joon) gruptan elenme sürecini de içermektedir ancak bu kısımlar yayımlanmamıştır. Eğitim süresinin sonunda One Day 11 kişiye düşmüş ancak daha sonradan grup 2PM ve 2AM olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

2008-2009: İlk çıkış ve erken başarı, Jaebeom'un ayrılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Koreli grubun "güzel erkek" (Korece: kkonminam) imajı edindiği bir zamanda 2PM çıkış yaparken sert ve maço vahşi bir imaj oluşturmuştu. 2PM maskülen tarzlarını vurgulayarak 2008'de "jimseung-dol" (jimseung Korecede hayvan veya canavar demek) fenomenini yarattı. Jaebeom üyeler arasında yaş olarak en büyük olduğundan ve diğer üyeler tarafından da en yeteneklileri olarak kabul edildiğinden grubun lideri olarak seçildi. Grubun ilk zamanlarındaki teklileri ve ilgili müzik videolarında birçok kez anahtar rolleri oynadı.

2PM Bangkok'da basın toplantısında, Şubat 2009.

2PM ilk teklileri "10 Out of 10" (10 Üzerinden 10) ile 4 Eylül 2008'de çıkış yaptı.[2] Grup, ilk canlı performansını 4 Eylül 2008'de M Countdown'da "10 Out of 10" performansıyla yaptı.[3] Ertesi ay grup, ilk mini albümlerinden "Only You" şarkısının kışa özel bir versiyonunu yayınladı. Aynı zamanda, 2PM, Kore eğlence şovu Idol Army'nin üçüncü sezonuna ev sahipliği yaptı.

16 Nisan 2009'da grup, ikinci mini albümleri 2:00PM Time For Change'i yayınladı ve o ay çıkış single'ı "Again and Again" ile tanıtımına başladılar. Bu geri dönüş ticari başarı ile karşılandı ve "Again and Again", Cyworld, Hanteo, Melon, Mnet ve Muse gibi çeşitli müzik listelerinde bir numaraya yerleşti.[4] Ertesi ay, M Countdown'da ilk Mutizen Song ödülünü, ardından iki tane daha ve bir Music Bank ödülünü kazandılar. 11 Haziran'da 2PM, "I Hate You" (니가 밉다; Niga Mipda) şarkısı M Countdown'da tanıtmaya başladılar.[5] 2PM daha sonra Temmuz ayında "I Hate You" ile M Coun

tdown ve Music Bank listelerinde birincilik elde etti ve 30 Temmuz'da grup M Countdown'da "Only One Song" ödülünü kazandı. O sırada, 2PM ayrıca popüler Kore eğlence şovu Wild Bunny'de de rol aldı.

O yıl daha sonra Jaebeom hakkında bir tartışma ortaya çıktı. 4 Eylül 2009'da Jaebeom'un 2005'te JYP Entertainment'da eğitim görürken kişisel Myspace hesabından Kore hakkında antipatisini belirttiği mesajı hakkında haberler internette su yüzüne çıktı. Mesaj, Myspace hesabını hackleyen bir netizen tarafından ortam dışına çıkarıldı ve Kore medyası tarafından ciddi bir biçimde yanlış anlamlar yüklendi. Konuyla ilgili Jaebeom bir özür yayınladı. Bazılarının Jaebeom'un gruptan çıkarılması konusundaki taleplerine rağmen JYP Entertainment yöneticisi Park Jin-young 7 Eylül'de şarkıcıya güvenoyunu vererek grupta kalacağını belirtti. Fakat ertesi gün Jaebeom resmi hayran sitesinde ortamın yatışması için grubu bırakarak Amerika'ya döneceğini açıkladı. Okula geri dönerek müzik anlayışını geliştirmeyi planlıyordu. Aynı zamanda grup üyelerinden onlara iyi bir lider ve abi olamadığı için özür diledi. Daha iyi bir insan olarak geri döneceğine de söz verdi. Park Jin-young 2PM'in altı kişilik bir grup olarak devam edeceğini açıkladı. Jaebeom'un ayrılışına sebep olan hassas konu nedeniyle 2PM birkaç hafta boyunca eğlence programlarındaki misafirliklerini iptal etmek zorunda kaldı.

İhtilafa rağmen, grup devam edip ilk stüdyo albümünü yayınlamıştır. 01:59PM adı altında yayınlanan albüm 10 Kasım 2009'da piyasaya sürülmüştür. Yine de Jaebeom hakkındaki belirsizlik devam ediyordu. Albümün yayınlanmasının ertesi günü Park Jin-young, şarkıcının dönüşü yakın olmasa da Jaebeom'un isterse 2PM'e dönebileceğini duyurmuştur. Jaebeom'a destek olsun diye, altı 2PM üyesi de 1:59PM albümünden elde edecekleri geliri Jaebeom ile eşit şekilde bölüşmeye karar verdiler. Albüm kapağından yüzü kaldırılsa da, içerisinde Jaebeom tarafından seslendirilmiş şarkılar içeriyordu. Grup albümün çıkış şarkısı olan "Heartbeat" klibinin Jaebeom'suz yeniden çekimini Ekim 2009 tarihinde tamamlamıştır. Albüm de, albümün çıkış parçası "Heartbeat" de pek çok müzik listesinde hızlıca birinci sıraya yükselmiştir. Grup, Kasım 2009'da, albümün tanıtım çalışmalarına Mnet O Good Concert, KBS Music Bank, MBC Music Core ve SBS Inkigayo gibi pek çok müzik programında başlamıştır.

Albümün yayınlanmasından bir buçuk hafta sonra 2PM, Mnet Asya Müzik Ödülleri töreninde sahne alıp, Best Male Group (En İyi Erkek Grubu) ve Artist of the Year (Yılın Şarkıcısı) ödülleri ile onurlandırıldı. Grup, "Again & Again" performansı sırasında Jaebeom'a bağlılıklarını göstermiştir. Performansta, Jaebeom'un olması gereken yer spot ışığıyla aydınlatıldı ve vokalleri şarkıdan çıkarılmadı.

2009 Kasım'ının sonuna doğru, 01:59PM albümünün tanıtım çalışmalarının ikinci haftasında, 2PM televizyonda yayınlanan müzik programlarından birinde (KBS Music Bank "K-Chart") albüm yayınlandıktan sonra "Heartbeat", ile ilk birinciliğini kazanmıştır. Şarkı "K-Chart" listesinde üç hafta daha birinciliğini korumuştur. Ayrıca "Heartbeat" SBS Inkigayo 'nun "Take 7" listesinde üç hafta, bir şarkının seçilmeye hak kazanması için gereken en fazla süre, üst üste birinci sırada kalarak Triple Crown unvanıyla "Mutizen" şarkı ödülüne ulaşmıştır. 30 Aralık 2009'da, Korean Broadcasting System (KBS)'nin yıl sonu müzik festivalinde (KBS Gayo Daechukje) "Again & Again" şarkısı 57,060 oy ile "Song of the Year", (Yılın Şarkısı) seçilmiştir.

2PM'in 01:59PM albümünden ikinci teklisi ise "Tired of Waiting"di. Şarkı ilk olarak SBS Music Festival'de, Aralık 2009'da, canlı olarak sahnelenmiştir. 2PM'in bu albüm için promosyonları Ocak 2010'da SBS Inkigayo'da sergiledikleri performansla son bulmuştur.

Şubat 2010'da JYP Entertainment Jaebeom 'un 2PM'e geri dönmeyeceğini, altı üyenin kabulü ile şirketle olan sözleşmesinin temelli feshedildiğini açıkladı.. Bundan iki gün sonra, fan buluşması ve basın toplantısı şeklinde ayarlanan bir konferans geri kalan altı üye ve JYP Entertainment CEO'su Choi Jungwook katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Birçok 2PM hayran sitesi konferansın hemen ardından Jaebeom'un ayrılışına tepki olarak kendilerini kapatmışlardır. Yönetim, 2PM'in geri kalan altı üyeyle devam edeceğini ve Jaebeom'un yerine yeni bir lider seçilmeyeceğini açıklamıştır.

Nisan 2010'da, 2PM, içerisinde altı şarkı bulunan mini albümleri Don't Stop Can't Stop 'ı yayınlamıştır. Grup, önceki şarkılarına göre daha güçlü bir imaj sergilemek istemiştir bu albümle. Çıkış parçası olan ''Without U'', altı farklı Kore müzik listesinde hızla birinci sıraya yükselmiştir. 2PM, albümün promosyonlarına Mnet'in müzik programı M Countdown'da Nisan 2010'da başlamıştır.

KoreAm dergisinin kapağında, Ağustos 2010.

2PM, Wonder Girls'ün Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dokuz yaz konserinde açılış sanatçısı olarak sahneye çıkmıştır. Ayrıca grup 2010 yılının Mayıs ayında, Los Angeles ve Kaliforniya'da düzenlenen 8. Geleneksel Kore Günleri Müzik Festivali'nde ve Güney Kore Seul'de düzenlenen Dream Concert'de sahne almıştır.[6] Mayıs 2010'da 2PM, 2010 FIFA Dünya Kupası için "What's Your Celebration?" isimli şarkıyı yayınlamıştır. Şarkı K'Naan'ın ''Wavin' Flag''ının benzeridir. Şarkının satışından elde edilen tüm gelirin Güney Afrika'daki FIFA Dünya Kupası başkanlığındaki bağış desteğine gideceği açıklandı.

Haziran 2010'da Taecyeon ve Wooyoung SBS Inkigayo'nun sunuculuğundan ayrılmışlardır. Sonraki ay ise Wooyoung, 2PM'in yoğun programına konsantre olabilmek için Winwin isimli programdan ayrılmıştır. Grup ilk konserlerini 31 Temmuz, 1 Ağustos (Seul) ve 8 Ağustos (Busan) da vermiştir (2AM ve Miss A konsere konuk olarak davet edilmiştir). 12,000'den fazla hayranın katılımı ile 2PM'in ilk konseri Seul'de düzenlenmiştir. Konser'de 2008'den beri yayınladıkları şarkılarını seslendirmişlerdir ve her üyenin solo sahnesi olmuştur. Daha sonra ise 2PM, 2. yılını kutlamak için Seul'de 4-5 Ekim tarihlerinde iki küçük konser vermiştir.

Ekim 2010'da 2PM, dördüncü mini albümü Still 2:00PM 'i yayınlamıştır. Albümün çıkış parçası "I'll Be Back" üst üste iki hafta boyunca Music Bank programında birinci sırada kalmıştır. Kasım 2010'da, Still 2:00PM albümü, beklenmedik bir şekilde, albümün Amerika'da tanıtımı yapılmamasına rağmen Billboard's World Album-Chart listesinde 13. sıraya yerleşmiştir.

MTV Mandarin Music Honors 2010'da 2PM'e "Asya'nın En Popüler Şarkıcısı" ödülü verilmiştir. Grup, geleneksel MMH törenlerinin onuncusu olan törene 18 Ekim'de Wukesong Arena'da katılmıştır. Daha önceden bu törende Rain, Jang Nara ve Shin Seung Hoon "Yılın En İyi Koreli Şarkıcısı" ödülünü almışlardır fakat "Asya'nın En Popüler Şarkıcısı" ödülünü alan ilk Koreli sanatçı 2PM olmuştur. Grup törende "Heartbeat" ve "I’ll Be Back" şarkılarını seslendirmiştir.

2011-2012: Japonya'da ilk çıkış ve ana akım başarısı[değiştir | kaynağı değiştir]

2PM Japonya'da ilk resmi çıkışını, Ryogoku Kokugikan spor salonunda canlı bir etkinlikle Aralık 2010'da yapmıştır. Bu gösteri "2PM 1st Contact in JAPAN" olarak adlandırılmıştır.

Mayıs 2011 de 2PM, Japonca çıkış teklisi “Take Off”u cıkardı. Bu şarkı Ao no Exorcist anime serisinin bitiş şarkısı olarak da kullanıldı Sınırlı A versiyon, normal versiyon ve sınırlı B versiyon ön siparişlerinin çokluğu sebebiyle Take Off , Tower Records Japan'da sırasıyla 1 ve 3 numaralarda yer aldı. Ayrıca USEN'in J-Pop listesinde de birinci olarak bu listede birinci olmuş ilk Kore erkek grubu olma unvanını elde ettiler. 2PM in ilk Japonya konser turu olarak bilinen "2PM 1st Japan Tour 2011 Take Off'' 6 Mayıs'ta Sapporo'da başladı ve bir hafta sonra Tokyo'da bitti. 9 Mart 2011'de 2PM, grubun daha önce yayınlanan Hottest Time of the Day, 2:00PM Time for Change, 01:59PM, Don't Stop Can't Stop ve Still 2:00PM albümlerinden parçalardan oluşan ilk derleme albümleri All About 2PM'yi yayınladı. Japon pazarı için bir kutu seti olarak piyasaya sürüldü. Albüm, Oricon Albums Chart'a 26 numaradan giriş yaptı ve ilk haftasında 4.502 kopya sattı.[7][8]

2PM, 2012 yılında.

Haziran'da JYP Entertainment, grubun ikinci stüdyo albümü olan olan “Hands Up”ın şarkı listesini yayınladı. Albüm 20 Haziran 2011'de yayınlandı. Albümde ilk defa grubun iki üyesinin bestelediği şarkılar da bulunuyordu; Jun.K'in bestelediği “HOT” ve Junho'nun bestelediği “Give It To Me.” ''Hands Up'' bütün büyük listelerde birinci olarak All-Kill (bir kpop şarkısının tüm listelerde birinci olması) yaptı. Çıkış parçaları Hands Up birinci sırada yer aldı ve diğer birkaç albüm parçası da yine listelerde kendine yer buldu. Bu albümün promosyon süresi kısaydı ve bir ay sonra bitti. Bu onlara Japon promosyonları ve “Hands Up Asia Tour”a hazırlanabilmeleri için süre verdi. 6 üyenin beraber yaptığı 2PM Show ise 2011 Temmuz ayında Seoul Broadcasting System'ın E!TV kanalında başladı. Böylelikle ilk defa kendi isimlerini içeren bir televizyon programı yapmış oldular.

2PM, Hands Up albümlerini desteklemek için 2-3 Eylül 2011'de Seul Jamsil Gymnasium'da 15.000'den fazla hayranın katılımıyla iki tarihle başlayan "Hands Up Asia Tour"u düzenledi. Konser turu, grubun yedi şehirde farklı arenalarda sahne almasıyla devam etti: Taipei, Cakarta, Singapur, Kuala Lumpur, Bangkok, Nanjing ve Hong Kong. Grup, Hong Kong'daki AsiaWorld Expo-Arena'daki turnesini tamamladığında, konserlerine katılan toplam 160.000 hayran kaydetti.[9][10]

30 Kasım 2011'de 2PM, ilk Japonca stüdyo albümleri olan “Republic of 2PM” i yayınladı. Bu albüm bütün Japonca teklilerini içeriyordu (Take Off, I'm Your Man ve Ultra Lover) ve en popüler Korece popüler şarkıları olan “Hands Up”ın Japonca versiyonu da vardı. Bunların yanı sıra, Jun.K'in bestelediği, Japon hayranların tabiriyle olarak anılan "Hanarete Itemo" (離れていても, Even When We're Apart) ve dört yeni şarkı da albümde yer aldı. Albümün ana teması ise 50'li ve 60'lı yılların esintilerini taşıyordu. 5 Aralık 2011'den 25 Aralık 2011'e kadar grup "REPUBLIC OF 2PM" Japonya Arena Turu'na başladı, ancak 100.000 biletin tamamı sadece bir dakika içinde tükenirken, JYP Entertainment Fukuoka'da düzenlenecek ek bir konser tarihi açıkladı. Grup, arena turuyla bağlantılı olarak, Japonya'daki çıkışlarından bu yana bir yıllık yıldönümünün anısına Ryokoku'da 25.000 hayrandan oluşan bir izleyici kitlesine "2PM Japan Debut 1st Anniversary Event" düzenledi.

Oricon 2011 satışlarını duyurduğunda 2PM, Japonya'da sadece tekli albüm ve DVD satışlarından elde ettiği 990 milyon yen (12.68 milyon USD) kazançla Johnny & Associates grubu Kis-My-FT2'un ardında, en iyi ikinci yeni çıkan sanatçı oldu.

14 Mart 2012'de 2PM, bonus parçalar "Alive" ve "Move On" da dahil olmak üzere 17 şarkıdan oluşan ikinci derleme albümleri ''2PM Best'' (Kore'de 2008-2011) yayınladı. Albüm, 14 hafta boyunca listede kalmadan önce Oricon Album Chart'ta 5 numaraya ulaştı.[11]

22 Mayıs 2012'de 2PM, Kore pazarı için üçüncü derleme albümleri 2PM Member's Selection'ı yayınladı. Albüm, Gaon Albüm Listesi'nde zirveye ulaştı ve yıl sonuna kadar 21.893 kopya sattı.

24-25 Mayıs ve 28-31 Mayıs 2012'de 2PM, Tokyo'daki Nippon Budokan'da "Six Beautiful Days" konserini düzenledi ve Budokan'da art arda altı gösteri için sahne alan ilk Koreli grup oldu. Daha sonra grubun dördüncü Japonca single'ı "Beautiful" ve 6 Haziran'da "Arena Tour 2011 - Republic Of 2PM" başlıklı canlı bir konser DVD'si yayınladı. Single, piyasaya sürüldüğü gün 73.529'dan fazla kopya sattı ve Oricon'un Daily Singles Chart'ında ikinci sırada yer almayı başarırken, DVD, Oricon's Daily Chart'ın müzik DVD segmentinde ve Combined DVD Chart'ta 2 numarada yer aldı. "Beautiful"un piyasaya sürülmesini desteklemek için 2PM, 9 Haziran'da Osaka'da ve ardından 16 Haziran'da Tokyo'da bir "Hi-Touch" etkinliği düzenledi. Grup daha sonra 23 Haziran'da MTV Music Awards Japan 2012'de bir performans sergiledi.[12]

Nisan 2012'de 2PM, Beyond The One Day olarak bilinen 2AM ile birlikte yer aldığı belgesel filminin Japonya'da yayınlanmasının planlandığını duyurdu. One Day, 2PM ve 2AM olarak ayrılmalarından önceki grup isimleriydi. 13 Nisan'da, belgesel film için bir fragman yayınlandı.

17 Kasım 2012'de Şanghay'daki Mercedes Benz Arena'da başlayan ve altı şehri kapsayan Asya çapındaki ikinci konser turu serisi "What Time Is It?" i gerçekleştirdi ve 21-22 Haziran'da Seul'deki Jamsil Arena'da düzenlenen iki konser tarihi ile sona ermeden önce altı şehri kapsayacak şekilde devam etti: Cakarta, Taipei, Makao, Manila, Guangzhou ve Bangkok.

2013-2014: Daha fazla başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

13 Şubat 2013'te grup, ikinci Japonca stüdyo albümü Legend of 2PM'yi yayınladı. Albüm, daha önce yayınlanan single'lar "Beautiful" ve "Masquerade" de dahil olmak üzere 9 parçadan oluşuyordu. "This Is Love" ve "So Bad" single'ları, albümün tanıtım single'ı olarak 18-19 Şubat'ta iTunes'da dijital olarak yayınlandı. Albüm, ilk haftasında 64.291 kopya satarak Oricon Albums Chart'ın zirvesine çıktı ve dokuz hafta boyunca listede kaldı.[13] 2PM daha sonra 13 Ocak - 24 Şubat 2013 tarihleri arasında Nagoya, Osaka, Tokyo ve Sapporo şehirlerini kapsayan "LEGEND OF 2PM" Japonya Arena Turu'na başladı. Bunu kısa süre sonra Tokyo Dome'da 20-21 Nisan'da 110.000'den fazla kişinin katıldığı bir performansla takip etti.[14]

Bir yıl sonra 2PM, üçüncü stüdyo albümü olan Grown ile Kore'de geri dönüş yaptı. Albümün çıkış parçası "Comeback When You Hear This Song" için 2 Mayıs 2013'te 2PM'in resmi video kanalından bir fragman yayınlandı. Müzik klibinin tamamı ise 6 Mayıs 2013'te diğer on şarkı ile birlikte yayınlandı. Bu albüm iki çıkış parçası içeriyordu ve diğer çıkış parçası olan A.D.T.O.Y (All Day I Think Of You) 11 Mayıs 2013'te yayınlandı.

2 Mayıs'tan 31 Temmuz'a kadar süren tanıtım etkinliklerinin bir parçası olarak grup, Apgujeongrodeo istasyonunda açılan G+Star Zone sergisinde yer aldı. Bu Gangnam-gu ofisinin yoksul çocuklar için yaptığı G+Dream projesinin bir parçasıydı. Grup 16 Mayıs günü, albüm tanıtımlarına Mnet kanalının M! Countdown programında başlamıştır. Tanıtım çalışmaları sırasında A.D.T.O.Y. ve Comeback When You Hear This Song performansları ile sahne alan 2PM, Shinhwa grubunun The Classic albümünün ve Seo In-young'ın Forever Young şarkısının tanıtımlarını yaptığı aynı dönemde tanıtımlarına devam etmiştir.

16 Ekim 2013'te 2PM, 2 Kasım 2013 tarihli sayısında grubun Billboard Japan Hot 100'deki ilk liste başı olan sekizinci Japonca single'ı "Winter Games" i yayınladı.[15]

29 Ocak 2014'te 2PM, 9 yeni şarkıdan oluşan ve daha önce yayınlanan "Give Me Love" ve "Winter Games" single'larını içeren üçüncü Japonca stüdyo albümü Genesis of 2PM'yi yayınladı. Albüm, ilk haftasında 63.212 kopya satarak Oricon Albums Chart'ın zirvesine çıktı ve yedi hafta boyunca listede kaldı.[16] Albümü desteklemek için grup, 27 Ocak - 27 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen "GENESIS OF 2PM" Japonya Arena Turu'na başladı ve Japonya'nın 14 şehrinde 150.000'den fazla kişinin katılımıyla sahne aldı. Tokyo'daki konser turlarının sonunda, grup Kore'ye geri döndüklerini açıkladı.[17]

2PM, 2014 yılında "Go Crazy" Dünya Turu için ABD'de sahne aldı.

Grubun yaklaşan albümünün müzik video çekimleri sırasında çekim setinde yangın çıktı. Yetkililer yangının küçük çapta olduğunu ve itfaiyenin gelmesiyle hemen kontrol altına alındığını söylediler.Yangının klip çekimi esnasında kullanılan havai fişeklerden çıkan kıvılcımla başladığı belirtildi. Hiçbir üye ve set ekibinin zarar görmediği söylendi. Beklenilen geri dönüşün Nisan ayında olması planlanıyordu ama grup üyelerinin kişisel programları yüzünden albümün çıkış tarihi JYP Entertainment tarafından ertelendi. Haziran, Temmuz ayının başı ya da sene sonuna doğru albümün çıkışı öngörüldü. Allkpop sitesinde yayınlanan habere göre JYP Entertainment şirketi temsilcisi ayın 14'ünde Newsen'e konuştu ve "Grubun geri dönüşü şimdilik ertelendi. Geri dönüş için kesin bir tarihe karar verilmese de bu yılın son yarısında gerçekleşebilir." dedi.

31 Ağustos günü, müzik grubunun geri dönüş şarkısı GO CRAZY! için tanıtım fotoğrafları grup üyelerinin sosyal paylaşım hesaplarında kendileri tarafından yayınlandı ve albüm çıkış kesin tarihinin 10 Eylül olacağı açıklandı. 2 Eylül'de geri dönüş için her üyeye özel tanıtım fotoğrafları yayınlandı. 10 Eylül günü, gece 12'de JYP Entertainment şirketinin resmi video kanalından Go Crazy! müzik videosu yayınlandı. İlerleyen günlerde 2PM Mnet M Countdown programında ilk geri dönüş sahnesini sergileyerek Go Crazy albümünün tanıtım çalışmalarına başlamıştır.

2PM sekinci Japonca teklisi "Midaretemina"yı (Go Crazy) Kore albümü ile aynı zaman diliminde yayınlamıştır. 17 Eylül'de yayınlanan tekli Recording Industry Association Of Japan (RIAJ) tarafından "Altın Sertifika Statüsü"ne layık görülmüştür.

Son albümlerini desteklemek için 2PM daha sonra dünya turuna başladı, "Go Crazy! 2PM World Tour", 3 Ekim 2014'te Seul'deki kapalı gişe Jamsil Arena'da konseri ile başladı. Konser turu 5 ülkede 12 şehri kapsıyordu: Seul, Bangkok, Pekin, Newark, Rosemont, Grand Prairie, Los Angeles, Guangzhou, Nanjing, Hong Kong, Cakarta ve ardından Şanghay'daki Mercedes-Benz Arena'da sona erdi.

Mnet Asya Müzik Ödülleri'nde (MAMA) Youku Tudou En İyi Müzik Video ödülüne aday gösterilen 2PM 3 Aralık günü yapılan törende ödülün sahibi olmuştur. Ayrıca 2PM, 21 Aralık günü düzenlenen SBS Gayo Dajeon'da Global Star Award'ı (Global Yıldız Ödülü) kazanmıştır.

2015-2019: Devam eden sürümler ve grubun ara vermesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, dördüncü Japonca stüdyo albümleri 2PM of 2PM'yi 15 Nisan 2015'te yayınladı. Albümde 13 yeni şarkının yanı sıra grubun "Guilty Love" single'ından parçalar yer alıyor. Albüm, ilk haftasında 62.705'ten fazla kopya satarak Oricon Albums Chart'ın zirvesine çıktı ve 10 hafta boyunca listede kaldı.[18] 7 Nisan'dan 31 Mayıs 2014'e kadar 2PM, Osaka, Nagoya, Yokohama ve Tokyo şehirlerini kapsayan ve toplam 150.000'den fazla kişinin katıldığı albümlerini desteklemek için "2PM OF 2PM" Japonya Arena Turu'na başladı. Japonya genelinde 34 bölgede 50 sinema salonunda düzenlenen canlı konser gösterimine 13.000 kişi daha katıldı. Arena turunun sonunda grup, Kore'nin geri dönüşüne hazırlandıklarını açıkladı.[19]

15 Haziran 2015'te 2PM, beşinci stüdyo albümü No.5'i yayınladı. Albümdeki on iki şarkıdan dokuzu üyeler tarafından yazıldı ve başlık şarkısı Jun K tarafından yazıldı.[20] Albüm ticari olarak iyi bir performans sergiledi ve Gaon Album Chart'ta zirveye, Oricon Album Chart'ta 14 numaraya ve Billboard World Albums Chart'ta üç numaraya yükseldi.[21] 2015 yılı sonunda, No.5'in Güney Kore'de 62.618 kopya sattığı bildirildi.

Eylül 2016'da Korea Sale Festa'da sahne alan 2PM.

27 Nisan 2016'da grup, Oricon Albums Chart'ın zirvesine çıkan ve yedi hafta boyunca söz konusu listede kalan beşinci Japonca stüdyo albümleri Galaxy of 2PM'yi yayınladı.[22] Yıl sonuna kadar albüm Oricon'da 122.685'ten fazla kopya sattı. Albümü desteklemek için 2PM, 13 Nisan - 18 Haziran 2016 tarihleri arasında düzenlenen ve Nagoya, Fukuoka, Hokkaido, Tokyo ve Osaka şehirlerini kapsayan "2PM ARENA TOUR 2016': GALAXY OF 2PM" konserine başladı. 15 konser tarihinin tamamı tükendi ve turun sonunda grup, Japonya genelinde 134 sinema salonunda düzenlenen konserin canlı izlenmesine katılan 36.000 hayranıyla birlikte 160.000 kişilik bir katılım kaydetti. Grup daha sonra 26-27 Ekim'de Tokyo Dome'da düzenlenen iki konser tarihi ile devam etti.[23]

3 Eylül 2016'da üye Junho, grubun gelecek hafta için programını Instagram profilinde bir geri dönüşe işaret ederek yayınladı.[24] Ertesi gün, grup sekiz yıllık yıldönümünü birlikte kutladı ve sonuç olarak resmi sosyal medya hesaplarında her üyenin ayrı ayrı fotoğraflarını yayınlayarak bir sonraki geri dönüşleri işaretledi. Altıncı stüdyo albümleri 13 Eylül'de Gentlemen's Game adıyla çıkış single'ı "Promise (I'll Be)" ile birlikte yayınlandı.[25] Albüm Billboard World Albums Chart'a girdi, 11 numaraya kadar yükseldi ve 2 hafta boyunca listede kaldı. Gentlemen's Game, üyeler zorunlu askere alınmaya başlamadan önce grubun son albümüydü.[26] 2PM daha sonra 24-26 Şubat 2017 tarihlerinde SK Olimpik Hentbol Spor Salonu'nda "6Nights" adlı bir konser düzenledi ve bunu 3-5 Mart'ta grubun üyeleri askerlik hizmeti için askere alınmaya başlamadan önce grubun son konser serisi olarak ikinci bir konser tarihi sergiledi.[27]

31 Ocak 2018'de, 2PM'nin altı üyesinden beşi, Taecyeon'un askerlik hizmetini yaptıktan sonra tartışılmak üzere yenilenmesiyle, JYP Entertainment'a yenilenmelerini imzaladı.[28] Ertesi gün, JYP Entertainment, 2PM üyelerini şirketteki en kıdemli grup oldukları için dış ilişkiler direktörü olarak atadı.[29]

Jun.K, 8 Mayıs'ta orduya girdi.[30] Wooyoung, 8 Temmuz'da aktif görev yapmak üzere askere alındı.[31] 25 Temmuz'da Taecyeon'un JYP Entertainment ile yeniden sözleşme imzalamamaya karar verdiği, bunun yerine 51K ile sözleşme imzaladığı açıklandı. Ancak, 2PM ile terfi etmeye devam edeceğini belirtti.[32]

Taecyeon askerlik görevini tamamladı ve 16 Mayıs 2019'da terhis edildi.[33] Junho askerlik hizmetine 30 Mayıs 2019'da kamu hizmeti çalışanı olarak başladı, Chansung ise 11 Haziran 2019'da askere alındı.[34]

Grubun askerlik görevini yerine getirdiği dönemde JYP Entertainment ve Epic Records Japan, Japonya'da iki derleme albüm yayınladı. 18 Eylül 2019'da, daha önce 2012'den 2017'ye kadar Kore'de yayınlanan 15 şarkıdan oluşan derleme albümü 2PM Best in Korea 2 ~ 2012–2017 ~ yayınlandı. Albüm, Oricon Albums Chart'ta 7 numaraya kadar yükseldi ve üç hafta boyunca listede kaldı.[35] Daha sonra 13 Mart 2020'de, daha önce Japonya'da piyasaya sürülen 2011 ve 2016 yılları arasında kaydedilmiş toplam 38 şarkıdan ve iki CD'den oluşan Japonca derleme albüm The Best of 2PM in Japan 2011–2016 yayınlandı. Ön sipariş satışları dikkate alındığında, albüm piyasaya sürüldükten sonra Oricon Albums Chart ve Tower Records Daily Sales Chart'ın zirvesinde yer aldı.[36][37]

2020-günümz: Askerlik hizmetinin sona ermesi ve grubun geri dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Jun. K, askerlik hizmetini tamamladı ve 2 Ocak 2020'de terhis edildi.[38] Wooyoung da 25 Şubat'ta taburcu edildi.[39] Chansung, 5 Ocak 2021'de taburcu edildi.[40] Ocak 2021'de, Junho'nun askerlik hizmetini tamamladıktan sonraki yıl 2PM'nin tam bir grup geri dönüşü yapacağı açıklandı.[41] Junho, 20 Mart'ta terhis edildi ve 2PM'nin askeri hizmetlerini tamamladı.[42] JYP Entertainment daha sonra Haziran sonunda yeni bir albümle geri döneceklerini açıkladı.[43]

7 Haziran 2021'de 2PM'nin yedinci stüdyo albümü Must'la geri döneceği açıklandı. Albüm, aradan bu yana dört yıl ve Gentleman's Game'in piyasaya sürülmesinden bu yana beş yıl geçti.[44] Must 28 Haziran'da üye Wooyoung'un birlikte yazdığı çıkış single'ı "Make It" ile birlikte yayınlandı. Albümün on parçası, caz ve poptan öğeler ödünç alırken, 2PM'nin imzasını taşıyan bunaltıcı elektronik sesini korudu. Öte yandan "The Cafe", tanıdık bir R&B bükülmesi için titreşimli 808 davul kullanıyor.[45]

29 Eylül 2021'de 2PM, Japonca EP'leri With Me Again'i yayınladı.[46]

Diğer etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Katıldıkları televizyon programları[değiştir | kaynağı değiştir]

2PM, 2008 yılının Aralık ayında MBC Kanalı'nın Idol Show (아이돌군단의 떴다!그녀) adlı programının üçüncü sezonuna katıldı.[47] Toplamda 17 bölümden oluşan program, 4 Aralık 2008’den 26 Mart 2009 tarihine kadar sürdü.

Grup ayrıca idollerin yapmaması gereken 10 yasaklı aktiviteyi gerçekleştirerek yıldız olmanın baskısından kaçmaya çalıştıkları Wild Bunny isimli televizyon programında başrolü üstlendi. Program 21 Temmuz 2009 tarihinden 1 Eylül 2009 tarihine kadar sürdü ve 7 bölüm olarak yayımlandı. Yayımlanan son bölümde üyeler yeni bir lider seçmek için ‘Lider Olimpiyatları’ adlı oyunla meşguldü. Bunun üzerine gelişen Jaebeom’un internet tartışmaları ve sonrasında gruptan ayrılması nedeniyle de program süresiz olarak ertelendi.[48]

Ek olarak Taecyeon ve Wooyoung SBS (Seoul Broadcasting System) Kanalı'nın haftalık müzik programı olan Inkigayo’da, Jaebeom ve Chansung ise Introducing Star Friend’s isimli programda boy gösterdiler. Jaebeom gruptan ayrıldıktan sonra onun yerine programlarda Nichkhun konuk olarak yer aldı. 2009 yılının Nisan ve Ekim ayları arasında Nichkhun ve Wooyoung SBS Kanalı'nın yetenek programı olan Star King’e birçok kez katıldı. Diğer 2PM üyeleri de zaman zaman onlara eşlik etti.

Taecyeon ise SBS Kanalı'nda yayınlanan ünlü televizyon programı Family Outing’in 2. sezonunda kalıcı ekip üyesi oldu.[49] Wooyoung da KBS’in ünlü talk showu WinWin’in sunucularından biri oldu.[50] 2010 yılının Mart ayında Junho ünlü spor programı Dream Team 2’nin daimi ekip üyesi olarak geri döndü.[51] Ayrıca Jaebeom da çıkan tartışmalardan dolayı geri çekilmeden önce Eylül ayında KBS’te yayınlanan pilot bir bölümde yer aldı. 2010 yılının Haziran ayında Nichkhun MBC Kanalı'nın popüler televizyon programı We Got Married’da Koreli kız grubu f(x) üyesi Victoria ile sahte evlilik yaparak programın bir parçası olmak için anlaşma imzaladı.[52] 2013 yılında Taecyeon We Got Married’ın Dünya çapındaki versiyonunda (Global Edition) göründü ve Taecyeon'un bu programdaki partneri Gui Gui adında Çinli bir aktris oldu. 2014 yılında ise Wooyoung partneri Koreli aktris Park Se-young’la We Got Married’ın 4.sezonunda yer aldı. Chansung ise Çin'de yayınlanan evlilik programı Perhaps Love'da Çinli oyuncu Liu Yan ile birlikte çift olarak yer almıştır.[53] Bu programın ilk bölümünde Nichkhun da konuk olarak gözükmüştür.

Şimdilerde 2PM üyesi Taecyeon, oyuncu Lee Seo-jin ile birlikte "Three Meals a Day" isimli programda yer almaktadır.[54]

Oyunculuk[değiştir | kaynağı değiştir]

2PM üyeleri küçük rollerden başrollere kadar pek çok kez dizi ve filmde kendilerini göstermişlerdir.

2PM çıkış yapmadan önce Chansung, Jung Il-woo, Park Min-young ve Kim Bum gibi ünlü isimlerle MBC'nin "Unstoppable High Kick" dramasında rol almıştır. "Jungle Fish" ve Japon drama "Kaito Royale" ile oyunculuk kariyerine devam eden Chansung, daha sonra MBC'nin "7th Grade Civil Servant" dramasında yardımcı başrol oyuncu olarak yer almıştır. Beyaz perde çıkışını ise çekimlerine 2013 yılında başlanan "Red Carpet" filminde yapmıştır.[55] 2014 yılı sonunda yayınlanan "A Dynamite Family" filminde ise beş kardeşten birini canlandırmıştır.[56]

Taecyeon ve Wooyoung'ın oyuncu Kim Soo-hyun ve Kore müzik endüstrisinden ünlü isimler olan IU ve Miss A grubundan Suzy ile birlikte başrolünde yer aldıkları popüler televizyon dizisi "Dream High" 2011'de KBS'te yayınlandı.[57] Taecyeon ayrıca Kore yapımı "Cinderella's Sister" dizisinde ve Kim Tae-hee ile birlikte Japon yapımı "Boku to Star no 99 Nichi" dizisinde rol aldı.[58][59] 2013 yılında ise tvN kanalında yayınlanan, Taecyeon'un So Yi-hyun ile başrolünü üstlendiği "Who Are You" dizisi Pazartesi-Salı dizisi olarak ekranlardaydı.[60] Aynı yıl Taecyeon ve oyuncu Lee Yeon-hee "Marriage Blue" filminde evlilik arefesindeki bir çifti canlandırdı.[61] 2014 yılında ise Taecyeon, KBS'nin "Wonderful Days" adlı dizisinde rol aldı.[62]

Junho oyuncular Sol Kyung-gu ve Han Hyo-joo ile birlikte "Cold Eyes" filminde ilk kez oyuncu olarak kendini gösterdi.[63] Ardından 2014'te tarihi film "Memories of the Sword" filminde rol aldı.[64] Çekimleri 2014 yılında tamamlanan başrollerini Kim Woo-bin ve Kang Ha-neul ile paylaştıkları "Twenty" filminde rol aldı.[65]

Nichkhun 2012 yılında Tayland yapımı "Seven Something" ile oyuncu olarak çıkışını yaptı.[66] Japon yapımı "Ouran High School Host Club" filminde Singapurlu şirket yöneticisi Lawrence rolünü aldı.[67] Dream High dizisi ve Doksuri 5 Brothers filminde küçük roller aldı.[68] 2013 yılında Çin yapımı "One And A Half Summer" dizisinde başrolde yer aldı ve dizi büyük başarıya ulaştı.[69]

Reklamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılının Mart ayında 2PM, Koreli giyim markası EXR için model olarak seçildi. Aynı yılın Temmuz ayında ise Tayland hükümeti tarafından hazırlanan turizm kampanyası I Love Thailand için yabancı sanatçıların temsilcisi seçildiler. Ayrıca Nichkhun Tayland Turizm Müdürlüğü’nün en yeni kampanyası olan “Tayland’a Gel ve Bir Ara Ver” kampanyasının yüzü seçildi.

2009’un Ağustos ayında 2PM dünya çapında cinsel istismara maruz kalan çocuk ve gençleri korumaya yönelik yürütülen ‘Soft Hands, Kind Heart’ kampanyası için Body Shop ile işbirliği yaptı.[70]

2009 yılının Ekim ayının sonlarına doğru, 2PM’in tanıtımını yaptığı ve Jaebum’un da yer aldığı Hanami markasının (bir Tay atıştırmalık şirketi) Jaebum’un ayrılmasından önce çekildiği söylenen reklam filmi yayınlandı.

Kasım 2009’da grup için birçok sponsorluk anlaşması yapıldı. Bunlardan ilki Market O’nun “Real Brownie” isimli pastası için olan reklam ve yazılı kampanyadır. Kısa süre sonra, grup Samsung‘un en popüler “Anycall” serisi ürünlerinden biri olan Corby cep telefonunun hem televizyonda hem de Samsung’un internet sitesinde tanıtımını yaptı. 2PM, ayrıca tanıtımını marka için özellikle kaydettikleri yılbaşı şarkısı ve ünlü Koreli aktris Kim Tae-hee ile birlikte yer aldıkları birçok reklam serisiyle Paris-Croissant Yiyecek Şirketi'nin Paris Baget Bayisi'nin tanıtımını yapmıştır.

2010’da 2pm Coca-Cola‘nın ve giyim markası olan ve PONY olarak da bilinen SPRIS ile tanıtımlarını yapmak üzere anlaşma yaptı. Üyelerden Nichkhun, Taecyeon, Jun. K ve Wooyoung Cass Beer markasını tanıttı ve Nichkhun Tayland’da Suzuki’nin Jelato modeli motorsikletlerinin tanıtımına devam etti. Bununla beraber 2 Calvin Klein Güney Kore ile birlikte en son yine Güney Koreli kozmetik ve cilt bakım markası It's Skin in tanıtımlarını yaptı.

2010 yılının ortalarında 2pm, Girls' Generation ile birlikte Caribbean Bay için marka yüzü seçildi.[71][72][73][74] Kısa bir süre sonra Nichkhun hariç diğer 2PM üyeleri Kore’deki turizme destek için hazırlanan “Seoul’e Uç” (Boom Boom Boom) şarkısını söylemek üzere seçildiler. 2PM Samsung’la olan sponsorluk anlaşmalarını yenilemek için Samsung’un yeni modeli Anycall NORi için “Senin için Nori” adlı şarkıyı kaydetti.

8 Haziran 2011’de 2PM Seoul Apgujung’da yer alan Canon Plex Galeri’de gerçekleşen Coca Cola‘ nın 125. yıldönümü etkinliğine katıldılar. Coca Cola yıldönümlerini anmak üzere bu galeride kendi logolarının koleksiyoncularından aldıkları ve tüketici ürünlerin yer aldığı bir sergi açtılar. 2PM, Coca Cola’nın popüler reklam yüzü olduğu için etkinliğe davet edildi, hatta kendi tasarladıkları Coca Cola şişeleri de kendilerine hediye edildi.[75]

2011 yılında en büyük reklamcılık sitesi olan TVCF'de (televizyon reklamları grafikleri) 2PM, en çok izlenen reklamlara sahip olarak en beğenilen model olarak listenin zirvesinde yer aldı. Popülerlik sıralamasında Nichkhun birinci, 2PM ikinci ve Taecyeon onuncu sırada yer alırken, toplam reklam sayısında 2PM onuncu, ortalama reytinglerde ise 2PM dokuzuncu ve Nichkhun onuncu olarak yer aldı. Bu bağlamda 2PM yalnızca reklamcılar tarafından değil aynı zamanda izleyici tarafından sevildiğini de kanıtladı. TVCF sıralamaları halka açık kanallarda yayınlanan reklamları baz alınarak hazırlanır. TVCF geçen yıl başlıca kanallarda yer alan reklamlara dayanan verileri sunar, sıralamayı yayınlanan reklam sayılarına, ortalama puanlamaya, izlenme sayısına ve indirme oranlarına göre ayırır, bu dört grup dışında 2PM izleyicinin en çok beğenisini alarak göze çarpar. JYP Entertainment'tan bir temsilci, "2PM yalnızca Kore'de değil, Tayland'da BRAND'S ve Eversense için reklamlarda yer aldı. Endonezya, Filipinler ve Japonya gibi Asya genelindeki ülkeler daha fazlası için sevgi çağrıları gönderiyorlar." diye konuştu.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Videografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konser turları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "관객과 함께 호흡하는 '퍼포먼스 보이그룹'2PM" (Korece). CNB News. 28 Eylül 2008. 12 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2009. 
  2. ^ "박진영 '내 자존심' 2PM 첫번째 싱글 공개". Newsen. 29 Ağustos 2008. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  3. ^ "'10점 만점에 10점' 2PM '엠카운트다운'으로 가요계 신고식". 한국경제 (Korece). 4 Eylül 2008. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  4. ^ "2PM, 컴백 1주일만에 음원차트 1위 기염". Newsen. 30 Nisan 2009. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  5. ^ "[포토엔]화려한 무대매너 2PM, '니가 밉다' 열창". Newsen. 18 Haziran 2009. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  6. ^ (İngilizce)[1] 13 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. G-Market Dream Concert Line-up Announcement.
  7. ^ "ALL ABOUT 2PM | 2PM". ORICON NEWS. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  8. ^ "2PMの作品". ORICON NEWS. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  9. ^ "2PM kicks off Asian tour". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 4 Eylül 2011. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  10. ^ "2PM wraps up "Hands Up" tour in Hong Kong". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 13 Mart 2012. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  11. ^ "2PM ベスト ~2008-2011 in コリア~(初回生産限定盤B) | 2PM". ORICON NEWS. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  12. ^ "2PM takes over three Oricon charts". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 7 Haziran 2012. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  13. ^ "LEGEND OF 2PM(初回生産限定盤A) | 2PM". ORICON NEWS. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  14. ^ "2PM, 'LEGEND OF 2PM' 日 후쿠오카서 스타트". 스포츠조선 (Korece). 13 Ocak 2013. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  15. ^ Cabison, Rosalie (2 Ocak 2013). "Billboard Japan Hot 100". Billboard (İngilizce). 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  16. ^ "GENESIS OF 2PM(初回生産限定盤B) | 2PM". ORICON NEWS. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  17. ^ tenasia.hankyung.com, Digital (27 Mart 2014). "2PM, 일본 15만 콘서트 투어 종료 … 내달 국내 컴백 | 텐아시아". 텐아시아 연예뉴스 (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  18. ^ "2PM OF 2PM(初回生産限定盤A) | 2PM". ORICON NEWS. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  19. ^ 세계일보 (1 Haziran 2015). "2PM, 日 6개 도시 아레나투어 15만명 동원하며 성공적 마무리". 세계일보 (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  20. ^ "2PM's 'My House' launches with music video". kpopherald.koreaherald.com. 15 Haziran 2015. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  21. ^ devops (2 Ocak 2013). "World Albums". Billboard (İngilizce). 14 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  22. ^ "GALAXY OF 2PM(初回生産限定盤B/JUN.K×TAECYEON盤) | 2PM". ORICON NEWS. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  23. ^ "2PM, 日 5개 도시 아레나 투어…16만 관객 동원". sports.donga.com (Korece). 19 Haziran 2016. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  24. ^ "이준호, Instagram". Instagram. 3 Eylül 2016. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  25. ^ "Update: 2PM Drops Album Spoiler For "Gentlemen's Game"". Soompi (İngilizce). 8 Eylül 2016. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  26. ^ "2PM Shares What They'd Like To Do Together Before Enlisting". Soompi (İngilizce). 29 Eylül 2016. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  27. ^ "2PM announces pre-military concert series". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 5 Ocak 2017. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  28. ^ 이지현 (31 Ocak 2018). "[공식]2PM, JYP와 재계약 완료…"택연은 군 복무 후 재계약 논의"". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  29. ^ 박수윤 (1 Şubat 2018). "2PM, JYP엔터테인먼트 대외협력이사 선임". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  30. ^ 기자, 전원 (11 Mayıs 2018). "[단독] 2PM 준케이, 강원도 양구 '노도신병교육대'서 훈련中". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  31. ^ 심선아 (9 Temmuz 2018). "2PM's Wooyoung joins military". Yonhap News Agency (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  32. ^ 이소담 (25 Temmuz 2018). "[공식입장] 택연, 51K와 전속계약 체결.."2PM 활동은 JYP와 함께할 것"". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  33. ^ 박보람 (16 Mayıs 2019). "2PM's Ok Taecyeon set for return to show biz after finishing military service". Yonhap News Agency (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  34. ^ Khrizvyy (12 Haziran 2019). "2PM Members Taecyeon, Jun.K, & Nickhun Sweetly Send Off Chansung To The Military". HELLOKPOP (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  35. ^ "2PM BEST in Korea 2 ~2012-2017~ | 2PM". ORICON NEWS. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  36. ^ "THE BEST OF 2PM in Japan 2011-2016 | 2PM". ORICON NEWS. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  37. ^ "2PM tops charts in Japan, while Korean fans call for group's return". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 15 Mart 2020. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  38. ^ 스타한국, 이호연 (2 Ocak 2020). "'2PM 두 번째' 준케이, 오늘(2일) 닉쿤·팬들 환영 속 제대". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  39. ^ "2PM 우영, 말년 휴가 중 복귀 없이 조기 전역…코로나19 여파". entertain.naver.com (Korece). 25 Şubat 2020. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  40. ^ "황찬성, 오늘(5일) 미복귀 전역". n.news.naver.com (Korece). 5 Ocak 2021. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  41. ^ 박서연 (14 Ocak 2021). "2PM, 올해 6人 완전체 컴백 기대감 최고조..'우리집' 열풍 드디어 재현하나". n.news.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  42. ^ Yonhap (20 Mart 2021). "2PM's Junho discharged from military". The Korea Herald (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  43. ^ 지승훈 (18 Mayıs 2021). "2PM 완전체 컴백..."6월말 활동 목표" (공식)". entertain.naver.com (Korece). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  44. ^ "2PM, 28일 'MUST' 발매…5년 만 완전체 컴백 [공식]". n.news.naver.com (Korece). 7 Haziran 2021. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  45. ^ "2PM's Comeback Was Never A Maybe — It Was A 'Must'". MTV (İngilizce). 29 Haziran 2021. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  46. ^ "2PM is BACK! 待望の日本オリジナルミニアルバム『WITH ME AGAIN』2021年9月29日(水)発売!各種購入特典も決定!特設サイトもオープン!". www.2pmjapan.com. 19 Temmuz 2021. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  47. ^ ""2PM 데뷔 3개월만에 버라이어티 MC 발탁"" (Korece). newsen. 2 Aralık 2008. 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  48. ^ ""2PM宰范卷入"辱韩"风波 主演节目被无限延播"" ["2PM Jaebeom Kore'yi utandırdı; program süresiz ertelendi"] (Çince). sohu. 11 Eylül 2009. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  49. ^ ""Full cast of Family Outing Season 2 revealed, Daesung is...?"" (İngilizce). allkpop. 9 Ocak 2010. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  50. ^ ""2PM WooYoung and SNSD TaeYeon To Co-Host New Idol Talk Show"" (İngilizce). soompi. 24 Ocak 2010. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  51. ^ ""2PM's Junho and SHINee's Minho Cast for Second Season of 'Let's Go Dream Team'"" (İngilizce). allkpop. 2 Ekim 2009. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  52. ^ ""2PM's Nichkhun and f(x)'s Victoria for We Got Married"" (İngilizce). allkpop. 1 Haziran 2010. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  53. ^ ""Nichkhun, Chansung and Fei to Appear in the Chinise Dating Reality Show 'If You Love'"". allkpop. 29 Mart 2014. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  54. ^ ""Na PD Takes 2PM′s Taecyeon and Lee Seo Jin on a New Cooking Variety Show"". mwave. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  55. ^ ""2PM's Chansung Rolls onto the Red Carpet"" (İngilizce). soompi. 23 Haziran 2013. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  56. ^ ""2PM's Chansung Cast in Movie '5 Brothers of Deoksuri'"" (İngilizce). mwave. 11 Kasım 2013. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  57. ^ ""Taecyeon and Wooyoung confirmed for 'Dream High' + Suzy too"" (İngilizce). allkpop. 28 Ekim 2010. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  58. ^ ""Taecyeon will finally appear in Cinderella's Sister this week"" (İngilizce). allkpop. 13 Nisan 2010. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  59. ^ ""2PM's Taecyeon added to the cast of Kim Tae Hee's Japanese drama"" (İngilizce). allkpop. 28 Eylül 2011. 6 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  60. ^ ""Taecyeon and So Yi Hyun to see ghosts in new tvN drama 'Who Are You?'"" (İngilizce). allkpop. 14 Haziran 2013. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  61. ^ ""2PM's Taecyeon and Lee Yeon Hee reveal their thoughts on marriage"" (İngilizce). allkpop. 7 Kasım 2013. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  62. ^ ""Ok Taec-yeon to play troubled bodyguard"" (İngilizce). The Korea Herald. 22 Şubat 2014. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  63. ^ ""2PM Junho to Make Movie Debut opposite Jung Woo Sung and Han Hyo Joo in Surveillance"" (İngilizce). mwave. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2014. 
  64. ^ ""2PM's Junho confirmed for 'Memories of a Sword' with Lee Byung Hun and Jeon Do Hyun"" (İngilizce). allkpop. 26 Ağustos 2013. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014. 
  65. ^ """" (İngilizce). 
  66. ^ ""Nichkhun's Thai Film to Be Released on July 26"" (İngilizce). soompi. 23 Temmuz 2012. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014. 
  67. ^ ""Nichkhun's movie 'Ouran High School Host Club' to be released on White Day"" (İngilizce). allkpop. 22 Şubat 2013. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014. 
  68. ^ ""2PM's Chansung Says Staff was Suprised by Nichkhun's Cameo Acting in Deoksuri 5"" (İngilizce). mwave. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014. 
  69. ^ ""2PM Nichkhun's Chinese Drama "One and a Half Summer" Becoming a Hit"" (İngilizce). soompi. 9 Temmuz 2014. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014. 
  70. ^ "2PM, 60개국 아동인권보호 캠페인 국내 홍보대사". Asiae (Korece). 5 Ağustos 2009. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2009. 
  71. ^ SNSD and 2PM's Caribbean Bay CF released. 28 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 22 Aralık 2010.
  72. ^ 2PM & SNSD release Caribbean Bay song. 18 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 22 Aralık 2010.
  73. ^ (Korece)소녀시대 유리, 머리카락 넘기는 모습도 '섹시' 22 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. freechal. Retrieved 22 Aralık 2010.
  74. ^ (Korece)소녀시대-2PM ‘캐비’ M/V서 섹시한 라이프가드로 변신 19 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. newscj. Retrieved 22 Aralık 2010.
  75. ^ 2PM '코카콜라 125주년 창립 기념행사 참석' Retrieved 2011.06.08

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]