Dizinin limiti: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Benevolent (mesaj | katkılar)
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q847204 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
110. satır: 110. satır:
[[Kategori:Limitler]]
[[Kategori:Limitler]]
[[Kategori:Diziler ve seriler]]
[[Kategori:Diziler ve seriler]]

[[en:Limit of a sequence]]

Sayfanın 00.58, 20 Haziran 2014 tarihindeki hâli

n n sin(1/n)
1 0,841471
2 0,958851
...
10 0,998334
...
100 0,999983

n pozitif tam sayısı çok çok büyük olursa, n sin(1/n) hemen hemen 1'e yaklaşır. Bu durumda "n sin(1/n) dizisinin limiti 1'e eşittir" denir.

Matematikte, bir dizinin limiti, dizinin terimlerinden "elde edilen" bir değerdir. Eğer böyle bir limit varsa diziye yakınsak denir. Eğer yakınsamıyorsa bu durumda ıraksak denir. Bir dizinin limiti kavramı, analizde sıkça kullanılır.

Limitler, herhangi bir metrik veya topolojik uzayda tanımlanabilir. Fakat çoğunlukla, öncelikle reel sayılarla ifade edilirler.

Reel sayılar

{an} yakınsak dizisinin grafiği mavi ile gösteriliyor. n artarken dizinin limitinin 0'a yaklaştığı görülebiliyor.

Formal tanım

dizisinin limiti olursa, aşağıdaki şartlar sağlanır:

  • sağlayan her reel sayının, bir doğal sayısı vardır. Her doğal sayısı için, olur.

Başka bir ifade ile, her yakınlık ölçüsü için dizinin terimleri, sonuçta limite yaklaşır. dizisi, limitine yakınsıyorsa veya yakınsaksa, veya şeklinde sembolize edilir.

Bir dizi eğer bazı limitlere yakınsıyorsa, dizi yakınsaktır, aksi taktirde ıraksaktır.

Örnekler

  • Sabit x için eğer oluyorsa, olur. İspat: seçelim. Her için, olur.
  • ise, olur. İspat: seçelim (tam değer fonksiyonu). Her için, olur.
  • çift sayısı için ve tek sayısı için oluyorsa, olur. ( ister tek ister çift olsun olur.)
  • Herhangi bir reel sayı için, ondalık yaklaşımları alınarak bir dizi elde edilebilir. Örneğin, , 'e yakınsar. ondalık temsilinin, önceki dizinin limiti olduğuna dikkat edin. Bu limit şöyle sembolize edilir;
.
  • limitinde olduğu gibi her zaman için belli değilse, bu durumda sıkıştırma teoremi sıkça kullanılır.

Özellikler

Genellikle aritmetik işlemler kullanılarak dizilerin limitleri hesaplanabilir. Eğer ve oluyorsa, , olur. Ya b ya da herhangi bir sıfır ise, olur.

Herhangi bir f süreklilik fonksiyonu için, oluyorsa, olur. Herhangi bir reel değerli f fonksiyonunda süreklilik, ancak ve ancak dizilerin limitlerinin devamlılığıdır (gerçi sürekliliğin genel gösteriminde bunun doğru olması gerekmez).

Reel dizilerin limitlerinin diğer bazı önemli özellikleri şunlardır:

  • Bir dizinin limiti eşsizdir.
  • (Eğer ise)
  • Tüm 'ler bazı 'lerden daha büyük ise ve oluyorsa, olur
  • (Sıkıştırma teoremi) Tüm için oluyorsa ve ise, olur.
  • Eğer bir dizi sınırlandırılmış ve monotonik ise dizi yakınsaktır.
  • Bir dizi yakınsak ise ancak ve ancak tüm alt dizileri de yakınsaktır.

Bu özellikler, doğrudan kullanımı külfetli olan formal tanımlar olmaksızın limitleri elde etmek için kullanılır. çoğaltılabilir. Yukarıdaki özellikleri kullanarak olduğu ispatlandıktan sonra , () olduğunu göstermek kolaylaşır.

Sonsuz limitler

Bir dizisi sonsuza yaklaşıyorsa, veya şeklinde yazılır ve her K için bir N varsa, her için olur. Burada dizinin terimleri, sonuçta her bir sabit K dan daha büyüktür. Benzer şekilde, ise, her K için bir N varsa,.her için olur. Eğer bir dizi sonsuza yaklaşıyorsa veya eksi sonsuz ise, dizi ıraksaktır (yine de, bir ıraksak dizi artı veya eksi sonsuza yaklaşmalıdır).

Metrik uzaylar

Tanım

(X, d) metrik uzayındaki bir x noktası, (xn) dizisinin limitidir. Eğer tüm ε > 0 ise, bir N vardır. Her için, olur. ve olduğunda bu tanım tüm reel sayılar için geçerli olur.

Özellikler

Herhangi bir f sürekli fonksiyonu için, eğer oluyorsa, olur. Bir f fonksiyonunda süreklilik, ancak ve ancak dizilerin limitlerinin devamlılığıdır.

Topolojik uzaylar

Tanım

(X, τ) topolojik uzayında bir x noktası, (xn) dizisinin limitidir. Eğer x noktasının tüm U komşuları için bir N varsa, her için, olur. Eğer (X,d) metrik uzay olur ve , d tarafından oluşturulan bir topoloji ise bu tanım metrik uzayını verir.

Bir T topolojik uzayında noktasındaki dizinin limiti, fonksiyonun limitinin özel durumudur: uzayındaki tanım kümesi genişletilmiş reel sayılar çizgisinin indüklenmiş topolojisindedir. T değeri ve n fonksiyon argümanı, bu uzaydaki 'in limit noktası olan +∞'a yaklaşır.

Özellikler

X Hausdorff uzayındaki dizilerin limitleri var olduğu müddetçe eşsizdirler. Bunun genel bir durum olmadığına dikkat edin. Özellikl, x ve y noktaları topolojik olarak benzer ise, x e yakınsayan her hangi bir dizi y ye de yakınsamalıdır. Bunun tersi de geçerlidir.

Cauchy dizileri

Bir (xn) Cauchy dizisinin grafiği mavi ile gösteriliyor. xn, n ye karşıdır. Dizi bir limit noktasına yakınsıyor. Reel sayılarda her Cauchy dizisi bazı limitlere yakınsar.

Cauchy dizisi, terimleri rastgele yakın olan bir dizidir. Cauchy dizisi kavramı, metrik uzayında, özellikle reel analizde ortaya çıkar.

Bir dizi yakınsıyorsa ancak ve ancak Cauchy dizisidir.