Yé-yé

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yé-yé müzik tarzını başlatan radyo programı ile aynı adı taşıyan "Salut les copains" (Türkçe anlamı: Selam Dostlar) dergisinin 17. sayısının kapağı. Kapak resminde bu tarzın temsilcilerinden Sylvie Vartan ve Johnny Hallyday görülüyor.

Yé-yé, 1960'lı yıllarda Fransa, İspanya ve Kanada'nın Québec bölgesinden kaynaklanmış bir pop müziği tarzıdır. Kelimenin kökeni ile ilgili iki varsayım ileri sürülmüştür, bunlardan ilki kelimenin "çok güzel ve modaya uygun" anlamlarına gelen (popüler anlamı ile genç, masum ve şirin anlamında kullanılan[1]İspanyolca bir sözcük olan yeyé den geldiği varsayımıdır. İkincisi ise Amerikan tarzı rock ve twist müziklerinde sıklıkla duyulan bir sözcük olan yes (evet) kelimesinin farklılaşmış hali olan yeah dan geldiği şeklindedir.[2]

Yé-yé müzik hareketi 1959 yılı sonunda Fransa'da yayımlanmaya başlayan bir radyo programı olan "Salut les copains" (Türkçe anlamı: Selam Dostlar) ile ortaya çıktı. Çok izleyicisi olan bu programın bir bölümü olan "Haftanın Sevgilisi"nde tanıtılan şarkıcılardan birçoğu bu tarzın başlatıcısı oldular. 1962 yılında radyo programının aynı adlı bir dergisi de üç dilde birden çıkmaya başlayınca bu tarz müzik daha geniş kitleler tarafından tanınmaya başladı.

Kültürel kökenlerini 1950'lerin Fransız yaşam tarzından alan Yé-yé müzik akımı, biçimsel özelliklerini de geleneksel pop müziği, Fransız chansonları, caz müziği, beat müziği, rock'n'roll ve kızlardan oluşmuş müzik gruplarının tarzlarından almıştı. Fransa dışında en çok İspanya, Kanada'nın Québec bölgesi ve Japonya'da popüler olmuştu. Bu tür müzikle daha çok 13-19 yaş arası gençler ilgileniyordu.

Yé-yé müzik akımında başını kadın şarkıcılar çekiyordu. Bu tarzın öncüleri arasında France Gall, Sheila, Sylvie Vartan, Françoise Hardy, Patricia Carli, Dalida gibi Fransız ve Rita Pavone, Mina[3] gibi İtalyan kadın şarkıcılar bulunmakla birlikte, seyrek de olsa aralarında Serge Gainsbourg ve Jacques Dutronc'un da bulunduğu erkek şarkıcılar da zaman zaman bu tarz müziği yapıyorlardı.

Yé-yé tarzı müziğin temsilcileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ en:Yé-yé
  2. ^ fr:Yéyé
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]