Kullanıcı:Hatas: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Hatas (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Hatas (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
89. satır: 89. satır:
# [[Kamu malı]] sayfası için mümkünse İngilizce [[:en:Public domain]] sayfasının baştan sona çevirilmesi.
# [[Kamu malı]] sayfası için mümkünse İngilizce [[:en:Public domain]] sayfasının baştan sona çevirilmesi.
# [[GNU Genel Kamu Lisansı]] sayfası için mümkünse İngilizce [[:en:GPL]] sayfasının baştan sona çevirilmesi.
# [[GNU Genel Kamu Lisansı]] sayfası için mümkünse İngilizce [[:en:GPL]] sayfasının baştan sona çevirilmesi.
# [[Liberation (yazı tipi)]] ([[:en:Liberation fonts]]) - Kalkınma Bakanlığı'nın [http://www.bilgitoplumu.gov.tr/wp-content/uploads/2014/04/Birlikte_Calisabilirlik_Esaslari_Rehberi_2.1.pdf Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi]'nde, kamuda belge üretirken [[OOXML]] (.docx, .xlsx, .pptx) biçimlerinin ya da [[OpenDocument]] (.odt, .ods, .odp) biçimlerinin kullanılabileceği, bu dosyaları üretmek için Microsoft Office ya da [[LibreOffice]]'in kullanılabileceği açıkça belirtilmektedir. Ancak [http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.20147074&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=resmi%20yaz%C4%B1%C5%9Fmalarda Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik] - madde 6 gereğince resmi yazışmalarda sadece Times New Roman ya da Arial kullanılabiliyor ki bunlar [[sahipli yazılım|sahipli lisanslı]] yazı tipleri. Bu durum, kamuda [[Pardus (işletim sistemi)|Pardus]] gibi Linux dağıtımlarının yaygınlaşması önünde de bir pürüz teşkil ediyor. Liberation yazı tipi ailesi Windows’ta çok kullanılan Times New Roman, Arial ve Corier tiplerinin yerine kullanabilmek için hazırlanmış ve bu yazı tipleri ile birebir aynı metrik ölçülerde. Lisanslı yazı tiplerini kullanmaya zorlayan bu yönetmelikteki hükmün değiştirilebilmesi için Liberation yazı tipleri hakkında bilinirliği arttırmak ve kaynak göstermek amacıyla Vikipedi bünyesinde Türkçe bir içerik oluşturulumasında büyük yarar var. Bu içerik hazırlandıktan sonra yetkili kuruşlara birer dilekçe yazarak ufak da olsa bir girişimde bulunmak niyetindeyim.
# [[Liberation (yazı tipi)]] ([[:en:Liberation fonts]]) - Kalkınma Bakanlığı'nın [http://www.bilgitoplumu.gov.tr/wp-content/uploads/2014/04/Birlikte_Calisabilirlik_Esaslari_Rehberi_2.1.pdf Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi]'nde, kamuda belge üretirken [[OOXML]] (.docx, .xlsx, .pptx) biçimlerinin ya da [[OpenDocument]] (.odt, .ods, .odp) biçimlerinin kullanılabileceği, bu dosyaları üretmek için Microsoft Office ya da [[LibreOffice]]'in kullanılabileceği açıkça belirtilmektedir. Ancak [http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.20147074&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=resmi%20yaz%C4%B1%C5%9Fmalarda Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik] - madde 6 gereğince resmi yazışmalarda sadece Times New Roman ya da Arial kullanılabiliyor ki bunlar [[sahipli yazılım|sahipli lisanslı]] yazı tipleri. Bu durum, kamuda [[Pardus (işletim sistemi)|Pardus]] gibi Linux dağıtımlarının yaygınlaşması önünde de bir pürüz teşkil ediyor. Liberation yazı tipi ailesi Windows’ta çok kullanılan Times New Roman, Arial ve Courier tiplerinin yerine kullanabilmek için hazırlanmış ve bu yazı tipleri ile birebir aynı metrik ölçülerde. Lisanslı yazı tiplerini kullanmaya zorlayan bu yönetmelikteki hükmün değiştirilebilmesi için Liberation yazı tipleri hakkında bilinirliği arttırmak ve kaynak göstermek amacıyla Vikipedi bünyesinde Türkçe bir içerik oluşturulumasında büyük yarar var. Bu içerik hazırlandıktan sonra yetkili kuruşlara birer dilekçe yazarak ufak da olsa bir girişimde bulunmak niyetindeyim.
|}
|}


153. satır: 153. satır:


== Belirsizlik giderme şablonları==
== Belirsizlik giderme şablonları==
* [[:Kategori:Belirsizlik giderme ve yönlendirme şablonları|Belirsizlik giderme ve yönlendirme şablonları]]
[[:Kategori:Belirsizlik giderme ve yönlendirme şablonları|Belirsizlik giderme ve yönlendirme şablonları]]
{{Diğer anlamı2|Ubuntu}}


* {{İlknot| Red Hat Linux, [[Red Hat Enterprise Linux]] ile karıştırılmamalıdır.}}
{{hakkında|Creative Commons|Creative Commons '''lisansları''' hakkındaki bilgiler|Creative Commons lisansı}}


* {{Diğer anlamı2|Ubuntu}}
{{hakkında|Linux'un tanımı ve bilgisayar sektöründeki yeri|Linux çekirdeği hakkındaki teknik bilgiler|Linux çekirdeği|Dağıtımlar|Linux dağıtımları|Diğer anlamları|Linux (anlam ayrımı)}}

* {{hakkında|Creative Commons|Creative Commons '''lisansları''' hakkındaki bilgiler|Creative Commons lisansı}}

* {{hakkında|Linux'un tanımı ve bilgisayar sektöründeki yeri|Linux çekirdeği hakkındaki teknik bilgiler|Linux çekirdeği|Dağıtımlar|Linux dağıtımları|Diğer anlamları|Linux (anlam ayrımı)}}

* {{İlknot| Bu sayfa falandır filandır, şununla bununla karıtırılmamalıdır.}}


== Bir sayfanın silinmeye aday gösterilmesi ==
== Bir sayfanın silinmeye aday gösterilmesi ==
177. satır: 182. satır:


<code>̣̣<nowiki>{{VikipediːSilinmeye aday sayfalar/sayfanın adı}}</nowiki></code>
<code>̣̣<nowiki>{{VikipediːSilinmeye aday sayfalar/sayfanın adı}}</nowiki></code>

== Kendi kullanıcı sayfanızda cevap yazarken ==
Örneğin "Ahmet" isimli Vikipedi kullanıcısının, mesaj sayfanızda size bir soru soruduğunu düşünün. Aynı safyada sorunun altına cevabınızı yazadığınızda, Ahmet'e bir bildirim gitmesini sağlamak için, mesajınızın sonuna <nowiki>{{ping|Ahmet}}</nowiki> yazın.

{{ping|Hatas}}


== İki sütunlu tablo kullanımı ==
== İki sütunlu tablo kullanımı ==

Sayfanın 22.54, 27 Nisan 2017 tarihindeki hâli


Vikipedi:Babil
Bu kullanıcı Türkçe Vikipedi'de beyaz liste haklarına sahiptir. (doğrula)
Bu kullanıcı Linux tabanlı bir işletim sistemiyle katkıda bulunuyor.
Bu kullanıcı Linux tabanlı Ubuntu dağıtımı ile katkıda bulunuyor.
Bu kullanıcı belgelerini LibreOffice ile üretir.
Bu kullanıcı vektörel çizimler için Inkscape kullanır.
Diğer kullanıcılar

Türkçeye çevirilmesine ihtiyaç duyulan bazı özgür yazılım maddeleri

Özgür yazılım, özgür içerik konularında Türkçeye çevirilmesine ya da çevirinin devam ettirilerek geliştirilmesine ihtiyaç duyulan çok sayıda madde var. Bu maddeler içinde daha fazla önem arz ettiğini düşündüğüm bir kaç maddeyi altta sıraladım. Yabancı dil bilen ve bu konularda uzmanlığı olan yazarların bu maddeleri Türkçeye çevirmeleri-geliştirmeleri temennisiyle...

  1. Mevcut Özgür yazılım maddesinin, Free software sayfasından ve GNU'nun hazır Türkçeye çevirilmiş sayfalarından yararlanılarak geliştirilmesine ihtiyaç var. Özgür yazılım konusundaki en temel madde bu, ancak bizdeki sayfa son derece kısıtlı bir içerik sunuyor.
  2. Özgür ve açık kaynak yazılım lisanslarının karşılaştırması - Comparison of free and open-source software licenses Mevcut GPL, LGPL, MIT, BSD, MPL, CC gibi lisans maddelerimizin içeriği çok iyi durumda değil. Tüm bu lisans maddelerini geliştiremesek bile en azından bu lisanslar arasında temel farklılıkları ortaya koyan bu karşılaştırma sayfası büyük iş görecektir.
  3. Telif feragatı sayfası için mümkünse İngilizce en:Copyleft sayfasının baştan sona çevirilmesi.
  4. Kamu malı sayfası için mümkünse İngilizce en:Public domain sayfasının baştan sona çevirilmesi.
  5. GNU Genel Kamu Lisansı sayfası için mümkünse İngilizce en:GPL sayfasının baştan sona çevirilmesi.
  6. Liberation (yazı tipi) (en:Liberation fonts) - Kalkınma Bakanlığı'nın Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi'nde, kamuda belge üretirken OOXML (.docx, .xlsx, .pptx) biçimlerinin ya da OpenDocument (.odt, .ods, .odp) biçimlerinin kullanılabileceği, bu dosyaları üretmek için Microsoft Office ya da LibreOffice'in kullanılabileceği açıkça belirtilmektedir. Ancak Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik - madde 6 gereğince resmi yazışmalarda sadece Times New Roman ya da Arial kullanılabiliyor ki bunlar sahipli lisanslı yazı tipleri. Bu durum, kamuda Pardus gibi Linux dağıtımlarının yaygınlaşması önünde de bir pürüz teşkil ediyor. Liberation yazı tipi ailesi Windows’ta çok kullanılan Times New Roman, Arial ve Courier tiplerinin yerine kullanabilmek için hazırlanmış ve bu yazı tipleri ile birebir aynı metrik ölçülerde. Lisanslı yazı tiplerini kullanmaya zorlayan bu yönetmelikteki hükmün değiştirilebilmesi için Liberation yazı tipleri hakkında bilinirliği arttırmak ve kaynak göstermek amacıyla Vikipedi bünyesinde Türkçe bir içerik oluşturulumasında büyük yarar var. Bu içerik hazırlandıktan sonra yetkili kuruşlara birer dilekçe yazarak ufak da olsa bir girişimde bulunmak niyetindeyim.


Özgür yazılım maddelerine katkıda bulunmak isteyen yeni Vikipedi kullanıcıları için kısa kısa notlar:

Özgür yazılım ekran görüntülerini Commons'a yüklemek

Çeşitli özgür yazılımlardan aldığınız ekran görüntülerini Vikipedi'ye yerine Wikimedia Commons'a yüklemeniz tavsiye edilir. Wikimedia Commons, serbest/özgür telifli medya dosyalarının bulundurulduğu bir depodur. Bu depoya yüklenen görseller tüm dillerdeki Viki projelerinde (tekrar yüklemeyi gerektirmeksizin) doğrudan kullanılabilmektedir.

Görselleri yüklerken doğru lisans bilgisi ile yüklemeye dikkat ediniz, aksi taktirde yüklediğiniz dosyalar bir süre sonra silinirler. Bir özgür yazılımdan aldığınız ekran görüntüsünü Commons'a yüklerken, yüklemenin ilk aşamasında "Kendi çalışmam" seçeneğini işaretlidiğinizde, dosya otomatik olarak "Creative Commons BY-SA" lisansı ile lisanslanmaktadır.


Commons'a yüklenebilecek görseller

Commons'a serbest telifli olmayan yazılımların ekran görüntüsü yüklenemez (şurada belirtilmiştir). Serbest telifli olmayan yazılımların ekran görüntüsünü kullanmanız gerekiyorsa bunu Commons'a değil Vikipedi'ye yüklemelisiniz.


Commons'a yanlışlıkla yüklediğiniz bir dosyanın silinmesini isterseniz

Commons'a yüklenmiş bir dosyayı kolayca silinmeye aday göstermek için site arayüzünde solda Araçlar (ya da Toolbox) menüsünde yer alan "Nominate for deletion" seçeneğine tıklayın. Açılan kutucukta, silinmeye aday göstermenizin gerekçesini belirtin.

Kaynakça için ad tanımlama

  • <ref name="Linux'un tanımı">[http://www.linux.org.tr/linux-nedir/ Linux.org.tr'de "Linux nedir?" sayfası]</ref>
  • <ref name="Linux'un tanımı"/>

(Referans adı, iki tırnak işareti arasında yazılmazsa hata verebilir.)

Web kaynağı şablonu

Bir web kaynağını kaynak olarak göstermek için Web kaynağı şablonu da kullanılabilir.

Kısa hali: {{Web kaynağı | url = | başlık = | erişimtarihi = }}

Uzun hali: {{Web kaynağı |url = | başlık = | erişimtarihi = | tarih = | yayımcı = }}

Hem güncel URL hem arşiv URL içeren hali: {{Web kaynağı | url = | başlık = | erişimtarihi = | arşivurl = | arşivtarhi = }}

Sadece Arşiv URL içeren kısa hali: <ref>{{Web kaynağı | arşivurl = | arşivtarihi = | başlık = }}</ref>

Belirsizlik giderme şablonları

Belirsizlik giderme ve yönlendirme şablonları

Bir sayfanın silinmeye aday gösterilmesi

Bir sayfayı hizmetlilerin silmesi için öncelikle silinmeye aday göstermemiz gerekli. Bunun için;

1. Öncelikle sayfanın başına {{yk:sas}} ekleyip kaydederiz. Böylece sayfanın başına, altta görülen silinmeye adaylık şablonunu eklemiş oluruz.

2. Ardından şablonda geçen "burada" bağlantısına tıklayarak otomatikman Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/sayfanın adı şeklinde boş bir sayfaya yönlendiriliriz. Bu sayfaya ̣̣{{yk:sas2 | sa=sayfa adı | metin=Sayfa ne için silinmelidir.}}--~~~~ yazıp silinmeye adaylık gerekçesini belirtip kaydederiz.

3. SAS tartışmalarına katılan kullanıcılara haber vermek için Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar sayfasının altına şunu eklerizː

̣̣{{VikipediːSilinmeye aday sayfalar/sayfanın adı}}

Kendi kullanıcı sayfanızda cevap yazarken

Örneğin "Ahmet" isimli Vikipedi kullanıcısının, mesaj sayfanızda size bir soru soruduğunu düşünün. Aynı safyada sorunun altına cevabınızı yazadığınızda, Ahmet'e bir bildirim gitmesini sağlamak için, mesajınızın sonuna {{ping|Ahmet}} yazın.

@Hatas

İki sütunlu tablo kullanımı

Kişisel notlar

  • (R) ve (TM) birer ticaret hukuku terimi olup ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. Endüstrilere ve şirketlere yöneliktir, kişilerin özel ürünlerini korumaz. Bir ismin, kelimenin, cümlenin, logonun, sembolün, tasarımın, resmin ya da bunların karışımını temsil edebilir.
  • TM: Trade Mark = Ticari Marka demektir. Resmi patent ofisine tescil başvurusu yapılmış ve henüz tescil edilerek marka tescil belgesine bağlanmamış markalarda kullanılır. Genelde ABD'de kullanılır.
  • (R): Registred Trade Mark = Tescilli Marka: Kısaca "Registered" olarak okunmakta ve "Tescillidir" anlamına gelmektedir. Resmi patent ofisinden marka tescil belgesini almış markalarda kullanılır. Markası tescil olmuş bir ürünün logosunda (R) işaretinin kullanılması aslında zorunlu değildir. Yine de şirketler, olası taklitçilere karşı markanın yasal koruma altında olduğu uyarısında bulunmak için (R) simgesini kullanırlar. Bu nedenle bazı ünlü markalar, tescil edilmiş olmalarına rağmen estetik nedenlerle (R) işaretini kullanmamaktadırlar. Örnekler: Pepsi, Coca Cola, Oracle, LibreOffice logosu , Firefox logosu
  • (c) Telif hakkı (Copyright) : Kişinin ya da kuruluşun her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce ve ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. (R) ve TM 'nin aksine Telif Hakkı için herhangi bir patent ofisine ya da tescil bürosunda (noter vs.) tescil edilmesine gerek yoktur.kaynak Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar. Dolayısıyla bir ürünün telif haklarının olması icin (c) işaretine ihtiyaç yoktur, orjinal olan her ürün doğuştan telif haklarına sahiptir.
Telif hakkının koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.telifhaklari.gov.tr Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Koruma süresinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.
  • Şuradaki çizelgede de görüleceği üzere Kamu Malı olan bir ürün/yazılım, özgür yazılım lisansı ile lisanslı bir ürüne göre bir kademe daha serbestir. Çünkü kamu malı olan bir eser, üzerinde hiçbir telif hakkı olmayan yazılım demektirkamuya açık yazılım Özgür yazılım da az da olsa telif hakları söz konusudur örneğin yazılımın kimler tarafından üretildiğinin belirtilmesi gereklidir.

Bağlantılar

  • Vikipedi:Adil kullanım
  • Vikipedi:Logolar
  • Şablon:Adil kullanım gerekçesi sayfasındaki açıklamada belirtildiği üzere adil kullanım çerçevesinde bir SVG dosyasını yüklerken "Düşük Çözünürlük?" satırının karşısına "düşük çözünürlükte kullanılması gerektiği" yazılmalıdır.
  • Adil kullanım çerçevesinde logo yüklemek için örnek şablonlar: şablon1, şablon2, şablon3
  • Adil kullanım çerçevesinde ekran görüntüsü yüklemek için örnek şablonlar: şablon1, şablon2
  • Adil kullanım çerçevesinde bir web sayfasının ekran görüntüsünün kullanımı için örnek şablon.