Canlı sistem

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Canlı sistem olarak açılmış Ubuntu işletim sisteminin masaüstü

Canlı sistem (canlı CD, canlı DVD ya da canlı USB), bilgisayarın sabit diskine yazılmadan tamamen bir CD/DVD/USB bellek gibi ortam üzerinden okunarak bilgisayarın geçici belleğinde (RAM'de) çalışan, kurulum gerektirmeyen bir üründür. "Çalışan sistem" olarak da bilinir.

Canlı sistemler kullanılarak sabit disk'e gerek kalmadan bilgisayarda işletim sistemi başlatılabilir. Canlı sistem kullanımının farklı amaçları vardır.

Kullanım amaçları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pek çok Linux dağıtımının kurulum medyası (CD / DVD / USB) aynı zamanda canlı sistem özelliklidir (ya da kurulum medyasından ayrı olarak canlı sistem sürümü yayınlanmaktadır). Canlı sistem özellikli bir işletim sistemi, bilgisayara kurulmadan, güvenli bir şekilde denenebilmektedir. Canlı sistem ile yapılan denemenin, bilgisayarda yüklü bulunan mevcut işletim sistemlerine ve verilere herhangi bir zararı yoktur.
  • Canlı sistemler herhangi bir nedenden dolayı normal yollarla işletim sisteminin başlatılamadığında bilgisayardaki belgelere ulaşmak için kullanılabilir. Herhangi bir sebepten ötürü bilgisayarda kurulu bulunan işletim sisteminin açılamadığı durumlarda bir canlı CD/DVD/USB bellek aracılığıyla sistem açılarak bilgisayardaki belgelere ulaşılabilir ve bu belgeler harici disk gibi ortamlara kopayalanabilir. İnternet tarayıcısı kullanılarak internetten yardım alınabilir.
  • Kurtarma amaçlı olarak yayınlanan (Knoppix, Boot-Repair-Disk 19 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Rescatux 27 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi) bazı canlı sistemler; herhangi bir nedenden dolayı zarar görerek açılmayan işletim sistemlerinin açılış sisteminin onarılması için kullanılabilir.
  • Bilgisayarın sabit disk bölümlerinin yeniden yapılandırılması (disk bölümlerinin küçültülerek yeni bölüm oluşturulması, disk bölümlerinin silinmesi, biçimlendirilmesi gibi...) işlemler için kullanılabilir. GParted ve Parted Magic buna örnek olarak gösterilebilir.
  • Virüs taraması yapmak için kullanılır.