Britpop

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Britpop
Müzikal kökenleri
Kültürel kökenleri1990'ların başları, Birleşik Krallık
Önemli çalgılar
PopülerlikDünya çapında; 2010'larda Kuzey Amerika'da, Avrupa'da oldukça fazla
Alt tarzlar
New wave of new wave
Diğer konular

Britpop, kökü British ve pop kelimelerinden gelmekte olan bir müzik tarzıdır.

Birleşik Krallık'ta Pop tarzı müziğin gelişmesiyle oluşmuştur. Özellikle 1990'lı yıllarda büyümüştür. The Stone Roses, Blur, Pulp, Suede,Coldplay, Oasis, Keane grupları bu türü en iyi temsil edecek örneklerdir. 1990'lı yılların ilk yarısı itibarıyla ABD'de ortaya çıkan Grunge akımına tepki olarak ortaya çıktığı söylense de kökleri daha eskilere, The Stone Roses'a dayanır. 1990'lı yılların başında Bluejean dergisinin 'Britanyalı gitarlı popu' olarak lanse ettiği bu akım, şu anki birçok alternative-brit-indie gruplarına ilham kaynağı olmuştur. Ayrıca dönemin britpop grupları, Britanyalı medyasına da büyük malzeme olmuştur. Gruplar arasındaki sözlü atışmalar, albümlerin hitleri, gruplardaki elemanlar arasındaki tatlı rekabetler, britpop döneminin unutulmazlarıdır. Özellikle, Oasis ve Blur atışmaları hâlâ da britpop seven insanlar arasında devam etmektedir ve edecektir. Lakin Oasis'in saf overdrive gitarları sert trompetli davulları ve Liam Gallagher'ın köşeli vokalleri, dönemin marş niteliğindeki hitlerinin ana kaynaklarıdır.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Britpop". Rate your Music (İngilizce). 4 Mart 2016. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  2. ^ "Britpop songs – 10 of the best". The Guardian (İngilizce). Caroline Sullivan. 15 Şubat 2017. 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020.