Vikipedi:Hizmetliler için silme rehberi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Hizmetliler için silme yönergeleri sayfasından yönlendirildi)

Hizmetlilerin silme işlemleri yapmadan önce burayı dikkatli okumaları gerekmektedir.

Silmeye karar verme[kaynağı değiştir]

  1. Kabaca bir fikir birliğine ulaşılmış olmalıdır.
  2. Vikipedi'ye katkıda bulunanların kararlarına ve duygularına sağduyulu ve saygı ile yaklaşın.
  3. Bir kural olarak, silme işlemi için aday gösterdiğiniz veya hakkında görüş bildirdiğiniz sayfaları kendiniz silmeyin. Başka birisi yapsın.
  4. Şüphe duyarsanız silmeyin.

Kabaca fikir birliği[kaynağı değiştir]

Hizmetliler, fikir birliğine ulaşıldığında (yaklaşık olarak %60-80) karar verirken ellerinden geldiği kadar tarafsız karar vermelidir. Hizmetliler yapılan yorumların ve fikirlerin iyi niyetli olmadığını düşündükleri zaman geçersiz sayabilirler. Kukla hesapların yaptığı görüşler geçersiz sayılmaktadır.

Bazı fikirler diğerlerinin üzerine çıkabilir. Mesela bir kullanıcı ciddi bir telif ihlalini görebilir, bu durumda o sayfa hızlı silinir. Şayet bir sayfa silinecek, fakat belli bir noktada başka kaynaklar bulunursa veya madde yeni baştan yazılırsa sayfa kalabilir. Fikir birliği silinmesi yönünde ise, fakat madde bir kullanıcı sayfasına gidecekse sayfa kullanıcı sayfasına taşınır.

Sayfaları silerken[kaynağı değiştir]

Burada hizmetliler için sayfa silme sırasında takip edecekleri birkaç nokta belirtilmiştir.

  1. Bir sayfayı silen bir hizmetli, tartışma sayfasının veya alt sayfalarının silinmesi veya silinmemesi gerektiğini düşünebilir. Silmemesi durumunda silme kaydında tartışma sayfasına bir bağlantı vermesi gerekir.
  2. Basit olarak silmek, sayfanın tartışma sayfasını ve alt sayfalarını otomatik olarak silmez. Eğer silecekseniz önce onları silin daha sonra ana sayfayı silin.
  3. Vandalizm olmaması durumunda, kişisel bir rapor veya içerik olması durumunda bir yere (tartışma sayfası veya meta) bir kopyasını koymadan silmeyiniz.
  4. Sayfa silme nedeni belirtirken, aşağıdakilerin eklenmemesine dikkat edin.
    • Telif hakkı olan metinler
    • Kişisel bilgi içerik: 'XYZ kötü kokuyor ve telefon numarası (123) 456-7890
  5. Sayfayı nasıl geri getireceğinizi bilmiyorsanız sakın silmeyin.
  6. Silinen sayfaların yönlendirmeleri ya silinmeli ya da gerekli kısımlara yönlendirilmelidir.
  7. Şayet silinecek sayfanın başlığında bir sayfa olması gerekmiyorsa, ona bağlantı veren tüm sayfalardaki bağlantılar kaldırılmalıdır.
  8. Şayet silinecek sayfanın başlığı, olması gereken bir başlık ise ve içerik gereksizse, makale isteklerine ekleyiniz.
  9. Şayet sayfa silinecekse, fakat içeriğinin bir kısmı mevcut farklı bir sayfada kullanılabilecekse; sayfanın ismini doğru bir isme yönlendirin (sayfanın geçmişini korumak için GFDL), içeriğini mevcut makaleye kopyalayın (diğer sayfanın ismi ile bir özet verin), daha sonra o sayfayı mevcut sayfaya yönlendirin.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]