Yugoslavya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yugoslavya Devlet Başkanları Listesi sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yugoslavya Krallığı (1921-1941), Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti (1947-1991), Yugoslavya Federal Cumhuriyeti (1991-2003) ve Sırbistan-Karadağ (2003-2006) devlet başkanları listesidir.

Yugoslavya Krallığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yugoslavya Krallığı
Yugoslavya Krallık Bayrağı

1 Aralık 1918 tarihinde kurulan Yugoslavya Krallığı yöneticileridir. II. Dünya Savaşı'nda Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali edilmesine kadar sürmüştür. Daha sonra sürgüne giden kral 29 Kasım 1945 tarihine kadar Sürgündeki Yugoslavya Kralı olmuştur.

No. Kral Görev Başlangıcı Görev Bitişi Hanedan
1 Peter I Karadjordjevic of Serbia.jpg I. Petar 1 Aralık 1918 16 Ağustos 1921 Karađorđević Hanedanı
2 Kralj aleksandar1.jpg I. Aleksandar 16 Ağustos 1921 9 Ekim 1934 Karađorđević Hanedanı
3 Peter II Karadordevic.jpg II. Petar 9 Ekim 1934 29 Kasım 1945 Karađorđević Hanedanı

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

1956-1990 Arası Yugoslavya SFC
Yugoslavya Devlet Başkanlığı Bayrağı

29 Kasım 1945 tarihinde Yugoslavya'yı Alman işgalinden kurtaran Yugoslav Partizanlar tarafından kurulmuştur.

      Yugoslavya Komünistler Ligi       Sırbistan Sosyalist Partisi       Hırvat Demokratik Birliği       Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi

No. Devlet Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti Temsil
Millet Meclisi Prezidyumu Başkanı
1945-1953
Ivan Ribar Ivan Ribar 29 Aralık 1945 14 Ocak 1953 Yugoslavya Komünist Partisi
(1945-1952)
Yugoslavya Komünistler Ligi
(1952-1953)
Yok
Başkan
1953-1974
1 Josip Broz Tito Josip Broz Tito 14 Ocak 1953 16 Mayıs 1974 Yugoslavya Komünistler Ligi Yok
Başkanlık Konseyi Başkanları
1974-1992
1 Josip Broz Tito Josip Broz Tito 16 Mayıs 1974 4 Mayıs 1980 Yugoslavya Komünistler Ligi Yok
2 Lazar Koliševski Lazar Koliševski 4 Mayıs 1980 15 Mayıs 1980 Yugoslavya Komünistler Ligi Makedonya
3 Cvijetin Mijatović Cvijetin Mijatović 15 Mayıs 1980 15 Mayıs 1981 Yugoslavya Komünistler Ligi Bosna-Hersek
4 Sergej Kraigher Sergej Kraigher 15 Mayıs 1981 15 Mayıs 1982 Yugoslavya Komünistler Ligi Slovenya
5 Petar Stambolić Petar Stambolić 15 Mayıs 1982 15 Mayıs 1983 Yugoslavya Komünistler Ligi Sırbistan
6 Mika Špiljak Mika Špiljak 15 Mayıs 1983 15 Mayıs 1984 Yugoslavya Komünistler Ligi Hırvatistan
7 Veselin Đuranović Veselin Đuranović 15 Mayıs 1984 15 Mayıs 1985 Yugoslavya Komünistler Ligi Karadağ
8 Radovan Vlajković Radovan Vlajković 15 Mayıs 1985 15 Mayıs 1986 Yugoslavya Komünistler Ligi Voyvodina ÖSB
9 Blanco portrait.svg Sinan Hasani 15 Mayıs 1986 15 Mayıs 1987 Yugoslavya Komünistler Ligi Kosova ÖB
10 Blanco portrait.svg Lazar Mojsov 15 Mayıs 1987 15 Mayıs 1988 Yugoslavya Komünistler Ligi Makedonya
11 Raif Dizdarević (političar).jpg Raif Dizdarević 15 Mayıs 1988 15 Mayıs 1989 Yugoslavya Komünistler Ligi Bosna-Hersek
12 Janez Drnovšek Janez Drnovšek 15 Mayıs 1989 15 Mayıs 1990 Yugoslavya Komünistler Ligi Slovenya
13 Borisav Jović Borisav Jović 15 Mayıs 1990 15 Mayıs 1991 Yugoslavya Komünistler Ligi
(Ocak 1990'a kadar)
Sırbistan
Sırbistan Sosyalist Partisi
(Ocak 1990'dan itibaren)
Blanco portrait.svg Sejdo Bajramović
(geçici)
16 Mayıs 1991 30 Haziran 1991 Sırbistan Sosyalist Partisi Kosova ÖB
14 Stjepan Mesić Stjepan Mesić 30 Haziran 1991 5 Aralık 1991 Hırvat Demokratik Birliği Hırvatistan
Branko Kostić Branko Kostić
(geçici)
5 Aralık 1991 15 Haziran 1992 Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi Karadağ

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti (1992-2003) ile Sırbistan-Karadağ'ın (2003-2006) sınırları
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Sırbistan-Karadağ Cumhurbaşkanlığı bayrağı

      Sırbistan Sosyalist Partisi       Sırbistan Demokratik Partisi       Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi       Bağımsız

No. Devlet Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti Temsil
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları
1992-2003
1 Dobrica Ćosić Dobrica Ćosić 15 Haziran 1992 1 Haziran 1993 Bağımsız Sırbistan
Miloš Radulović Miloš Radulović
(geçici)
1 Haziran 1993 25 Haziran 1993 Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi Karadağ
2 Zoran Lilić Zoran Lilić 25 Haziran 1993 25 Haziran 1997 Sırbistan Sosyalist Partisi Sırbistan
Srđa Božović Srđa Božović
(geçici)
25 Haziran 1997 23 Temmuz 1997 Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi Karadağ
3 Slobodan Milošević Slobodan Milošević 23 Temmuz 1997 7 Ekim 2000 Sırbistan Sosyalist Partisi Sırbistan
4 Vojislav Koštunica Vojislav Koštunica 7 Ekim 2000 7 Mart 2003 Sırbistan Demokratik Partisi Sırbistan
Sırbistan-Karadağ Cumhurbaşkanı
2003-2006
5 Svetozar Marović Svetozar Marović 7 Mart 2003 3 Haziran 2006 Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi Karadağ

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]