Ermenistan'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ermenistan'daki Dünya Mirasları'nın konumları

16 Kasım 1972'de UNESCO tarafından kabul edilen Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, 17 Aralık 1975'te yürürlüğe girdi.[1][2] Ermenistan ise bu sözleşmeye 5 Eylül 1993'te dahil oldu.[3] Tamamı kültürel miras olan ülkedeki üç Dünya Mirası'ndan ilki, 1996'da listelenen Hağpat Manastırı'ydı. 2000 yılında Sanahin Manastırı da Hağpat Manastırı ile beraber listeye eklendi. Aynı yıl, Geğard Manastırı ve yukarı Azat Vadisi'nden oluşan bir grupla birlikte, Eçmiyazin'deki katedral ve kiliseler ile Zvartnots arkeolojik sit alanından oluşan ikinci bir grup daha listeye dahil edildi. Ermenistan'ın geçici Dünya Mirası listesinde bulunan dört varlığı ise 1995 yılında belirlenmişti.[3]

Dünya Mirasları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Resim Yer Seçildiği yıl UNESCO verileri Hakkında
Hağpat Manastırı ve Sanahin Manastırı Lori 1996 777; ii, iv (kültür mirası) 10. yüzyılın ikinci yarısında III. Aşot'un karısı Kraliçe Hosrovanuş tarafından yaptırılan her iki manastıra da 13. yüzyıla kadar ek binalar eklenmiştir. Hağpat Manastırı (resimdeki) Dünya Mirasları Listesi'ne 1996'da, Sanahin Manastırı ise 2000 yılında alınmıştır.[4][5]
Geğard Manastırı ve yukarı Azat Vadisi Kotayk 2000 960; ii

(kültür mirası)

Geğard Manastırı, Azat Nehri'nin yakınlarında konumlanır. Rivayete göre manastırı 4. yüzyılda Aydınlatıcı Grigor inşa ettirmiştir. Manastırın ana şapeli 13. yüzyılda inşa edildi. Aynı zamanda kaya kiliseleri, mezarlar, oda ve birkaç haçkar içerir.[6]
Eçmiyazin'deki katedraller ve kiliseler ve Zvartnots arkeolojik sit alanı Armavir 2000 1011; ii, iii

(kültür mirası)

Eçmiyazin'deki katedraller ve kiliseler şunları içermektedir: Eçmiyazin Katedrali (resimdeki, 301'de inşa edilmiş), Azize Gayane Kilisesi (630), Azize Hripsime Kilisesi (618) ve Şoğakat Kilisesi (1694'te 4. yüzyıldan kalma bir şapel üzerine inşa edilmiş). Zvartnots Katedrali 7. yüzyılda inşa edilmiş, fakat muhtemelen bir deprem nedeniyle 10. yüzyılda yıkılmıştır.[7]

Geçici liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Resim Yer Seçildiği yıl UNESCO verileri Hakkında
Divin şehri arkeolojik sit alanı Ararat 1995 ii, iii, vi

(kültür)

Kral III. Hosrov, 4. yüzyılda Divin'de Ermenistan'ın başkenti ve katolikosluğun merkezi olarak hizmet vermesi için bir saray inşa etti. Divin, Sasani ve Arminiya dönemlerinde de başkent olmaya devam etti. 13. yüzyılda ise şehir, Moğollar tarafından tahrip edildi.[8][9]
Yereruyk arkeolojik sit alanı ve Yereruyk bazilikası Şirak 1995 iii, iv, vi

(kültür)

Yereruyk, 4. yüzyılda inşa edildi. Bu nedenle Ermenistan'daki en eski Hristiyan anıtlarından biridir. 17. yüzyılda bir deprem nedeniyle hasar gördü. Günümüzde harabe halindedir.[10]
Noravank Manastırı ve yukarı Amaghou Vadisi Vayots Dzor 1995 i, iii, vi, vii, ix

(karma)

Manastır, 13. yüzyılda Amaghu Nehri'nin yakınlarında inşa edildi. Ayrıca manastırdaki bazı yapılar, Momik tarafından tasarlanmıştı.[11]
Tatevi Anapat, Tatev Manastırı ve Vorotan Nehri civarındaki bölgeler Sünik 1995 i, ii, iv, vi, vii, ix

(karma)

9. yüzyıl ve 13. yüzyıl arası bir tarihten kaldığı düşünülen Tatev Manastırı, Vorotan Kanyonu'nun yukarısında; 17. yüzyılda inşa edilen Tatevi Anapat ise vadinin altında yer alır. 850 metre derinliği ile Vorotan Kanyonu, ülkenin en derin kanyonudur.[12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 
  2. ^ "Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage". UNESCO World Heritage Centre. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  3. ^ a b "Armenia". UNESCO World Heritage Centre. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  4. ^ "Monasteries of Haghpat and Sanahin". UNESCO World Heritage Centre. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  5. ^ "Monasteries of Haghpat and Sanahin (Documents)". UNESCO World Heritage Centre. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  6. ^ "Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley". UNESCO World Heritage Centre. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  7. ^ "Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots". UNESCO World Heritage Centre. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  8. ^ "The archaeological site of the city of Dvin". UNESCO World Heritage Centre. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  9. ^ Kettenhofen, Erich (2 Aralık 2011). "Dvin". Encyclopædia Iranica. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  10. ^ "The basilica and archaeological site of Yererouk". UNESCO World Heritage Centre. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  11. ^ "The monastery of Noravank and the upper Amaghou Valley". UNESCO World Heritage Centre. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  12. ^ "The monasteries of Tatev and Tatevi Anapat and the adjacent areas of the Vorotan Valley". UNESCO World Heritage Centre. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021.