Vikipedi tartışma:Adil kullanım politikası/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Arkadaşlar adil kullanım resimleri ana sayfada kullanılabilir mi? kullanılamaz mı? Bu konuda bir uzlaşmaya varalım artık. Ben şahsen kullanılmaması taraftarıyım. Bu resimler madde içinde zorunlu kalındığı için kullanılıyorsa ana sayfa için neden kullanılsın ki? alternatif özgür lisanslı bir çözüm illaki bulunur. Sevgiler--Atacameñoileti 15:55, 30 Haziran 2007 (UTC)

Vikipedi:Günün maddesi bölümünden taşınmıştır:

Yorumlama hatasından bahsedilmiş 23 Mart tarihli bir örnek vardı sanırım.Dikkat ediniz ki Mart ayından sonra böyle bir örnek gösteremezsiniz.Bkz: [1] --Machiavelli' msj 15:38, 30 Haziran 2007 (UTC)

İkinci olarak en:Wikipedia:Today's featured article/April 2007 örneklerde görüleceği üzere özgür lisanslı bir resme sahip olmadıkları için resimsiz olarak ana sayfaya çıkartılmış.Bunla ilgili dönen bir başka tartışma bkz: en:Wikipedia talk:Today's featured article/April 2, 2007--Machiavelli' msj 15:49, 30 Haziran 2007 (UTC)

Ben de adil kullanım resimlerin ana sayfaya çıkmasına karşıyım. Adil kullanım sadece mecburiyetten başvurulacak bir çözüm olmalı, ana sayfaya başka maddeler konulabileceği için burada bir mecburiyet görmüyorum. Khutuckmsj 09:51, 4 Temmuz 2007 (UTC)
Bu konudaki tavrım çok katı olmamakla beraber (bazen gerçekten adil kullanımdan başka resimler bulunamadığı oluyor) genel görüşleri destekliyorum, kullanılmasa daha iyi olur. Syg.--renegademsj 06:11, 10 Temmuz 2007 (UTC)

Telif hakkı saklı logo vb. eserlerin SVG formatına taşınması[kaynağı değiştir]

  • Aşağıdaki kısım Vikipedi:Grafik Laboratuvar'ındaki bir tartışmadan alıntıdır. Tartışmada telif hakkı saklı çizimlerin, örneğin logoların, SVG formatına taşınması tartışılmıştır. SVG formatı sayesinde çizimler istenilen herhangi bir çözünürlüğe yükseltebileceği ve adil kullanım politikasına göre telif hakkı saklı içeriklerin ancak düşük çözünürlüklü kopyaları kabul edilebilir olduğu için tartışma söz konusudur. İngilizce Vikipedi'de birkaç yıldır tartışılan bu hususta herhangi net ve kalıcı bir karara varılamamıştır. Şu anda, biraz da geçici bir çözüm olarak, telif hakkı saklı içeriğin SVG formatındaki kopyaları için ayrı kategoriler ve etiketler oluşturulmuş ve bunlarda sayfalarda adil kullanım politikasını ihlâl etmeyecek şekilde küçük çözünürlüklerde kullanılmalıdır tarzı bir mesaj içeren uyarılar bulunmaktadır.

Madde(ler): TRT ve bu kuruma bağlı kanallar

İstek: -- OnurTkatkılar 20:07, 7 Eylül 2008 (UTC) SVG haline getirilmesini istemekteyim. Bu hale gelebilmesi için grafiğin yeterince detaylı olduğunu düşünmekteyim. Gerekirse kolaylık için parlaklığı alınabilir. OnurTkatkılar 20:07, 7 Eylül 2008 (UTC)

Grafikçi düşüncesi:

  • VP:AK] yönergemiz ve Adil kullanım gerekçelendirme yönergemiz gereği adil kullanım altındaki telifli resimler orijinaline yakın olacak şekilde yüksek çözünürlükte asla kullanılamazlar. Dolayısıyla bu istek dikkate alınmamalıdır. Teşekkürler --Manco Capac 08:05, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum İsteği dikkate değer buluyor ve henüz karara bağlandığını düşünmüyorum. Bunun benzer SVG logolar, İngilizce Vikipedi'de de adil kullanım kapsamında kullanılabiliyor (Örnek: CNN'in, NBC'nin, FOX News'in vs.). SVG ile ilgilenen arkadaşlarımız üstesinden geleceklerdir. Teşekkürler... --DsMuratileti 09:40, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Zaten elimizde kötü bir gif versiyonu olsa idi dediğiniz doğru olabilirdi ancak dosyanın kendisi yeterince şirket logosunu tanımlamaya yetiyor. Soruyorum size bundan daha iyi çözünürlükte hele hele sınırsız çözünürlüğü olan SVG formatında bir logoya neden ihtiyaç duyuyoruz? Bu tür yapılanmanın AK şartlarını gevşetmek anlamına geldiğini düşünmekteyim. --Manco Capac 12:02, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Madem sormuşsunuz, yanıtlayayım: Siz SVG formatlı dosyalar konusunda benden çok daha deneyimli birisiniz ve siz de bilirsiniz ki, SVG formatı GIF'ten daha üstün özelliklere sahip. Örneğin; TRT'nin logosu sadece ortadaki baklavamsı kısımdan ibaret, dış kısım ise saydam. SVG'de bunu belirtme olanağımız olmasına rağmen, GIF'te yok. Vikipedi:Logolar'da, bir logoyu en doğru biçimde kullanmamız gerektiği belirtilmiştir; bu nedenle herhangi bir kural ihlali vb. söz konusu değildir. Aksine, olması gereken biçimdir. --DsMuratileti 14:04, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Yanıldığınız bir nokta var, gif dosyalarını da saydam yapabilirisiniz. Ayrıca saydam yapmasanız da sadece beyaz kalsa ne olur? Yani beyaz zemin üzerinde kullanırken hiç bir sorun yaratmayacaktır. İllaki renkli zeminde kullanmak istiyor iseniz en basitinden gif dosyasını microsoft photo editor de açın ve set transparet colordan saydam yapmak istediğiniz kısımı seçerek benzer renkleri saydam yapabilirsiniz. Ya da photoshoptan aynı şeyi yapabilirisiniz. Sonuç olarak burada istenen bu tür kullanım amaçlı bir şeyden ziyade zaten yeterli düzeyde kaliteli olan bir resmin sınırsız kaliteli boyuta getirilme isteğidir, ve bu VP:AKP'na aykırıdır. Eğer sadece zeminin saydamlaştırılması istense idi bunu gif formatında da yapabilirdik. Saygılarımla. --Manco Capac 14:26, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • E Grafik Laboratuvarı zaten dediğiniz işlemleri yapmak/yaptırmak için var. Bu nedenle henüz karara bağlanabilecek bir çözüme ulaşılabilmiş değil bence. --DsMuratileti 14:33, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • İsteği baz aldığımızda bence karara bağlanmıştır. İstek değişir ise durum da değişir. Kaldıki isteği yapan arkadaşın da belirttiği gibi resim zaten yeterince detaylı. Saygılarımla --Manco Capac 14:38, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Küçük bir ek: SVG'nin kullanımı ile ilgili kesin bir politika yok (AK kapsamında). Bu yüzden enwikide sürekli tartışılmasına rağmen kullanılabilir durumda.--Gökhan 16:34, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • İngilizce Vikipedi'deki kararlar bize ancak fikir verebilirler; temel politikalar haricindeki bu tip kararların bizde etkili ve geçerli olduğu söylenemez. Yani İngilizce Vikipedi'de şöyle demek burada öyle olacağı anlamına gelmez. Burada şöyle bir sorun da var: İngilizce Vikipedi bu hususta karar vermiş değil. Biraz da geçici bir çözüm olarak logolar gibi adil kullanım kapsamında kullanılan eserlerin SVG versiyonları için ayrı bir etiketlendirme ve kategorilendirme sistemi oluşturmuşlar ve bu sistemin her tarafına "Lütfen adil kullanım politikasını ihlâl edecek boyutlarda kullanmayınız" demişler. Bu bir çözüm mü? Değil. Nitekim orada hâlâ husus tartışma hâlinde.
  • Ben İngilizce Vikipedi'nin bulduğu geçici-orta karar çözümü uygun bulmuyorum. SVG formatında olduğu sürece o logo istenilen boyuta getirilebilir - biz maddede küçük bir çözünürlükte kullansak bile bu resmin istenilen boyuta getirilebileceği gerçeğini (yani örneğin isteyen herhangi bir kişinin o resmi bizim sitemizden indirip yüksek çözünürlükte kullanacağı gerçeğini) değiştirmeyecektir. Nitekim bunu gerek ABD'li gerekse Türk bir-iki tanıdık avukata sordum; onlar da SVG formatında yüklemenin yüksek çözünürlük kriteriyle çelişeceğini belirttiler. Ama tabii çelişmeyeceğini söyleyen bir hukukçu da çıkabilir ^_^
  • Göz önünde bulundurulmasını tavsiye ettiğim bir husus daha var: biz Türkçe Vikipedi'de, özellikle uygulamada, adil kullanım hususunda ve genel olarak telif hakları hususunda İngilizce Vikipedi'ye oranla daha sıkıyız. Bu açıdan telif konularında çok sıkı olan ve adil kullanıma izin vermeyen Almanca Vikipedi ile daha gevşek olan İngilizce Vikipedi arasında bir yerde olduğumuz söylenebilir.
  • Sonuç olarak bu tartışmanın Vikipedi tartışma:Resim kullanım politikası'na taşınması taraftarıyım (ve fırsat bulursam birazdan taşıyacağım da)... orada tartışalım zira konu sadece bu logo değil daha genel bir sorun. Bu sorunu da bir an önce bir çözüme kavuşturup ilgili politikaya eklememiz çok iyi olur; İngilizce Vikipedi gibi yıllardır (benim bildiğim 2 yıldır tartışıyorlar bu hususu) sürüncemede bırakmak uygun değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:36, 8 Eylül 2008 (UTC)
  • İngilizce Vikide konunun tartışma dahilinde olduğunu bilmediğim için dün gidip oradaki köy çeşmesinde bir örnek ile konuyu gündeme getirmiş idim. Şu anda henüz bir yanıt aldım mı bilmiyoum ancak birazdan gidip bakarım. Bu arada Gökhan'ın dediğine katılmıyorum. VP:AK içinde direkt svg fromatlı resimlerden bahsetmemekle beraber çok açık bir şekilde düşük ve yüksek çözünürlük kavramından bahsetmektedir. SVG formatı istediğiniz çözünürlükte (çok çok yüksek örneğin 150000x150000 gibi) çıktı alabileceğiniz bir format olduğu için düşük çözünürlük kriterine uymamaktadır. Ancak Noumenon bu konuda yerden göğe kadar haklı, bu konunun acil olarak değerlendirilip VP:AKP dahilinde ele alınıp politikaların içine yerleştrilmesi çok daha iyi ve net olacaktır. Ben yine de ele bile almadan direkt olarak AK altındaki resimlerdeki SVG formatının kullanımına izin vermemeliyiz diye düşünmekteyim. Çünkü şu anki politikamızdaki düşük çözünürlük kriteri açıktır ve SVG formatlı dosyalar bu kriteri ihlal etmektedir. --Manco Capac 08:32, 9 Eylül 2008 (UTC)
  • Merhaba,
    Bir çizimin svg'ye dönüştürülmesinin çeşitli avantajları var. Genelde daha az yer kaplıyor. Herhangi bir boyutta kolaylıkla kullanılabiliyor, ve en önemlisi, bu boyut değiştirmeleri sırasında görüntü kalitesi kaybedilmiyor. Buna bir de çizim içi metinlerin düzenlenebilir olması eklenince, svg formatı diyagramlar, haritalar, vs. için ideal oluyor. Bence başlatılan Vikipedi:Grafik Laboratuvarı'nın temel amacı, telif hakkı saklı çizimleri svg'ye çevirmektense, ansiklopedik şema, diyagram, harita çizimlerini svg'ye çevirmek olmalı. (ilk yapılan evrim şeması gibi)
    Logolar konusunda benim görüşüm, svg'lerin yukarıda söylediğim sınırsız ölçekte tekrar üretilebilme özelliği sebebiyle, telif hakkı saklı çizimlerde sorun yaratacağı yönünde. İngilizce ya da Türkçe Vikipedide özel olarak "svg formatında logolar" ile ilgili herhangi bir düzenleme olmayabilir. Ama en temelinden VP:AKP'ye bakalım. Yüksek-çözünürlüklü resimler yerine düşük-çözünürlüklü resimler (özellikle korsanlık için kullanılabilecek yüksek çözünürlüklü resimlerde) kullanılmalıdır. Burada kilit nokta parantez içinde. Herhangi bir şirketin logosunu herhangi bir amaçla, gerçeğe en yakın şekilde kopyalamak isteyenler için svg formatı ideal bir çözüm olacaktır. Kaldı ki, diğer formatlarda ve format gereği çözünürlüğü sınırlı olan logolar, bana göre ilgili maddedeki görsel ihtiyacı yerine getirmektedir. Sonuç olarak bu tür svg'leştirilmiş adil kullanım resimlerinin AKP sınırlarını biraz zorladığını düşünüyorum.
    Bu tür bazı konularda uygulamaya dönük bazı esasların net olarak belirtilmemesi sebebiyle konu sürüncemede kalabiliyor. Bunu net olarak bir kural haline getirip yazmalı mıyız bilmiyorum. Faydalı olabilir. Ama yukarıda belirttiğim gibi, bence mevcut AKP de bu konuyu, dolaylı da olsa kapsıyor. İyivikiler... homonihilis // ileti 11:09, 9 Eylül 2008 (UTC)
  • SVG'nin her anlamda daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. İngilizce Vikideki gibi svg logolar için ayrı bir uyarı etiketi kullanabiliriz. Ayrıca bu konuda oldukça katı olan Almanca Vikipedi'de de kullanılıyor, bu kategoride SVG'ye dönüştürülmeyi bekleyen logolar mevcut.--Gökhan 14:06, 9 Eylül 2008 (UTC)
Ben genel olarak Almanca Vikipedi'nin adil kullanım politikasına atıfta bulunmuştum ama biraz hatalı oldu zira Almanca Vikipedi'de, Alman yasalarında logoların özel bir statüsü sebebiyle, çoğu logo Schöpfungshöhe (threshold of originality) olarak anılan bir kural ile serbest biçimde kullanılabiliyor. Anladığım kadarıyla bir logoda yeterince orijinallik yoksa (örneğin tipografi bazlı basit bir logotip ise) Alman kanunlarına göre logoyu serbestçe kullanmak mümkün. Tabii yanlış anlıyor olabilirim ama nasıl anlarsam anlayayım Almanca Vikipedi'deki uygulama Alman kanunlarında logoların özel bir statüye sahip olmasından kaynaklanıyor; Almanca bilen arkadaşlar bunu daha ayrıntılı biçimde araştırabilirler ^_^
SVG'nin getirileri büyük ama telif konusunda taviz vermemizi gerektirecek kadar değil... üstelik Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını hesaba bile katmıyoruz; zamanında (yaklaşık 2-3 yıl önce) bu kanunları incelediğimizde ABD'nin fair useundan çok daha sınırlı olduğunu görmüştük. Resimlerde adil kullanımın amacı maddenin konusunu baskı gibi durumlarda kullanılamayacak kadar kötü kalitede betimleyebilmek - bu durumda SVG'nin en güzel betimleme yolu olduğunu kabul edersek, adil kullanımın temel mantığı ile SVG kullanımının temel mantığının doğrudan çatıştığını görebiliriz ^_^ Elbette İngilizce Vikipedi'deki gibi küçük boyutta koyun maddelere diyebiliriz ama eğer küçük boyutta koyacaksak, SVG'nin olanaklarını kullanmayacaksak, SVG yapmanın baştaki anlamı nedir? Elbette SVG'nin boyut dışında artıları da var ama bu artılar SVG'te dönüştürmemizi şart kılacak kadar önemli değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:11, 10 Eylül 2008 (UTC)
Teşekkürler bu bilmediğim bir şeydi. Logolar sanırım en.wikide de özel konumda. Logolar için SVG etiketi yapılmış ancak diğer AK kapsamındaki dosyalar için bu mevcut değil. İspanyolcada da AK hiç yok. Sanırım herkes kendi yöntemini bulmuş durumda. Bizdeki yasalar daha katıysa buna göre davranıp kendi tavrımızı belirleyebiliriz.--Gökhan 21:22, 11 Eylül 2008 (UTC)
  • Bir logonun SVG formatında yeniden yapılması demek o logonun kopyalanması demektir. Türkiye Cumhuriyeti telif hakları yasalarına göre bir eserin kopyalanması hakkı tamamen orijinal eser sahibine aittir. Sırf bu yüzden bile telifli bir eserin (bu durumda logonun) SVG yapılması mümkün değildir. Konuyla iligli detaylı bilgiyi http://www.telifhaklari.gov.tr adresinden ve özellkle de bu sayfadaki "Çoğaltma Hakkı" adlı altbaşlıkta bulabilirsiniz.--Manco Capac 06:56, 12 Eylül 2008 (UTC)
  • Ara çözüm fikri olarak SVG'nin nominal çözünürlüğü, elde edildiği dosyanın çözünürlüğüne denk olacak şekilde çevrim yapılabilir, bu sayede kanunen bir suç işlenme olasılığı hukukçunun yorumuna bağlanır. Ancak en kesin çözüm doğrudan gif veya jpg olan orijinal hali kullanmak. Khutuckmsj 13:31, 12 Eylül 2008 (UTC)
  • 100 px olarak kullanılacaklar ise bu çizimleri SVG formatına çevirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.Ciddi olarak emek ve zaman kaybı olacaktır.SVG olarak değiştirip yüklemek bize herhangi bir avantaj sağlamadığı gibi ciddi olarak adil kullanım politikasına uygun değil.Politikaya göre özgür lisanslı bir örneğin üretilemeyeceği durumlarda çizimler düşük çözünürlükte olmalı.Ayrıca SVG formatında kimsenin çizimi poster şeklinde çıktı alıp almadığını kontrol etmek imkansız.Örneğin buradan indirdikleri film afişlerini poster boyutunda basıp satan insanlar olabilir.Dolayısıyla bu format çevirme işiyle uğraşan arkadaşların iyi niyetle verdikleri emeklerin böyle kullanılmasını istemem doğrusu.Bu işe alet olmayalım derim.Bende şu haliyle düşük çözünürlükte JPG ya da GIF olarak kalmasından yanayım.--Eldarion 06:28, 24 Eylül 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Lütfen özellikle telif hakları ve adil kullanım politikaları ile ilgili ve bilgili olan arkadaşlar yorumda bulunsunlar. Bu konuyu en kısa zamanda bir karara bağlamamız şart. Birkaç yorum daha gelirse karara bağlayabiliriz diye düşünüyorum... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:13, 18 Ekim 2008 (UTC)
  • Unutmuştum bu konuyu, sayenizde hatırladım. Haklısınız fazla uzatmayalım ve genel yaklaşım doğrultusunda:
  1. Logoların SVG dönüşümünü ve
  2. SVG olarak logo yüklenmesini uygunsuz olarak belirleyelim derim ben. Herkese teşekkürler. --Manco Capac 05:58, 20 Ekim 2008 (UTC)


  • Çözünürlükle ilgili katılıyorum, ancak birkaç şey söylemeden geçemeyeceğim. Diğer formatlardaki resimlerin büyütülmesi de mümkündür. Biri Vikipedi'den bir resim indirip çözünürlüğünü artırarak istediği şekilde kullanabilir.
  • Ayrıca (herkesi bilemem ama) yüklediğim SVG logoların hiçbirini ben üretmiş değilim. Bunlar da diğer formatlardaki resimler gibi internette kolayca (kurumun kendi yayımlarından daha güvenilir bir şekilde) bulunabiliyor. Bir diğer konu yüklenen logonun kalitesi. Evet logolar da düşük çözünürlüklü olsun ama yine de -kurumsal kimliği tam olarak yansıtacak şekilde- kalitesi bozulmadan eklenmelidir. Örneğin bunun gibi olmamalı, eğer bilinçli bir şekilde böyle yapılacaksa düşük çözünürlük kullanmanın mantığı nedir ?--Gökhan 10:37, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • "SVG olarak logoların yüklenmesini engellemek" biraz yüzeysel bir çözüm olarak durabilir. Logoların durumu çok daha komplikedir. Telif hakları saklı olmayan logolar SVG'ye dönüştürülebilir. Image:Coca-Cola logo.svg gibi. Sadece metin ve/veya basit geometrik şekiller içeren logolar da SVG dosyasına dönüştürülebilir. Image:Canon wordmark.svg, Image:FOX wordmark-orange.svg, Image:L'Oréal logo.svg veya Image:Mitsubishi logo.svg gibi. {{PD-textlogo}} ve {{Trademarked}} şablonları da bu tür resimler için kullanılan şablonlardır. Commons:Category:Company logos sayfasında diğer örnekleri bulabilirsiniz. Ancak bu sayfada bulunanların hepsi kabul edilmiştir diye bir durum söz konusu değildir. "basit yazı ve geometrik şekil" tanımlaması yeterince açık değildir ve uygun olmadığı düşünülen resimler Commons:Commons:Silme istemleri sayfasında aday gösterilir ve çoğunlukla hepsi uzun (diğer adaylara göre) tartışmalara sebep olur. Tabi hepsi değil, pek çok logoyu hızlı sil etiketi koyupta o şekilde silinmesini sağlamışlığım da vardır. Sadece tartışmalı olanlar burada aday gösterilir. Vikipedimizde de aday gösterilen logoların bu açıdan değerlendirerek karar verilmesi gerekir. Kategorideki örneklere bakarak karar verebilirsiniz, silme tekliflerini ve silinen resimleri geniş ölçüde takip ettiğim için, gerekli durumlarda ben de yorum belirtebilirim. Kategorideki örneklere bakarak karar verebilirsiniz diyorum ancak o kategoride uygun olmayan pek çok logo da bulunuyor. Yani bir resim aday gösterilirken "Commonsta'da benzer şu logo var" demek geçerli bir argüman da sayılmayabilir. Oradaki resimlerin bazıları silinmeye aday gösterilebilir ve hatta hızlı silinebilir. Commonsa günde ortalama 5000 civarı resim yüklendiğini, sadece 50 aktif hizmetlinin bulunduğunu ve temizlik işleriyle uğraşan aktif kullanıcının azlığını göz önünde bulundurursak, oradaki resimlerin neden hepsinin uygun olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz. Ek olarak bu durumlara uymayan logoların SVG'ye dönüştürülmesi bence de uygun değildir. Başka birilerinin bu işlemi yapıyor olması veya internette kolaylıkla bulunabiliyor olması, bizim de aynı şeyi yapabileceğimiz anlamına gelmemeli. Başka yerlerden başka fikirler alacaksak doğru olanları ayıklayıp almalıyız. Saygılar. --Machiavelli' msj 11:25, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Diğer formattaki dosyaları büyüttüğümüzde resmin kalitesinde azalma söz konusu oluyor. Yani tamam büyütülebiliyor ama yine de baskı için uygun şekilde değil (genel konuşuyorum tabii)... internette bulunabiliyor olması meşru olduğunu göstermez fikrindeyim; internette yüksek çözünürlüklü posterler vs. de bulunabiliyor ama biz politikamız gereği bunları ya çözünürlüklerini düşürüp ekliyoruz ya çözünürlüğü düşük bir sürümü bulup yüklüyoruz. Kalitesi düşük ile kasıt 'o kadar kötü olsun ki ne olduğu belli olmasın/kurumsal kimliği tam anlamıyla yansıtamasın' değil pek tabii ki - çözünürlüğü düşük olsun, baskısı yapılabilecek kadar iyi durumda olmasın vs...
  • Basit geometrik şekiller ve logotipler benim de aklımı karıştırıyor; bunların bazı ülkelerin kanunlarında tamamen serbest, bazılarında belirli bir oranda serbest olduğunu biliyorum. Sanırım Almanya'da tamamen serbestken, ABD'de belirli bir oranda serbest olabiliyorlar (tekrar kontrol etmedim aklımda böyle kalmış). Bununla birlikte şunu da anlamak lazım eğer basit geometrik şekilde veya logotipik logonun telif durumu bir miktar serbestse bu tam da adil kullanıma girmiyor. Bu durumda kuralı şu şekilde oluşturabiliriz:

Adil kullanım altındaki logoların ve benzeri görsel içeriklerin SVG formatına çevrilmesi genel olarak yasaktır. Bununla birlikte bazı logoların (örneğin çok basit geometrik şekillerden veya sade yazılardan oluşanların) çeşitli ülkelerin kanunlarınca farklı teliflere sahip olduklarını, bunların bir kısmının telif haklarının serbest olduğunu göz önünde bulundurarak bu tip logoların SVG formatına dönüştürülebilmesinin mümkün olabileceğini de unutmayınız.

  • Tabii "bu geometrik basit şekil ve yazıtip mi sadece?" ile başlayan sonsuz SAM'lara da açık olmamız gerekecek bu tip bir kural koyarsak... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:09, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Kural bu haliyle uygun görünüyor. Ve düzeltmem gereken bir şey var, ben internette bulunduğunu belirtirken, logonun baştan yapılmasının gereksiz olduğunu belirttim sadece. Elbette ki nette bulunan uygun ya da uygunsuz her şeyi buraya aktarmıyoruz, Vikipedi'nin "şık resimler deposu" olmadığının da farkındayım :). Herkese iyi çalışmalar--Gökhan 19:33, 20 Ekim 2008 (UTC)
  • Herkese merhaba, Noumenon'un dediklerine katılıyorum ve önerisini ufak bir değişiklik ben de kabul ediyorum. Aklımdaki değişikliği önerisine ekleyerek teklifi tekrar yazıyorum:

Adil kullanım altındaki logoların ve benzeri görsel içeriklerin SVG (ya da diğer vektörel formatlara) formatına çevrilmesi ve SVG (ya da diğer vektörel formatlarda) formatında Vikipedi'ye yüklenmesi genel olarak yasaktır. Bununla birlikte bazı logoların (örneğin çok basit geometrik şekillerden veya sade yazılardan oluşanların) çeşitli ülkelerin kanunlarınca farklı teliflere sahip olduklarını, bunların bir kısmının telif haklarının serbest olduğunu göz önünde bulundurarak bu tip logoların SVG formatına dönüştürülebilmesinin mümkün olabileceğini de unutmayınız.

Neden
Çünkü kişiler buldukları AK altındaki logoyu SVG yapıp Viki'ye öylece yükleyebilirler ve bu da bizim koymak istediğimiz kuralın delinmesi anlamına gelir. Ayrıca eğer logonun sahibi firma ya da kişi dosyayı kaynağında SVG olarak vermiş ise bu dosya çok kolay bir şekilde SVG işleyen programlarda jpeg ya da başka bir formata dönüştürülebilir ve böylece kişinin logoyu yüklemesi olası olur. Bir diğer konu da, şimdiden diğer vektörel formatları da göz önüne alıp politikamızı SVG ile sınırlı tutmamamız gerektiğidir. Umarım anlatabilmişimdir? Herkese teşekkürler.
Not: Mach haklı, Vikipedi:Logolar bu konunun yer alması için bence de daha uygun. --Manco Capac 08:22, 21 Ekim 2008 (UTC)
  • Manco Capac güzel bir noktaya değinmiş, dönüştürme olayından ziyade logonun SVG formatında yüklenmesinin uygun olmayacağının da vurgulanmasında fayda var. Bunun dışında diğer formatlardan söz etmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Zaten Vikipedi'nin yüklenmesine izin verdiği dosya türleri belli. Bunlardan konuyla ilgili olan sadece SVG gibi görünüyor. Teşekkürler--Gökhan 18:26, 21 Ekim 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Öncelikle; özgür dilerim Gökhan yanlış anlama için - birçok şeyle aynı anda uğraştığımdan kafam karışabiliyor ^_^
    1. Manco Capac'ın önerisine katılıyorum, güzel bir ekleme olmuş; destekliyorum.
    2. Hangi Vikipedi:Logolar ^_^ ? Üzerinde çalışması devam eden mi? Henüz tamamlanmış değil o politika sayfası ondan orada tartışmaya açmadım. Burada tartışalım sonucunu oraya da ekleriz burayı referans göstererek. Bir de bu husus sadece logolar için geçerli değil unutmayalım - logolar en yaygın olduğu durum ama adil kullanım altındaki çeşitli hayalî karakter çizimleri vs. için de aynı durum söz konusu. Bu sebeple burada tartışılması, burada temel politikaya eklenmesi, sonuçlarının da olası ilgili politikalara örneğin logo politikasına eklenmesi daha iyi olur. Bu arada boş zamanı olan birisi logolar sayfasının çevirisini tamamlayıp çalışmayı sonlandırırsa tuttuğu altın olur, gökten başına seçkin maddeler yağar ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:19, 21 Ekim 2008 (UTC)
  • Konunun kısa süre içinde karara bağlanması gerektiği düşüncesine, SVG formatının telif hakkı saklı içerik açısından sayılan sakıncaları olduğuna ve dolayısıyla Manco’nun önerisine katılıyorum. Adil kullanım mümkün olduğunca istisnai olmalı, biz de buna ilişkin kurallarımızı belirlerken telif hakkı sahiplerinin haklarının zedelenmemesine çok dikkat etmeliyiz. (Çok genel oldu yazdıklarım ama, söylenecek herşey ben tartışmayı görene kadar söylenmiş zaten.) Bir an önce Manco’nun önerdiği metni politikamıza ekleyelim bence. Teşekkürler. --Yabancımsj 12:21, 27 Ekim 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Manco Capac'ın önerdiği metni hepimiz onaylıyoruz gibi gözüküyor. Eğer itiraz gelmezse birkaç gün içerisinde ilgili politikalara metni ekleyeceğim ve ilgili değişiklikleri yapacağım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:56, 29 Ekim 2008 (UTC)

SVG kuralı yürürlüğü[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Yukarıda da belirttiğim gibi, hiçbir itiraz gelmemesinden ötürü, SVG ve diğer vektörel formatlarla ilgili kısmı politikaya aktardım; artık ilgili kısım yürürlükte. Bu noktadan sonra itiraz etmek isteyen arkadaşlar, yukarıdakilerden farklı argümanları varsa/olasıysa, yeni bilgiler sunacaklarsa, lütfen ilgili itirazlarını yapsınlar - ki adil kullanım politikamız en güncel ve en doğru formunda olabilsin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:53, 2 Kasım 2008 (UTC)
  • Elinize sağlık. Şimdi bir bütünlük oldu. --Manco Capac 07:52, 3 Kasım 2008 (UTC)

1. kritere ek[kaynağı değiştir]

Sık rastladığımız adil kullanım hatalarını örneklendirmek amacıyla ve "politikayı okudum ama bu anlamı çıkaramadım" diyenler için şu cümleleri 1. kritere ekledim: "(Bu nedenle örneğin yaşayan kişilerin, mevcut otomobil ve uçak modellerinin ya da binaların telif hakkı saklı resimleri adil kullanım kapsamına girmez. Özgür lisanslı fotoğraflarının çekilebilmesi mümkündür.)" İtiraz olursa tartışabiliriz. --Yabancımsj 22:38, 13 Mart 2009 (UTC)

Wikipedia policy?[kaynağı değiştir]

En alttaki kateogrilerden 'Wikipedia policy' olanı çıkartamıyorum. Ne yapmak gerek bilemedim. Çözebilen beri gelsin. --Stultiwikiabana yaz 12:45, 11 Şubat 2011 (UTC)

Şablon:Politika'yı İngilizce'den kopyaladığında şablonun yer aldığı sayfaların ekleneceği kategoriyi belirleyen kısmı orijinal halinde bıraktığın için olan geçici bir durumdu, az önce düzelttim.
Vito Genovese 12:49, 11 Şubat 2011 (UTC)
Thank you ;) --Stultiwikiabana yaz 13:16, 11 Şubat 2011 (UTC)

Biraz alakasız olacak ama AKP terimi yanlış anlaşılırsa diye başka bir kısa yol bulunabilir mi acaba?--Westnest ileti 17:43, 12 Mayıs 2011 (UTC)

Türkçe Vikipedi'de SVG dosyaları[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Köy çeşmesi (teklifler)#Türkçe Vikipedi'de SVG dosyalarıJimbo 16:57, 2 Ağustos 2011 (UTC)

Evet adil kullanım dosyaları düşük çözünürlükte olması gerektiğinden, SVG formatındaki AK dosyaları Vikipedi için uygun değildir. Kullanmamalıyız, daha önceki tartışmadan çıkan sonuç da bu yöndeydi. --Gökhan 15:40, 4 Ağustos 2011 (UTC)
"önceki tartışma"? Verdiğim likte çoğu kişi kullanılmasından yana. Önceki tartışmadan kastınız 3 yıl önceki tartışma mı? O zaman da çoğunluğa göre hareket edilmiş, şimdi de öyle hareket edilmesi gerekir. Ki o zamanla bu zaman arasında örnek aldığımız oluşum (en-wiki) da farklılık geçirmiş. Sanki sebepsiz hareket ediliyormuş gibi göstermeyin, nedenleri açıklanmış. — Jimbo 00:53, 7 Ağustos 2011 (UTC)
Dediğim gibi AK dosyaları düşük çözünürlükte olmalıdır. Köy çeşmesinde verdiğiniz bağlantılar da özgür lisanslı resimler için geçerli. AK dosyalarının SVG olarak kullanılmasının bize sağlayacağı hiçbir avantaj yok, eğer kaçırdığım bir nokta varsa belirtirseniz sevinirim. Bu dosyalar neden düşük çözünürlükte olmalı Homonihilis gayet güzel açıklamış "telif hakkı sahibinin haklarına zarar vermemek, telifli içeriğin kullanımını kolaylaştırmamak (kolaylaştırmama kriteri AK kavramının özünde var)". Vikipedi'ye yüklenecek özgür lisanslı olmayan bütün dosyalar AK politikasına ugun olmalıdır. Vikipedi'de herhangi bir programa gereksinim duymaksızın bir SVG dosyasının 2000px'e kadar png formatında çıktısı alınabiliyor. Nerede AK'nın düşük çözünürlük kriteri? Bu arada sebepsiz hareket ettiğinizi de söylemedim. --Gökhan 01:20, 7 Ağustos 2011 (UTC)
SVG dosyalarının bize sağlayacağı avantaj var; olmasaydı zaten niye bahsederdim ki? Benim kişisel olarak bu dosyalara ulaşmam bir tık ötede. Diğer dosya türlerinden öte PNG'ler dahi yeniden boyutlandırıldıklarında görüntüdeki keskinlik kaybediliyor. Bunun dışındaki nedenleri de köy çeşmesinde (linkler üzerinden) dile getirdim. Köy çeşmesinde verdiğim bağlantılar yalnızca özgür lisanslı resimler için geçerli değil, yazdığımı iyi okumanızı tavsiye ederim. Tartışmanın burada sürdürülmesi istendiği için buraya taşıdım. Ayrıca homonihilis'in Almaca Vikipedi hakkında söylediği yanlış olmalı. — Jimbo 15:57, 12 Ağustos 2011 (UTC)
AK dosyalarının SVG olması nasıl avantaj sağlayacak hala anlayabilmiş değilim (tabii özgür lisanslı resimler tamamen konu dışı). Ayrıca SVG'lerin, AK dosyalarının düşük çözünürlükte olması gerektiği şartını, nasıl ihlal etmediğini de belirtirseniz sevinirim. --Gökhan 16:09, 12 Ağustos 2011 (UTC)
  • Bu konudaki düşüncelerim önceki tartışmadaki kararlarla ve yukarıda linki verilen tartışmadaki görüşlerimle aynı yönde. Yani AK dosyalarının SVG yapılmalarını doğru bulmuyorum. Ayrıca bunu üstelemeyi de gerekli bulmuyorum. AK dosyalarının SVG olmasının teknik yönden birçok faydası sıralanabilir ancak bunun Vikipedi maddelerine daha fazla değer katacağını, konunu anlaşılmasını sağlayacağını, AK'nin özünü zorlamayı gerektirecek bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Tersten ifade edersek, SVG olmayan AK dosyalarının da konuyu yeterince açık biçimde okuyucuya yansıtabildiğini düşünüyorum. Bu durumda, daha sakıncasız ve düşük çözünürlüklü bir alternatif "yeterince bilgilendirici iken" daha yüksek/iyi çözünürlüklü/görünümlü bir versiyonda ısrar ederek AK'yi zorlamanın nedeni nedir? Bence SVG konusundaki efor özgür lisanslı çizimlerin Türkçeleştirilmesi/yaratılması yönünde olmalıdır. Son olarak, Almanca'da AK yok. Telif hakkı saklı herhangi bir logoyu, film afişini, tarihi fotoğrafı vs. asla kullanamazsınız. İngilizcede ise SVG logolara bile izin veriliyor. Demek ki AK kuralları bu iki uç arasında geniş bir yelpazede belirlenebiliyor ve vikiye özel olabiliyor. Nasıl ki Almanca bize bire bir örnek değilse (AK kullanıyoruz) İngilizce de bire bir örnek olamaz (SVG logo kullanmıyoruz). SVG logoların neden kullanılması gerektiğine ilişkin olarak, kullanışlılık argümanı dışında, AK'nin özüne uygun olabilecek argümanlar varsa, fikrimi değiştirebilirim tabii ki. İyivikiler... [ho? ni!] 18:54, 12 Ağustos 2011 (UTC)
  • Buradaki öneri mi yanlış anlaşılıyor yoksa ben mi yanlış anlıyorum? "Ne var ne yok her şey SVG olsun" gibi bir düşünce yok. SVG'nin kullanımını engelleyen bir kriter var, onun kaldırılması isteniyor. Vikipedi logoları en doğru şekilde yansıtmalı. Örneğin logoları vektör formatlarına çevirmek için ücretsiz yazılımlar var. Dolayısıyla biz bir logoyu hangi formatta kullanırsak kullanalım, vektör haline zemin hazırlamış oluyoruz bir şekilde. Yanlış biliyorsam düzeltin ancak Almanca Vikipedi'de adil kullanım politikası olmaması lazım. Orada telif hakkı saklı dahi olsa herhangi bir logo istenilen formatta istenilen yerde kullanılabiliyor. Örneğin şu logunun telif hakkı saklı değil mi? Kullanıcı sayfasında dahi kullanılmış. Yani de-wiki, en-wiki'den daha "esnek". Bizse en-wiki'den bile daha katıyız şu anda. — Jimbo 13:24, 13 Ağustos 2011 (UTC)
  • Konu hakkında kapsamlı bilgim yok ama Noumenon yukarıda söz etmişti Almanca Vikipedi'de, logoların özel bir durumu var. Ancak bu, Alman yasaları ile ilgili ve sadece Almanca Viki'yi bağlar. Evet Homonihilis'in belirttiği gibi de.wiki'de adil kullanım yoktur. Bizde logolar da adil kullanım kapsamında ve Vikipedi'ye yüklenirken mevcut AK şartlarını sağlamaları gerekiyor. --Gökhan 20:42, 13 Ağustos 2011 (UTC)
    Alman yasaları mı? VP:MİLLİ? — Jimbo 08:14, 14 Ağustos 2011 (UTC)
Resim yönergelerini, burada yazıldığına göre Almanca konuşan ülkelerin yasalarını da dikkate alarak hazırlamışlar. Yine de bu konuyla ilgili değil.--Gökhan 15:53, 15 Ağustos 2011 (UTC)
  • Olayı toparlamak adına daha önce söylediklerimin yanında şunları söyleyeyim o zaman.
  • Yukarıda ilgili dönemde en-wiki'de bir standart olmadığı ve tartışıldığı söylenmiş. Şimdi ise bu dosyaların kullanımında hiçbir sıkıntı yok ve mümkün olduğunca SVG kullanılıyor orada.
  • Yine bu dosyaların kötüye kullanılacağından bahsedilmiş. Bunu söyleyenin Vikipedi:Genel sorumluluk reddinden haberi yok sanırım. "Tescilli markalar" bölümünde bu konuyla ilgili açıklama yapılmış. Vikipedi SVG logolarını yasaklayarak, diğer formatlardaki logoların istenildiği gibi kullanılabileceğini söylememektedir. Dolayısıyla "bir kişi veya kurum bunu alır, şöyle kullanır" sorumluluğu Vikipedi'de veya katkıda bulunan kullanıcılarında değildir. Ayrıca, vektörel formatlara çevirmek için ücretsiz yazılımlar da bulunmaktadır.
  • Adil kullanımdaki düşük çözünürlük, madde içlerinde geçerli. O, buraya uygulanırken örneği alınan en-wiki, adil kullanımın olmasının yanında SVG dosyalarını kullanarak bunu kanıtlamaktadır. VP:AKP'de Telif hakkı saklı çalışmanın kullanılan miktarı mümkün olduğu ölçüde az olmalıdır. denmektedir. Burada "madde içlerindeki çözünürlükleri artırılsın" önerisi yok.
  • Adil kullanım, bize herhangi bir görseli kullanma hakkı tanımıyor. Aksine kullanımlarını kısıtlıyor. Bu konuda kafalar o zaman da karışıkmış, hâlâ da öyle görünen. Almanca Vikipedi'de adil kullanımın yok, dolayısıyla saçma sapan nedenlerle dosyaların kullanımları kısıtlanmıyor. Ama bu inatla hâlâ söyleniyor.
  • Bu konu logolarla ilgili, farklı şeyler dile getirmeye ("SVG şeklindeki çizimler Türkçeleştirilsin" vs.) gerek yok. Kaldırılması istenen kriter, ilgili dosyalardan bahsederken "Adil kullanım altındaki logoların ve benzeri görsel içeriklerin" şeklinde başlıyor. "benzeri", TDK sözlüğünde gördüğüm üzere "aynı" demek. Dolayısıyla bu kriter yalnızca ve yalnızca logoları içeriyor.
  • Yine ve yine yukarıda, "bizdeki yasalar" şeklinde (veya başka şekillerde) Türkiye'den bahsedilmiş. Sürekli VP:MİLLİ'yi hatırlattırmayın, sorumluluk reddini unutmayın. — Jimbo 18:56, 16 Ağustos 2011 (UTC)