Rusya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart

Bu liste, Rusya'daki UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir listesidir. 2020 itibarıyla Rusya'da 29 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır.[1] Bu alanların 18 tanesi kültürel, 11 tanesi doğal miras alanıdır. UNESCO'nun tanımladığı geçici miras listesinde 24 alan daha bulunmaktadır.[2]

Dünya Miras Alanları'nın Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tabloda, her bir Dünya Mirası Alanı hakkındaki bilgiler listelenmektedir:

Adı: Dünya Miras Komitesi tarafından listelendiği şekliyle
Konum: şehir (uygunsa çevredeki veya en yakınındaki), Federal bölüm, koordinatlar
Dönem: tipik olarak inşaat için önemli olan zaman dilimi
Açıklama: alanın kısa açıklaması
Listeleme yılı: alanın Dünya Mirasları Listesi'ne kaydedildiği yıl
Ölçüt(ler): alanın altında listelendiği kriterler
Referans numarası: UNESCO websitesinden referans numarası
Ad Görsel Konum Listeleme yılı Ölçüt(ler) Ref.
num.
Dönem Açıklama
Doğal
Bakir Komi Ormanları Four herous01.JPG Komi Cumhuriyeti
65°4′0″K 60°9′0″D / 65.06667°K 60.15000°D / 65.06667; 60.15000 (Virgin Komi Forests)
1995 vii, ix 719 Bakir Komi Ormanları, Urallarda 3.28 milyon hektarlık tundra ve dağ tundrasının yanı sıra Avrupa'da kalan bakire boreal ormanın en geniş alanlarından birini kapsamaktadır. Kozalaklı ağaçlar, titrek kavaklar, huş ağaçları, turba bataklıkları, nehirler ve doğal göllerin bu geniş alanı 50 yılı aşkın bir süredir izlenmekte ve incelenmektedir. Tayga'daki biyoçeşitliliği etkileyen doğal süreçlerin değerli kanıtlarını sağlar.
Baykal Gölü Olchon Shaman Rock.jpg İrkutsk Oblastı ve Buryatya
53°10′25″K 107°39′45″D / 53.17361°K 107.66250°D / 53.17361; 107.66250 (Lake Baikal)
1996 vii, viii, ix, x 754 Güneydoğu Sibirya'da bulunan 3.15 milyon hektarlık Baykal Gölü, dünyanın en eski (25 milyon yıl) ve en derin (1.700 m) gölüdür. Dünyanın donuk halde bulunmayan toplam tatlı su rezervinin %20'sini içerir. 'Rusya'nın Galapagos'u' olarak bilinen Baykal, yaşı ve izolasyonu ile, evrim bilimi için olağanüstü bir değere sahip olan dünyanın en zengin ve en sıradışı tatlı su faunalarından birini ortaya çıkardı.
Kamçatka'daki Yanardağlar Klyuchevskoi.jpg Kamçatka Krayı
56°20′0″K 158°30′0″D / 56.33333°K 158.50000°D / 56.33333; 158.50000 (Volcanoes of Kamchatka)
1996 vii, viii, ix, x 765 Bu alan, yüksek yoğunluklu aktif volkanlar, çeşitli tipler ve çok çeşitli ilgili özellikler ile dünyanın en seçkin volkanik bölgelerinden biridir. Seri belirleme grubuna dahil edilen altı bölge, Kamçatka Yarımadası'nın volkanik özelliklerinin çoğunu bir araya getirmektedir. Aktif volkanların ve buzulların etkileşimi, büyük güzelliğin dinamik bir manzarasını oluşturur. Bu yerler, dünyanın bilinen en büyük alabalık çeşitliliği ve olağanüstü deniz samuru, boz ayı ve Steller deniz kartalı konsantrasyonları da dahil olmak üzere büyük tür çeşitliliği içerir.
Altaylar'daki Altın Dağlar Ukok Plateau 2.jpg Altay Cumhuriyeti
50°28′0″K 86°0′0″D / 50.46667°K 86.00000°D / 50.46667; 86.00000 (Golden Mountains of Altai)
1998 x 768 Güney Sibirya'daki Altay Dağları, Batı Sibirya'nın biyocoğrafik bölgesindeki ana dağ silsilesini oluşturur ve en büyük nehirlerinin kaynağını sağlar – Obi ve İrtiş. Üç ayrı alan listelenmiştir: Altaysky Zapovedniği ve Teletskoye Gölü çevresindeki bir tampon bölge; Katunsky Zapovedniği ve Belukha Dağı çevresindeki bir tampon bölge; Ukok Platosu'ndaki Ukok Sessiz Bölgesi. Toplam alan 1.611.457 hektardır. Bölge, bozkır, orman-bozkır, karışık orman, subalpin bitki örtüsünden Alpin bitki örtüsüne kadar orta Sibirya'daki en yüksek bitki örtüsü bölgelerini temsil etmektedir. Alan aynı zamanda kar leoparı gibi nesli tükenmekte olan hayvan türleri için önemli bir yaşam alanıdır.
Batı Kafkasya Rododendron1.jpg Krasnodar Krayı ve Adige Cumhuriyeti
44°0′0″K 40°0′0″D / 44.00000°K 40.00000°D / 44.00000; 40.00000 (Western Caucasus)
1999 ix, x 900 Kafkas Dağları'nın uç batı ucunda 275.000 hektadan fazla alan kaplayan ve Karadeniz'in 50 km kuzeydoğusunda bulunan Batı Kafkasya, Avrupa'nın önemli insan etkisi görmemiş birkaç büyük dağlık bölgesinden biridir. Subalpin ve Alpin meraları sadece vahşi hayvanlar tarafından kullanılmıştır ve ovalardan subalpin bölgesine kadar uzanan bozulmamış dağ ormanlarının geniş bölgeleri Avrupa'da benzersizdir. Alan, önemli endemik bitkiler ve yaban hayatı ile çok çeşitli ekosistemlere sahiptir ve Avrupa bizonunun dağ alt türlerinin kökeni ve yeniden ortaya çıkış yeridir.
Sihote-Alin Rock in Sikhote-Alin.jpg Primorski Krayı
45°20′0″K 136°10′0″D / 45.33333°K 136.16667°D / 45.33333; 136.16667 (Bikin River Valley)
2001, 2018 (Extended) x 766bis Sihote-Alin sıradağları, dünyanın en zengin ve en sıradışı ılıman ormanlarından birini içerir. Tayga ve subtropikler arasındaki bu karma bölgede, kaplan ve Himalaya ayısı gibi Güney türleri, boz ayı ve vaşak gibi Kuzey türleriyle birlikte yaşar. Alan, Sihote-Alin'in zirvelerinden Japonya Denizi'ne kadar uzanır ve Amur kaplanı gibi nesli tükenmekte olan birçok türün hayatta kalması için önemlidir.

Bikin Nehri Vadisi, 2001 yılında Dünya Mirası Listesi'nde yer alan mevcut Merkezi Sihote-Alin bölgesinin seri bir uzantısıdır. Mevcut bölgenin yaklaşık 100 km kuzeyinde yer almaktadır. Uzantı, mevcut alandan üç kat daha büyük olan 1.160.469 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Güney-Okhotsk yoğun iğne yapraklı ormanları ve Doğu-Asya iğne yapraklı geniş yapraklı ormanları kapsar. Fauna, Güney Mançurya türlerinin yanı sıra tayga türlerini de içerir. Amur kaplanı, Sibirya misk geyiği, porsuk ve samur gibi önemli memelileri içerir.

Uvs Nuur Havzası[n 1] Uvs-noor.jpg Tuva
50°16′30″K 92°43′11″D / 50.27500°K 92.71972°D / 50.27500; 92.71972 (Uvs Nuur Basin)
2003 ix, x 769 Uvs Nuur Havzası (1,068,853 ha), Orta Asya'nın kapalı havzalarının en kuzeyinde yer alanıdır. Adını göç eden kuşlar, su kuşları ve deniz kuşları için önemli olan büyük, sığ ve çok tuzlu bir göl olan Uvs Nuur Gölü'nden alır. Alan, Doğu Avrasya'nın ana biyomlarını temsil eden on iki korunan alandan oluşmaktadır. Bozkır ekosistemi zengin bir kuş çeşitliliğini destekler ve bölge bir dizi nadir gerbil, aktavşan ve mermer kutupkedisine ev sahipliği yapar. Dağlar, küresel olarak nesli tükenmekte olan kar leoparı, dağ koyunu (argali) ve Asya dağ keçisi için önemli bir sığınaktır.
Vrangel Adası Doğa Koruma Alanı Doğa Sistemi Wrangel Island tundra.jpg Çukotka Özerk Okrugu
71°11′20″K 179°42′55″B / 71.18889°K 179.71528°B / 71.18889; -179.71528 (Wrangel Island)
2004 ix, x 1023 Kuzey Kutup Dairesi'nin çok üstünde yer alan alan, dağlık Vrangel Adası (7,608km²), Herald Adası (11km²) ve çevresindeki suları içermektedir. Vrangel, kuaterner Buzul Çağı boyunca buzullaşmadı ve bu bölge için son derece yüksek biyoçeşitlilik seviyelerinei destekledi. Ada, dünyanın en büyük Pasifik mors popülasyonuna ve atalarının kutup ayısı yoğunluğunun en yüksek yoğunluğuna sahiptir. Meksika'dan göç eden gri balina için büyük bir beslenme alanı ve birçoğu nesli tükenmekte olan 100 göçmen kuş türü için en kuzeydeki yuvalama alanıdır. Şu anda, adada, benzer büyüklükteki diğer Arktik tundra topraklarının iki katı ve diğer Arktik adalarından daha fazla olan 417 tür ve vasküler bitki alt türü tespit edilmiştir. Bazı türler yaygın kıtasal formların türevidir, diğerleri son hibridizasyonun sonucudur ve 23 tür endemiktir.
Putorana Platosu Plato Putorana 03.jpg Krasnoyarsk Krayı
69°2′49″K 94°9′29″D / 69.04694°K 94.15806°D / 69.04694; 94.15806 (Putorana Plateau)
2010 vii, ix 1234 Bu alan Putoransky Devlet Tabiatı Koruma Alanı ile çakışmaktadır ve Kuzey Orta Sibirya'daki Putorana Platosu'nun orta kesiminde yer almaktadır. Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 100 km kuzeyinde yer almaktadır. Platonun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kısmı, bozulmamış tayga, orman tundrası, tundra ve Arktik çöl sistemlerinin yanı sıra el değmemiş soğuk su göl ve nehir sistemleri de dahil olmak üzere izole bir dağ silsilesinde eksiksiz bir subarktik ve Arktik ekosistemleri barındırmaktadır. Büyük bir ren geyiği göç yolu, istisnai, büyük ölçekli ve giderek daha nadir görülen bir doğal fenomeni temsil eden bölgeyi geçmektedir.
Lena Sütunları Tabiat Parkı Lenapillarsriverview.JPG Saha Cumhuriyeti
60°40′0″K 127°0′0″D / 60.66667°K 127.00000°D / 60.66667; 127.00000 (Lena Pillars)
2012 viii 1299 Lena Sütunları Tabiat Parkı, Saha Cumhuriyeti'nin (Yakutya) orta kesimindeki Lena Nehri kıyısında yaklaşık 100 m yüksekliğe ulaşan muhteşem kaya sütunlarıyla dikkat çekmektedir. Bölgenin aşırı karasal iklimi tarafından yıllık yaklaşık 100 santigrat derece sıcaklık aralığında olşmuştur (kışın -60 °C'den yaz aylarında +40 °C'ye). Sütunlar, araya giren eklemler boyunca yönlendirilen ve don nedeni ile parçalanmış ve gelişmiş derin ve dik vadi ytakları tarafından birbirinden izole edilmiş kayalık payandalar oluşturur. Yüzeyden akan su nedeniyle ve donma-çözülme eylemi sonucunda gerçekleşen kriyojenik işlemler sütun oluşumunu olaylaştırmıştır. Fluvial süreçler de sütunlar için kritik öneme sahiptir. Alan ayrıca, bazıları benzersiz olan çok sayıda türün zengin Kambriyen fosil kalıntılarını da içermektedir.
Transbaykal Doğa Koruma Alanı[n 1] Daurian reservate.jpg Zabaykalskiy Özerk Bölgesi
49°55′48.8″K 115°25′31.6″D / 49.930222°K 115.425444°D / 49.930222; 115.425444 (Landscapes of Dauria)
2017 ii, iv 1525 16. yy.'dan sonra Moğolistan ile paylaşılan bu alan, Doğu Moğolistan'dan Rus Sibirya ve kuzeydoğu Çin'e uzanan Transbaykal Bozkır eko-bölgesinin olağanüstü bir örneğidir. Farklı kurak ve nemli dönemlere sahip döngüsel iklim değişiklikleri, küresel öneme sahip çok çeşitli tür ve ekosistemlere yol açmaktadır. Çayır ve orman gibi farklı bozkır ekosistemlerinin yanı sıra göller ve sulak alanlar, beyaz göğüslü turna, büyük toy kuşu, relikt martı ve çin kazı gibi nadir fauna türleri için habitat görevi görür. Aynı zamanda Moğol ceylanı için sınır ötesi göç yolu üzerinde kritik bir alandır.
Kültürel
Sankt-Peterburg Tarihî Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar PalaceSquare.JPG Sankt-Peterburg
59°57′0″K 30°19′6″D / 59.95000°K 30.31833°D / 59.95000; 30.31833 (Saint Petersburg)
1990 i, ii, iv, vi 540 18. yy.'dan sonra Çok sayıda kanalı ve 400'den fazla köprüsü ile 'Kuzey'in Venedik'i', 1703'te Büyük Petro yönetiminde başlayan geniş bir kentsel projenin sonucudur. Daha sonra Leningrad (eski SSCB'de) olarak bilinen şehir, Ekim Devrimi ile yakından ilişkilidir. Mimari mirası, Admiralty, Kış Sarayı, Mermer Saray ve Hermitage'de görülebileceği gibi, çok farklı Barok ve saf neoklasik stilleri bir arada bulundurmaktadır.
Kiji Pogost Kishi church 0.jpg Karelya Cumhıriyeti
62°4′17″K 35°13′39″D / 62.07139°K 35.22750°D / 62.07139; 35.22750 (Kizhi Pogost)
1990 i, iv, v 544 18.–19. yy. Kiji pogostu (yani Kiji Tahkimatı), Karelya'daki Onega Gölü'ndeki birçok adadan birinde yer almaktadır. Burada 18.yüzyıldan kalma iki ahşap kilise ve 1862 yılında inşa edilmiş sekizgen bir saat kulesi bulunmaktadır. Marangozların cesur bir vizyoner mimari inşa ettiği bu sıra dışı yapılar, eski bir pariş alanı modelini sürdürmektedir ve çevredeki manzara ile uyum içindedir.
Moskova Kremlini and Kızıl Meydan Moscow RedSquare.jpg Moskova
55°44′45″K 37°37′47″D / 55.74583°K 37.62972°D / 55.74583; 37.62972 (Moscow Kremlin and Red Square)
1990 i, ii, iv, vi 545 14.–20. yy. 13.yüzyıldan beri Rusya'daki en önemli tarihi ve politik olaylarla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan Kremlin (14. ve 17. yüzyıllar arasında seçkin Rus ve yabancı mimarlar tarafından inşa edilmiştir) büyük prensin ikametgahı ve aynı zamanda dini bir merkezdi. Surlarının dibinde, Kızıl Meydan'da, Aziz Basil Bazilikası en güzel Rus Ortodoks anıtlarından biridir.
Novgrod ve Çevresindeki Tarihi Anıtlar Новгород, Детинец.jpg Novgorod Oblastı
58°32′0″K 31°17′0″D / 58.53333°K 31.28333°D / 58.53333; 31.28333 (Veliky Novgorod)
1992 ii, iv, vi 604 11.–17. yy. Orta Asya ve Kuzey Avrupa arasındaki eski ticaret yolu üzerinde yer alan Novgorod, 9. yüzyılda Rusya'nın ilk başkentiydi. Kiliseler ve manastırlarla çevrili olan otel, Ortodoks maneviyatının yanı sıra Rus mimarisinin de merkeziydi. Ortaçağ anıtları ve Yunan Theophanes'in (Andrei Rublev'in öğretmeni) 14.yüzyıldan kalma freskleri, olağanüstü mimarisinin ve kültürel yaratıcılığının gelişimini göstermektedir.
Solovetsky Adaları'nın Tarihi ve Kültürel Topluluğu Solovetsky Monastery.jpg Solovetsky Adaları,
Arhangelsk Oblastı
65°5′0″K 35°40′0″D / 65.08333°K 35.66667°D / 65.08333; 35.66667 (Solovetsky Islands)
1992 iv 632 16.–17. yy. Solovetsky Takımadaları, Beyaz Deniz'in batı kesiminde 300km²'yi kapsayan altı adadan oluşmaktadır. M. Ö. 5. yüzyıldan beri yerleşim görmüştür ve M. Ö.5. binyıldan itibaren insan varlığının önemli izleri burada bulunabilir. Takımadalar, 15. yüzyıldan beri ateşli manastır faaliyetinin merkezi haline gelmiştir ve 16.yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tarihlenen birkaç kilisese ev sahipliği yapmaktadır.
Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar Bogolubovo Pokrova na Nerli Cerkov.jpg Vladimir Oblastı
56°9′0″K 40°25′0″D / 56.15000°K 40.41667°D / 56.15000; 40.41667 (Vladimir)
56°25′0″K 40°26′0″D / 56.41667°K 40.43333°D / 56.41667; 40.43333 (Suzdal)
1992 i, ii, iv 633 12.–13. yy. Rusya'nın merkezindeki bu iki Sanat Merkezi, ülkenin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Aziz Demetrios Kilisesi ve Meryem'in Şefaati Katedrali gibi başyapıtların yanı sıra, 12.ve 13. yüzyıllardan kalma bir dizi muhteşem kamu binası ve dini bina bulunmaktadır.
Sergiev Posad'daki Trinity Sergius Lavra Mimari Topluluğu Trinitylavra.jpg Sergiyev Posad, Moskova Oblastı
56°18′37.26″K 38°7′52.32″D / 56.3103500°K 38.1312000°D / 56.3103500; 38.1312000 (Trinity Sergius Lavra)
1993 ii, iv 657 15. yy.'dan sonra Bu alan, geliştiği dönem olan 15.yüzyıldan 18. yüzyıla kadar tipik olan askeri özelliklere sahip çalışan bir Ortodoks manastırının güzel bir örneğidir. Lavra'nın Ana Kilisesi, Şefaat Katedrali (aynı adı taşıyan Kremlin Katedrali'nden gelmektedir), Boris Godunov'un mezarını içerir. Lavra'nın topluluğu arasında Andrei Rublev'in ünlü simgesi Trinity Kilisesi de bulunmaktadır.
İsa'nın Göğe Yükselişi Kilisesi, Kolomenskoye Kolomen00.jpg Kolomenskoye, Moskova
55°39′20″K 37°40′26″D / 55.65556°K 37.67389°D / 55.65556; 37.67389 (Kolomenskoye)
1994 ii 634 16. yy. Yükseliş Kilisesi, 1532 yılında, Çar Ivan IV ('Korkunç') olacak prensin doğumunu kutlamak için Moskova yakınlarındaki Kolomenskoye'nin imparatorluk mülkünde inşa edildi. Taş ve tuğla bir alt yapı üzerinde geleneksel ahşap çadır çatılı bir kilisenin en eski örneklerinden biri, Rus kilise mimarisinin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahipti.
Kazan Kremlini'nin Tarihi ve Mimari Kompleksi Kremlin Qazansu-1.jpg Kazan,
Tataristan
55°47′28″K 49°5′42″D / 55.79111°K 49.09500°D / 55.79111; 49.09500 (Kazan Kremlin)
2000 ii, iii, iv 980 16. yy.'dan sonra Antik bir alanda inşa edilen Kazan Kremlini, Altınorda ve Kazan Hanlığı'nın Müslüman dönemlerinden kalmadır. 1552'de Korkunç İvan tarafından ele geçirildi ve Volga topraklarına Hıristiyan görüşünün hakimiyetini yansıtmaya başladı. Rusya'da hayatta kalan tek Tatar Kalesi ve önemli bir hac yeri olan Kazan Kremlini, 16.yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan ve 10. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar olan eski yapıların kalıntılarını birleştiren seçkin bir tarihi bina grubundan oluşmaktadır.
Ferapontov Manastır Topluluğu Ferapontovo April 2007 0736.jpg Vologda Oblastı
59°57′0″K 38°34′0″D / 59.95000°K 38.56667°D / 59.95000; 38.56667 (Ferapontov Monastery)
2000 i, iv 982 15.–17. yy. Rusya'nın kuzeyindeki Vologda bölgesindeki Ferapontov Manastırı, Birleşik Rus devletinin ve kültürünün gelişiminde büyük önem taşıyan bir dönem olan 15-17.yüzyılların Rus Ortodoks manastır kompleksinin son derece iyi korunmuş ve eksiksiz bir örneğidir. Manastırın mimarisi, yaratıcılığı ve saflığı ile dikkat çekicidir. İç mekan, 15. yüzyılın sonundaki en büyük Rus sanatçı olan Dionisy'nin muhteşem duvar resimleriyle süslenmiştir.
Kuron Dili[n 2] Вид с озера Лебедь на залив.jpg Kaliningrad Oblastı
55°16′28.488″K 20°57′44.604″D / 55.27458000°K 20.96239000°D / 55.27458000; 20.96239000 (Curonian Spit)
2000 v 994 19. yy.'dan sonra 98 km uzunluğunda ve 0.4–4 km genişliğindeki bu uzun kumul yarımadasında insan yerleşimi tarih öncesi çağlara kadar uzanmaktadır. Bu süre boyunca rüzgar ve dalgaların doğal güçleri tarafından tehdit edildi. Günümüze kadar hayatta kalması, ancak sürekli koruma ve ağaçlandırma projeleri ile çarpıcı bir şekilde desteklenen sürekli insan çabalarının bir sonucu olarak mümkün olmuştur.
Derbent'teki Kale, Antik Kent Sur Yapıları Derbent winter.jpg Derbent,
Dağıstan
42°3′10.7″K 48°17′49.9″D / 42.052972°K 48.297194°D / 42.052972; 48.297194 (Derbent)
2003 iii, iv 1070 6. yy.'dan sonra Derbent'in Kalesi, Antik Kenti ve Kale binaları, Hazar Denizi'nin doğusuna ve batısına uzanan Sasani Pers İmparatorluğu'nun Kuzey hatlarının bir parçasıydı. Sur taştan inşa edilmiştir. Deniz kıyısından dağa kadar bir bariyer oluşturan iki paralel duvardan oluşuyordu. Derbent kasabası bu iki duvar arasında inşa edilmiş ve ortaçağ dokusunun bir kısmını korumuştur. Alan, 19.yüzyıla kadar büyük stratejik öneme sahip olmaya devam etti.
Novodeviçi Manastır Kompleksi Russie - Moscou - Novodevichy 4.jpg Moskova
55°43′34″K 37°33′18.3″D / 55.72611°K 37.555083°D / 55.72611; 37.555083 (Novodevichy Convent)
2004 i, iv, vi 1097 16.–17. yy. Moskova'nın güneybatısındaki Novodevichy Manastırı, 16.ve 17. yüzyıllarda Moskova barok tarzında inşa edilmiş, kentin savunma sistemine entegre edilmiş bir manastır toplulukları zincirinin bir parçasıydı. Manastır, Rusya'nın siyasi, kültürel ve dini tarihi ile doğrudan ilişkiliydi ve Moskova Kremlin ile yakından bağlantılıydı. Çar ailesinin ve aristokrasinin kadınları tarafından kullanıldı. Çarın ailesinin ve çevresinin üyeleri de mezarlığına gömüldü. Manastır, zengin iç mekanlara ve önemli bir resim ve eser koleksiyonuna sahip Rus mimarisinin en yüksek başarılarının bir örneğini sunmaktadır.
Yaroslavl Şehrinin Tarihi Merkezi Yar downtown.JPG Yaroslavl,
Yaroslavl Oblastı
57°39′10″K 39°52′34″D / 57.65278°K 39.87611°D / 57.65278; 39.87611 (Yaroslavl)
2005 ii, iv 1170 16. yy.'dan sonra Moskova'nın yaklaşık 250 km kuzeydoğusundaki Volga ve Kotorosl nehirlerinin birleştiği noktada yer alan tarihi Yaroslavl şehri, 11.yüzyıldan itibaren büyük bir ticaret merkezi haline geldi. Çok sayıda 17. yüzyıl kilisesiyle ünlüdür ve 1763'te Rusya'nın tamamı için tasarlanan Büyük İmparatoriçe Katerina'nın kentsel planlama reformunun olağanüstü bir örneğidir. Önemli tarihi yapılarından bazılarını korurken, şehir radyal bir kentsel ana plan üzerinde neoklasik tarzda yenilenmiştir. Ayrıca, 12.yüzyılın sonlarında pagan tapınağının yerine inşa edilen, ancak zamanla yeniden inşa edilen Yukarı Volga bölgesinin en eskilerinden biri olan Spassky Manastırı'nda 16. yüzyıldan kalma unsurları korumuştur.
Struve Jeodezi Arkı[n 3] GoglandZ.jpg Gogland,
Leningrad Oblastı
60°5′7″K 26°57′40″D / 60.08528°K 26.96111°D / 60.08528; 26.96111 (Struve Geodetic Arc)
2005 ii, iii, vi 1187 19. yy. Struve Arkı, Norveç'teki Hammerfest'ten Karadeniz'e, 10 ülkeden geçen ve 2.820 km'den fazla uzanan bir zincirdir. Bunlar, bir meridyenin uzun bir bölümünün ilk doğru ölçümünü temsil eden astronom Friedrich Georg Wilhelm Struve tarafından 1816 ve 1855 yılları arasında yapılan bir araştırmanın sonucunda ortaya atılmış olan noktalardır. Bu noktalar, gezegenin tam boyutunu ve şeklini belirlemeye yardımcı oldu ve yer bilimleri ve topografik haritalamanın geliştirilmesinde önemli bir adım haline geldi. Bu ark, farklı ülkelerden bilim adamları arasında bilimsel işbirliğinin ve bilimsel bir amaç için hükümdarlar arasındaki işbirliğinin olağanüstü bir örneğidir. Orijinal ark, 265 ana istasyon noktasına sahip 258 ana noktadan oluşuyordu. Listelenen alan, farklı işaretlere sahip 34 orijinal istasyon noktasını, yani kaya, demir haç, taş yığını veya inşa edilmiş dikilitaşlarda delinmiş bir deliği içerir.
Bulgar Tarihsel ve Arkeolojik Kompleksi Булгарское городище 5.JPG Tataristan
54°58′44″K 49°03′23″D / 54.97889°K 49.05639°D / 54.97889; 49.05639 (Bolghar)
2014 ii, iv 981 13. yy.'dan sonra Bu alan, Volga Nehri kıyısında, Kama Nehri ile birleşme noktasının güneyinde ve Tataristan'ın başkenti Kazan'ın güneyinde yer almaktadır. 7.ve 15. yüzyıllar arasında var olan ve 13. yüzyılda Altınorda'nın ilk başkenti olan Volga-Bulgar uygarlığının erken bir yerleşimi olan Ortaçağ kenti Bulgar'ın kalıntılarını içerir. Bulgar, medeniyetlerin, geleneklerin ve kültürel geleneklerin oluşumunda önemli bir rol oynayan birkaç yüzyıl boyunca Avrasya'nın tarihi kültürel değişimlerini ve dönüşümlerini temsil eder. Alan, tarihi süreklilik ve kültürel çeşitliliğe dair kayda değer kanıtlar sunmaktadır. MS 922'de Volga-Bulgarlar tarafından İslam'ın kabulünün sembolik bir hatırlatıcısıdır ve Tatar Müslümanları tarafından kutsal olarak kabul edilmektedir ve Hac yeri olmaya devam etmektedir.
Zöye ada-şehrindeki Meryem'in Ölümü Katedrali ve Manastırı Agnes Vever, Остров-град Свияжск, 2012ум.jpg Tataristan
55°46′13″K 48°39′10″D / 55.77028°K 48.65278°D / 55.77028; 48.65278 (Assumption Cathedral of Sviyazhsk)
2017 ii, iv 1525 16. yy.'dan sonra Meryem'in Ölümü Katedrali, Zöye şehir adasında bulunur ve aynı adı taşıyan manastırın bir parçasıdır. Volga, Sviyaga ve Shchuka nehirlerinin birleştiği yerde, İpek ve Volga yollarının kavşağında yer alan Zöye, 1551'de Korkunç İvan tarafından kuruldu. Bu karakoldan Kazan Hanlığı'nın fethini başlattı. Katedralin freskleri, Doğu Ortodoks duvar resimlerinin en nadir örnekleri arasındadır.
Pskov Mimarlık Okulu Kiliseleri Pskov asv07-2018 various76 John the Baptist Cathedral.jpg Pskov,
Pskov Oblastı
57°48′25.9″K 28°19′42.8″D / 57.807194°K 28.328556°D / 57.807194; 28.328556 (Pskov Churches)
2019 ii 1523 12. yy.'dan sonra Bu anıt grubu, Rusya'nın kuzeybatısındaki Velikaya Nehri'nin kıyısında, tarihi Pskov şehrinde yer almaktadır. Pskov Mimarlık Okulu tarafından inşa edilen bu binaların özellikleri, 12.yüzyıla kadar uzanan en eski unsurlara sahip kübik hacimleri, kubbeleri, sundurmaları ve çan kulelerini içerir. Kiliseler ve katedraller bahçeler, çevre duvarları ve çitler aracılığıyla doğal çevreye entegre edilmiştir. Bizans ve Novgorod geleneklerinden esinlenen Pskov Mimarlık Okulu, 15.ve 16. yüzyıllarda zirveye ulaştı ve ülkenin en önde gelen okullarından biriydi. Beş yüzyıl boyunca Rus mimarisinin evrimini belgelendirdi.[3]
  1. ^ a b Moğolistan ile paylaşılmaktadır
  2. ^ Litvanya ile paylaşılmaktadır
  3. ^ Belarus, Estonya, Finlandiya, İsveç, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Ukrayna ile paylaşılmaktadır

Geçici liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçici listede 2020 itibarıyla yirmi dört alan bulunmaktadır.[2]

Alanlar, geçici listeye eklendikleri kronolojik sıraya göre listelenmiştir.

Ad Görsel Konum Dönem Kabul
tarihi.
Ölçüt(ler) Ref.
num.
Doğal
The Komandor Adaları (Komandorsky Tabiatı Koruma Alanı) Nikolskoe komandor island.jpg Kamçatka Krayı
55°K 167°D / 55°K 167°D / 55; 167 (Commander Islands)
2005 vii, viii, ix, x 1997
Magadan Tabiatı Koruma Alanı (ru) Озеро Няша. Кава-Челомджинский участок.JPG Magadan Oblastı
61°25′K 141°0′D / 61.417°K 141.000°D / 61.417; 141.000 (Magadansky Reserve)
2005 vii, viii, ix, x 1998
Stolby Tabiatı Koruma Alanı (ru) Stolby-Near-Krasnoyarsk-2003.jpg Krasnoyarsk Krayı
55°57′40″K 92°48′25″D / 55.96111°K 92.80694°D / 55.96111; 92.80694 (Krasnoyarsk Stolby)
2007 vii, viii, ix, x 5113
Vasyugan Bataklığı Tomsk Oblastı,
Novosibirsk Oblastı,
Omsk Oblastı
56°58′51″K 79°41′24″D / 56.98083°K 79.69000°D / 56.98083; 79.69000 (Vasyugan Swamp)
2007 vii, viii, ix, x 5114
İlmen Dağları (ru) Ilmenzapoved.JPG Çelyabinsk Oblastı
55°09′K 60°15′D / 55.150°K 60.250°D / 55.150; 60.250 (Ilmensky Mountains)
2010 x 5571
Karma
Valaam Adaları Валаам (98).JPG Karelya
61°23′20″K 30°56′49″D / 61.38889°K 30.94694°D / 61.38889; 30.94694 (Valaam)
19. yy.'dan sonra 1996 (mixed) 572
Başkurt Uralları (ru) Masim.jpg Başkurdistan
53°08′30″K 57°00′30″D / 53.14167°K 57.00833°D / 53.14167; 57.00833 (Bashkir Ural)
2012 i, iii, v, vi, viii, x 5666
Kenozersky Millî Parkı Вечер на Лёкшмозере.jpg Arhangelsk Oblastı
62°K 38°D / 62°K 38°D / 62; 38 (Kenozero Lake)
2014 iii, iv, v, vi, vii 5922
Kültürel
Ceyrah-Assa Devlet Tarihi, Mimari ve Doğa Müzesi-Koruma Alanı Ingushetia - Erzi.jpeg Ingushetia
42°49′K 44°40′D / 42.817°K 44.667°D / 42.817; 44.667 (Jeyrakh–Assa Reservation)
MÖ 5. yy.. – 17. yy. 1996 (cultural) 569
"Kont N. P. Cheremetev'in Evi" Mimari ve Tarihi Kompleksi (ru) Moscow, Bolshaya Sukharevskaya 3 pano June 2010 05.JPG Moskova
55°45′58″K 37°37′58″D / 55.76611°K 37.63278°D / 55.76611; 37.63278 (Sheremetev's Shelter)
17.–18. yy. 1996 i, iii, vi 571
Zöye Eski Şehir binası topluluğu Sviyazhsk Ioanno-Predtechensky Convent 08-2016 img2.jpg Tataristan
55°46′K 48°39′D / 55.767°K 48.650°D / 55.767; 48.650 (Sviyazhsk)
16. yy.'dan sonra 1998 (cultural) 1111
İrkutsk Tarihi Merkezi "Усадьба В.П. Сукачева", фасад здания Картинной галереи.jpg İrkutsk Oblastı
52°18′K 104°17′D / 52.300°K 104.283°D / 52.300; 104.283 (Irkutsk)
19. yy.'dan sonra 1998 (cultural) 1166
Kurtarıcı İsa Katedrali Cathedral of Christ the Saviour, Moscow (149199310).jpg Moskova
55°45′K 37°37′D / 55.750°K 37.617°D / 55.750; 37.617 (Cathedral of Christ the Saviour)
1994-1997 1998 ii, vi 1168
Rostov Kremlini (ru) Панорама Ростовского Кремля с городских валов.jpg Yaroslavl Oblastı
57°11′K 39°25′D / 57.183°K 39.417°D / 57.183; 39.417 (Rostov Kremlin)
17. yy. 1998 ii, iii, iv, vi 1185
Yeniseysk Tarihi Merkezi Ru200007300019.JPG Krasnoyarsk Krayı
58°37′23″K 92°09′16″D / 58.62306°K 92.15444°D / 58.62306; 92.15444 (Yeniseysk)
17. yy.'dan sonra 2000 ii, iii, iv 1460
"Kanlı" Prens Dimitri Kilisesi (ru) [t 1] Uglich Church of Tsarevich Dmitry on the Blood IMG 1375 1725.jpg Uglich, Yaroslavl Oblastı
57°31′43″K 38°19′01″D / 57.52861°K 38.31694°D / 57.52861; 38.31694 (Church of Dimitri in Uglich Kremlin)
17. yy. 2001 i, ii, iv 1518
Büyük Pskov[t 2] Власьевская башня и Кром.jpg Pskov Oblastı
57°49′34″K 28°19′36″D / 57.82611°K 28.32667°D / 57.82611; 28.32667 (Pskov Kremlin)
10. yy.'dan sonra 2002 i, ii, iv 1638
Sikaçi-Alyan petroglifleri (ru) Петроглифы Сикачи-Аляна 3.JPG Habarovsk Krayı
48°45′K 135°39′D / 48.750°K 135.650°D / 48.750; 135.650 (Sikachi-Alyan)
MÖ 13,000 – MÖ 3,000 2003 (cultural) 1787
Astrahan Kremlini Topluluğu[t 3] Астрахань..JPG Astrahan, Astrahan Oblastı
46°20′50″K 48°02′00″D / 46.34722°K 48.03333°D / 46.34722; 48.03333 (Astrakhan Kremlin)
16.–19. yy. 2008 ii, iii, iv 5368
Tanais Arkeolojik Sit Alanı Tanais krep.jpg Rostov Oblast
47°16′14″K 39°20′39″D / 47.27056°K 39.34417°D / 47.27056; 39.34417 (Tanais)
MÖ 3. yy. – MS 5. yy. 2009 ii, iii, v 5422
Rus Kremlinleri:
Astrahan Kremlini Topluluğu,[t 3]
Ugliç Kremlini Topluluğu (ru),[t 1]
Pskov Kremlini Topluluğu[t 2]
Uglich Dimitrij church and cathedral from riverside.jpg Astrakhan Oblast 46°20′50″K 48°02′00″D / 46.34722°K 48.03333°D / 46.34722; 48.03333 (Astrakhan Kremlin),
Yaroslavl Oblast 57°31′43″K 38°19′01″D / 57.52861°K 38.31694°D / 57.52861; 38.31694 (Church of Dimitri in Uglich Kremlin),
Pskov Oblast 57°49′34″K 28°19′36″D / 57.82611°K 28.32667°D / 57.82611; 28.32667 (Pskov Kremlin)
10. yy.'dan sonra 2010 ii, iii, iv 5517
"Çarların Toprakları Izmaylovo Mülkü" Mimari ve Park Topluluğu Tsar's Court in Izmailovo, front gate - 002.jpg Moskova
55°47′31.88″K 37°45′40.31″D / 55.7921889°K 37.7611972°D / 55.7921889; 37.7611972 (Izmaylovo Estate)
17.–19. yy 2011 ii, iv 5622
Divnogorye Tarihi ve Kültürel Kompleksi Дивы 2015.JPG Voronej Oblastı
50°58′0″K 39°18′0″D / 50.96667°K 39.30000°D / 50.96667; 39.30000 (Divnogorye)
9.-10., 17.–19. yy 2020 ii, iv, v, vi 6484
  1. ^ a b "Kanlı" Prens Dimitri Kilisesi hem kendi başına bir alan olarak hem de Ugliç Kremlini'nin bir parçası olarak önerilmektedir.
  2. ^ a b Pskov Kremlini hem kendi başına bir alan olarak hem de Rus Kremlinlerininbir parçası olarak önerilmektedir.
  3. ^ a b Astrahan Kremlini hem kendi başına bir alan olarak hem de Russian Kremlinlerinin bir parçası olarak önerilmektedir.

See also[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Russian Federation". UNESCO World Heritage Centre. 12 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018. 
  2. ^ a b "Tentative list of the Russian Federation". UNESCO World Heritage Centre. 28 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2014. 
  3. ^ UNESCO World Heritage Center. "Churches of the Pskov School of Architecture". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021.  CC-BY-SA icon.svg Text was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 IGO (CC BY-SA 3.0 IGO) license.