The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine sayfasından yönlendirildi)
The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine
Oyunun kapak resmi
GeliştiriciCD Projekt RED
YayımcıCD Projekt
YönetmenKonrad Tomaszkiewicz
ProgramcıGrzegorz Mocarski
SenaristlerMarcin Blacha
Paweł Sasko
Mateusz Tomaszkiewicz
BestecilerMarcin Przybyłowicz
Mikolai Stroinski
Piotr Musiał
SeriThe Witcher
MotorREDengine 3
PlatformlarMicrosoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Çıkış
  • : 31 Mayıs 2016
TürRol yapma oyunu Açık dünya oyunu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine, 2015 Mayıs ayında çıkış yapmış olan The Witcher 3: Wild Hunt oyununun ikinci ve son genişleme paketidir. CD Projekt RED tarafından, Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için geliştirilmiştir. Dünya çapında 31 Mayıs 2016 tarihinde çıkışını yapmıştır. Blood and Wine'ın hikâyesi, ana oyundan farklı olarak, bir Nilfgaard dükalığı olan Toussaint'da geçmektedir. Geralt buraya, bölgede terör estiren ve kimse tarafından ne olduğu bilinmeyen bir canavarı durdurması için, düşes Anna Henrietta tarafından çağırılacaktır. Paket, kuruluşlardan çok olumlu eleştiriler toplamıştır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Blood and Wine, ana oyunun hikâyesinden birkaç yıl sonra, Geralt'ın düşes Anna Herietta'nın kendisine yapmış olduğu bir teklif üzerine gideceği, bağları ve yaptığı şarap ihracatıyla ünlü ve Nilfgaard İmparatorluğu'na bağlı bir dükalık olan Toussaint'da geçmektedir. Toussaint'nın şövalyelerinden iki tanesi, tuhaf bir şekilde öldürülmüştür. Geralt'ın görevi ise, bu cinayetlerden sorumlu canavarı bulup öldürmektir.

Geralt Toussaint'ya vardığı sırada, üçüncü bir şövalyenin öldüğü haberini alır. Düşes Anna Henrietta ve Yüzbaşı Damien de la Tour'un da yardımıyla, şövalyenin öldürüldüğü yeri inceler. Yaptığı incelemelerden sonra, öldürülen kurbanların, tüm Toussaint şövalyelerinin şövalye olurken çiğnememeye yemin ettikleri 5 büyük erdemi çiğnedikleri, ve bu yüzden öldürüldükleri sonucuna varır. Aynı zamanda bu sırada dördüncü bir şövalyenin daha tehlikede olabileceğini öğrenir. Düşes ile birlikte hemen dördüncü şövalyeyi aramaya koyulurlar ve Geralt tam canavar kendisini öldürdüğü sırada şövalyeyi bulur. Geralt canavarı bir ambara kadar kovalar ve canavarla savaşmaya başlar. İkisi de birbirini öldüremeden, savaş Geralt'ın eski bir arkadaşı ve bir Yüksek Vampir olan Regis tarafından kesilir. Regis canavarı hemen oradan ayrılması için ikna eder. Geralt'ın önceki maceralarından ölmüş olduğunu sandığı Regis, Geralt'a sonradan bu canavarın başka bir Yüksek Vampir olduğunu ve adının Dettlaff olduğunu, ve insanları sebepsiz yere kesinlikle öldürmeyecek biri olduğunu söyler. Regis, katledildikten sonra Dettlaff tarafından tekrar hayata döndürülmüş, ve böylece Vampir kanunlarına göre artık Dettlaff'a kanla bağlanmıştır.

Böylece Geralt, eski dostu Regis'le birlikte, insanları sebepsiz yere öldürmeyecek bir Vampirin neden böyle cinayetler düzenlediğini öğrenmek üzere uzun bir yolculuğa başlayacaktır.

Duyurulma[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Nisan 2015 tarihinde, CD Projekt, The Witcher 3: Wild Hunt için 2 genişleme paketi duyurmuştur—bu ek paketlerden ilki Hearts of Stone ikincisi de Blood and Wine'dır.

İncelemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Blood and Wine, inceleme sitesi Metacritic'e göre, herkes tarafından "evrensel beğeni" toplamıştır.[1][2][3] Çoğu kişi, CD Projekt RED'in Geralt of Rivia'nın hikâyesini bitiriş şeklinin başarısını, kimi ise genişleme paketinin büyüklüğünü övmüştür. Fakat aynı zamanda, bu ek paketin ayrı bir proje olarak sunulabileceğini savunanlar da olmuştur.[5][6]PC Gamer sitesinde, site editörü Tom Senior tarafından yazılan incelemede kendisi, yapımcı ekibi bu denli büyük ve detaylı bir ek paket yaptığı için kutlamış, ve eğer yayımlanmaya devam etseydi 2020 yılına kadar The Witcher oynayabileceğini söylemiştir.[7]The Escapist dergisi yazarı Steven Bogos, eklenti paketini başarılı bulduğunu, fakat önceki Witcher oyunlarında olduğu gibi "dünyaya kurtarma" temasının işlenmediğini belirtmiştir. Ayrıca Rivyalı Geralt'ın elvedasının yüzünde her zaman bir tebessüm oluşturacağını da eklemiştir.[8]Rock, Paper, Shotgun yazarı Richard Cobbett, oyunun CD Projekt RED'in en iyi oyunu olmadığını düşündüğünü yazmıştır. Oyunun hikâyesinin başarılı olduğunu, fakat önceki genişleme paketi olan Hearts of Stone'dan daha iyi olmadığını söylemiştir.[9] Öte yandan Cobbett'in incelemesine karşın, Destructoid sitesi yazarı Chris Carter, Blood and Wine'ı Hearts of Stone'dan daha çok sevdiğini, bunun sebebinin de hikâyesinin daha uzun ve süslü olduğunu düşündüğünü söylemiştir. Hatta Blood and Wine'ın yeni bir oyun yapmaya yetecek uzunluğa ve derinliğe sahip bir hikâyesi olduğunu düşündüğünü söylemiştir.[6]GameSpot yazarı Kevin VanOrd, yaptığı incelemede Blood and Wine'ın, önceki Witcher oyunlarında olduğu gibi tematik olarak çok karanlık olabileceğini söylemiş, fakat diğer bazı konularda The Witcher 3 kadar başarılı olamadığını eklemiştir.[10] IGN yazarı Leif Johnson, oyunun başlarında yavaş ilerlediği için şüphe duyduğunu, fakat ilk birkaç saatin ardından oyuna bayıldığını yazmıştır.[11]Shacknews yazarı Josh Hawkins, birkaç teknik problem ve bug tecrübe ettiklerini, fakat bunların aşırı büyük olmadıklarını söylemiştir. Ayrıca genişleme paketinin, seriye kazandırılmış başarılı bir ek paket olduğunu eklemiştir.[12] Hawkins gibi, USGamer yazarı Mike Williams ek paketi çok beğendiğini ve Geralt'ın elvedasının çok güzel bir şekilde işlendiğini yazmıştır.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 14 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  2. ^ a b "The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine for PlayStation 4 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  3. ^ a b "The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine for Xbox One Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  4. ^ Stark, Chelsea (1 Aralık 2016). "The Game Awards: Here's the full winners list". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  5. ^ White, Sam (8 Haziran 2016). "The Witcher 3: Blood and Wine is a gorgeous, generous and remarkable expansion - review". The Daily Telegraph. Telegraph Media Group. 17 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  6. ^ a b Carter, Chris (31 Mayıs 2016). "Review: The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine". Destructoid. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  7. ^ Senior, Tom (25 Mayıs 2016). "The Witcher 3: Blood and Wine review". PC Gamer. Future plc. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  8. ^ Bogos, Steven (3 Haziran 2016). "The Witcher 3 - Blood And Wine Review - Geralt's Last Adventure". The Escapist. Defy Media. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  9. ^ Cobbett, Richard (25 Mayıs 2016). "Wot I Think: The Witcher 3: Blood And Wine". Rock, Paper, Shotgun. 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  10. ^ VanOrd, Kevin. "The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine Review". GameSpot. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2016. 
  11. ^ Johnson, Leif (25 Mayıs 2016). "The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine Review". IGN. 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  12. ^ Hawkins, Josh (25 Mayıs 2016). "The Witcher 3: Blood and Wine Review - The Land of Love and Wine Flows With Blood". Shacknews. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  13. ^ Williams, Mike (30 Mayıs 2016). "Witcher 3 Blood and Wine PC Review: The White Wolf Gets Some Sun". USgamer. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]