Tartışma:Ayrılıkçılık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Bütün olanı bölmek" anlamından türetilen ve görece tartışma yaratacak bu madde adının diğer dillerdeki (örneğin İngilizce: Separatism, Azerice: Separatçılıq, Almanca: Sezession gibi) karşılığı olan Ayrılıkçılık olarak değiştirilmesini öneriyorum. Fransızca Viki maddesindeki karşılığı bile Indépendantisme, yani bağımsızlıkçılık, yani buradaki "bütünü bölmek" anlamının tam tersi. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:43, 19 Mart 2016 (UTC)

kelimenin taşıdığı anlam ve dünyadaki kullanımı açısından 'ayrılıkçılık' olması daha doğru görünüyor. --kibele 11:47, 27 Mart 2016 (UTC)

Bütün olanı bölmek dışında TDK "Bir topluluğu, birliği parçalama, bölme amacı gütme" şeklinde de tanımlamış. Buda ayrılıkçılık aynı anlama geliyor. Diğer dilleri özellikle ingilizce vikipediyi her madde adında her SAS'ta birincil kaynak olarak sunulmasının Vikipedi politika ve yönergeleri için bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Daha önce de birçok kez ifade ettiğim gibi bu belirli kullanıcıların belirgin ve benzer ilgi alanlarındaki maddelerdeki VP:BBB örneği Maurice Flesier msj 10:53, 28 Mart 2016 (UTC)

Öneri Şu tartışma sayfalarına kullanıcılara ve katılımcılara dair yorumlarınızı artık yazmasanız çok daha iyi olacak. Örnek: "Daha önce de birçok kez ifade ettiğim gibi bu belirli kullanıcıların belirgin ve benzer ilgi alanlarındaki maddelerdeki VP:BBB örneği" Zira bu sebeple sizin de katkıda bulunacağınız olguları tartışamaz olduk, her maddede hep bir didişme, hep bir atışma mevcut. Açıkçası kullanıcılar bazen yorum yapmaya eriniyor. Maddeye herhangi bir öneri yapanın "aslında şu şu amacı taşıdığını" söyleyerek kullanıcıları da böylelikle yönlendirme amacı çok açık, buna bir son verilmeli. Sanki konu yeterince tartışıldı ya da en son karar verildi gibi davranılıyor. Daha yeni tartışma başlıyor, bakalım insanlar ne diyecek, zamanla olumlu veya olumsuz görüşler bildirilecek. Ama daha ilk cümlelerden katılımcı üzerine yorum yapılıyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:37, 28 Mart 2016 (UTC)

  • Madde adının değişmesinin gerektiğini düşünmüyorum. Bölücü ya da ayrılıkçı şeklinde de kullanılmakta.--Muratero 17:51, 28 Mart 2016 (UTC)

neredeyse tamamı 'ayrılık', 'ayrılıkçılık' gibi ifadelerle yazılan bu maddenin adının da içeriğine uygun olması gerekiyor. 'bölücülük' tanımının türkiye ile ilgili konularla bağını görmek için müneccim olmaya gerek yok elbette. ancak bu madde sadece türkiye ile ilgili değil ve dünyada bu kapsamda değerlendirilen konuların neredeyse hiçbir zaman 'bölücülük' olarak adlandırıldığı görülmüyor kaynaklarda.--kibele 22:34, 5 Nisan 2016 (UTC)

bu arada iki ayrı kategori açılmış aynı konuya ilişkin. onu da not edeyim. --kibele 22:43, 5 Nisan 2016 (UTC)

bu konular secession ve separatism diye iki ayrı maddede değerlendirilmiş. ayrıntılı bakmak gerek.. --kibele 22:49, 5 Nisan 2016 (UTC)

  • Google'a 'Bölücülük' yazdığımız zaman, Yaklaşık 363.000 sonuç bulundu (0,25 saniye) çıkıyor. 'Ayrılıkçılık' yazınca da Yaklaşık 30.400 sonuç bulundu (0,22 saniye) çıkıyor. Yani şuan ki ismi çok uygun. Fransız Viki de, Türk Vikisi gibidir. Orayı gösterip bizde böyle yapalım demek, bizim görüşümüz yok biz Fransızlara uyuyoruz demektir. Bölücülüğün anlamı bellidir. Şuan ki maddenin adı çok uygundur. Değişmesine 'hiç gerek yok'. Saygılarımla --GurayKant (mesaj) 13:12, 6 Nisan 2016 (UTC)
bu tip konularda bu aramalar pek doğru sonuç vermez. popüler kullanımlara ve haber diline mi, akademik kaynaklara mı başvurulacağı gibi bir soru var önümüzde. (o kadar çok 'mustafa ceceli bölücülüğe karşı' sonucu gördüm ki, söylemeden edemedim.) ayrıca bölücülüğün sözlük anlamı 'bölücü olma durumu, ara bozuculuk' olarak geçer, dolayısıyla sonuçların içinde bu maddeyi hiç ilgilendirmeyen sayfalar da mevcuttur. daha ilk sayfalarda karşımıza çıkanlardan bir iki örnek: 'Liseli-lisesiz kavramı, bölücü bir kavramdır.', 'İslam'ın Bölücülük ve Fitne Fesat hakkındaki Hükümleri'.. --kibele 17:38, 7 Nisan 2016 (UTC)
Nesnellikle alakalı nedenlerden ötürü bölücülük yerine ayrılıkçılık adlandırması daha makul karşılanabilir. Taşınması yerinde olur diye bakıyorum. Vitruvian (mesaj) 14:07, 14 Nisan 2016 (UTC)
  • Yaygın kullanımı bakımından ayrılıkçılık ifadesi Türkçe'de çok sık kullanılmayan bir ifade, ancak bölücülük ifadesi oldukça fazla bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bölücülük adlandırmasıyla kalması bence yerindedir. Bora_mesaj gönder 12:58, 26 Haziran 2016 (UTC)
Cevap Cevap Bu bahsi geçen durum iki eş anlamlı tanımlamalar için geçerli, buradaki iki sıfatlandırma birbirinden farklı anlamlara tekabül ediyor. Bölücülük ifadesi anayasal bir tanım olan 1982 Anayasası'nda yer alan "Milletin de devletin bölünmez bütünlüğü" ifadesinden ileri gelmekte. Yani "bir bütün olanı bölmek" olarak kullanılmakta. Dolayısıyla VP:MİLLİ yönergesi burada devreye giriyor, çünkü maddede anlatılanlar (diğer dillerdekiler de dahil) çeşitli grupların ayrılma durumlarını bilimsel olarak ele alıyor, yani yani "bütünü bölmek" kapsamında incelenmemekte. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:19, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Araştırmalarım bölücü ve bölücülük gibi ifadelerin 1976'da kullanılmaya başlanan suni bir isimlendirme olduğunu gösteriyor, Türkiye özelinde bir kavram ve bu kavram ile bulunan yayınlar maddelerde tek başına kullanılsa VP:TBA, sö-devlet, sö-etnik ile ters düşebilir —belki bu ikinci kısım başka bir tartışmanın konusu olabilir—.[1] Uluslararası kullanımda ise ayrılık ve ayrılıkçılık kavramlarına rastlıyoruz ve daha yaygın.[2] Bölücülük sözcüğü belki Türkiye'deki conflictlerde bir eleştiri olarak maddelerde yer alabilir. Alanında uzman birilerinden de görüş alsak iyi olur. --evolutionoftheuniverse mesaj 14:00, 26 Haziran 2016 (UTC)
  • Ayrılıkçılık olursa ben de daha iyi bir adlandırma olacağını düşünüyorum. Hem Türkiye özelinde değerlendirmekten de çıkmış olur. Yukarıda zaten benim de katıldığım birçok açıklama var. -seyit. 18:11, 28 Haziran 2016 (UTC)
  • Şu şekilde bakmakta yarar var. Örneğin ansiklopedik bir açıklama yaparken kullanacağımız şu iki ifadeye bir göz atalım: "Dünyadaki ayrılıkçı hareketler" ifadesi ve "Dünyadaki bölücü hareketler" ifadesi. Hangisi VP:TBA anlamında daha doğru geliyor. Bence ayrılıkçı ifadesi. Bu konudaki TBA durumu önemli, örneğin Kıbrıs Harekâtı "bütün olan" Kıbrıs'ı bölmeye mi çalışmıştır, yoksa maddede anlatıldığı üzere bu durum dış bir devletin, yani Türkiye'nin desteklediği "ayrılıkçı" bir durum mudur? Bence yine ayrılıkçıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti bölücü bir hükümet midir, yoksa ayrılığı temsil eden bir hükümet midir? Bence yine ayrılıkçılık ilkesi içinde incelenir. "Bölünme hakkı" diye bir "hak" kelime anlamı gereği epey saçma görünüyor, çünkü var olan bütünü bölme anlamı çıkan bu ifade bir haktan çok olmaması gereken bir durummuş izlenimi yaratıyor. Nitekim madde baştan aşağı "ayrılma hakkı", "ayrılma talep eden şu veya bu grup" şeklinde oluşturuldu, madde adının ayrılıkçılık olması gerekmektedir. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:40, 22 Ağustos 2016 (UTC)
  • Verilen Kıbrıs örneği yerinde olmuş. --Kudyaz 23:26, 22 Ağustos 2016 (UTC)
  • Sık sık itiş kakışa dönen tartışmalar nedeniyle yorum yazmayı uzun süre önce bırakmıştım. Geç farkettiğim bu tartışmayı ve içindeki birçok mantıklı ve olumlu yorumu okuyunca yeniden umudum arttı. Öncelikle yaygın kullanıma bakılmak için, yukarıda da belirtildiği üzere kavramı açıklayan karşılıkların eş anlamlı olması gerekir, ki durum bu değil. Tartışmanın bu yönünü yürütmenin yararı yok. Tarafgirlikten uzaklaşmanın kolay bir yolu var: Siyasetten, yaygınlıktan uzaklaşıp dilimizi baz almak. Kavramı Türkçe doğru ve yeterli karşılayan ifade, çok açık olarak ayrılıkçılıktır. Bölücülük, yanlı olarak tanımlamak için kullanılır. Kişi kendi görüşü olarak ülkesindeki ayrılıkçı hareketi bölücü olarak tanımlayabilir, bu o kişinin pek doğal bir hakkıdır. Ama ansiklopedi maddesinin adı ayrılıkçılık olmalıdır. Bunun için diğer dilleri örnek göstermeye gerek yoktur, Türkçeyi doğru kullanmak yeterlidir. Maddenin başında eş anlamlı imiş gibi kullanılması bile doğru değil şu anda. Ayrıca "Kavram yaygın olarak bölücülük olarak da tanımlanmaktadır." denmesi çok daha yerinde olur. Nedense kategorilendirirken sağduyu hakim olmuş. Fakat bölücülük kategorisi nedense aylardır ayrılıkçılık kategorisi ile birleştirilmemiş. Karara varıldığında öncelikle bunun kolayca halledilmesi gerekiyor. Diğer katılımcıların verdiği, bu yönde verdikleri akademik kullanım, diğer dillerdeki kullanımlar ve örneklendirmelerini de yerinde buluyor, katılıyorum. Makul bir sürede bir karar oluşturulması dileğiyle, herkese verimli katkılar diliyorum.iazak (mesaj) 22:14, 21 Kasım 2016 (UTC)
Açıklama gayet tatmin edici gözüküyor.--RapsarEfendim? 22:17, 21 Kasım 2016 (UTC)
  • Soru Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler maddesinde pek çok ayrılıkçı ve bağımsızlıkçı hareket gözleniyor. Finlandiya, Polonya, Estonya, Litvanya, Letonya gibi pek çok devlet bu hareketler ile birlikte kurulmuş. Tartışmaya katılan kullanıcılara sorumdur: Buradaki hareketler "bölücü" hareket mi, "ayrılıkçı" hareket mi yoksa "bağımsızlıkçı" hareket mi? Yani asıl soru bir yapı veya hareket başarılı olamayıp herhangi bir statü sahibi olmayınca "bölücü", olma aşamasındayken "bağımsızlıkçı", olunca "ayrılıkçı" mı dır?
Karar aşamasına geçmek ve tartışmanın sonlanması için tartışmaya katılan katılımcıları pingliyorum, herhangi bir itiraz var mı halen? @Maurice Flesier, @Kibele, @Muratero, @Vitruvian, @Bora, @Evolutionoftheuniverse, @MHIRM, @Kudelski, @İazak --Ahmet Turhan (mesaj) 00:32, 11 Aralık 2016 (UTC)
Daha önce de yazdığım üzere, madde adını bölücülük yerine ayrılıkçılık yapmak için Türkçeyi doğru kullanmak yeterlidir. Ama Türkçe'ye göre ayrımı görmeyen veya önemsemeyenler için de TBA açısından şu eklenebilir: Bölücülük terimi de, bağımsızlıkçılık terimi de daha tarafgir bir anlam yüklenmektedir, bu nedenle de ayrılıkçılık terimi seçilmelidir. (Ben de ping'leyeyim de paylaşılan görüşler artsın. @Maurice Flesier, @Kibele, @Muratero, @Vitruvian, @Bora, @Evolutionoftheuniverse, @MHIRM, @Kudelski, @Ahmet Turhan) iazak (mesaj) 10:15, 11 Aralık 2016 (UTC)
Literatür ne ise o, bu maddede ele alınan terim "ayrılıkçılık". --evolutionoftheuniverse mesaj 14:51, 11 Aralık 2016 (UTC)