Tartışma:Başkanlık sistemi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Randam tarafından 1 yıl önce başkanlık-cumhurbaşkanlığı başlığına
Vikiproje Siyaset (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başkan - Cumhurbaşkanı ayrımı[kaynağı değiştir]

Maddede sanki bir Başkan - Cumhurbaşkanı ayrımı varmış, başkanlık ile yönetilen ülkelerde devlet başkanına cumhurbaşkanı denmiyormuş intibaı verilmiş. Cumhurbaşkanı, ki "cumhuriyet başkanı"nın kısaltılmasıyla oluşturulmuştur, cumhuriyetle yönetilen ülkelerin devlet başkanına verilen addır. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin de neredeyse tamamı cumhuriyet olduğundan devlet başkanlarına cumhurbaşkanı denir. İran Cumhurbaşkanı, Güney Kore Cumhurbaşkanı gibi. ABD'de cumhurbaşkanı yerine sadece başkan denmesi, başkanlık sisteminden kaynaklanan bir ayrım değildir, ülkenin resmî adında cumhuriyet geçmemesi sebebiyle ABD cumhurbaşkanı günümüzde çoğunlukla sadece başkan olarak adlandırılır. Kaldı ki, eskiden ABD cumhurbaşkanı yaygın olarak kullanılırdı. Maddedeki bu hatayı, ki günümüz siyasetinde de sıkça yapılmaya başlandı, elimden geldiğince düzeltmeye çalıştım.--Cfsenel (mesaj) 21:26, 16 Ocak 2015 (UTC)

Cumhurbaşkanı İlə Bkanlık Farkıdır. Cumhuriyyət adı olmayan bir devletin Başkanına Cumhurbaşkanı demek Gereksiz. Başkan Demokratik V.B sistemli Ülke Liderlerine denir Səyyid Mustafayev (mesaj) 20.32, 7 Aralık 2021 (UTC)Yanıtla

Telif hakkı ihlâli olmayan bağlantılar[kaynağı değiştir]

Bu maddeyi kullanan CNNTÜRK haberi

CNNTÜRK'ün 29 Ocak 2017 tarihli haberi bu maddenin 18095075 nolu sürümünü temel almıştır.

Alkışlarla Yaşıyorum adlı internet sitesi

İlgili sitede kullanıcı yorumlarında kullanıcılar bu maddenin 18060354 nolu sürümünden kopyala-yapıştır yapmışlardır.

--evolutionoftheuniverse mesaj 21:31, 31 Ocak 2017 (UTC)

evolutionoftheuniverse, daha önce de güncel olaylarla ilgili haberler Vikipedi'den doğrudan alınmıştı. Aslında bu veya başka bir maddede bir bilgi yanlışı olduğunu varsayarsak vahim sonuçlar doğurabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Vikipedi:Genel sorumluluk reddi acaba buna dikkat ediyorlar mıdır? --Uğurkentmesaj 21:35, 31 Ocak 2017 (UTC)
@Uğurkent Kişisel görüşüm dikkat edilmediği yönünde, ancak akademide Vikipedi'nin güvenilir kaynak olmadığı söyleniyor. Yine yakın zamanda Tartışma:Uzaktan eğitim sayfasında ilgili maddeden bir kısım TBMM'de kullanıldığı için Tutanak Dergisi ile çakıştığından not düşmek zorunda kaldım. Konu, maddenin bir kısmının Meclis'e sunulan araştırma önergesinde kullanılmasıydı ki sonraki sürümlerde maddenin o kısmı Vikipedi politikaları doğrultusunda değişti.
Kullanıcılarımızdan dahi bunu kavrayamayanlar var. Başka bir Vikipedi sürümü VP:GÜVEN kapsamında sanılıp, çeviri yapıldıktan sonra madde sonuna "Kaynak: X Vikipedi" yapıştırıveriliyor. Devriyelerimizin dikkat etmesi gerekli.
en:Reliability of Wikipedia sayfası çevrilirse —VP:GÜVEN başta olmak üzere diğer politikalara dikkat edilerek elbette— belki bu konu biraz dikkat çeker.
Son zamanlarda bir artış varsa sitenotice duyurusu ile bir hatırlatma yapılabilir belki.
--evolutionoftheuniverse mesaj 21:53, 31 Ocak 2017 (UTC)

Tarafsızlık[kaynağı değiştir]

"Başkanlık sisteminin bulunduğu kimi ülkelerin yolsuzluk, nepotizm ve otoriterliğin aşılabilmesi amacıyla başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçtiği örnekler bulunmaktadır."

Üstteki eleştiri ve okuyucuyu parlamenter sistemi desteklemeye yönlendirmeyi amaçlayan cümlenin kasıtlı olarak maddenin eleştiri bölümü yerine alakasızca cümle kopukluğuna neden olacak biçimde ön bölüme yazılmasını doğru bulmayıp, cümleyi daha tarafsız hale getirerek eleştiriler bölümüne ekledim. --Gray Budgie (mesaj) 09:36, 8 Mart 2017 (UTC)

Kullandıgım cihaz nedeniye yazdıgım özet kısmı yarım kaldı. Kaynağı yorumlayıp ifadeleri "iddia edilir" ve "parlamenter sistem destekçileri tarafından sıkça dile getirilir" gibi değiştirme, bir diğer deyişle çarpıtmalarla cümleleri eleştiriler bölümüne almak iyi niyetli olmayıp politik kaygılar içermektedir. Kullanıcıyı bu konuda uyarıyorum. İlgili cümlelerin yorumlanıp çarpıtılmadan madde içinde başka bir yerde kullanılması konusu ise tartışılmaya müsaittir elbette. Ben, Başkanlık sisteminin en öne çıkan taraflarını yansıtan ifadelerin öne çıkmasını garip karsılamayacagım için yerinin degistirilmesini gereksiz buluyorum. Diğer görüşleri de alırsak faydalı olur. Vitruvian (mesaj) 10:40, 8 Mart 2017 (UTC)

--

Başkanlık sistemi hakkında bilgi almak isteyen birinin gözüne hemen "bakınız hep parlamenter sisteme geçiliyor. başkanlık sistemi şöyle şöyle kötü" gibi ifade sokulmasını ansiklopedi açısından doğru bulmuyorum.

Ön bölüme neden başkanlık sisteminin yararları hakkında 1 cümle bile konmadı acaba? Madem tarafsızlık, onuda ekleyelim. Eleştiriler silinsin demiyorum ama eleştiriler bölümünde yer alması gerekiyor. Eleştirileri hemen okuyucunun gözüne sokmaya çalışmanın amacını tarafsız bulmam.

Politik kaygı taşısaydım eleştiri cümlelerini direkt silerdim ama tarafsızlığa uygun hale getirmeye çalıştım.

Burası hepimizin ansiklopedisi ve ben sırf şahsi kaygılarım yüzünden asla değişiklik yapmam. Eğer hatam varsa kabul ederim. Bu yüzden tartışmayı uzatmayacağım. --Gray Budgie (mesaj) 10:46, 8 Mart 2017 (UTC)

Giriş kısmıyla ilgili
Açıkçası yapılan bu algı yönetimi için değişikliği yapan kullanıcıları tebrik ederim. Bir ülkede bu konuda ki referandum öncesi Sistemin en kötü yönlerini yani dezavantajlarını en yukarıya yazmak gerçekten çok akıllıca doğrusu. Yapılan bu çok ciddi algı yönetimi büyük oranda TBA ihlalini içinde barındırıyor. 2 sene önceki değişikliğe bakacak olursak madde başlığı böyle değil kasıtlı olarak bu ihlal maalesef oluşturulmuş. Çok geç gördüm fakat yapılan bu ihlal en yakın zamanda Avantajları ve Dezavantajları grubuyla değiştirilsin.--Çakırmsj 19:28, 13 Nisan 2017 (UTC)
  • Niyet okumalarınızı kendinize saklayın. Bir baskasi da cikar, giris kisminda yer tutan "denge ve fren araclarinin" mevcut olduguna dair kaynaksiz malumati algı olusturma cabasinin bir unsuru olarak addeder. Bu sistem mevzubahis olduğunda konunun en one cikan tarafları, sistemin özellikleri her neyse bunun giris kisminda yazılmasında bir tuhaflik aranmaz ancak mesela ifadelerin daha ansiklopedik, nötr olmasi gererekliligi ile ilgili bir elestiri yapilacaksa, hep beraber bu duzeni saglariz. Yikici olmayip, onyargisizca yapici gorusler sunarak bu tip duzenleri saglayabiliyoruz. Vitruvian (mesaj) 20:20, 13 Nisan 2017 (UTC)
  • algı yönetimi gibi ne olduğu belirsiz ifadeler kullanmayalım lütfen, siyasetçilerin işidir o. kullanmaya da bayılırlar çünkü nereye çeksen gider. bizler burada ansiklopedi yazıyoruz. -MHIRM. 14:19, 14 Nisan 2017 (UTC)

Kaynaksız bilgiler + TBA[kaynağı değiştir]

Madde, tabiri caizse çorbaya dönmüş. Son yarım saattir geçmiş sürümler arasında gidip geliyorum ve kafam allak bullak oldu. Kaynaksız çok fazla bilgi var. Malum ülke gündemi de bu olunca tarafsızlık şüphesi uyandırdı bende. Sayfadaki tüm kaynaksız bilgilerin çıkartılmasını öneriyorum. Geriye kalan ham kaynaklı bilgiyi de toparlayıp sağlıklı TBA ihlali yaratmayacak bir maddeye dönüştürelim derim. Fikirleriniz nedir? --Pragdonmesaj 21:40, 12 Nisan 2017 (UTC)

Kaynaksız bilgiler için doğrulanma aşaması devreye girebilir. Eğer bir kullanıcı bu aşamadan bir netice alamaz da kaynaksız kısmı kaldırırsa kötü niyetli bir düzenleme yapmış sayılmaz bence. Bu konuda ışık tutan başka görüşleri de dinlemek lazım. Bir de yarı-başkanlıkla yönetilen birtakım ülkerler de bu maddedeki listede kendine yer bulmuş. Onları kaldırmak mı yoksa yanına not düşmek mi en doğrusu olur? Vitruvian (mesaj) 22:22, 12 Nisan 2017 (UTC)
Tabi önceliğimiz kaynaklandırmak olmalı. Onu düşünüp, yazmayı unutmuşum. Yarı başkanlık sistemindeki ülkelerin kaldırılması yerinde olur. Onlar için ayrı bir madde mevcut zaten. Sistemsel olarak farklılıkları oldukları için de burada bulunması yanlış bir algıya yöneltebilir kullanıcıları. --Pragdonmesaj 22:41, 12 Nisan 2017 (UTC)

başkanlık-cumhurbaşkanlığı[kaynağı değiştir]

türkiye'deki sistem 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'. dolayısıyla bu maddede yer alması sorunlu değil mi? --kibele 07.41, 30 Ağustos 2018 (UTC)Yanıtla

sistemi getirenler bile başkan diyorlar. [1][2] bu yüzden maddede yer almasının sorunlu olduğunu düşünmüyorum. -MHIRM. 12.02, 1 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
kimin ne dediğinin bir önemi yok. ona bakarsan başkaları da başka bir şey söylüyor. "dictator+erdogan"&oq="dictator+erdogan"&gs_l=psy-ab.3...10398.12800.0.13584.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.BSX5PAzwXJY ekliyor muyuz oraya? ansiklopedik olarak madde 'başkanlık sistemi'.. türkiye'nin kullandığı sistem bu mudur, soru bu.. --kibele 14.02, 1 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla
  • Adlandırmanın bir önemi yok, içeriği önemli. Anayasa hukukunda başkanlık, parlamenter ve yarı başkanlık sistemi olmak üzere üç türlü yönetim modeli geçer. Ayrıca bir cumhurbaşkanlığı sistemi yoktur. Sadece ad farkı var.--Nushirevan11 18.48, 1 Eylül 2018 (UTC)Yanıtla

Yazıda da belirtildiği üzere başkanlık sisteminin karakteristik özelliği başkanın doğrudan halk tarafından seçilmesi ve dolayısıyla yürütmenin yasamaya karşı değil halka karşı sorumlu olmasıdır. Bu da yasama ve yürtümenin karşılıklı olarak görevlerine son verme yetkilerini ortadan kaldırmıştır. [1] Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminde ise yasamanın ve yürütmenin seçimleri tekrarlamak suretiyle karşılıklı olarak görevlerine son verme imkanları vardır. [2] Dolayısıyla bence de listede olmaması lazım.— Bu imzasız görüş Kılıçzade hakkı (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  1. ^ Turhan, Mehmet (1993). Hükûmet Sistemleri (2. Basım bas.). Ankara. s. 41. 
  2. ^ Gözler, Kemal (Nisan 2019). Türk Anayasa Hukuku Dersleri. Bursa: Ekin. s. 308-309. 
Kullanıcı:Nushirevan11'in dediği gibi üç türlü model var (başkanlık, parlamenter ve yarı başkanlık). Türkiye'deki sistem yeni bir model değil. Başkanlık sistemi, bir hükümet başkanının yasama organından ayrı bir yürütme organına liderlik ettiği bir sistemdir. Türkiye'de yasama ve yürütmenin karşılıklı fesih yetkisi, yeni bir sistem oluşturmuyor. Başkanlık sisteminin bölgesel bir çeşididir sadece.Randam (mesaj) 12.32, 27 Eylül 2022 (UTC)Yanıtla

Azerbaijan It is the Presidential Republic[kaynağı değiştir]

The President of the Republic of Azerbaijan is a Democratic Republic Səyyid Mustafayev (mesaj) 20.29, 7 Aralık 2021 (UTC)Yanıtla