Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Bilişim Zirvesi (Bursa, 2017)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Genç Beyin, Genç Bakış, Genç Bilişim -Bilişim Zirvesi
Tarih20 Şubat 2017
SaatUTC 14.30
YerGörükle Oruç Otel Nilüfer, Bursa, Türkiye
KonuVikipedi ile tanışma, beş temel taş,diğer Wikimedia projeleri, WMTR topluluğu ve Eğitim Programı
EğitimciBasak
Katılımcı sayısı70


Etkinlik bilgileri[kaynağı değiştir]

Uludağ Üniversitesi Proje Ofisi tarafından Bursa'da düzenlenen Genç Beyin, Genç Bakış, Genç Bilişim Bilişim Zirvesi'nde 20 Ekim 2017 Pazartesi günü Kullanıcı:Basak konuk oldu. 35 üniversiteden 70 öğrencinin katıldığı zirvede, bir saatlik sunumda Wikimedia hareketi, Vikipedi editörlüğü, Vikipedi'nin ilkeleri anlatıldı ve katılımcı öğrenciler Vikipedi yazarı olmaya, üniversitelerinde Vikipedi etkinlikleri düzenlemeye davet edildi.

Etkinlik Notları[kaynağı değiştir]

Bilişim konularına ilgili öğrencilerin katıldığı on günlük zirve programının ilk konuşmacılarındandım. Daha önce sunum yaptığım Uludağ Üniversitesi Bilişim Topluluğu'nun daveti üzerine zirveye konuşmacı olarak davet edildim.

İlgili ve katılımcı bir dinleyici kitlesi vardı. Bilişim konularına ilgili bir grup olmasına rağmen öğrencilerin Vikipedi'nin işleyişi konusunda bilgisiz olmaları, "değiştir" sekmesine basıp maddelerde değişiklik yapmayı denememiş olmaları her zamanki gibi beni şaşırttı. Sunumu ilgiyle dinlediler ve öğrendiklerinin de dinleyicileri şaşırttığını hissettim. Arkasında bir vakıf ve bir gönüllü topluluğu olduğunu, Değiştir'e basarak Vikipedist olacağını pek çoğu ilk defa duydu. Vikipedi'nin felsefesi, beş temel taşı, doğrulanabilirlik ve kayda değerlik kavramları anlatıldı. Dünyada gerçekleştrilen GLAM etkinlikleri, Vikipedi Eğitim Programı, WikiZero gibi projelerden bahsedildi. Tanıtım ve Vikipedi Eğitim Programı uygulamak için WMTR grubu ile iletişime geçmeleri istendi. Birçoklarının en azından üyesi oldukları öğrenci toplulukları için sunum yapma taleplerinin olacağını tahmin ediyorum.

Öğrencilerden birinin hemen görme özürlülerin Vikipedi kullanımı için ne yapılabilir sorusu ile gelmesi çok ilginç geldi. bu vesile ile Konuşan Vikipedi'den de bahsedildi. Bir matematik öğrencisi de kendisinin vikipedi maddesi yazmayı istediğini ve denediğini ama zor bulduğunu, matematik kavramları, teorileri ile ilgili Vikipedi maddeleri oluşturmayı kolaylaştırmanın yollarını bulmak gerektiğinden bahsetti. Oturumun, Vikipedi hakkında farkındalık yaratma açısından çok verimli geçtiğini düşünüyorum.--Başak (mesaj) 15:12, 22 Şubat 2017 (UTC)