UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Litvanya Varlıkları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Litvanya Varlıkları. Mavi noktalar Struve Jeodezi Arkı nı göstermektedir.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Alanları, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Konvansiyonu'nda açıklandığı gibi kültürel veya doğal miras için önemli yerlerdir.[1] Litvanya sözleşmeyi 31 Mart 1992 tarihinde kabul ederek doğal ve tarihi yerlerini listeye dahil etmeye uygun hale getirdi. Listeye eklenen ilk site, 1994 yılında Vilnius Tarihi Merkezi idi . 2000, 2004 ve 2005'te üç bölge daha eklendi.[2] Toplamda listede dört site var,[3][4][5] hepsi kültürel. İki site ulus ötesi: Curonian Spit Rusya ile ve Struve Jeodezik Ark diğer dokuz ülke ile paylaşılıyor. Litvanya, Dünya Mirası Alanlarına ek olarak, geçici listesinde iki mülkü de muhafaza etmektedir.

Dünya Kültür Mirası Bölgeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

UNESCO, bölgeleri on kriter altında listeler; her miras varlığı, giriş kriterlerinden en az birini karşılamalıdır. İ ile vi arasındaki ölçütler kültürel, vii ile x arasındaki değerler doğaldır.[6]

  Şablon:Asterisk Ülkelerarası Miras
 
Mekan görüntü yer Listelenen yıl UNESCO data Açıklama
Vilnius Tarihi Merkezi Vilnius panorama from a high point Vilnius 1994 541; ii, iv (kültürel) Vilnius, 13. yüzyıldan 18. yüzyılın sonuna kadar Litvanya Büyük Dükalığı'nın siyasi merkeziydi. Tarihi merkez, Vilnius Kalesi Kompleksi'nin (üç kale, ilki 1000 CE'ye kadar uzanan) ve Orta Çağ'da bir duvarla çevrili alanı içermektedir. Sokak planı radyaldir ve orijinal kale alanından kaynaklanmaktadır. İstilalara ve kısmi yıkıma rağmen, şehir Gotik, Rönesans, Barok ve Neoklasik tarzlarda çok sayıda binayı korumuştur. Tarihi yerler arasında Katedral Meydanı, Belediye Sarayı ve Vilnius Üniversitesi kompleksi bulunmaktadır.[7]
Curonian Spit Şablon:Asterisk Sandy dune, a wooden trail and a wooden sign board Neringa ve Klaipėda bölgesi 2000 994; v (kültürel) Curonian Spit, 98 kilometre (61 mi) Curonian Lagünü Baltık Denizi'nden ayıran uzun kumul ( tükürük ), tarih öncesi çağlardan beri yerleşim görmektedir. 17. ve 18. yüzyıllardaki yoğun kütük faaliyetleri, kumulların Lagün'e doğru ilerlemesine ve bu süreçteki en eski yerleşim yerlerinin gömülmesine neden olmuştur. Kumul istikrar çalışmaları 19. yüzyılda başladı ve halen devam etmektedir. Koruyucu bir kumul sırtı inşa etmenin yanı sıra ağaçlar ve çitlerin dikilmesini de içerir. Zamanla, bazı eski balıkçı köyleri deniz fenerleri, iskeleler, kiliseler, okullar ve villalar ile turistik merkezlere dönüştürülmüştür. Bölge ayrıca kum florası ve faunası ve kuş göç yolu olarak da önemlidir. Tükürüğün kuzey kısmı Litvanya'da, güney kısmı Kaliningrad Oblastı, Rusya'dadır.[8]
Kernavė Arkeolojik Bölgesi (Kernavė Kültür Koruma Alanı) Mounds covered by grass. Stairs lead to some of the mounds. Širvintos bölgesi 2004 1137; iii, iv (kültürel) Kernavė etrafındaki bölge, MÖ 9. veya 8. binyıldan beri sürekli olarak yerleşim görmektedir ve farklı dönemlerden birkaç arkeolojik bulgu katmanı vardır. En göze çarpan kalıntılar, Kernavė'nın önemli bir feodal kasaba olduğu 13. yüzyıldan kalma Orta Çağ'dan kalmadır. Günümüzde bir kısmı (beş tepe kalesi) hala görülebilen geniş bir sur sistemi vardı. Kasaba, 14. yüzyılın sonlarında Cermen Düzeni tarafından yerle bir edildi, ancak bölgenin insan işgali modern zamanlara kadar devam etti. 1989 yılında bir kültürel rezerv kuruldu.[9]
Struve Jeodezik Ark Şablon:Asterisk A black stone pillar and a white fence marking the site. Panemunėlis, Nemenčinė, Nemėžis 2005 1187, ii, iii, vi



</br> (kültürel)
Struve Jeodezik Ark, 2.820 kilometre (1.750 mi) bir mesafeye uzanan bir nirengi 2.820 kilometre (1.750 mi) Norveç'teki Hammerfest'ten Karadeniz'e . Noktalar, Dünya'nın büyüklüğünü ve şeklini oluşturmaya yardımcı olan bir meridyenin uzun bir segmentinin doğru bir ölçümünü yapan astronom Friedrich Georg Wilhelm von Struve tarafından bir ankette kuruldu. Başlangıçta 265 istasyon noktası vardı. Dünya Mirası, üç ülkede Litvanya olmak üzere on ülkede (kuzeyden güneye: Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya, Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Moldova, Ukrayna) 34 puan içermektedir. Meškonys'teki site resmedilmiştir.[10]

Geçici liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Üye devletler, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bölgelere ek olarak, aday gösterme konusunda dikkate alabilecekleri geçici sitelerin bir listesini tutabilirler. Dünya Miras Listesi'ne adaylık yalnızca bölge daha önce geçici listede yer alıyorsa kabul edilir.[11] 2020 itibarıyla, Litvanya geçici listesinde iki mülk listelemektedir.[2]

 
Mekan görüntü yer Listelenen yıl UNESCO kriterleri Açıklama
Trakai Tarihi Ulusal Parkı Red brick castle in the background. Lake in front. A wooden bridge with tourists. Sailboats on the lake. Trakai 2003 (karışık) Trakai Tarihi Milli Parkı ormanlar, göller, buzultaş tepeleri ( son buzul çağından sonra oluşmuş) ve tarım alanları ile kültürel bir manzaraya sahiptir. Bu çeşitli habitatlar, nadir bulunan birkaç bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin insan doluluk oranı MÖ 4000'e kadar uzanmaktadır. Trakai kasabasından ilk olarak 14. yüzyılda bahsedildi. Tahkimat için iki kale inşa edilmiştir; iyi korunmuş Trakai Adası Kalesi ve Trakai Yarımadası Kalesi . Trakai'ye 15. yüzyılda Magdeburg hakları verildi. Orada yaşayan Karaims, Tatarlar, Litvanyalılar, Ruslar, Yahudiler ve Polonyalı toplulukları ile çok kültürlü bir şehirdi.[12]
Kaunas 1919–1939: Modern Hareketten Esinlenen Başkent Kaunas 2017 ii, iv (kültürel) Savaşlar arası dönemde, Litvanya'nın tarihi başkenti Vilnius Polonya'ya kayboldu ve Kaunas geçici başkent olarak adlandırıldı. Bu, yeni bir ülke için tüm hayati altyapının inşa edilmesi gerektiğinden bir inşaat patlamasını tetikledi. Mimari tarz, ulusal gelenekleri ve yurtdışından gelen çağdaş etkileri birleştirerek yerel bir Modernizm okulu oluşturdu. Mesih'in Diriliş Kilisesi (resimde), Litvanya Bankası binası ve Subaylar Kulübü Binası da dahil olmak üzere, döneme ait 6.000'den fazla bina günümüze ulaşmıştır.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. 2 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 
  2. ^ a b "Lithuania". UNESCO World Heritage Centre. 6 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2019. 
  3. ^ "Lithuania | UNESCO World Heritage sites to visit in Lithuania". lietuva.lt. 19 Haziran 2019. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  4. ^ "UNESCO World Heritage Sites In Lithuania". WorldAtlas. 25 Nisan 2017. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  5. ^ "UNESCO sites in Lithuania « True Lithuania". www.truelithuania.com. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  6. ^ "UNESCO World Heritage Centre – The Criteria for Selection". UNESCO World Heritage Centre. 12 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Vilnius Historic Centre". UNESCO World Heritage Centre. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  8. ^ "Curonian Spit". UNESCO World Heritage Centre. 28 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  9. ^ "Kernavė Archaeological Site (Cultural Reserve of Kernavė)". UNESCO World Heritage Centre. 27 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  10. ^ "Struve Geodetic Arc". UNESCO World Heritage Centre. 30 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  11. ^ "Tentative Lists". UNESCO World Heritage Centre. 24 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2010. 
  12. ^ "Trakai Historical National Park". UNESCO World Heritage Centre. 12 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  13. ^ "Kaunas 1919–1939: The Capital Inspired by the Modern Movement". UNESCO World Heritage Centre. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 

Şablon:Featured list