Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Ethem Sarısülük (2. aday gösterme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--Śαвяí¢αи76ileti 14:42, 5 Ağustos 2017 (UTC)

Ethem Sarısülük[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Kayda değer bir yanının olduğunu düşünmüyorum. Gezi Parkı olaylarında öldürüldüğünden dolayı medyada yer alan sıradan bir kişi.--Turgut46 20:01, 12 Temmuz 2017 (UTC)

Hızlı kalsın Bu bir şaka olmalı. Önceki tartışmadaki yazılanlara katılyorum. Ayrıca en azından bunları sağlıyor:

  • Söz konusu kişiden bağımsız olarak, birden fazla, birbirinden fikirsel olarak bağımsız, yayımlanmış, güvenilir ikincil kaynaklar tarafından bu kişinin konu edilmiş olması.
  • Kişinin adının kanıtlanabilir şekilde yaygınca tanınmış olması.--❣Paseyn ileti 21:00, 12 Temmuz 2017 (UTC)
O zaman olay yeni yaşanmış olduğu için ve polis şiddetine vurgu yaparak hükümeti karalama amacı taşındığı için medyada fazlasıyla yer aldı. --Turgut46 22:04, 12 Temmuz 2017 (UTC)
Öncelikle dolu gelen yorumun kaynağını isterim: hükümeti karalama amacı taşındığı için medyada fazlasıyla yer aldı. İkincisi medyada fazlasıyla yer aldı. İşte benim dediğim KD kriterleri, kendiniz söylediniz; bu maddeyi KD kılıyor.--❣Paseyn ileti 22:26, 12 Temmuz 2017 (UTC)
Olay yeni yaşanmış olduğu için sözünü de bir kenara bırakmayalım. --Turgut46 23:41, 12 Temmuz 2017 (UTC)
Hala kaynak bekliyorum, cevap vermediniz, aydınlatın beni lütfen, bir iddianız var; arkasında durun ya da geri çekin ki yapıcı olsun.--❣Paseyn ileti 23:52, 12 Temmuz 2017 (UTC)
  • Hızlı kalsın Sadece Ethem'in öldürülmesi üzerine bile eylemler düzenlendi. Ayrıca adına açılmış sadece benim bildiğim bir park ve kütüphane mevcut. Araştırılırsa elbet fazlası da çıkabilir. --Pragdonmesaj 21:28, 12 Temmuz 2017 (UTC)
Peki o eylemler Gezi Parkı olaylarından bağımsız eylemler miydi? Bir kütüphaneye ya da parka benim de adım pekâlâ verilebilir bence. --Turgut46 22:08, 12 Temmuz 2017 (UTC)
  • Hayır hocam öyle pekala verilemez. Verirsiniz parasını, yaptırırsınız parkı kütüphaneyi ve o zaman kendi adınızı verirsiniz istediğiniz gibi. Bu sizin kendinizi ispatlama yönteminizdir. Ama birileri (ki bu birileri bir resmi kurum) kendi yaptıkları işlere senin adını veriyorsa bu anının yaşatılması gerektiğinin ispatıdır. O parka ve kütüphaneye Ethem pekala kendi gidip vermedi ismini. Anısı yaşatılsın diye verildi. Gezideki polis şiddetinin en net örneğiydi Ethem. Eylemler gezi parkı eylemlerinden hem bağımsızdı hem de bağımlıydı. Tıpkı Ali İsmail'in öldürülmesi gibi, Ahmet Atakan'ın öldürülmesi gibi vs. vs. vs. Binlerce insanın, kameraların gözleri önünde polis tarafından vuruldu Ethem. O dönem penguen medyası denen medya bile bu şiddet karşısında kayıtsız kalamadı. Ayrıca, KD'liğini ispatlayan kaynaklar da mevcut şu an maddede. Bu kaynaklara rağmen bu maddenin nasıl SAS sürecine girdiğini anlayabilmiş değilim açıkçası. --Pragdonmesaj 23:21, 12 Temmuz 2017 (UTC)
Polis şiddetinin birçok örneği mevcut, polis şiddeti sonucu ölen herkes kayda değer olmuyor. İkincisi şehit polis ve askerlerin isimleri de parklara veya kütüphanelere verilebiliyor, bunlar da kayda değerlik için yeterli değil. --Turgut46 23:54, 12 Temmuz 2017 (UTC)
İkna olur gibi oldum ama hâlâ tam ikna olamadım. Bana daha çok kaynak lazım. Gazete ve haber kaynağı hariç. Kişiden bağımsız ama kişiyi doğrudan konu alan kaynaklar. --Turgut46 00:17, 13 Temmuz 2017 (UTC)
O zaman Ankara Barosunun hakemli dergisinde yayınlanan Ethem'in davası üzerine yazılmış makaleyi buraya bırakayım. Daha çok kaynağı küçük bir google aramasında bulabilirsiniz. Gazete ve haber kaynakları vikipedi için KD'liğini ispatlayan kaynaklardır. Yoksa vikipedideki neredeyse tüm biyografileri silmek zorunda kalacağız. --Pragdonmesaj 00:30, 13 Temmuz 2017 (UTC)
Bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim. Ben de çoğu zaman (altını çiziyorum) gazeteleri kaynak göstermişimdir. Gazeteler kaynak gösterilemez dediğimi hatırlamıyorum ama sadece gazete yazılarına bakacak olursak Arslan Kulaksız, Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar gibi kişileri de kayda değer kabul etmemiz gerekir. --Turgut46 00:50, 13 Temmuz 2017 (UTC)
Turgut hocam yukarıda "Gazete ve haber kaynağı hariç." dediğiniz için bunu belirtme ihtiyacı hissettim. Genel olarak bunu iddia ettiğinizi söylemedim bende :) Sadece gazete haberlerine bakmıyoruz elbet. Bu sebeple yukarıda filmi, şarkıyı, parkı ve kütüphaneyi saydım. Birilerinin önemsediği, değer verdiği biri. Sizin için, benim için sıradan bir ölümlüdür ama bir başkası için değerdir. Bunu da "anısına" yapılanlardan anlarız. Misal yukarıda saydığınız isimlerden "Arslan Kulaksız" bence kayda değer bunu haberlerin ötesinde Ankara Mamak'taki bir okula isminin verilmesinden anlıyorum. Ayrıca adına bir spor tesisi de inşa edilmiş. Diğer isimlere baktığımda sadece ölümleri üzerine haberler var. Neyse bu isimlerin tartışılacağı yer burası değil sadece saydığınız için açıklama gereği duydum. Rapsar da aşağıda zaten kısaca anlatmış aslında demek istediğimi "zamana yayılan bağımsız ve güvenilir kaynaklar" diyerek.--Pragdonmesaj 01:06, 13 Temmuz 2017 (UTC)
  • Hızlı kalsın Herhangi bir kavram hakkında zamana yayılan bağımsız ve güvenilir kaynaklar varsa yeterli. Nedir nedendir nasıldır alakadar etmiyor.--RapsarEfendim? 00:35, 13 Temmuz 2017 (UTC)
  • Burada @Pragdon'un yorumuna binaen, ölümünden sonra kayda değer olduğu için ölmeden önce özel bir vasfı olmadığı için silinsin.--Tuğkan (mesaj) 13:32, 13 Temmuz 2017 (UTC)
O zaman şunu ekleyelim buraya @Tuğkan. Önce yazılanları okuyup ardından fikir belirtirsiniz belki. --Pragdonmesaj 13:57, 13 Temmuz 2017 (UTC)
  • Kalsın Kalsın kişisinin kendisi değil ama ölümü, ölümü sonrası yargı süreci, hatırası vs.. bilgiler bağımsız ve güvenilir üçüncül kaynaklar tarafından konu edinilmiş. Yalnız bir şey de dikkatimi çekmedi değil. Benzer başka bir adaylıkta söylenilenler ile burada Ethem Sarısülük için söylenenler birbiriyle çelişiyor. O generalin ölümünden sonra da hatırası için adı parklara [1] ve askeri operasyonlara verilmiş [2] ve bunlar güvenilir kaynaklarda kendine yer bulmuş. Yani Sarısülük'ün dahil olduğu kaynaklar ölümünden sonra çıkmış, ölümünden önce standart bir vatandaşmış bildiğim kadarıyla. Yanılıyormuyum Pragdon ?? --Maurice Flesier message 21:31, 13 Temmuz 2017 (UTC)
  • Sanırım yazılanları okumadan yorum yapmak adet olmaya başladı. Neyse bir üstte verdiğim bağlantıyı buraya da bırakıyorum 1 @Maurice Flesier. İyi çalışmalar. --Pragdonmesaj 22:00, 13 Temmuz 2017 (UTC)
aynen okumadım. Çünkü, bu tür yapıcı gitmeyen tartışmaları okumaya üşeniyorum ve yoruluyorum. Şimdi fark ettim Tuğkan'ın benimle hemen hemen aynı noktaya değinmesi. Yalnız tartışmalarda ve adaylıklarda görüş değiştirildiğinde eski olanın üzeri çiziliyor veya dipnot düşülüyor genellikle. Burada böyle bir durum yok takdir edersiniz ki. --Maurice Flesier message 22:45, 13 Temmuz 2017 (UTC)
  • O veya bu şekilde, ölümünden önce veya sonra, birden çok bağımsız kaynakta belirtilmiş, konu edinilmiş, atıflar ve isimlendirmeler yapılmış. Dolayısıyla kayda değerliğinin ispat edilmiş olduğu kanaatindeyim. Görüşüm kalması yönünde. chansey Mesaj 09:42, 18 Temmuz 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayfa açılması için özel bir kişi olduğunu düşünmüyorum. Kendisi sadece eylemlere katılmış bir vatandaştır. Bundan daha fazla özel yanının göremedim. --Berat 18:54, 31 Temmuz 2017 (UTC)VP:OY gereğince "En az 150 değişiklik katkısı yapmış olmak gerekir"--Pragdonmesaj 19:13, 31 Temmuz 2017 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.