Infusoria

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Infusoria veya infusoria siliyatlar, kopepodlar, öglenoidler, planktonik kabuklular, protozoa, tek hücreli algler ve küçük omurgasızlar dahil olmak üzere çeşitli tatlı su mikroorganizmalarını tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Bazı yazarlar (örneğin Bütschli) bu terimi Ciliophora ile eşanlamlı olarak kullanmıştır. Modern, resmi sınıflandırmalarda bu terimin artık kullanılmadığı düşünülmektedir; daha önce ve halk arasında nfusoria olarak adlandırılan mikroorganizmalar çoğunlukla Protista alemine atanmıştır.

Diğer bağlamlarda bu terim, ayrışan maddelerde bulunan çeşitli sucul mikroorganizmaları tanımlamak için kullanılır.[1]

Akvaryum kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cyclops ve daphnia (diğerlerinin yanı sıra) dahil olmak üzere bazı mikroorganizmalar ek balık yemi olarak satılmaktadır. Bazı balık mağazalarında veya evcil hayvan dükkanlarında bu infusoria canlı olarak satın alınabilir, ancak genellikle dondurulmuş küpler halinde satılırlar - örneğin, Japonya merkezli balık yemi markası Hikari tarafından. Yine de, özellikle büyük balık koleksiyonlarına sahip bazı ileri düzey akvaryumcular, kendi mikroorganizma kaynaklarını üretecek ve yetiştireceklerdir.

Infusoria özellikle akvaryumcular ve balık yetiştiricileri tarafından balık yavrularını beslemek için kullanılır; küçük boyutları nedeniyle infusoria, birçok yaygın (ve daha az yaygın) akvaryum türünün yeni yumurtadan çıkmış yavrularını yetiştirmek için kullanılabilir. Birçok ortalama ev akvaryumu balık yetiştirmek için doğal olarak yeterli infusoria sağlayamaz, bu nedenle hobiciler ya kendi mevcut akvaryum sularını kullanarak ya da mevcut birçok ticari kültürden birini kullanarak kendi kültürlerini oluşturabilir ve sürdürebilirler.[2]

Infusoria, papaya veya salatalık kabukları gibi çürümekte olan herhangi bir bitkisel maddeyi, tercihen mevcut bir akvaryum kurulumundan alınan bir kavanoz yıllanmış (yani klorsuz) suya batırarak evde kültürlenebilir. Kültür, alınan sıcaklık ve ışığa bağlı olarak iki ila üç gün içinde çoğalmaya başlar. Su, bakteri seviyesindeki artış nedeniyle önce bulanıklaşır, ancak infusoria bunları tükettiğinde temizlenir. Bu noktada, infusoria genellikle çıplak gözle küçük, beyaz hareketli lekeler olarak görülebilir. Büyük bir hindi tokmağı kullanılarak veya çok ince bir ağ ile hafifçe kepçelenerek balıklara kolayca yedirilebilirler. Ek olarak, infusorianın içinde tutulduğu su periyodik olarak, hatta haftada bir ila iki kez, su hacminin %50'sine kadar boşaltılıp değiştirilerek değiştirilebilir (hijyenik ve bakım amaçlı).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Definition of INFUSORIAN". www.merriam-webster.com (İngilizce). 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ Sharpe, Shirlie (December 22, 2018). "How to Culture Your Own Infusoria at Home" 18 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Spruce Pets. Retrieved August 28, 2019.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]