Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Mulazimoglu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mulazimoglu[kaynağı değiştir]

Bir kullanıcının IP numarasının kontrolü, kendi isteği üzerine suçsuzluğunu kanıtlamak amacıyla da yapılabilir. (VP:DE)

Yukarıdaki politikaya dayanarak aklanmak için denetçi isteğine başvurdum. Ben Muzalimoglu adlı kullanıcısının kuklası olduğu gerekçesiyle süresiz engellendim. Eski davalara bakınca benzer bir durumun Bermanya ve E4024 gibi kullanıcılarda da olduğunu fark ettim. Bu yüzden bu yanlışlığın düzeltilmesi için denetçi isteğine başvurmaya karar verdim.

Eğer siz yanlışlıkla "kukla kullanıcı" olarak suçlandıysanız, bunu kişisel olarak algılamayın. Yeni kullanıcıların sayısı bilinmemektedir. Ortamda biraz bulunun, olumlu katkılarda bununun ve kayıtlarınız sizin yerinize konuşacaktır. (VP:K)

Öncelikle benim kullanıcı ile hiçbir ilişkim yoktur. Mulazimoglu'nun katkıları ile benim katkılarımın hiçbir benzerliği yoktur. İkimizin katkıları incelendiğinde bu durum görülebilir.

Delil için:

  1. Mulazimoglu'nun tüm katkıları
  2. Turgut46'nın tüm katkıları
  1. Mulazimoglu'nun madde katkıları
  2. Turgut46'nın madde katkıları



Bir hatırlatma yapmak gerekirse, kuklalar genel bir kural olarak yasak değildir; kullanıcılar Vikipedi'de değişik kullanıcı isimleri altında yazabilirler. Yasak olan kuklaların suistimalidir (özellikle oy verme konusunda). (VP:DE)

Ben hiçbir tartışmada veya oylamada kullanıcıyla aynı ortamda bulunmadım. Hiçbir tartışmada Mulazimoglu için destek oyu kullanmadım. Ayrıca silinmeye aday sayfalar dışında hiçbir sayfada oy kullanmadım. Ne Devriyelik başvurusunda ne de Hizmetlilik başvurusunda. Üstelik kullanıcı 6 senedir hiçbir katkı yapmamış. Ben nasıl onu destekleyebilirim ki. Ben 5 ay önce Vikipedi'ye kayıt oldum.

Delil için:

  1. Mulazimoglu tartışma katkıları
  2. Turgut46 tartışma katkıları
  1. Turgut46 Vikipedi katkıları



Doğal olarak, kuklalar yeni kullanıcılara kıyasla Vikipedi ve madde düzenlemekte daha tecrübeli bir tavır sergilerler. Madde düzenlemedeki "özet" kutucuğunu kullanmak, düzenleme çatışmasına girmek, silinmeye aday sayfalar (SAS) gibi tartışmalarda açıkça fikir ileri sürmek veya yöneticilik için başvurmak gibi eylemler ilk katılımlarında daha sık görülür. Ayrıca katılım özetlerine bakıldığında daha yeni tarihlidir ve tek madde için hesap açılmış izlenimi vermektedirler. (VP:K)

Muzalimoğlu'nun geçmişine bakarsak 4.000 civarı katkısı bulunuyor. Bu kadar katkısı bulunan kullanıcı elbette ki tecrübeli kullanıcıdır. En eski katkılarıma bakılacak olursa tecrübeli kullanıcı gibi davranmadığım ve değişiklik özeti kullanmadığım gözlenebilir. İşe deneme tahtasını kullanarak başladım. İlk katkım deneme tahtası üzerine oldu. Üstelik diğer Vikipedistlere de bilmediğim konular ile ilgili sorular sorduğum ve Bilge sayfasını da kullandığım görülebilir. Üstelik Mulazimoglu daha önce 3 kez hizmetlilik başvurusunda bulunmuş ([1], [2], [3]). Benim 500 civarı katkım bulunmasına rağmen henüz Devriyelik başvurusunda veya Hizmetlilik başvurusunda bulunmadım.

Delil için:

  1. Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Turgut46
  2. Vikipedi:Devriyelik başvurusu/Arşiv/2014
  1. Turgut46 en eski katkıları



Yukarıdaki metne bakarak davranışlarımın kuklaların karakteristliklerine benzemediği sonucuna varılabilir. Muzalimoglu'nun engel günlüğüne bakıldığında trollük, küfür vb. gibi nedenlerden engellendiği görülebilir. Benim tartışma alanındaki katkılarıma ya da kullanıcıların mesaj sayfasına yaptığım katkılara bakılırsa trollük, hakaret ve küfür vb. hataları yapmadığım görülebilir. Eğer IP çakışması varsa Dinamik IP kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle Kullanıcı:Turgut46'nın yeniden denetlenmesini ve kuklacılık sebebiyle alının beyaz liste haklarımın iadesini talep ediyorum. Ben Mulazimoglu kuklası değilim. (Turgut46) 78.187.29.87 12:53, 24 Ekim 2014 (UTC)

  • İsmim geçtiği için bildirim aldım ve fikir belirtme gereği duydum; geçmişte hatalı denetçi işlemlerine rastladığım doğrudur. Berkaysnklf, E4024 de aynı hatalarla karşılaştı. Burada aynı durum söz konusu olabilir, Eldarion'a teşekkür ederim ancak bu başvuruyla başka bir denetçi arkadaşımızın ilgilenmesi daha sağlıklı olacaktır. --bermanya 02:03, 25 Ekim 2014 (UTC)
Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. Evet, bir hata olduğu ortada. İnşallah kısa zamanda sorun çözülür. Çünkü kafamda kararlaştırdığım maddeler üzerinde çalışıyordum, en son bir maddeye çalışma var şablonu koydum ama ertesi gün engellendim, o yüzden yarım kaldı. Englelim kalkarsa devam etmeyi düşünüyorum. Diğer denetçi arkadaş pek aktif değil sanırım. Belki de siz Mulazimoglu'nu tanıyorsunuzdur. --Turgut46
  • Ben de Turgut46'nın engellendiğini görünce şaşırmıştım. Benim 4 sene boyunca karşılaştığım kuklalar, aynı işlere devam eder. Hizmetli olmak istiyorsa başvuruda bulunur, SAS'larda maddesi silinecek ise kuklasını kullanır, tartışmalarda başka bir isimle tartışmaya katılır ya da aynı maddeler üzerinde çalışmaya devam eder. Ben bir çok tartışmada olan Turgut'un bunları yaptığını görmedim açıkçası. Geçen ay başıma aynısı gelmişti. Oturum açmadan baktığımda vandalizm nedeniyle IP adresi engellenmiş. Fakat oturum açınca hiçbir engel almadığımı gördüm. IP adresleri değiştiğinde böyle hatalar olabiliyor. Daha önce yanlışlıkla engellenen arkadaşlar olmuş. Başka bir denetçinin, işlemi gözden geçirmesi daha sağlıklı olabilir. (Eldarion hata yaptı demiyorum). --Uğurkentmesaj 11:47, 25 Ekim 2014 (UTC)
Teşekkürler Uğurkent. Ben de sizi ve Rapsar'ı birçok yerde görüyorum. Yaptığınız işleri takdir ediyorum. Birçok Vikide çalışıyorsunuz aday oluyorsunuz. Benim engelli olduğumu nasıl öğrendiniz bu arada? --5.47.227.219 13:16, 25 Ekim 2014 (UTC)
Eldarion'un mesaj sayfasında görmüştüm, hatırladığım kadarıyla. --Uğurkentmesaj 14:13, 25 Ekim 2014 (UTC)
  • Birisi bir şey yapsın artık, 2 haftadır engelliyim hiçbir şey yapmadığım halde. --5.47.192.172 04:15, 1 Kasım 2014 (UTC)
  • Denetleme işini Eldarion da yapabilir. Benim için hiç fark etmez artık. Suçsuz yere bir ay kadar engellendim. Hiçbir şey yapılmamasındansa en azından bir şey yapılsın. Ben Kukla falan değilim. --193.255.94.148 06:51, 13 Kasım 2014 (UTC)
  • Sonuçsuz Kullanıcılar arasında teknik anlamda benzerlik göremedim, kukla kanaatine varamadım. Daha önceki engelleme nasıl bir bilgiye istinaden verilmiş bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla kukla veya kötüye kullanım bir kuklacılığa rastlamadım. --Sadrettin mesaj 10:29, 11 Ocak 2015 (UTC)
Denetleme için teşekkürler Sadrettin. O halde engel kaldırılabilir diyebilir miyiz? --bermanya 13:18, 11 Ocak 2015 (UTC)
Teşekkürler. Engelim kaldırıldı aylar sonra. O engel nasıl verildi, benim kukla olduğum nasıl düşünüldü anlamadım ama neyse. Bir daha yanlış engellemelerin yapılmaması dileğiyle. Emeği geçen arkadaşlara Teşekkürler. Katkılara başladım bile. :) --Turgut46 14:51, 11 Ocak 2015 (UTC)