Tartışma:Türk sineması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu hangi film acaba?[kaynağı değiştir]

“Sponeck Birahanesi ise 1896 yılında ilk Türk sinema filminin gösterildiği yer olarak biliniyor.” Hangi film bu acaba? --E4024 (mesaj) 10:40, 3 Ocak 2014 (UTC)

Kimse katılmadı ama tarihler konusunda bir karışıklık var, onu vurgulamış olayım. (Kendin pişir kendin ye. :-) --E4024 (mesaj) 15:12, 28 Şubat 2014 (UTC)
Bu sorunuzu ilk gördüğümde konuya vakıf olmadığım için aradaki bağlantıyı görememiştim. Yani burada>> "...İstanbul Galatasaray'daki bir birahanede gösterilmesiyle Türk toplumu sinemayla tanışmıştır." bahsi geçen birahane Sponeck Birahanesi mi oluyor? --WikiBronze (mesaj) 19:04, 1 Mart 2014 (UTC)
Vallahi haber metnine göre o birahanede "ilk Türk filmini" göstermişler 1896'da. Bilmem ki o zaman Osmanlı'da film yapılmış mıydı... --E4024 (mesaj) 08:34, 3 Mart 2014 (UTC)
Haklısınız, haberde büyük ihtimalle bir yanlış var. "Türkiye'de/Osmanlı'da gösterilen ilk film" olması lazım. Peki yapılan yanlışa rağmen, bu haberi kaynak göstererek, madde içerisinde bahsi geçen birahaneyi Sponeck Birahanesi olarak adlandırabilir miyiz yoksa daha sağlam bir kaynağa mı ihtiyaç vardır?"Bu imzasız yazı WikiBronze (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Şu kaynaklardan güvenilir olanlarını seçip, kullanabilirsiniz :)--RapsarEfendim? 08:25, 5 Mart 2014 (UTC)
Kusura bakmayın, bazen imza atmayı unutuyorum :-) Kaynak için teşekkür ederim. Müsait bir zamanda inceleyeceğim. --WikiBronze (mesaj) 09:06, 5 Mart 2014 (UTC)

Yeşilçam ve Türk Sineması[kaynağı değiştir]

Merhabalar! yaptığınız düzeltmeler için teşekkür ederim. Ancak burada yapmış olduğunuz değişiklikten sonra bir anlatım bozukluğu oluştu. Tekrar gözden geçirebilir misiniz lütfen? Burada ise neden "Yeşilçam" ve "Osmanlı İmparatorluğu" ibarelerini sildiğinizi ve (O isim daha aşağı...) notunuzda neyi kastettiğinizi anlamadım. Bu ibarelerin metnin alt kısımlarında yer alması gerektiğini mi söylüyorsunuz? Eğer öyleyse (Bence her iki ibarenin de önemi açısından giriş kısmında bulunmaları gerekiyor), sildiğiniz kısmı, yer verilmesi gerektiğini düşündüğünüz kısma eklemenizi rica ediyorum. İyi çalışmalar. --WikiBronze (mesaj) 17:05, 27 Şubat 2014 (UTC)

Birşey değil. Bahsettiğiniz "anlatım bozukluğu"nu ben göremiyorum. Esasen benim değişiklik yapma amacım "filmin yayınlanması" gibi ifadeleri düzeltmekti. "Yeşilçam" da içinde bulunduğu yere uyum sağlamıyordu. --E4024 (mesaj) 09:39, 28 Şubat 2014 (UTC)
Bilindiği üzere Türk sineması "Yeşilçam" olarak bilinir, zira uzun yıllar boyunca birçok film yapım şirketi Yeşilçam Sokağı'nda yerleşikti. (Benim kuşağım gençliklerini "Yeşilçam kurdelesi" izleyerek geçirdi.) Metinde bu sokağın maddesine bağlantı var mı, ben göremedim. Eğer yoksa, giderilmesi gereken ciddi bir eksiklik... --E4024 (mesaj) 09:46, 28 Şubat 2014 (UTC)
Sizin değişikliğinizden önceki hali: "Paris'te yayınlandıktan yaklaşık 1 yıl sonra, bir Alman Yahudisi olan Sigmund Weinberg'in, Galatasaray'daki bir birahanede aynı filmin gösterimini gerçekleştirmesiyle Türk insanı sinemayla tanışmıştır." Mühim değil ama belirtiyim; bahsettiğiniz "yayınlanma" ibaresi Paris için kullanılmış, Yeşilçam için değil. Ancak o dönemi anlatırken yayınlanma ifadesinin kullanılmasını sorgulamanızı haklı buluyorum. Benim düzenlememden önceki versiyonuna geri dönüp baktım şimdi "Paris'te seyirciye sunuldu" ibaresi kullanılmış -ki o dönemin şartlarına göre daha uygun bir uslüp olmasına rağmen orada "seyirciye sunma" fiilini kullanmak uygun mu emin olamadığım için değiştirmişimdir büyük ihtimal. O yüzden "gösterim", "gösterildi" veya "gösterimi gerçekleştirildi" ibarelerinin daha uygun olduğu iddiasına katılıyorum.
Cümlenin sizin versiyonunda: "Lumiere Kardeşler'in Bir Trenin La Ciotat Garı'na varışı (Fransızca: L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat)'nı anlatan filmi, 29 Aralık 1895'te, Paris'teki ilk gösteriminden yaklaşık bir yıl sonra, bir Alman Yahudisi olan Sigmund Weinberg'in, İstanbul Galatasaray'daki bir birahanede gösterilmesiyle Türk toplumu sinemayla tanışmıştır. Cümle kurgusunu daha net görmek için ara cümleleri atacak olursak "...Varışı'nı anlatan filmi, Sigmund Weinberg'in, bir birahanede gösterilmesiyle" oysaki doğrusunun şu iki anlatımdan biri olması gerekmiyor mu?: "Varışı'nı anlatan filmi, Sigmun Weinberg'in bir birahanede gösterime sunmasıyla/gösterimini gerçekleştirmesiyle" ya da "Varışı'nı anlatan filmin, Sigmun Weinberg tarafından, bir birahanede gösterilmesiyle/gösteriminin gerçekleştirilmesiyle" Bahsettiğim bozukluk buydu.
Yeşilçam ve Osmanlı İmparatorluğu konusuna gelecek olursak; Yeşilçam Sokağı bağlantısının eksikliği ile ilgili tespitinize kesinlikle katılıyorum. Açıkcası ben Yeşilçam isminin nerden geldiğini bilmiyordum. Açıkladığınız iyi oldu :-) Ben madde üzerinde çalışmaya başladığımda böyle bir bağlantı yoktu, Yeşilçam isminin hikayesini de bilmediğim için Yeşilçam Sokağı maddesinin varlığından da habersizdim. Bağlantı yapılmalı, bu konuda hemfikiriz ancak ben yine de Yeşilçam ve Osmanlı İmparatorluğu ifadelerinin giriş kısmında olması gerektiğine inanıyorum. Aslında Maddede eksik olan çok şey var. İngilizce versiyonuna baktığınızda bu anlaşılıyor. İngilizceden bazı başlıkları çevirip buraya eklemek için çalışmalara devam ediyorum zaten. Bu başlıkların arasında Yeşilçam da var. Yanlış anlaşmaya mahal vermemek için aytınrılı yazdım, uzun bir mesaj oldu, kusura bakmayın. --WikiBronze (mesaj) 15:07, 28 Şubat 2014 (UTC)
Haklısınız. Düzelttim şimdi. --E4024 (mesaj) 15:13, 28 Şubat 2014 (UTC)

"Önemli" filmler, oyuncular, şunlar, bunlar[kaynağı değiştir]

Bu tip başlıklar yoruma dayalı olduğundan kaldırılmalı. Önemlilik kriteri kişiden kişiye değişen bir kavram, yoruma açık, nesnel değil. Altın Portakal/Koza alan oyuncuların çoğu yok mesela, ödül almamış olanlar var, film sayısı az/çok olanlar birlikte verilmiş vs. Bir dayanak noktası yok.--RapsarEfendim? 08:24, 5 Mart 2014 (UTC)

Açıkcası, listeleri maddenin ingilizce versiyonundan aktarırken tereddüt etmiştim. Dayanak noktası konusunda haklısınız. Peki bu listeleri tamamen kaldırmak yerine, bazı belli başlı, somut dayanakları temel alan listeler olarak yeniden düzenleyebilir miyiz? Örneğin; XXX ödülü alan, uluslararası alanda ödül alan, filmler ve oyuncular gibi. Ya da mesela, Devlet Sanatçısı ünvanı almış oyuncular, vb. Bir de ilkler listesi yapılabilir. --WikiBronze (mesaj) 09:06, 5 Mart 2014 (UTC)
Yapılabilir tabii; ancak bunun da bir sınırı olmaz bence. Amerikan sineması için mesela Oscar, Altın Küre, BAFTA, Altın Ayı diye gidilebilir, liste sonsuza doğru uzar :) Sırf ödül alması bir filmi önemli yapmıyor (ödüllü Türk filmlerinin gişedeki başarısı göz önüne alındığında). En çok izlenen/hasılata sahip filmlerin bir kısmı (ilk 10 veya 20) sıralanabilir bence. Bunun dışında madde içerisinde ilk Oscar adaylığı (aday adaylığı), Altın Ayı ödüllerinden falan bahsedilebilir bence.--RapsarEfendim? 10:08, 5 Mart 2014 (UTC)
Sanırım burada listeleri göreceli kılan "önemli" ibaresi. Bu durumda, yapılacak listelerde filmin veya kişinin önemli olup olmadığından çok dahil olduğu listedeki kriter gereğince bir "başarı" sağlamış olması göz önünde bulundurulmalıdır. Yani filmler için; ödül almış, gişede veya salonda listeye girecek rakamlar elde etmiş vs. Böylece listelerde hangi filmin, oyuncunun veya yönetmenin genel anlamda önemli veya başarılı olduğunu değil, somut ölçütler göz önünde bulundurularak, belirli alanlarda başarı sağlamış kişiler ve çalışmalar sıralanmış olur, diye düşünüyorum?--WikiBronze (mesaj) 17:55, 5 Mart 2014 (UTC)
Önemli ifadesi başlı başına bir sorun, evet. Ödül alan kişi/filmlerin de listelenmesi sıkıntı bence. Dediğim gibi birçok ödül var, aynı mantık Amerikan sineması maddesinde işlenirse içinden çıkamayız :) Buna karşın en çok izlenen/gelir elde eden/en yüksek bütçeli filmler sıralanabilir.--RapsarEfendim? 18:02, 5 Mart 2014 (UTC)
Mesela Kerem Topuz "önemli" bir yönetmen görülmüş, Mahsun Kırmızıgül görülmemiş. Yahut Recep İvedik var, en çok hasılat elde eden seri, onun yönetmenini göremedim listede. "Ticari başarı sağlayan filmler" listesi de göreceli mesela. Ticari başarı sağlamak bir filmi diğerlerine göre önemli mi yapıyor? Önemli yönetmenlerin filmleri "önemli" görülmezken, "önemsiz" olan yönetmenlerin (önemliler listesinde olmadığına göre önemsizmiş onlar) filmlerinin listelenmesi bir çelişki yaratıyor :)--RapsarEfendim? 18:07, 5 Mart 2014 (UTC)
Ben başından beri Türk Sineması'ndan bahsediyorum. Türk Sineması'nda yaparsak diğer sinema maddelerinde de yapmak gerekir ve başa çıkılmaz hale gelir demek istiyosun sanırım, doğru mudur? :-) Bu arada Amerikan Sinemasını veya başka ülke sinemasını konu alan bir madde mevcut mu şuan Türkçe veya İngilizce Vikipedi'de? Daha önce de biçim olarak karşılaştırmak adına diğer ülke sinemalarıyla ilgili madde aradım ama bulamadım?
Son mesajına cevap olarak; Bu listelerin çok tutarsız olduğu konusunda zaten hemfikiriz :-) Ancak, bu durum tutarlı listelerin yapılamayacağı anlamına gelmez. Dediğin gibi bazı listelerden, içinden çıkılmaz bir hal alabileceği için uzak durmak gerekir tabi, o ayrı mesele :-) --WikiBronze (mesaj) 18:23, 5 Mart 2014 (UTC)

Türk sineması - Türkiye'de sinema[kaynağı değiştir]

Aynı şeyin iki farklı söylenişi gibi görünüyor ama değil. Bu maddenin bu (veya benzer) başlıklarla iki ayrı madde haline gelmesi gerekiyor. Bunlardan ilki "Yeşilçam"ı anlatıyor. Mevcut maddemiz de büyük ölçüde onunla ("Türk sineması") ilgili. Bu maddenin düzeltilmesi, toparlanması, geliştirilmesi gerekiyor. Bir kullanıcımız, WikiBronze zaten bu işe soyunmuş belli. Kolay gelsin. "Türkiye'de sinema" (veya uygun görülecek diğer bir başlık) ile yeni bir madde açılması gerek. Bu maddede 19. yüzyıl sonlarında İstanbul'da ilk gösterimi yapılan (hayret, Selanik'te olmamış) film ile başlayan sinema (salonları, yazlık bahçeleri, kültürü, teknolojisi vb) serüvenimiz anlatılmalı. Umarım bu işin de gönüllüleri çıkar. Zaten birisi maddeyi açınca hemen -umuyorum- birimiz Kadıköy'deki (Reks duruyor mu?), diğerimiz Beyoğlu'ndaki çoğu artık tarihe karışan sinema binalarını ekleyecek. Belki bir başkası İzmir (veya Karşıyaka :-) ya da başka bir şehirden örnekler verecek. Ne bileyim, Konak, Zafer, Yıldız sinemaları, bunlardan bazılarının yazlık bahçelerini, hangi sinema salonlarının işhanına, kapalı ya da açık çarşıya (Göztepe Renk mesela) dönüştüğünü, Süreyya'nın opera olma mucizesini, hangi yazlık sinemanın yerinde şimdi hangi binanın bulunduğunu hızla ekleyeceğiz. Bu hem -gazeteler itibarıyla- kaynağı bol bir konu hem de neyin ne olduğundan hep birlikte emin olununca (örneğin "X sineması 80'li yıllarda yıkılarak yerine bir alışveriş merkezi yapılmıştır" gibi) özgün araştırma da yapabileceğimiz bir alan. Şimdi bir de multi-cine mi multi-salon mu ne öyle birşeyler var ama onu da artık gençler anlatır. --E4024 (mesaj) 09:01, 6 Mart 2014 (UTC)