Tartışma:Sanayi Devrimi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Daha evvel @Neolegen'in, @Rapsar'ın ve @MHIRM'in de yorumlarıyla şurada tartışılmıştı, mutabık kalınamadığından burada tekrar fikir teatisi yapılırsa sağlıklı olacak.

Türk Dil Kurumunun İktisat Terimleri Sözlüğünde ve Türkiye Bilimler Akademisinin Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğünde küçük harflerle "sanayi devrimi" şeklinde yazılması gerektiği belirtiliyor.[1][2] Dil Derneğinin Türkçe Sözlük sayfasında[3] sanayi maddesine baktığınızda "~ devrimi" denmiş yani Dil Derneği de doğru yazımı "sanayi devrimi" olarak veriyor (Aynı sözlükte dil araması yaptığınızda "~Devrimi" diyor, büyük yazılması gerektiğinde özellikle belirtiyorlar yani.).

Sanayi devrimi olarak adlandırmak en doğrusu olacak sözlüklere göre. --Cobija (mesaj) 10:39, 5 Nisan 2017 (UTC)

TDK'nın sözlüklerinde büyük-küçük harf ayrımına dikkat etmişler mi emin olamadım açıkçası. Ancak oradaki tanımdan anlaşılacağı gibi, tarihi bir olayı tanımlayan bir kavram ve dil kuralları çerçevesinde özel ad olmalı.--RapsarEfendim? 15:27, 5 Nisan 2017 (UTC)

Tarihî olay değil, olaylar bütünü. Her sözlükte dikkat ediliyor buna doğal olarak. Aynı sayfada Arap araması yapıp çıkan son sonucu görebilirsin. Kaldı ki kaynaklar ortada, üç sözlük de sanayi devrimi diyor, bence böyle olmalı denilecek bir durum değil. --Cobija (mesaj) 15:52, 5 Nisan 2017 (UTC) ah sana vah sana, yakışıklı güvenlik