Tatlı su akvaryumu balık türleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Tatlı su akvaryumlarında birçok türden çok sayıda balık başarıyla yetiştirilir. Bu listede tatlı su akvaryumlarında en sıklıkla bulunan türlerden kimileri bulunmaktadır.

Bişir ya da Tarak balığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Boz bişir, Senegal bişiri ya da dinozor bişir Polypterus senegalus Polypterus senegalus senegalus headstand.jpg Doğada 355 cm (140 in), akvaryumda daha küçük Cins Kolay 25-29 °C 7.0-8.2 Yırtıcı olması nedeniyle büyük bir akvaryumda bulundurulması tercih edilmelidir.
Süslü bişir Polypterus ornatipinnis Polypterus-ornatipinnis.jpg 60 cm (24 in) Cins Orta / Kolay 26-28 °C 6.0-8.0
Kaval balığı Erpetoichthys calabaricus Akwa19 reedfish.jpg 40 cm (16 in) Cins Orta / Kolay 22-28 °C 6.5-7.5 Geceleri beslenir.

Yayıngiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Zırhlı yayın balığı dahil Aspidoras, Brochis, Callichthys ve Corydoras
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Aspidoras fuscoguttatus Aspidoras fuscoguttatus.jpg 38 cm (15 in) 22-25 °C 5.5–6.8
Aspidoras lakoi 4 cm (1.6 in)
Taşısıran yayın balığı Aspidoras rochai 4 cm (1.6 in)
Aspidoras pauciradiatus 29 cm (11 in) 23-28 °C 6.5
Britski adlı kedi balığı Brochis britskii 89 cm (35 in) Brochis genellikle Corydoras ile eşanlamlıdır.
Zümrüt balığı Brochis splendens Brochis splendens im Aquarium.jpg 10 cm (3.9 in) 21-28 °C 6.5 Brochis genellikle Corydoras ile eşanlamlıdır.
Brochis multiradiatus Fish at Louisville Zoo 025.jpg 66 in (1,700 mm) Brochis genellikle Corydoras ile eşanlamlıdır.
Callichthys callichthys 20 cm (7.9 in)
Adolfo adlı kedi balığı Corydoras adolfoi Acuario.jpg 57 cm (22 in) 22-26 °C 6.0-7.0
Bantlı corydoras Scleromystax barbatus Schleromystax barbatus5015.jpg 10 cm (3.9 in)
Corydoras metae 48 cm (19 in) 22-26 °C 6.0-7.0
Corydoras cochui 25 cm (9.8 in)
Corydoras bondi 47 cm (19 in)
Corydoras acutus 44 cm (17 in)
Corydoras nattereri 54 cm (21 in)
Corydoras melanistius 51 cm (20 in)
Corydoras aeneus Corydoras aeneus 2.jpg 635 cm (250 in) Karma Corydoras aeneus akvaryumcular arasında Albino cinsi olarak bilinir.
Corydoras atropersonatus 45 cm (18 in)
Corydoras ehrhardti 41 cm (16 in)
Corydoras evelynae 4 cm (1.6 in)
Corydoras geoffroy 7 cm (2.8 in)
Corydoras latus 52 cm (20 in)
Corydoras loxozonus 49 cm (19 in)
Corydoras nanus 45 cm (18 in)
Corydoras narcissus 65 cm (26 in)
Corydoras ornatus 49 cm (19 in)
Corydoras osteocarus 4 cm (1.6 in)
Corydoras polystictus 32 cm (13 in)
Scleromystax prionotos 53 cm (21 in)
Corydoras semiaquilus Corydoras semiaquilus 1.jpg 60 cm (24 in)
Corydoras septentrionalis 49 cm (19 in)
Corydoras simulatus 49 cm (19 in)
Corydoras undulatus 44 cm (17 in)
Corydoras hastatus Corydoras hastatus.jpg 35 cm (14 in) Karma
Corydoras elegans Corydoras elegans.jpg 51 cm (20 in) Karma
Corydoras sodalis 49 cm (19 in)
Corydoras leucomelas Corydoras leucomelas.jpg 45 cm (18 in)
Corydoras melanotaenia Corydoras sp. CW010.jpg 58 cm (23 in)
Corydoras guapore 41 cm (16 in)
Corydoras haraldschultzi Corydoras haraldschultzi.jpg 59 cm (23 in)[1] Karma
Corydoras reticulatus Karma
Corydoras panda Corydoras panda 01.jpg Karma
Corydoras pastazensis
Corydoras paleatus Corydoras paleatus by NiKo.jpg Karma
Pembe corydoras Corydoras axelrodi
Küçük corydoras Corydoras pygmaeus Corydoras pygmaeus5333.jpg Karma
Corydoras macropterus
Tuz ve biber yayın balığı Corydoras habrosus Corydoras habrosus.png Karma
Schwartz adlı yayın balığı Corydoras schwartzi Corydoras schwartzi.jpg Karma
Benekli corydoras, uzun burun corydoras Corydoras ambiacus
Corydoras sterbai Corydoras sterbai.jpg 6.8 cm (2.7 in)[2] Karma
Corydoras sychri
Corydoras caudimaculatus
Corydoras trilineatus Corydoras trilineatus3.jpg 6.1 cm (2.4 in)[3] Karma
Corydoras xinguensis
Corydoras julii Corydoras julii.jpg
Loricariidae (Plecostomus)
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Ancistrus spp. Bristlenose Catfish 700.jpg Ancistrus cinsinde bulunan 59 farklı türden henüz isimlendirilmemiş olanlar bulunmaktadır.
Baryancistrus spp. Baryancistrus-L018.jpg Bu balığın birçok türü olmakla birlikte henüz resmen belirlenmemiştir; Akvaryumcular tarafından genellikle L-018, L-081 ve L-177 olmak üzere üç türü bilinir.
Kamçı kuyruk yayın balığı Rineloricaria spp. Viola (Rineloricaria longicauda) 2.jpg 20 kamçı kuyruk yayın türü vardır.
Dal yayın balığı Farlowella spp. Farlowella arcus 3.jpg Dal yayın balığı cinsinin en az 20 farklı türü vardır.
Panaque Panaque spp. Panaque.JPG Birkaç panaque türü sevik akvaryum balığı vardır.
Pseudorinelepis spp. Pineapplepleco.JPG Bu cinsin dört türü bulunmaktadır.
Pterygoplichthys pardalis Liposarcus pardalis.jpg 16 cm (6.3 in) Kolay Bu ad altında satılan birkaç balık türü vardır; bunlardan birisi ise albino varyatesidir.
Hypostomus punctatus SukermouthCatfish.jpg Bu balık birçok isim altında satılmaktadır.
Hypostomus plecostomus Pterygoplichthys pardalis 700.jpg 50 cm (20 in) Bu balık birçok isim altında satılmaktadır.
Pterygoplichthys gibbiceps Sailfin-pleco.jpg Benzeri diğer balıklar ile aynı adı paylaşır.
L-046 Hypancistrus zebra Hypancistrus zebra4305.jpg
Pterygoplichthys multiradiatus Liposarcus multiradiatus 01 ssj 20050321.jpg
Otocinclus Macrotocinclus affinis Otocinclus affinis.JPG
Otocinclus cocama Otocinclus cocama.jpg Karma
Ancistrus sp. gold albino 12 cm Karma Kolay
Clariidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Yürüyen kedi balığı Clarias batrachus Clarias batrachus.jpg 21 cm (8.3 in) ila 100 cm. En az 2000 litrelik tank Kolay/Orta 20-26 °C 5.5 - 8.00 Bu albino formu akvaryum ticaretinde oldukça yaygındır. Geceleri daha fazla etkin olan bu balık etçil ve otçul beslenebilir. Yürüyen kedi balığı sudan uzun zaman uzak tutulabilir. Balık sudan 48 saat boyunca çıkabilir.
Aspredinidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Banjo kedi balığı Bunocephalus coracoideus Bunocephalichthys verrucosus verrucosus seitenansicht.JPG 2–15 cm 100 litre Kolay 20-27 °C 6.0 - 8.0
Doradidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Platydoras armatulus Platydoras costatus 2 (Piotr Kuczynski).jpg
Agamyxis pectinifrons Agamyxis.jpg Tropikal akvaryum Orta.
Mochokidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Synodontis multipunctatus Synodontis-multipunctatus.jpg 275 cm (108 in)
Synodontis decorus
Synodontis petricola Synodontis petricola.jpg 10 cm (3.9 in)
Synodontis eupterus Synodontis Eupterus 3.JPG
Synodontis njassae Synodontis njassae 01 ssj 20050321.jpg
Synodontis angelicus Synodontis angelica.jpg
Synodontis nigrita
Synodontis nigriventris Synodontis.jpg 96 cm (38 in) Karma
Pangasiidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Pangasius hypophthalmus Iridescent shark.jpg Karma
Pangasius sanitwongsei Pangasius sanitwongsei 1.jpg 60 cm (24 in)
Ariidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Arius seemanni
Arius berneyi
Arius graeffei
Siluridae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Cam kedi balığı Kryptopterus bicirrhis Kryptopterus species.jpg 10–12 cm (4–5 in), doğada 15 cm (6 in). Akvaryumda sayısı 5'ten fazla olması gereklidir.
Ompok bimaculatus 45 cm (18 in)
Bagridae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Hemibagrus wyckii 71 cm (28 in)
Hemibagrus wyckioides 130 cm (51 in)
Horabagrus brachysoma Horabagrus brachysoma Day.jpg 45 cm (18 in)
Pimelodidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Leiarius marmoratus 100 cm (39 in)
Leiarius pictus 60 cm (24 in)
Phractocephalus hemioliopterus Phractocephalus hemioliopterus-Dixi.jpg 120 cm (3.9 ft)
Pimelodus pictus Pimelodus pictus.jpg 30 cm (12 in)
Pimelodus ornatus
Pseudoplatystoma fasciatum 104 cm (3.41 ft)
Pseudoplatystoma tigrinum Pseudoplatystoma tigrinum1.jpg 130 cm (4.3 ft)
Surubimichthys planiceps 178 cm (70 in)
Sorubium lima 90 cm (3.0 ft)

Characidae ve diğer characiformesler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tetralar
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Hyphessobrycon megalopterus Hyphessobrycon megalopterus.jpg 45 cm (18 in) Karma Kolay
Kara neon tetra Hyphessobrycon herbertaxelrodi Black neon tetra.jpg 4 cm (1.6 in) Karma Kolay
Kara tetra Gymnocorymbus ternetzi BlackTetras.JPG 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Kanayan yürek tetra Hyphessobrycon erythrostigma Kirschflecksalmler-W.jpg 65 cm (26 in) Karma Orta
Aphyocharax anisitsi Aphyocharax anisitsi 2.jpg 5 cm (2.0 in) Karma
Mavi tetra Knodus borki Boehlkea fredcochui malefemale.jpg 5 cm (2.0 in) Karma
Exodon paradoxus 5 cm (2.0 in)
Buenos Aires tetra Hyphessobrycon anisitsi 75 cm (30 in) Kolay
Paracheirodon axelrodi Paracheirodon cardinalis.JPG 5 cm (2.0 in) Karma Orta
Meksika tetrası, Kör mağara balığı Astyanax mexicanus Astyanax mexicanus, Palais de la Porte Dorée.jpg 12 cm (4.7 in) Kolay
Phenacogrammus interruptus Phenacogrammus interruptus (aka).jpg 75 cm (30 in) Karma Orta
İmparator tetra Nematobrycon palmeri Emperor tetra.jpg 5 cm (2.0 in) Kolay
Hemigrammus pulcher Hemigrammus pulcher.jpg 65 cm (26 in) Karma Kolay
Hemigrammus erythrozonus Redglow.jpg 375 cm (148 in) Karma Kolay
Pristella maxillaris Pristella maxillaris.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Yeşil neon tetra Paracheirodon simulans Paracheirodon simulans.jpg 25 cm (9.8 in) Karma Orta
Hemigrammus ocellifer 4 cm (1.6 in) Karma Kolay
Limon tetra Hyphessobrycon pulchripinnis Hyphessobrycon pulchripinnis.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Neon tetra Paracheirodon innesi Neonka obecna paracheirodon innesi.jpg 375 cm (148 in) Karma Kolay
Thayeria boehlkei Thayeria boehlkei.jpg 65 cm (26 in)
Moenkhausia sanctaefilomenae Red eye tetra.jpg 4 cm (1.6 in) Karma Kolay
Hyphessobrycon sweglesi 4.5 cm (1.8 in) Karma Kolay
Hemigrammus rhodostomus Brilliant rummy nose.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Orta
Myleus schomburgkii Myleus schomburgkii.jpg 5 cm (2.0 in) 23-27 °C 5.0-7.0
Hyphessobrycon serpae Serpae tetra.JPG 45 cm (18 in) Karma Kolay
Hyphessobrycon roseus 45 cm (18 in) Karma Kolay
Balta balıkları
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Gasteropelecus sternicla Gasteropelecus sternicla.JPG Karma Orta
Gasteropelecus levis
Carnegiella strigata Carnegiella strigata.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Orta
Carnegiella marthae Carnegiella marthae.jpg 4 cm (1.6 in) Karma Orta
Kalem balıklar
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Nannostomus beckfordi 6 cm (2.4 in) Karma Kolay
Nannostomus trifasciatus Nannostomus.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Orta
Headstanders
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Abramites hypselonotus Abramites hypselonotus.jpg 13 cm (5.1 in) Karma Orta
Serrasalminae (pacular, piranalar ve gümüş dolarlar)
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Metynnis argenteus Silver dollar fish Metynnis argenteus.jpg 15 cm (5.9 in)
Colossoma bidens Red Pacu.JPG 120 cm (3.9 ft) Zor 26–28 °C

Çiklitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Malavi gölü çiklitleri
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Aulonocara baenschi 15 cm (5.9 in) Kolay 7.6-8.2
Copadichromis borleyi Copadichromis borleyi2.jpg
Aulonocara jacobfreibergi Aulonocara jacobfreigi.jpg 15 cm (5.9 in) Kolay
Champsochromis spilorhynchus 40 cm (16 in)
Cyrtocara moorii Cyrtocara moorii.jpg 25 cm (9.8 in) Kolay
Cynotilapia afra C afra.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay
Iodotropheus sprengerae Iodotropheus sprengerae.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna
Labeotropheus fuelleborni Labeotropheus fuelleborni crop.png 18 cm (7.1 in) Mbuna
Labidochromis caeruleus Electric Yellow Lab Cichlid.jpg 20 cm (7.9 in) Mbuna Kolay
Dimidiochromis compressiceps Dimidiochromis compressiceps.jpg Kolay
Labidochromis sp. "Hongi" Labidochromis sp hongi.jpg 13 cm (5.1 in) Mbuna
Labidochromis sp. "Mbamba Bay" 13 cm (5.1 in) Mbuna
Melanochromis auratus Melanochromis auratus (female).jpg 10 cm (3.9 in) Kolay Agresif
Melanochromis chipokae 12 cm (4.7 in) Mbuna Kolay Agresif
Melanochromis cyaneorhabdos Melanochromis cyaneorhabdos.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay Agresif
Melanochromis joanjohnsonae Melanochromis joanjohnsonae.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna
Melanochromis johannii 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay Agresif
Melanochromis aurora 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay
Metriaclima estherae Pyszczak.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay
Maylandia callainos Cobaltblue1.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna Kolay
Maylandia lombardoi Maylandia lombardoi.jpg 13 cm (5.1 in) Mbuna Kolay Agresif
Nimbochromis fuscotaeniatus 25 cm (9.8 in)
Nimbochromis livingstonii Adult male livingstonii.png 25 cm (9.8 in)
Nimbochromis polystigma Polystigma.jpg 30 cm (12 in)
Nimbochromis venustus Nimbochromis venustus.JPG 25 cm (9.8 in) Kolay
Protomelas taeniolatus Protomelas taeniolatus by Derek Ramsey.jpg 15 cm (5.9 in)
Pseudotropheus crabro Pseudotropheus Crabo Male.JPG 15 cm (5.9 in) Mbuna
Pseudotropheus acei Yellow tailed acei.jpg 10 cm (3.9 in) Mbuna
Pseudotropheus demasoni Pseudotropheus demasoni.jpg 10 cm (3.9 in)
Pseudotropheus saulosi Pseudotropheus saulosi.jpg 75 cm (30 in) Mbuna
Rhampsochromis cf. macrophthalmus 23 cm (9.1 in)
Tyrannochromis macrostoma
Tanganika Gölü çiklitleri
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Boulengerochromis microlepis 90 cm (35 in)
Cyphotilapia frontosa Cyphotilapia frontosa by Ark.jpg 40 cm (16 in) Agresif
Cyathopharynx furcifer Cyathopharynx.JPG
Variabilichromis moorii Variabilichromis moorii.jpg
Cyphotilapia gibberosa 40 cm (16 in)
Cyphotilapia sp. "North" 40 cm (16 in)
Julidochromis dickfeldi Julidochromis dickfeldi.jpg Kolay
Julidochromis marlieri Julidochromis marlieri katoma.jpg 15 cm (5.9 in) dişi / 10 cm (3.9 in) erkek Kolay
Julidochromis ornatus
Julidochromis regani Julidochromis regani adult.jpg 15 cm (5.9 in) dişi / 10 cm (3.9 in) erkek
Julidochromis transcriptus J gombe1.jpg 10 cm (3.9 in) Orta
Cyprichromis spp. Cyprichromis leptosoma.jpg
Ectodus descampsii Ectodus descampsii.jpg
Chalinochromis spp. Chalinochromis popelini.jpg
Neolamprologus multifasciatus Neolamprologus multifasciatus 2.jpg 38 cm (15 in)
Lamprologus ocellatus Lamprologus ocellatus.jpg 5 cm (2.0 in)
Neolamprologus similis Neolamprologus similis 2060.jpg 38 cm (15 in)
Lobochilotes labiatus 40 cm (16 in)
Neolamprologus brichardi Neolamprologus brichardi.jpg 10 cm (3.9 in) Kolay
Neolamprologus leleupi Neolamprologus leleupi 2.jpg 115 cm (45 in)
Opthalmotilapia ventralis 15 cm (5.9 in)
Petrochromis trewavasae 20 cm (7.9 in) Agresif
Petrochromis sp. "Zaire Texas" 18 cm (7.1 in)
Simochromis pleurospilus 10 cm (3.9 in)
Tropheus duboisi Tropheus duboisi.jpg 13 cm (5.1 in) Zor Agresif
Tropheus moorii Trophs1.jpg 14 cm (5.5 in) Kolay
Tropheus polli Tropheus polli.jpg 14 cm (5.5 in)
Victoria gölü çiklitleri
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Astatotilapia aenocolor 13 cm (5.1 in)
Astatotilapia elegans 10 cm (3.9 in)
Astatotilapia latifasciata 115 cm (45 in)
Astatotilapia nubila 115 cm (45 in)
Astatotilapia piceatus 10 cm (3.9 in)
Astatotilapia schubotziellus 10 cm (3.9 in)
Astatotilapia sp. "Red Tail" 115 cm (45 in)
Astatotilapia sp. "Spot Bar" 13 cm (5.1 in)
Ptyochromis sp. "Hippo Point Salmon" 14 cm (5.5 in)
Pundamilia nyererei Pundamilia nyererei.jpg 10 cm (3.9 in)
Xystichromis phytophagus 10 cm (3.9 in)
Diğer Afrika çiklitleri
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Anomalochromis thomasi Anomalochromis thomasi 2.jpg
Hemichromis bimaculatus Hemichromis lifalili (aquarium)3.jpg Kolay
Steatocranus spp. Steatocranus casuarius.jpg
Hemichromis lifalili
Pelvicachromis pulcher Pelvicachromis pulcher (male).jpg Kolay
Tilapia buttikoferi Buttikoferi.png
Chromidotilapia guentheri Chromidotilapia guntheri Bama BF cpl fry2.jpg
Astatoreochromis alluaudi Astatoreochromis alluaudi.jpg
Benthochromis tricoti Benthochromis tricoti.jpg
Cüce çiklitler (Apistogramma, Mikrogeophagus ve diğer)
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Apistogramma agassizii Apistogramma Agassizii.jpg Zor
Nannacara adoketa Ivanacara adoketa5265.jpg
Apistogramma borellii
Kakadu çiklit Apistogramma cacatuoides Kakadua male.jpg
Apistogramma nijsseni Apistogramma nijsseni (f).jpg
Apistogramma trifasciata
Çift çizgili apisto Apistogramma diplotaenia Erkek 5 cm, dişi 4 cm En az 50 litre Orta/Zor 24-29 °C 4.0-7.0 Oldukça seyrek. Yumurtaların ve larvaların gelişmesi için pH değeri 6.0'nın altında olması gerekir.
Apistogramma bitaeniata 75 cm (30 in) Bir çift için en az 60 litre Orta
Dicrossus filamentosus
Mikrogeophagus ramirezi Mikrogeophagus.jpg 5–7 cm En az 50 litre Orta/Zor 26-30 °C 4.0-7.0 Oldukça yaygın.
Mikrogeophagus altispinosa BolivianRams1.jpg
Laetacara curviceps
Amerikan çiklitler (Cichlasoma, Aequidens, Pterophyllum, Symphysodon ve diğer)
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Amphilophus citrinellus Dählhölzli - Zitronen Buntbarsch 3.jpg
Hypsophrys nematopus Neetroplus nematopus.png
Amphilophus labiatus Amphilophus labiatum, weiblich.jpg
Cichlasoma meeki Feuermaulbuntbarsch.jpg Kolay
Cichlasoma octofasciatum Cichlasoma octofasciata.jpg
Parachromis managuensis Parachromis managuensis 2012 G1.jpg Kolay
Cichlasoma urophthalmus Mayan10a.jpg
Archocentrus nigrofasciatus Archocentrus nigrofasciatus female.jpg Kolay
Cryptoheros sajica Archocentrus sajica 3 (Piotr Kuczynski).jpg
Severum Heros severus GoldSeverum.jpg Kolay
Andinoacara rivulatus Andinoacara rivulatus - 20061112.jpg Oldukça yaygın.
Andinoacara pulcher
Acarichthys heckelii Acarichthys heckeli.JPG
Geophagus altifrons
Biotodoma cupido Biotodoma cupido.png
Cleithracara maronii Akara z Maroni.jpg
Melek balığı Pterophyllum scalare Freshwater angelfish biodome.jpg 15 cm (5.9 in) Orta
Altum melek balığı Pterophyllum altum Pterophyllum altum.jpg Zor
Benekli melek balığı Pterophyllum leopoldi Pterophyllum leopoldi.jpg
Yaygın diskus, kırmızı diskus Symphysodon discus Discus heckel.jpg 20 cm (7.9 in) Zor
Mavi discus, yeşil discus Symphysodon aequifasciatus Blue Discus.jpg 20 cm (7.9 in) Zor
Hypselecara temporalis
Astronot, Oskar Astronotus ocellatus Astronotus ocellatus.jpg 45 cm (18 in)
Uaru, fakir diskusu Uaru amphiacanthoides Ayrıca Üçgen çiklit olarak da bilinir.
Cichla orinocensis Peacock bass.jpg
Herichthys cyanoguttatus Herichthys cyanoguttatum (Rio Grande Cichlid).jpg Kolay
Diğer çiklitler
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Etroplus maculatus Etroplus Maculatus.JPG
Kan papağan çiklit Melez BloodParrot.jpg
Hibrit Flowerhorn.jpg
Kurt çiklit Parachromis dovii

Sazangiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbus
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Puntius arulius 12 cm (4.7 in)
Puntius dunckeri 13 cm (5.1 in)
Puntius nigrofasciatus Black Ruby Barb 700.jpg 65 cm (26 in)
Puntius oligolepis Puntius oligolepis.jpg 5 cm (2.0 in)
Puntius titteya Male Cherry Barb 700.jpg 48 cm (19 in) Karma Kolay
Barbus callipterus 75 cm (30 in)
Puntius everetti 15 cm (5.9 in)
Puntius semifasciolatus Brokat.jpg 8 cm (3.1 in) Karma Kolay
Puntius gelius 5 cm (2.0 in)
Puntius vittatus 5 cm (2.0 in)
Puntius fasciatus 15 cm (5.9 in)
Puntius padamya Puntius Padamya.jpg 8 cm (3.1 in) Karma Kolay
Puntius terio 15 cm (5.9 in)
Puntius pentazona Desmopuntius pentazona.jpg 5 cm (2.0 in)
Puntius sophore 18 cm (7.1 in)
Puntius partipentazona Puntius partipentazona FOWLER.jpg 38 cm (15 in)
Puntius denisonii Akwa18 puntius2.jpg 15 cm (5.9 in)
Puntius conchonius 13 cm (5.1 in) Karma Kolay
Barbus brevipinnis 46 cm (18 in)
Puntius lateristriga 20 cm (7.9 in)
Puntius binotatus 195 cm (77 in)
dwarf barb Puntius phutunio 78 cm (31 in)
Puntius chola 15 cm (5.9 in)
Barbus ticto 10 cm (3.9 in)
Puntius stoliczkanus PuntiusStoliczkanus.jpg 5 cm (2.0 in)
Puntius tetrazona Tigerbarbe Puntius tetrazona.jpg 75 cm (30 in) Karma Kolay
Barbonymus schwanenfeldii Tinfoil Barb 700.jpg 36 cm (14 in)
Soğuk su cyprinidler
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Japon balığı Carassius auratus Common goldfish.JPG 15+ cm Karma Kolay Varyeteler: Lionchu, Oranda, Ranchu, Ryukin, Shubunkin
Koi Cyprinus carpio Six koi.jpg 30+ cm Gölet Kolay
Tanichthys albonubes White Cloud Mountain Minnow 1.jpg 38 cm (15 in) Gölet/Karma Kolay
Leuciscus leuciscus Leuciscus leuciscus.jpg 40 cm (16 in) 4-22 °C 6.0-8.0
Pimephales promelas Rosy Red Minnows fullsize.jpg 5-7.5 cm Gölet Kolay 10-21 °C 7.0-7.5
Phoxinus erythrogaster Phoxinus erythrogaster.jpg 7.5–10 cm Gölet Kolay
Daniolar ve diğer danioninler
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Danio devario
Devario aequipinnatus Devario aequipinnatus.JPG
Devario malabaricus Danio sp.jpg 11,5–14 cm Karma Kolay
Danio albolineatus Danio albolineatus.jpg 6.5 cm (2.6 in) Kolay
Devario regina
Danio nigrofasciatus Danio nigrofasciatus.jpg Kolay
Turkuaz danio Brachydanio kerri Danio kerri.jpg
Zebra danio Brachydanio rerio Zebrafisch.jpg 5 cm (2.0 in) Kolay
Rasboralar
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Trigonostigma heteromorpha Harlequin rasbora.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Espei rasbora 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Hengeli rasbora 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Rasbora borapetensis Redtail.JPG
Rasbora pauciperforata 75 cm (30 in) Karma 22-29 °C
Rasbora vulcanus
Diğer cyprinidler
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Balantiocheilus melanopterus Haibarben (Balantiocheilos melanopterus).jpg 40 cm (16 in) Karma
Epalzeorhynchos kalopterus Epalzeorhynchos kalopterus2.jpg
Epalzeorhynchos bicolor Epalzeorhynchos bicolor.jpg 7 in Karma Kolay
Epalzeorhynchos frenatum Fransenlipper.JPG 7 in Karma Kolay
Garra cambodgiensis
Gyrinocheilus aymonieri Chinese algae eater.jpg Kolay
Crossocheilus siamensis Crossocheilus siamensis (2) by Ark.jpg Karma Kolay

Killifish[değiştir | kaynağı değiştir]

Killifish
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Fundulopanchax gardneri Fundulopanchax gardneri.png Cins Kolay/Orta
Nothobranchius rachovii Nothobranchius rachovii male.jpg 6 cm (2.4 in) Cins Kolay/Orta
Aplocheilus lineatus Aplocheilus lineatus Day.png Cins Kolay

Anabantoidei[değiştir | kaynağı değiştir]

Anabantoidei
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Sphaerichthys osphromenoides Sphaerichthys osphromenoides.jpg 7 cm (2.8 in) Zor
Trichopsis vittata 65 cm (26 in)
Colisa lalia Colisa lalia.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Orta
Osphronemus goramy Giant.gourami.arp.jpg 60 cm (24 in)
Macropodus opercularis Paradise fish female and male 02.jpg 75 cm (30 in)
Trichopodus leerii Fadenfisch mosaik männlich.jpg 115 cm (45 in)
Trichopsis pumila Trichopsis pumila.jpg 38 cm (15 in)
Helostoma temminckii Kissfish.jpg 15 cm (5.9 in)
Trichopodus microlepis Trichogaster microlepis.jpg 15 cm (5.9 in)
Trichopodus pectoralis 20 cm (7.9 in)
Trichopodus trichopterus Trichogaster trichopterus2004.jpg 10 cm (3.9 in) Kolay
Betta splendens Kampffisch betta splendenscele4.jpg 75 cm (30 in) Erkekler için cins, dişiler için karma. Kolay

Canlı Doğuranlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Poecilia
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Guppy Poecilia reticulata Guppy red male.jpg 5 cm (2.0 in) Karma/Cins Kolay
Poecilia wingei Poecilia reticulata 01.jpg 38 cm (15 in) Karma Kolay
Poecilia sphenops Molinezje black molly.JPG 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Poecilia latipinna Poecilia latipinna.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
hybrid DalmationMolly.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Varyete LyretailMolly.jpg 5 cm (2.0 in) Karma Kolay
Xiphophorus
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Xiphophorus maculatus Xiphophorus maculatus.jpg Karma Kolay
Değişken platy Xiphophorus variatus Papagaienplaty.jpg Karma Kolay
Xiphophorus hellerii Karma Kolay

Cobitidae ve ilişkili cypriniformesler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cobitidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Botia dario Botia dario.jpg
Yasuhikotakia modesta Yasuhikotakia modesta.jpg
Botia kubotai Botia kubotai.jpg
Chromobotia macracanthus Botia macracanthus by Martin8721.jpg Karma Kolay
Yasuhikotakia sidthimunki Yasuhikotakia sidthimunki.jpg
Misgurnus anguillicaudatus Misgurnus anguillicaudatus.jpg
Acantopsis choirorhynchus Horseface loach reduced.jpg
Pangio kuhlii Pangio kuhlii.jpg Karma Kolay
Acantopsis octoactinotos
Yasuhikotakia morleti Yasuhikotakia morleti.jpg
Botia almorhae Yoyo Loach.jpg
Botia striata Botia striata.jpg
Diğer cypriniformesler
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Myxocyprinus asiaticus Myxocyprinus asiaticus by OpenCage.jpg 90+ cm Orta/Büyük Gölet Zor
Beaufortia kweichowensis Beaufortia kweichowensis.jpg 3 in Karma Kolay

Gymnotiform[değiştir | kaynağı değiştir]

Gymnotiform
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Apteronotus albifrons Black Ghost Knifefish 400.jpg 20 in Karma Orta 23-28 °C 6.0-8.0
Apteronotus leptorhynchus Orta
Chitala chitala Chitala chitala Thomas.jpg Orta
Electrophorus electricus Electrophorus electricus 3.jpg Zor

Tetraodontidae[değiştir | kaynağı değiştir]

Tetraodontidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Tetraodon biocellatus 6 cm (2.4 in) Orta
Tetraodon nigroviridis Gsppuffer.jpg 15 cm (5.9 in) Zor
Tetraodon mbu 75 cm (30 in) Zor
Carinotetraodon travancoricus Carinotetraodon travancoricus 2.JPG 29 cm (11 in) Kolay
Tetraodon miurus Tetraodon miurus.jpg 15 cm (5.9 in) Zor

Melanotaeniidae[değiştir | kaynağı değiştir]

Melanotaeniidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Glossolepis incisus GlossolepisIncisus.JPG 13–15 cm
Glossolepis pseudoincisus 7.5 cm (3.0 in)
Glossolepis wanamensis Glossolepis wanamensis.jpg 13–15 cm
Iriatherina werneri Iriatherina Werneri-Male group.jpg Cins Kolay
Kuzey Yeni Gine gökkuşağı
Yeni Gine gökkuşağı[4]
Melanotaenia affinis 13 cm (5.1 in) 20-30 °C
Melanotaenia boesemani Sunny1.jpg 10–13 cm
Melanotaenia duboulayi M duboulayi.jpg 13–15 cm
Melanotaenia fluviatilis Australian rainbow.jpg 13–15 cm
Melanotaenia parva 7.5–8 cm
Melanotaenia praecox Diamant Regenbogenfisch (Melanotaenia praecox).jpg 6-7,5 cm
Melanotaenia splendida splendida Eastern Rainbowfish 01.jpg 13–15 cm

Mastacembelidae[değiştir | kaynağı değiştir]

Mastacembelidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Mastacembelus erythrotaenia Ildaal.jpg 100 cm 
Macrognathus siamensis Macrognathus siamenis.jpg 30 cm 
Mastacembelus armatus Tire Track Eel.jpg 90 cm 
Macrognathus aculeatus

Lepisosteidae[değiştir | kaynağı değiştir]

Lepisosteidae
Türkçe Adı Latince Adı Resim Boy Tank Türü Bakım Seviyesi Sıcaklık Aralığı pH Aralığı Açıklamalar
Lepisosteus oculatus Lepisosteus oculatus1.jpg 70 cm Büyük Tank Kolay/Orta
Lepisosteus platyrhincus 70 cm Büyük Tank Kolay/Orta
Lepisosteus platyrhincus Büyük Tank
Lepisosteus platyrhincus Büyük Tank
Atractosteus spatula 300 cm Büyük Tank
Atractosteus treacherous 200 cm Büyük Tank
Atractosteus tropcius 150 cm Büyük Tank

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]