Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Justinianus 2: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Buzuldiyar (mesaj | katkılar)
k Önemli bilgilendirme!
81. satır: 81. satır:


Sorularım bunlardan ibarettir, cevaplarsan memnun olurum. Adaylığında başarılar dilerim.--[[Kullanıcı:Kadı|<span style="1px 1px 2px #708090;font-size:105%;color:#708090">'''Kadı'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadı|<span style="1px 1px 2px #003366;color:#003366;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 18.51, 7 Aralık 2022 (UTC)
Sorularım bunlardan ibarettir, cevaplarsan memnun olurum. Adaylığında başarılar dilerim.--[[Kullanıcı:Kadı|<span style="1px 1px 2px #708090;font-size:105%;color:#708090">'''Kadı'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadı|<span style="1px 1px 2px #003366;color:#003366;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 18.51, 7 Aralık 2022 (UTC)

===Vandalizm sonucu elde edilen bilgiler===

Herkese selamlar, adaylığı takip eden herkes, gün içerisinde gerçekleştirilen vandalizmden haberdardır. Bu vandalizm sonrasında, oldukça dikkatli bir inceleme gerçekleştiren [[Kullanıcı:Vincent Vega]], yoğun şüphe ile birlikte gerçekleştirdiği denetleme ile birlikte bazı sonuçlara ulaşmıştır. Bu sonuçları, diğer denetçilerle de paylaşarak araştırmayı genişletmiş ve sonuçtan emin olmamızı sağlamıştır. Katkılar ve yetkinin bize sunduğu mekanik yetenekler sayesinde; aday gösteren [[Kullanıcı:devrimdpt]]'nin, sayfada vandalizm gerçekleştirdiği, ayrıca:

*[[Kullanıcı:Devrimdpt cesbobisi]],
*[[Kullanıcı:Zürriyetsiz Kadı]],
*[[Kullanıcı:Kullanici976190]],
*[[Kullanıcı:Türksineması1914]],
*[[Kullanıcı:DeliHikmet]],
*[[Kullanıcı:Zürriyetsiz Erdal]]
*[[Kullanıcı:KömürcüAbuzer]]
*[[Kullanıcı:68Vadi]]

kukla hesaplarına sahip olduğu detaylı araştırmamızda tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte hizmetliler ilgili işlemleri gerçekleştirebilirler. [[Kullanıcı:Elmacenderesi|e.c.]] 22.35, 7 Aralık 2022 (UTC)

Sayfanın 22.36, 7 Aralık 2022 tarihindeki hâli

Kullanıcı:Justinianus

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 18:30, 20 Aralık 2022 (UTC)

Justinianus (MesajKatkılarİstatistikler) – Vikipedi Politikalarina yeterince hakim ve deneyimli bir kullanici olan Justinianusun bu gorevi cok iyi bir sekilde yerine getirecegine inaniyorum. SAS larda aktif olarak gorus belirtiyor. Ayrica kendisi suan Vikikaynak projemizde hizmetli. Bence burada da bu sorumlulugu almaması icin hicbir neden yok. Bence hizmetli olması Vikipedi icin gayet yararli olacaktir. Umarim kabul eder. --devrimdptmesaj 13.21, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Devrimdpt'ye görüşleri için teşekkür ederim, kısaca adaylığı kabul ettiğimi belirteyim.
2009'da tamamen çocukça bir hevesle yapmış olduğum ilk başvurumda "olmadı, çook sonra tekrar" demiştim :). Bu vesileyle "çook sonra" bir kere daha adaylık sürecine girmek istedim. Baştan şunu söylemek isterim ki, bu başvurunun benim için önemi hizmetli olmaktan ziyade, topluluğun hakkımdaki görüşlerini öğrenmek. Bu yüzden her nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın benim için kazançlı sonuçlanacak. İlk başvurumda politikalardan bütünüyle habersizdim, o yüzden her ne kadar usulen ikinci başvurum olsa da, yapılacak değerlendirmeler yönünden bu başvurum esasen ilk başvuru olmuş olacak.
Hizmetlilik düşüncesini kafama ilk olarak yerleştiren şey Seksen iki yüz kırk beş'in denetçilik başvurumdaki olumsuz görüşünde değindiği hususlar oldu. Denetçilik başvurumda olumsuz görüş bildirmiş olmasına rağmen genel kullanıcı profilim hakkında belirtmiş olduğu hususlar hem beni yüreklendirdi hem de topluluk nezdinde nasıl bir konumda olduğuma dair bir fikir oluşmasını sağladı.
Bir diğer nokta olarak da denetçilik başvurumda da değindiğim bazı genel sebepleri ileri sürebilirim. Sanırım adaylık sürecinde yeterince açıklayıcı olamadığım için yanlış anlaşılmalara ve bu itibarla bazı olumsuz fikirler edinilmesine neden oldu. Bu hususları kısaca tekrarlamak istiyorum. Türkçe viki-toplulukları içerisinde en aktif proje Vikipedi olduğundan, normal kullanıcıların sahip olduğu yetkilerden fazlasını elinde bulunduracak olan deneyimli kullanıcılara her zaman ihtiyaç var. Bu nedenle iş yükünü paylaşmanın hem mevcut hak sahiplerinin işini hafifletmesi hem de taleplerine dönüş bekleyen kullanıcıların bekleme sürecini azaltması yönüyle faydalı olduğuna inanıyorum.
İş yükünü paylaşmak bir taraftan da yetki sahiplerinin yetkilerini hatalı/yanlış kullanmasını da engelleyerek şeffaflığı sağlıyor. Politikalara uygunluğu gözetme noktasında bir yetkinin birden fazla kullanıcıya dağılmasını olumlu bir hareket olarak değerlendiriyorum. Bu itibarla yetkilerin paylaşımını önemsediğimi söyleyebilirim.
Son olarak denetçi başvurumda da değindiğim şu "kan değişimi" konusu kısaca açıklamak istiyorum. Bu açıklamalarım başvurum nezdinde "görevi başkalarının da üstlenmesinden ziyade mevcut görevlilerin yerine geçmek gibi bir düşüncem olduğu" şeklinde anlaşıldı. O zaman da değinmiştim, tekrarlama gereği duyuyorum. Benim niyetim hiçbir zaman birilerinin yerine geçmek, onları sahip oldukları yetkilerden azlettirmek olmadı. Hiç kimse burada sonsuza kadar bulunmayacak. Bu nedenle halihazırda sorumlulukları olan kullanıcılarla birlikte bir süre çalışarak amiyane tabirle pişmek, onlar katkı vermeyi sonlandırdıkları zaman onların bıraktığı yerden devam etmek, zamanı gelince de alttan yetişecek diğer kullanıcılara meşaleyi teslim etmekti kast ettiğim. Bir nevi usta-çırak ilişkisi gibi de düşünülebilir.
Şimdi ise seçilmem halinde nasıl profil ortaya koyacağımı belirtmek istiyorum. Genel itibarıyla buradaki yaklaşımlarımı belirleyecek olan hususun viki-tecrübem olacağını söyleyebilirim. Aralıklarla da olsa bu toplululukta 2007-2008'den beri bulunuyorum. Yaklaşık 15 yıllık bir deneyimim var ve bu süreçte nice vandallıklar, trollükler vs. gördüm. Bunlarla nasıl mücadele edileceği, hizmetli yetkilerinin nerede, nasıl ve ne zaman kullanılacağı hususunda bu deneyimlerimden yararlanacağım. Aşağıda her yetki özelinde detaylı açıklamalar yapacağım ama önden genel yaklaşımımı bu ölçüye göre belirleyeceğimi açıklamış olayım.
  1. Silme: Silme konusunda özellikle son bir, iki yıllık süreçte yaklaşımımda bir değişim olduğunu söyleyebilirim. Kayda değerlik politikalarımızı eskiden daha dar yorumluyor ve daha keskin bir bakış açısıyla değerlendirme yapıyordum. Ancak şu aşamada, bakış açım biraz daha esnekleşti ve politikanın öngördüğü sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla daha geniş bir yorumlama getirmeye başladım. Seksen iki yüz kırk beş'in son adaylığında inclusionism yaklaşımı üzerinden kendisine bir soru sormuştum, böylece üzerinden bir fikir alışverişinde bulunmuştuk. Ben de kendimi bu yaklaşıma yakın olarak tanımlıyorum, bu yüzden önceliğim mümkün olduğunca maddeleri Vikipedi'de tutmak üzerine olacak. Buradaki imkan sınırını elbette politikalar çiziyor. Kayda değer olmayan bir sayfayı burada tutamayız elbette. Ancak kayda değer olduğuna ilişkin politikaya dayanan güçlü görüşlerin varlığı halinde inisiyatif alarak tartışmayı “kalsın” olarak kapatmaktan yana olacağım, bazen ise tartışmayı kapatmaktan ziyade görüş bildirerek topu başka bir hizmetliye de atabilirim :) Silinmesi yönünde görüş çokluğu olan ama kalması gerektiğine inandığım sayfalarda da hakeza görüş bildirmekle yetineceğim.
    Hızlı silinmesi için işaretlenen sayfalar açısından ise bu inclusionism yaklaşımını biraz farklı yorumlamak gerektiğine inanıyorum. Mesela kayda değer bir madde açılmış ama içeriği nedeniyle hızlı sil ile işaretlenmişse, bu durumda hızlı sil uygulanmasının yanlış olacağını düşünüyorum. Elbette burada maddenin içeriğindeki hızlı sili gerektirecek uygunsuzlukların yoğunluğu da önemli, ancak biraz müdahale ile toparlanabilecek, en azından {{düzenle}} gibi bakım şablonların yerleştirilebileceği bir hale gelebilecek mi.. buna bakılması gerekiyor bence. Eğer böyle bir durum varsa, gerekli düzenlemeyi bizzat ekleyip maddeyi hızlı silinmekten kurtarabilirim. Ancak hiçbir şey yapılamayacak durumda olan bir madde için müdahalem, o sayfayı silmek olacaktır.
  2. Koruma: Son dönemlerde bazı sayfalarda yoğun saldırılar görüldüğünü deneyimledim. Bir kişinin internetteki hayran toplulukları tarafından organize bir şekilde toplu olarak ya da bir/birkaç kişi tarafından bireysel olarak gerçekleştirilen bu saldırılar karşısında sayfaları korumak önem arz ediyor. Bu yüzden bu tip saldırılarda mümkün olduğunca erken inisiyatif almak gerekiyor.
    Gerek Vikipedi üzerinde, gerekse Vikipedi dışında (Telegram) bu tip saldırılardan haberdar olabileceğim mecralarda bulunuyor ve buraları takip ediyorum. Bu yüzden bu tip saldırılarda erken reaksiyon gösterebileceğimi düşünüyorum. Tabi ki burada ivedilikten ziyade, korumanın doğru uygulanması önemli. Bu yüzden erken davranmaktan ziyade doğru işlemi uygulamanın daha önemli olduğunun farkındayım. Fakat ivedi hareket etmek de bu aşamada önemli olduğundan, buna da kısa bir vurgu yapmak istedim.
  3. Engelleme: Genel itibarıyla hizmetli fonksiyonları içerisinde en çok silme ve engelleme kullanılıyor. Başka bir ifadeyle, bu fonksiyonlara daha çok ihtiyaç duyuluyor. Bu itibarla engelleme konusunda da bir şeyler söylemekte fayda var. Genel itibarıyla engellemeyi, Vikipedi'ye katkıda bulunma kastı olmayan kullanıcılar üzerinde kullanmayı düşünüyorum. Bunlar dışında, iyi niyetli kullanıcılar hakkında da politikaların öngördüğü hallerde (mesela üç geri dönüş kuralının ihlali) engel tedbiri uygulamak düşünülebilir. Önceliğim mümkün olduğunca süreli tedbirler uygulamak olacaksa da, çarelerin tükendiği noktada süresiz tedbirler de gündeme gelecektir. Buradaki süresiz kavramının sonsuz anlamına gelmediğinin, süresinin durumun gidişatına göre değişebileceği için "belirsiz" anlamında kullanıldığının da farkındayım.
    Yakın zamanda Vikipedi'yi yakından takip eden kullanıcıların görebileceği gibi, bir kısmının uyarlanmasına benim de dahil olduğum yasaklama politikası Vikipedi'ye uyarlanarak politika teklifi olarak sunuldu. Henüz kabul edilmemiş olsa da teamül olarak yakın zamanda bazı uygulamalarına şahit olduğum bu yasaklama uygulaması, kullanıcıların belirli bir sayfa veya konu üzerinde değişiklik yapmalarını lafzi olarak yasaklıyor. Veyahut birbirleriyle süregelen bir ihtilaf yaşayan kullanıcıların birbirleriyle bir süre etkileşime girmesini aynı şekilde yasaklıyor. Yani teknik olarak yasak konusu işlemleri yapabiliyorsunuz, engeldeki gibi bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak yasağı delerseniz bu sefer engel yaptırımıyla karşılaşabiliyorsunuz. Bu noktada yasaklama, karşımıza bir nevi engel öncesi bir tedbir olarak çıkıyor. Uygun bir şekilde kullanıldığında yasaklamanın engele gerek kalmaksızın bazı sorunları çözebileceğine olan kuvvetli inancım nedeniyle, yasaklamayı da engel öncesinde kullanacağımı söyleyebilirim.
Vikikaynak'ta yaklaşık 2 yıldır hizmetlilik yapıyorum. Bu itibarla yetkilerin teknik olarak kullanımına ilişkin de deneyim sahibiyim. Açıkladığım tüm gerekçelerle, hizmetlilik sorumluluklarını da üstlenebileceğimi düşünüyorum. Takdiri topluluğumuza bırakıyorum. Saygılarımla, --justinianus | mesaj 18.30, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]




Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu

  1. Yukarida belirttigim sebeplerden dolayi hizmetli olmasina olumlu bakiyorum. --devrimdptmesaj 18.36, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  2. Kullanıcının, adaylığı kabul ediş açıklamasını ve aşağıdaki format sorulara verdiği yanıtları tatmin edici buldum. İki yıla yakındır Vikikaynak hizmetliliği yapması da önemli bir veri. Destekliyorum. Gras vas Grinır 00.43, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  3. Bu gönüllü görevi başarıyla yapacağını düşündüğüm bir kullanıcı. Hs, sas, ket gibi işlemleri rahatlikla yapacaktir. Başarılar diliyorum.--CanQui es-tu? 12.18, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  4. Bu yetkiyi hakediyor. 15 yıllık bir kullanıcı ve yeterince tecrübeli bence. Türksineması1914 (mesaj) 12.35, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  5. Justinianus'un yeterince aktif, yardımsever ve politikalara hakim olduğu aşikar. Bu görevi layığıyla yerine getireceğini düşünüyor ve adaylığını destekliyorum. Wooze 17.48, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Olumsuz Olumsuz

Tarafsız Tarafsız

  1. Son 1 aydır yaşanan troll/vandal olaylarına baktığımızda Vikipedi'de aktif hizmetli sayısının artması gerekiyor. Hizmetli adayının 15 yıllık tecrübesi, 2 yıllık Vikikaynak hizmetliliği güven yaratıcı olmakla birlikte, yazdığı yaklaşımlar bana mantıklı geldi ve olumlu izlenim bıraktı. Hizmetli olursa Vikipedi'ye hayırlı olsun diyorum, oyumu tarafsız olarak kullanmak istiyorum. --Buzuldiyar 15.16, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Geçersiz Geçersiz

  1. Kullanıcının geçmiş tecrübeleri, uzun yıllardır burada olması ve sorulara cevaplarından dolayı hizmetli olmasını destekliyorum - UmurAta 12.28, 7 Aralık 2022 (UTC) VP:OY:Verilen oyun geçerli olması için oy sahibinin ... en az 150 değişiklik yapmış olması zorunludur. (06.12.2022 18.30 itibariyle 0) Vincent Vega mesaj? 12.14, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum

  • Müsaadenizle ben de aday gösteren kullanıcı olan Devrimdpt'ye birkaç soru sormak istiyorum. 2008'den sonra sadece 2021'de iki kez burada görünmüşsünüz. Yani son on beş yıllık dönemde neler yaşandığına dair bir fikriniz, aktivitenize göre yorumlamak gerekirse, yok. Bir gin içinde BL hakkını aldınız, ikinci gün devriyelik başvurusu yaptınız. Peki, sormak istiyorum: Adaylık gerekçenizdeki her şeyi bir gün içinde mi gözlemlediniz? Adayın diğer projelerde hizmetli olduğunu nereden biliyorsunuz? Vikipedi Politikalarina yeterince hakim ve deneyimli bir kullanici olan Justinianusun bu gorevi cok iyi bir sekilde yerine getirecegine inaniyorum. demişsiniz, buna nereden tanık oldunuz? Nasıl emin olabildiniz iki günde? SAS larda aktif olarak gorus belirtiyor. demişsiniz, on beş yıl sonra gelip hemen bunu mu takip ettiniz? on yıllık ara verdiğiniz bu süreçte başka isimlerle de olsa vikipedide aktif miydiniz? Ve son bir soru: Justinianus ile özel hayatta tanışıyor musunuz?-çavdartarlasındakiçocuk 05.15, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
  • Oncelikle gec cevap icin ozur dilerim. Bir kere kisinin sayfasında vikikaynakta hizmetli oldugu yaziyor. Evet geri dondum ve saslara baktim. Kendisini gordum ve profiline bakmak istedim. Hizmetlilik icin uygun oldugunu degerlendirerek bu basvuruyu actim. Beyaz liste tecrubeli bir kullanici oldugum icin verildi. Devriyelik basvurusu ise hic geri alma yapmayan kisiler de devriye secilebildiigi icin yaptim. Justinianusu tanimam. Kendisine de sorabilirsiniz. Sadece hizmetli icin uygun olduğunu düsünerek bu adayligi actim. “on yıllık ara verdiğiniz bu süreçte başka isimlerle de olsa vikipedide aktif miydiniz?” Sorusuyla da sanirim bana kuklaci demek istiyorsunuz. Hic yakistiramadim. --devrimdptmesaj 13.01, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
    Cevaplar için teşekkürler. Sizi bir şeyle itham etmek gibi bir amacım yok. Sadece, onca yıldan sonra gerçekleşen geri dönüşünüzün ardından attığınız bazı adımları anlamaya çalıştığımı söyleyebilirim. Bazen, çok çabuk kandırıldığımız da vakidir, sorularımı ona verin. Kolay gelsin.-çavdartarlasındakiçocuk 14.35, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Sorular Sorular

Justinianus 2, hizmetli olarak görev alarak Vikipedi'ye katkıda bulunmak istediğin için teşekkürler. Görüş bildirecek kullanıcılara kılavuzluk etmesi için aşağıdaki sorulara yanıt vermeni rica ediyoruz.

1. Hizmetlilik görevlerinden hangilerine daha yoğun, hangilerine ise daha sınırlı katkıda bulunabileceğini öngörüyorsun? Şu anda yaptığın katkılarla hizmetlilik görevleri arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Yukarıda adaylık kabul yazımda da belirttiğim üzere ağırlığın silme ve engelleme üzerinde olacağını düşünüyorum. Bu konuda detaylı açıklamalarımı yukarıda yaptığımdan tekrara düşmemek adına sadece böyle bir atıf yapmakla yetineceğim. Bu aralar, özellikle de son zamanlarda Vikiproje:Türkiye yerleşim birimleri/Bitirme projesi kapsamında madde alanında çalışmalar yapıyor ve fırsat buldukça sürüm kontrolü yapıyorum. Bunlar dışında genel itibarıyla SAS tartışmalarına katılıyorum. Bu konu başlıklarında çalıştığım sıralarda hizmetli yetkilerinin kullanılmasını gerektirecek durumlar gördüğümde de bunlar hakkında yapabileceğim başvuruları yapıyorum (SAS adaylığı, HS talebi, koruma-sürüm gizleme talebi gibi). Hizmetli seçilirsem, artık başka kullanıcılarca yapılan başvuruları değerlendirip kararı veren ve gerekli işlemleri yapan kullanıcı olacağım için bu başvuruları yapmaktan ziyade sonuçlandıran kullanıcı rolüne geçeceğim için ağırlıklı olarak hizmetli yetkilerini kullanacağımı söyleyebilirim. --justinianus | mesaj 19.18, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
2. Bugüne kadar yaptığın katkılar arasında en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Maalesef Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi ile birlikte Vikipedi'den mecburi olarak uzaklaşmıştım. Erişim engelinin kalkması ve COVID-19 pandemisinin bizlere sağladığı zamansal boşluk nedeniyle Vikipedi'ye yeniden ilgi göstermeye başladım ve bu süreçte daha önceden pek aktif olmadığım alanlara yöneldim. Seçkin-kaliteli madde yazımı ve değerlendirmesi de bunlara dahil. O dönemden bugüne iki seçkin madde (Megadeth ve İstanbul Anadolu Adalet Sarayı) ve üç kaliteli madde (Aynî hak, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Kurulu) oluşturdum. Kişisel ilgim nedeniyle bunlar içinde bende yeri olan Megadeth olduğundan, Megadeth ve onunla bağlantılı olarak açtığım/geliştirdiğim maddelerden ayrı bir keyif aldım. --justinianus | mesaj 19.18, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
3. Bugüne kadar başka kullanıcılarla etkileşiminde herhangi bir sorun yaşadın mı ve bununla ilgili bir özeleştirin var mı? Yaşadığın sorunlar seni nasıl etkiledi? Gelecekteki benzer durumlarda nasıl hareket edersin?
C: Sorunlar genel itibarıyla yazılı, rûberû olmayan (Kingbjelica'ya selamlarımla :)) iletişimden kaynaklanan ve iyi niyetli olduğuna inandığım uyuşmazlıklara dayanıyor diye düşünüyorum. Zaman zaman üslubumuz sertleşip yapıcılıktan uzaklaşıyor ve yıkıcı bir nitelik kazanabiliyor. Bunu özellikle Elmacenderesi'nin denetçilik yetkilerinin geri alınması teklifine dayanak olan denetçi davaları sürecinde yaşadığımı belirtmem gerekiyor. Buradaki süreçte yaşanan tartışmalarda özellikle de süreçle yakından ilgilenen Vincent Vega ve Seksen iki yüz kırk beş'e karşı biraz benim yaklaşımımdan kaynaklanan, biraz da yapılan işlemlere dayanak hususların toplulukla açıkça paylaşılmamasından kaynaklanan yanlış anlaşılmalar nedeniyle yıkıcı bir süreç geçirdiğimizi gözlemledim. Bu konudaki bazı fikirlerim halen sabit olmakla birlikte, sürecin ilerleyişinde iletişim açısından bazı hatalarım olduğunu da kabul ediyorum. Bu itibarla yaklaşımımı biraz daha değiştirerek daha yapıcı bir etkileşim içerisinde olmam gerektiğini anladım. Bu aşamadan sonra yine uyuşmazlıklar yaşayabilir, şikayet gibi bazı uyuşmazlık çözüm yollarını deneyebilirim. Ancak örnek verdiğim süreçteki yapıcı olmayan diyalogları tekrarlamamam gerektiğini bu şekilde deneyimledim. --justinianus | mesaj 19.18, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
4. Trollük ve süresiz engelleme konularında ne düşünüyorsun? Trollüğü nasıl belirlersin? Trollük veya politikalarda değinilmiş başka bir ağır ihlal durumunda süresiz engelleme verir misin, yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Süresiz engel konusunda yukarıda da açıklama yapmıştım. Süresiz engel sonsuz engel anlamına gelmiyor. Burada önemli olanın sürenin belirsizliğini vurgulamak olduğunu, duruma göre bu sürecin 2-3 ay gibi görece kısa veya 3-4 yıl gibi uzun dönemleri kapsayabileceğini burada deneyimleyerek öğrenmiş bir kullanıcıyım. Bu itibarla süresiz engel, özellikle de engellenen kullanıcının engel tedbirinden beklenen olağan faydanın gerçekleşip gerçekleşmediğini daha serbest bir zaman diliminde gözlemlemeyi amaçlayan bir yöntem. Ancak süresiz engeldeki "süresiz" tabirinin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceğini ve belki de buradaki tabiri "süresi belirsiz" gibi daha açıklayıcı bir tabirle değiştirmek gerekebileceğini de bir taraftan yorum olarak belirtmek isterim (hatta bir tartışmada buna ilişkin bir şeyler söylediğimi hatırlıyorum ancak nerede söylediğimi hatırlayamadığım için affınıza sığınarak bağlantı veremiyorum).
Trollüğü genel itibarıyla politika açıklarından yararlanarak topluluğa bilinçli olarak zarar veren, işleyişi aksatan her türlü faaliyet olarak tanımlayabiliriz. Burada aslolanın yapılan faaliyetten ziyade, bu faaliyetlerin arkasında yatan amaç, yani ceza hukuku tabiriyle kasıt olduğunu belirtmek gerekir. Bu itibarla ben trollüğü, kasıtlı olarak topluluğa zararlı, işleyişi aksatıcı faaliyetler olarak tanımlıyorum. Bu faaliyetler, politikaların açıklarından faydalandığı için bu faaliyetlere karşı işlemler yapmak çok kolay olmuyor. Zira ortada açıkça yapılan bir yanlış da bulunmamakta. Ancak deneyimli ve politikalara hakim kullanıcılar, bu işlemlerin trollük kapsamına girip girmediğini daha sağlıklı tespit edebilir diye düşünüyorum.
İşin arkasında bulunan kasıt unsuru nedeniyle trol faaliyetlerine karşı daha az tolerans göstermek gerektiğini düşünüyorum. Ancak her zaman olduğu gibi, trol olarak başlayıp sonradan kendini düzelten ve Vikipedi'ye faydalı katkılarda bulunan ve hatta üst düzey yetkileri üstlenen kullanıcılarımız da oldu. Bu itibarla karşımızda bir trol olsa dahi, bu trolün de sonradan kendini düzeltebileceği ve Vikipedi'ye yararı dokunacak bir kullanıcı olabileceği ihtimalini akıldan çıkarmamak gerekir. Bu kapsamda, daha az toleranslı olacak olmakla birlikte, kullanıcının Vikipedi'ye yararı dokunabileceği yönünde bir kanaatim varsa bu inancımı yitirmediğim sürece süresiz engel kullanmayı düşünmüyorum. Ancak süresiz engel kullansam bile, kullanıcının engelden beklenen yapıcı işleve istinaden kendini düzelttiği, hatalarından ders çıkardığı ve Vikipedi'ye yararı dokunabileceği izlenimini edinmem halinde kullanıcıya bir şans daha vermeyi mutlak suretle düşüneceğim. --justinianus | mesaj 19.18, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Bu sorular hizmetlilik başvurusunda bulunan format sorular. Ayrıca sorusu olan kullanıcıların sorularını aşağıda yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.--justinianus | mesaj 19.18, 6 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Kadı'nın soruları

Merhaba değerli Justinianus, evvela adaylığın hayırlı olsun diyerek başlamak isterim. Sorularım aşağıdadır;

1- Kişisel bilgilerin ifşa edilmesi hususu hakkındaki görüşlerin ve izleyeceğin yöntemler nelerdir?
2- Kronikleşmiş vandalizm ve trollük hususlarında radikal adımlar atmak bazen zaruri oluyor, geniş kapsamlı süzgeçler yazmak, inisiyatif alarak engel vermek vb. Bu hususlara bakış açın nedir?

Sorularım bunlardan ibarettir, cevaplarsan memnun olurum. Adaylığında başarılar dilerim.--Kadı Mesaj 18.51, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Vandalizm sonucu elde edilen bilgiler

Herkese selamlar, adaylığı takip eden herkes, gün içerisinde gerçekleştirilen vandalizmden haberdardır. Bu vandalizm sonrasında, oldukça dikkatli bir inceleme gerçekleştiren Kullanıcı:Vincent Vega, yoğun şüphe ile birlikte gerçekleştirdiği denetleme ile birlikte bazı sonuçlara ulaşmıştır. Bu sonuçları, diğer denetçilerle de paylaşarak araştırmayı genişletmiş ve sonuçtan emin olmamızı sağlamıştır. Katkılar ve yetkinin bize sunduğu mekanik yetenekler sayesinde; aday gösteren Kullanıcı:devrimdpt'nin, sayfada vandalizm gerçekleştirdiği, ayrıca:

kukla hesaplarına sahip olduğu detaylı araştırmamızda tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte hizmetliler ilgili işlemleri gerçekleştirebilirler. e.c. 22.35, 7 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]