Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Voyvodina
Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo (Shr.)
Vajdasági Szocialista Autonóm Tartomány (Mac.)
Socialistická autonómnej provincie Vojvodina i (Svk.)
Provincia Socialistă Autonomă Voivodina (Rmn.)
Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi
1945-1990
Voyvodina bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Yugoslavya SFC içinde Voyvodina ÖSC (Sırbistan SC sınırlarında)
Yugoslavya SFC içinde Voyvodina ÖSC (Sırbistan SC sınırlarında)
BaşkentNovi Sad
Yaygın dil(ler)Sırp-Hırvatça
Macarca
Slovakça
Rumence
Rusince
HükûmetCumhuriyet
Tarihçe 
• Kuruluşu
1945
• Dağılışı
1990
Yüzölçümü
• Toplam
21506 km2
Nüfus
• Sayılan
2.013.889
Para birimiYugoslavya dinarı
Öncüller
Ardıllar
Yugoslavya Krallığı
Voyvodina

Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi (Sırp-Hırvatça: Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina; Macarca: Vajdasági Szocialista Autonóm Tartomány; Slovakça: Socialistická autonómnej provincie Vojvodina; Rumence: Provincia Socialistă Autonomă Voivodina) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal özerk iki bölgeden birisidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin 1945 yılında kurulduğunda, federal cumhuriyeti oluşturan özerk bölgelerden birisi olarak bu sosyalist bölge yapısı da kurulmuştur. Bölge 1945 yılında Voyvodina Özerk Bölgesi (Autonomna Pokrajina Vojvodina) olarak kurulmuştur.[1] 1963 Yugoslavya Anayasası ile Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi (Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina) adını almıştır. 1990 yılı başıyla beraber, bölgenin adından “sosyalist” ibaresi çıkarılarak ad “Voyvodina Özerk Bölgesi” olarak belirlenmiştir.

1990 yılı ile beraber Yugoslavya SFC devlet yapısı çözülünce, sosyalist sistemin yerine pazar ekonomisi uygulanmıştır. Ekonomik kısım dışında, sosyalist sistem bırakılmış, idarede birçok değişiklik olmuştur.

Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi, Yugoslavya'nın dağılması sonrasında, bağlı olduğu Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti bütünlüğünde Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti ile beraber Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’nin bir parçası olmuştur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sosyalist bölge, Yugoslavya’nın kuzeydoğu kesiminde yer almıştır. Bölgenin yüzölçümü 21.506 km2 idi. Avrupa’nın meşhur nehirlerinden Tuna, bölgenin içinde akar.

Siyasi Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yugoslavya federasyon yapısı, 1944 yılında oluşturulan altı anayasal sosyalist cumhuriyete ve iki özerk sosyalist bölgeye sahip olmuştur.[2] Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi de söz konusu anayasal özerk bölge yapılarından biridir. Özerk bölgenin başkenti Novi Sad’dır.

Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti yapısı içinde iki özerk bölgeden biri olması bakımından Voyvodina, Belgrad’daki cumhuriyet başkentinin kararlarının uygulandığı bir konumda olmuştur.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Voyvodina Özerk Sosyalist Bölgesi’nin 1991 yılındaki nüfusu 2.013.889 olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Bu nüfus sayısı içinde çeşitli halklar yer almıştır.

Etnik Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sosyalist bölge sınırları içinde Macarlar, Sırplar, Slovaklar, Rumenler, Rusinler yaşamışlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Закон о установљењу и устројству Аутономне покрајине Војводине ("Службени гласник Србије", бр. 28/45, стр. 425.) (Voyvodina Özerk Bölgesi Kuruluş ve Teşkilat Kanunu) (Sırpça)
  2. ^ "New Power" 7 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Time - 4 Aralık 1944 (İngilizce)