Arnavutluk'taki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arnavutluk'taki Dünya Mirasları'nın konumu.
Mavi: kültürel alanlar, yeşil: doğal alanlar, kırmızı: karma alanlar

Bu liste, Arnavutluk'taki Dünya Mirasları listesi'dir. 2019 yılı itibarıyla, Arnavutluk'ta dört UNESCO Dünya Mirası ve geçici listede dört site bulunmaktadır.[1] Listeye eklenen ilk bölge, 1992 yılında 16. UNESCO oturumunda dahil edilen Butrint antik kentiydi.[2] Ergiri'in tarihi kent merkezi 2005 yılında Ergiri Müzesi-Şehri olarak dahil edildi.[3] 2008 yılında Berat'ın tarihi kent merkezi de eklenerek Berat ve Ergiri'nin Tarihi Kent Merkezleri adını aldı.[4][5] 2017 yılında Gashi Nehri ve Rrajca bölgeleri de diğer 11 ülkeyle paylaşılan Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları'nın bir parçası olarak listelendi.[6] 2019 yılında, 1979'dan beri Kuzey Makedonya'da bir Dünya Mirası olan Ohri bölgesinin Doğal ve Kültürel Mirası alanı Arnavutluk kesimini kapsayacak şekilde genişletildi.[7]

1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yasaları, bir yıl sonra 26 ülke tarafından kabul edildi. Arnavutluk, 1972'de imzalanan "Dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına dâir sözleşme"ye 10 Temmuz 1989 tarihinde dâhil oldu.[8][9]

Dünya Mirasları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tablo her bir Dünya Mirası hakkındaki bilgileri listeler:

Ad; Dünya Miras Komitesi tarafından listelendiği şekliyle
Yer; bulunduğu bölgesel birim ve koordinatlar
Tarih; öneme sahip olduğu veya inşa edildiği zaman dilimi
UNESCO verileri; referans numarası, seçildiği yıl ve sağladığı kriterler
Açıklamalar; alan hakkında kısa açıklama
Renkler;      kültürel alan,      doğal alan,      karma alan
Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO verileri Açıklama
Butrint Butrint Avlonya 1992 570; iii Butrint (LatinceButhrōtum), bir Antik Yunan, daha sonra da bir Roma kenti olup bir süre terk edildikten sonra geç bir Roma Piskoposluğu'nun merkeziydi.[2]
Berat ve Ergiri'nin Tarihi Kent Merkezleri Berat Berat, Ergiri 2005 569; iii, iv Berat ve Ergiri, Osmanlı dönemine özgü bir mimarinin nadir örnekleri olarak dahildirler.[4]
Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları* Valley near Llange Kökes, Elbasan 2017 1133; ix 11 ülkeyi kapsayan Arnavutluk'un kuzeyindeki Tropoja'deki Gashi Nehri'ni ve Arnavutluk'un ortasındaki Prrenjas'taki Rrajca'nin antik kayın ormanlarını kapsamaktadır.[6]
Ohri Bölgesi Doğal ve Kültürel Miras Alanı* Lin albania korce.jpg Görice 2019 i, iii, iv, vii 1979'dan beri Kuzey Makedonya'da bir Dünya Mirası olan olan sitenin uzantısıdır.[7]

Geçici liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO kriterleri Açıklama
Dıraç Amfitiyatrosu Amphitheatre of durres albania 2016.jpg Dıraç 1996 v Dıraç Amfitiyatrosu, Balkanlar'daki en büyük Roma amfitiyatrosudur.[10]
Selca e Poshtme Kraliyet Mezarları Selca e Poshtme Tomb3 ApparentGrave.jpg Görice 1996 iii Pogradec kasabasına bağlı Selca e Poshtme köyü yakınlarında bulunan İlirya mezarları.[11]
Apollonia Antik Kenti Apollonia, Albania (by Pudelek) - Monument of Agonothetes.JPG Fier 2014 ii, iii, x Apollonia kenti muhtemelen MÖ 6. yüzyılda Korfu ve Korint'ten Yunan kolonistler tarafından kuruldu.[12]
Baştova Kalesi Castle of Bashtovë.jpg Tiran 2017 iv Osmanlı kaynaklarına göre kale, Venedikliler tarafından önemli yolları korumak için inşa edilmiştir.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNESCO World Heritage Centre – Tentative Lists". UNESCO World Heritage Centre. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  2. ^ a b "Butrint". UNESCO World Heritage Centre. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  3. ^ "Museum-City of Gjirokastra" (PDF). UNESCO World Heritage Centre. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  4. ^ a b "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". UNESCO World Heritage Centre. 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  5. ^ "UNESCO World Heritage Centre – Three new sites inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO World Heritage Centre. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  6. ^ a b "Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe". UNESCO World Heritage Centre. 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  7. ^ a b "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region". UNESCO World Heritage Centre. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  8. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  9. ^ "Albania". UNESCO World Heritage Centre. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  10. ^ "L'amphithéâtre de Durres" (Fransızca). UNESCO World Heritage Centre. 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  11. ^ "Les tombes de la Basse Selca" (Fransızca). UNESCO World Heritage Centre. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  12. ^ "The Ancient City of Apollonia". UNESCO World Heritage Centre. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  13. ^ "The Castle of Bashtova". UNESCO World Heritage Centre. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]