Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yeni Ay (film) sayfasından yönlendirildi)
Yeni Ay
New Moon
Film Afişi
YönetmenChris Weitz
YapımcıMark Morgan
Wyck Godfrey
Karen Rosenfelt
SenaristSenaryo:
Melissa Rosenberg
Roman:
Stephenie Meyer
OyuncularKristen Stewart
Robert Pattinson
Taylor Lautner
MüzikAlexandre Desplat
Görüntü yönetmeniJavier Aguirresarobe
KurguPeter Lambert
DağıtıcıSummit Entertainment
CinsiSinema filmi
TürüGerilim, Aşk, Fantastik
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i20 Kasım 2009
Süre130 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe50.000.000 $
Hasılat709.711.008 $[1]
Önceki filmAlacakaranlık
Devam filmiTutulma

Yeni Ay veya Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay (İngilizce orijinal adı: New Moon, pazarlama adı: The Twilight Saga: New Moon) 20 Kasım 2009 tarihinde gösterime giren romantik-fantastik filmdir.[2] Stephenie Meyer'in aynı adlı romanından uyarlanan film Alacakaranlık'ın devamı niteliğindedir. Yeni Ay'ın yönetmeni Chris Weitz'dir. Filmin başrollerinde yer alan Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner ilk filmde olduğu gibi sırasıyla Bella Swan, Edward Cullen ve Jacob Black[3] karakterlerini canlandırdılar. Yine ilk filmde olduğu gibi bu filmin senaryosunu da Melissa Rosenberg yazdı. Summit Entertainment devam filmi konusunda yeşil ışığı, ilk film Alacakaranlık'ın Kasım 2008'deki ilk gişe başarısından sonra yaktı.[4]

Film 20 Kasım'da gösterime girdiği ilk günde 72,7 milyon $ ile tarihteki en büyük açılış günü hasılatını elde ederek ABD ve Kanada rekorlarını kırdı.[5]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Proje gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

2008'de Kasım'ın başlarında Summit, Stephenie Meyer'in Alacakaranlık serisindeki diğer kitapları Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti'nin haklarını aldığını açıkladı.[6] 22 Kasım 2008'de Alacakaranlık'ın gösterime girmesinden bir gün sonra Summit, Yeni Ay filminin çekimlerine başlanacağını doğruladı. Meyer bu konudaki düşüncesini "Summit Entertainment ile yaşadığım pozitif tecrübenin, kitabı filme uyarlanmış başka bir yazarın herhangi bir film yapımcısı ile yaşadığını sanmıyorum ve Yeni Ay ile bir kez daha onlarla çalışma şansım olduğu için mutluyum" şeklinde belirtti.[7] Melissa Rosenberg senaryo üzerinde çalışmaya serinin ilk filmi Alacakaranlık gösterime girmeden önce başladı[8] ve Alacakaranlık'ın gösterime girdiği ilk hafta sonunda Yeni Ay için yazdığı taslak senaryoyu teslim etti.[9]

Aralık ayının başında Alacakaranlık'ın yönetmeni Catherine Hardwicke'in devam filminde yer almayacağı açıklandı. Hardwicke projeden ayrılmasının zamanla ilgili olduğunu belirterek zamanlama nedeniyle olan bu sonuç için üzgünüm, Yeni Ay'ı yönetme fırsatım olmayacak. Alacakaranlık'ı yönetmek hayatımın en büyük tecrübelerinden biriydi ve hayranların gösterdiği tutkulu destek için de minnettarım. Summit'dekilerin devam filmi ile iyi bir iş çıkarmalarını diliyorum. Bu büyük bir hikâye" dedi.[10] 13 Aralık 2008'de Altın Pusula'nın (The Golden Compass) yazarı ve yönetmeni ve Amerikan Pastası'nın (American Pie) ortak yönetmeni Chris Weitz ile Yeni Ay'ın yönetmenliği için anlaşıldığı açıklandı.

Oyuncu seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacob Black'in Alacakaranlık ve Yeni Ay arasındaki fiziksel değişimi sebebiyle, Weitz devam filminde Taylor Lautner'i değiştirerek yerine yeni ve daha iri Jacob Black'i canlandırabilecek başka bir aktör kullanmaya karar verdi.[11] Rolünü korumak isteyen Lautner, Alacakaranlık filminin çekimleri bittiğinden beri çok çalıştığını ve 8,5 kilo aldığını ve 4,5 kilo daha almak konusunda Weitz'a garanti verdiğini belirtti.[12] Ocak 2009'da Weitz ve Summit, Lautner'in Yeni Ay'da da rolünü oynamaya devam edeceğini açıkladı. Bir röportajında Kristen Stewart, Lautner'in dönüşümü hakkında konuşurken onun için "fiziksel olarak tamamen farklı biri oldu" yorumunu yaptı.[13]

Mart 2009 sonunda Summit, Lautner'in yanında kurt sürüsünde yer alan diğer karakterleri canlandıracak oyunculara ait bir liste yayınladı. Quileute kabilesindeki diğer oyuncu kadrosunun kasting yönetmeni daha önce de kadrosunda büyük oranda Amerikan yerlilerinin bulunduğu Kurtlarla Dans (Dances with Wolves) ve Kalbimi Oraya Gömün (Bury My Heart at Wounded Knee) gibi filmlerde de çalışan Rene Haynes'di.[14]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Ay için yapım öncesi çalışmaları Aralık 2008'de başladı.[15] Çekimlerin 23 Mart 2009'da Vancouver'da başlanmasına karar verildi,[16][17] ancak planlanandan birkaç gün önce başladı. Montepulciano, İtalya'daki çekimlerin başlangıç tarihi olarak da Mayıs 2009 sonu belirlendi.[18][19]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cullenler ve Swanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kristen Stewart, Bella Swan: Vampir Edward Cullen'e âşık olan genç kız. Edward'a o kadar büyük bir aşkla bağlı ki onun halisünasyonlarını görmek için ölümü göze alıyor. Edward onu terk ettiğinde yaşamı aniden allak bullak oluyor.[3]
  • Robert Pattinson, Edward Cullen: Bella'nın sevgilisi olan vampir. Bella'yı kimsenin sevemeyeceği kadar seviyor. Cullen ailesinin en yakışıklısı ve en hızlısı. Aynı zamanda düşünceleri okuyabilme yeteneğine sahip (Bella hariç).
  • Peter Facinelli, Carlisle Cullen: Cullen ailesinin lideri.[20]
  • Elizabeth Reaser, Esme Cullen:[21] Carlisle'ın eşi. Uçurumdan atladıktan sonra çok kötü yaralanmıştır. Bu yüzden doktorlar onu direkt morga götürmüşlerdir. Kalbinin hâlâ atmakta olduğunu anlayan Carlisle ise onu değiştirmiştir.[22]
  • Ashley Greene, Alice Cullen:[23] Cullen ailesinin, insanların aldığı kararlardan geleceğini görebilen üyesi. Edward'ın en sevdiği kardeşi.
  • Jackson Rathbone, Jasper Hale:[24] Cullen ailesinin duyguları yönlendirebilen üyesi. Alice'in sevgilisi. Rosalie'nin kardeşi. Ve diyeti, doğumundan yüzyıllar sonra uygulamaya başladığı için diğer vampirler gibi rahat olamıyor.
  • Nikki Reed, Rosalie Hale:[25] Dünyanın en güzel insanı olarak nitelendirilen Cullen ailesi üyesi.
  • Kellan Lutz, Emmett Cullen:[26] Cullenlerin en güçlü, en uzun ve en komik üyesi. Edward'ın en sevdiği kardeşi. Rosalie'nin nişanlısı.
  • Billy Burke, Charlie Swan:[27] Bella'nın babası ve Forks'un polis şefi.

Quileute kabilesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Göçebe vampirler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rachelle Lefèvre, Victoria:[33] Erkek arkadaşı James'in öcünü almak için Bella'yı öldürmek isteyen bir vampir.
  • Edi Gathegi, Laurent:[34] Bella'yı öldürmeye çalışan bir vampir. Bella'ya saldırırken kurt sürüsü tarafından öldürülmüştür.

Volturiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Sheen, Aro: Eski bir İtalyan vampir klanı olan Volturilerin lideri.[35]
  • Jamie Campbell Bower, Caius: Eski bir İtalyan vampir klanı olan Volturilerin liderlerinden ve hikâyenin önemli karakterlerinden biri. Kendi çekimlerine Haziran 2009'da başlayacak olan Campbell Bower, kitabı daha önce hiç okumadığını ancak Alacakaranlık serisinin, parçası olunmak istenecek en büyük hikâye olduğunu belirtti.[36]
  • Christopher Heyerdahl, Marcus:[32] Bütün varlıkların duygularını anlayabilen vampir.
  • Dakota Fanning, Jane:[37] Acı yanılsamaları ile insanlara işkence yapabilme yeteneğine sahip bir vampir.[38]
  • Cameron Bright, Alec: İnsanların ve vampirlerin duygularını yok edebilme yeteneğine sahip bir vampir. Aynı zamanda Jane'in ikiz kardeşi. Gücü Jane'inkinin antidotu. İnsanları ve vampirleri uyuşturur. Volturilerin en yakışıklısı.[32]
  • Charlie Bewley, Demetri: Bir Volturi koruması.[32]
  • Daniel Cudmore, Felix: Çok güçlü bir Volturi'dir. Bu bölümde Edward ile kavga etmişlerdir.[32]
  • Noot Seear, Heidi:[32] İnsanların kanını içmeleri için onları Volturi vampirlerine taşıyan bir vampir.[39]
  • Justine Wachsberger, Gianna:[40] Volturilerin spikeri ve sekreteri.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  2. ^ Sperling, Nicole (10 Aralık 2008). "'Twilight' sequel: New details on 'New Moon'". Entertainment Weekly. Time Inc. 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2008. 
  3. ^ a b c "Taylor Lautner to Reprise His Role as Jacob in New Moon" (Basın açıklaması). Summit Entertainment. 7 Ocak 2009. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2009. 
  4. ^ Martin, Denise (22 Kasım 2008). "'Twilight' sequel 'New Moon' gets the greenlight from Summit". Los Angeles Times. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2009. 
  5. ^ Anthony D'Alessandro (21 Kasım 2009). "'New Moon' takes opening day record". Variety. Reed Elsevier Inc. 25 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2009. 
  6. ^ Zeitchik, Steven (14 Kasım 2008). "'Twilight' film franchise looks ahead". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  7. ^ Carroll, Larry (22 Kasım 2008). "'Twilight' Sequel Confirmed: 'New Moon' To Hit The Big Screen". MTV. MTV Networks. 15 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  8. ^ Sperling, Nicole (6 Kasım 2008). "'Twilight': Will it be a hit?". Entertainment Weekly. Time Inc. 10 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  9. ^ Thompson, Anne (7 Aralık 2008). "No Hardwicke for 'Twilight' sequel". Variety. Reed Elsevier. 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  10. ^ Horowitz, Josh (7 Aralık 2008). "'Twilight' Director Catherine Hardwicke Will NOT Direct 'New Moon'". MTV. MTV Networks. 6 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  11. ^ Carroll, Larry (15 Aralık 2008). "'New Moon' Casting News: Michael Copon, Ben Barnes Push For Roles In 'Twilight' Sequel". MTV. MTV Networks. 25 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  12. ^ Carroll, Larry (18 Aralık 2008). "'Twilight' Exclusive: Taylor Lautner Talks About His Campaign To Stay On 'New Moon'". MTV. MTV Networks. 25 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  13. ^ Snead, Elizabeth (14 Mart 2009). "'Twilight' star Kristen Stewart's 'New Moon' lovers: Taylor Lautner, Robert Pattinson". Los Angeles Times. 6 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2009. 
  14. ^ "Summit Entertainment Runs With The Wolf Pack In The Twilight Saga: New Moon". Summit Entertainment. 23 Mart 2009. 3 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2009. 
  15. ^ Sperling, Nicole (11 Aralık 2008). "'Twilight' sequel: 'New Moon' director will be Chris Weitz". Entertainment Weekly. Time Inc. 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  16. ^ Wloszczyna, Susan (21 Ocak 2009). "Move over, movie vampires: Werewolf pack is back". USA Today. 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  17. ^ Malkin, Marc (7 Ocak 2009). "Rob Pattinson and a Bevy of Beautiful Vampires". E! Online. E! Entertainment Television, Inc. 4 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  18. ^ Detassis, Piera (15 Mart 2009). "New Moon: No a Volterra". Piera Detassis. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  19. ^ "Montepulciano 'the most beautiful place to film'..." Strada del Vino Nobile di Montepulciano. 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  20. ^ Carroll, Larry (26 Kasım 2008). "Peter Facinelli Excited To Play Carlisle Cullen Again In 'New Moon'". MTV. MTV Networks. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  21. ^ "Meet The Cast Of "New Moon"". MTV. MTV Networks. 25 Mart 2009. 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  22. ^ Carroll, Larry (19 Şubat 2008). "'Twilight' Film's First Family Revealed: Peter Facinelli, Elizabeth Reaser Lead Cullen Clan". MTV. MTV Networks. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  23. ^ "Ashley Greene on 'New Moon' Script: 'I Like It Better!'". Extra. TTT West Coast, Inc. 23 Şubat 2009. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  24. ^ Carroll, Larry (9 Ocak 2009). "Jackson Rathbone Thinks 'New Moon' Will Be 'Pretty Fantastic'". MTV. MTV Networks. 25 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  25. ^ Carroll, Larry (11 Mart 2009). "'Twilight' Actress Nikki Reed Won't Dye Her Hair For 'New Moon'". MTV. MTV Networks. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  26. ^ Carroll, Larry (9 Mart 2009). "'Twilight' Actor Kellan Lutz Talks 'New Moon' Casting Rumors". MTV. MTV Networks. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  27. ^ "Meet The Cast Of "New Moon"". MTV. MTV Networks. 25 Mart 2009. 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  28. ^ "Chris Weitz to Direct Summit Entertainment's New Moon". Summit Entertainment. 13 Aralık 2008. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  29. ^ a b c d Young, John (23 Mart 2009). "'Twilight': The wolf pack is cast". Entertainment Weekly. Time Inc. 29 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  30. ^ "Meet The Cast Of "New Moon"". MTV. MTV Networks. 25 Mart 2009. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  31. ^ "Tinsel Korey cast in 'New Moon' as Emily". ReelzChannel. 11 Nisan 2009. 8 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2009. 
  32. ^ a b c d e f "Summit Entertainment Starts Production on The Twilight Saga: New Moon" (Basın açıklaması). Summit Entertainment. 15 Nisan 2009. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2009. 
  33. ^ Carroll, Larry (24 Kasım 2008). "'Twilight' Sequel 'New Moon' Will Be Dark And 'Spectacular,' Stars And Director Say". MTV. MTV Networks. 26 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  34. ^ Carroll, Larry (16 Mart 2009). "'Twilight' Actor Edi Gathegi Says 'New Moon' Is 'A Lot More Active'". MTV. MTV Networks. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2009. 
  35. ^ "From Tony Blair and Brian Clough to King of all Vampires, Michael Sheen is back in the Twilight zone". Mail Online. Associated Newspapers Ltd. 12 Nisan 2009. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2009. 
  36. ^ "British newcomer joins Twilight". BBC News. British Broadcasting Corporation. 30 Mart 2009. 8 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2009. 
  37. ^ "Dakota Fanning Confirmed For 'New Moon'". Access Hollywood. NBC Universal, Inc. 28 Şubat 2009. 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2009. 
  38. ^ "Dakota Fanning May Join 'New Moon'". Zap2it. Tribune Media Services. 22 Ocak 2009. 13 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2009. 
  39. ^ Malkin, Marc (25 Mart 2009). "New Moon Scoop: Heidi Is a Supermodel!". E! Online. E! Entertainment Television, Inc. 28 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2009. 
  40. ^ "Justine Wachsberger es Gianna en Luna Nueva". 15 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2009. 
  41. ^ a b c d "New Moon Actors arrived in Vancouver". ReelzChannel. 11 Nisan 2009. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]