Tartışma:Teori

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

eger teori kuram nazariye tamamiyla ayni sey demek ise, iclerinden en cok kullanilani ya da kullanilmasi dogru olani secip, icerigi sadece o baslikta toplamayi, geriye kalan 2 isimide o secilen isme yonlendirme yapmasini oneriyorum. Su anki haliyle kisir dongu gibi birbirine baglanti var. --Özgürmesaj 02:02, 26 Mar 2005 (UTC)

Nazariye'yi ben sozlukte gorup ogrendim kullandigim bildigim bir kelime degil Kuram daha uygun ama batidan teori kelimesini kapmisiz. Bence kuram ve teorem dursun Nazariye de kuram'a? yondendirilsin. Bu imzasız yazı Citrat (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 26 Mart 2005

Güvenilir Türkçe kaynaklarda, akademik makalelerde vs "teori" kullanımı çok açık ara önde (aşağıda verdiğim sonuçlar da incelenebilir). Bu adı kullanmak için bir gerekçe yok gördüğüm kadarıyla. İtiraz olmazsa taşıyalım.

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

--RapsarEfendim? 05:16, 5 Kasım 2017 (UTC)

  • @Seksen iki yüz kırk beş bir bak bakalım. Hemfikirsen taşıyalım, görüş gelmediğine göre...--RapsarEfendim? 07:17, 14 Kasım 2017 (UTC)
    • Pinglediğin için sağol Rapsar. ULAKBİM, .edu.tr, kitaplar vs. üzerinde "kuram"/"teori", "kuramsal"/"teorik", "kuramı"/"teorisi" gibi farklı kullanımları baz alarak karşılaştırmak lazım. ULAKBİM'deki ilk aramalarımda "kuram"-"teori" arasında aşırı bir yaygınlık farkı gözükmedi, hatta yalın olarak "kuram" daha yaygın gözüküyor ("Kuram" 13.800, "Teori" 7.290). Gerekirse epistemoloji literatürü biraz daha derin incelenip sözcük tercihlerine bakılmalı. Biraz daha detaylı inceleme yapıp döneceğim. @Mskyrider ve şu sıralar pek etkin olmasa da @Evolutionoftheuniverse de görüş belirtebilirse yardımcı olabilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:55, 14 Kasım 2017 (UTC)
  • Aralarında belirli bir yaygınlık farkı olduğunu düşünmüyorum ama bu farkın ne olduğunu ortaya koyabilmek için de bir araştırma yapacak zamanım yok açıkçası. --Mskyrider ileti 03:58, 15 Kasım 2017 (UTC)
@Seksen iki yüz kırk beş, TÜBİTAK'taki yaygın kullanımı dediğin gibi; ancak sırf TÜBİTAK kullanımını baz almıyoruz, almamak da gerekir. Türkçe kitap aramalarında sonuçlar şöyle (arama sonuçlarında bu iki kelimeden yalnızca birinin kullanıldığı sonuçlar var): kuram (17.000 küsür) v. teori (34.000 küsür). Arada 2 kat fark var. Bu aramaları "kuramı" ve "teorisi" olarak yaptığımızda sonuçlar 25 ve 52 bin oluyor, aradaki 2 katlık fark hemen hemen aynı. Kuramsal ve teorik yapınca da sonuçlar 35 bin-61 bin şeklinde, yine 2 kata yakın bi fark var arada. Kuram da oldukça yaygın ama teori çok daha yaygın gözükürken, kuram kullanmak için bir sebep göremiyorum ben.--RapsarEfendim? 09:26, 20 Kasım 2017 (UTC)
"Kuramsal" ve "kuramı" türü aramalarda ULAKBİM'de de "teori" lehinde belirli bir yaygınlık var ki burada yalın hâline göre daha fazla sonuç çıkıyor. Analizine katılıyorum @Rapsar, STT'ye taşıyabiliriz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:14, 11 Aralık 2017 (UTC)

KAİDELERLE SAĞLAMA. Hesap yaparken matamatiksel işlem yaparken doğrumu yanlışmı diye nasıl sağlama yapıyorsan fikirleri de kaidelerle sağlamasını yapacaksın. [1]https://huseyin-sasmaz.blogspot.com/2022/06/kaidelerle-saglama-hesap-yaparken.html Hüseyin şaşmaz (mesaj) 07.44, 30 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]