İçeriğe atla

Tartışma:Anasayfa/Arşiv/2008/Mart Ayı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu Tk981'in düşüşünün 34'üncü yıl dönümü. Halen dünyanın en büyük 5 nci kazası

Interwiki Bulgarca[kaynağı değiştir]

(bg.wikipedia.org) Bulgarca'da "Bulgarca" küçük harflerle yazılır; български. --darkhorn ileti 12:56, 4 Mart 2008 (UTC)

Günün resmi[kaynağı değiştir]

" Avustralya'daki Victoria eyaletinde bulunan Feathertop dağının tepesi " olmalı --60.240.112.112 07:05, 5 Mart 2008 (UTC)

Anasayfada belirtilen 3 madde[kaynağı değiştir]

Anasayfada hergün belirtilen 3 madde için yorum yapılması çok tuhaf oluyor. Gazete veya haber sitelerinin ilgi çekmek maksadıyla kullandıkları bir yöntem. Vikipediada böyle şeylere gerek yok bence. "Gecelerin hayali efendileri: Vampirler"???? sadece maddenin adı yazılmalıdır bence. --Orijinnal 14:19, 5 Mart 2008 (UTC)

  • Görüşünüze katılmakla beraber, genellikle bu konunun bu şekilde olmadığını; hatta çoğunlukla sadece maddelerin başlıklarını yazarak çıkardığımız için, bazı okuyucuların ilgisini bu rutinliğin hiç çekmediğini düşünüyorum, her açıdan bakmak gerekmekte, sonuçta günümüz internet kullanıcısı dikkatini çeken şeyleri okuyor genellikle. Yine de gerçekten absürd durduğunu düşündüğünüz şekillerde herhangi bir hizmetliyle iletişime geçmekten çekinmeyin; öneriniz için teşekkürler, iyi çalışmalar. Cat msj 22:52, 5 Mart 2008 (UTC)
Açıkçası fazla yorum içeren başlıklar dışındaki ilgi çekici başlıkların kullanılabileceğini, hatta kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Ana sayfalar bence vitrin gibidir. İnsanların ilgisini çekmesi ve "albeni"si olması önemlidir. Kişi, bir yerden duyup, okuyup ya da tesadüfen rastlayıp "vikipedi.org" adresine girerse, karşısında "ilgilenilesi" bir site bulursa "yahu burası nasıl bir yermiş" diye bakar ve kaptırır kendini VikiRüzgar'a... Kullanıcılar için de önemli bir şey bence bu olay, çünkü sıradan başlıklar fazla dikkat çekmiyor ve önemli bir maddenin ya da çok ilginç bir maddenin gözden kaçmasına neden olabiliyor. Uzun lafın kısası; abartmadıkça bu başlıklar devam etmeli... -- Dsmuratileti 23:16, 5 Mart 2008 (UTC)
  • Aslında eskiden bu birçok sorun oluşturmuştu... zira yorum ve bakış açısı kattıkları bariz. Bu sebeple eskiden (2 yıl önce sanırım yani oldukça eskiden) yorum koymamamız gerektiği kararına varmıştık. Ben hâlâ bunu destekliyorum. Evet ilgi çekici olması açısından haklı olanlar olabilir; ama cidden ortaya çıkan yorum ve bakış açısı olguları beni rahatsız ediyor ve bunların sıklıkla beş temel taş açısından da sorun çıkardıkları biliniyor. Bu açıdan işe yorum katmaktansa heyecandan biraz çıkarım yapmak bence daha mantıklı daha doğru olan. Şu da önemli; tamam bilgi veriyoruz ve kişilerin gönüllü katılımıyla bilgi veriyoruz bu sebeple kişilere ve okurumuza cazip gelmemiz lazım ve bunun için bir şeyler yapmamız lazım... ama biz sonuçta bir ansiklopediyiz. Britannica'nın çevrim için sitesinde hiç böyle başlıklara rastlıyor musunuz? Ben rastlamıyorum. Belki nicel yönden basılı ansiklopedilere çok benzemiyoruz ama nitel yönden onlara bir bilgi bankası sitesinden çok çok daha yakınız. Nitekim İngilizce Vikipedi'de bu yok... eğer bu tip bir yaklaşım isteniyorsa topluluk tarafından, Bunları biliyor musunuz? tarzı bir kısım hazırlanabilir (yine topluluk tarafından) ve konabilir. Sonuçta sıklıkla maddelere yorum ve bakış açısı kattıkları ve oldukça kullanıcı-tercihi bazlı oldukları sebebiyle, eskiden bunları kullanmamayı kararlaştırmıştık fakat bu çok çok uzun zaman önceydi ve büyük ihtimalle geçmişlerin arasında kayboldu, şimdi topluluk illâ kullanalım diyorsa sorun değil ama en azından çok dikkatli olalım da beş temel taşımızı ihlâl etmenin yakınından geçecek hiçbir başlığa izin vermeyelim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 02:50, 6 Mart 2008 (UTC)
Abartmadığımız ve TBA'yı ihlal etmediğimiz sürece her türlü yaratıcı başlığı kullanmak bence uygundur. Khutuckmsj 00:42, 9 Mart 2008 (UTC)

Rowan Williams'ı ana sayfa için önerdiğimde başlık için de "Şeriat istemekle suçlanan başpiskopos" önerisini getirmiştim. Bence herkesin maddeye göz atmasını sağlayacak bir başlıktı, ancak sadece "Başpiskopos Rowan Williams" olarak yayınlandı. Bence de politika ihlali olmadıkça ilgi çekici başlık kullanmakta fayda var.--Abuk SABUK 00:53, 9 Mart 2008 (UTC)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü[kaynağı değiştir]

Önemli günlerde ana sayfaya gün hakkında madde konulsa iyi olmaz mı? Mesela 8 Mart Dünya Kadınlar Günü konulamaz mıydı? --foPen bana ileti gönder 07:44, 8 Mart 2008 (UTC)

  • Haklısınız, ana sayfaya geçici olarak güncel bir durum olduğu için Dünya Kadınlar günü maddemizi ekledim. Altın Oran'ın yerine ekledim; yarın Altın Oran tekrar konabilir ama bugün için en azından Dünya Kadınlar gününün kalmasında yarar var. Zaten Türkiye saatine göre gündüzün büyük bir bölümünü kaçırdık bari gece yarısına kadar Dünya Kadınlar gününü sunmuş olalım ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:39, 8 Mart 2008 (UTC)

Ne yazık ki, Türk toplumunun bir bilinçsizliğinin biz ansiklopedist kesime dahi yansıdığını gördüm: Sigorta konusu. Önce günlerce aday durumunda bekledi, nihayet ana sayfaya taşınınca da en alt sırada. Pierre Loti ve Kilittaşı Türler, bir tahmine göre dünyadaki en büyük sektör olan sigortaya göre daha önemli midir, belki bu tartışılır, ama hiç olmazsa biraz daha bekeyip, daha ön sırada yer almalıydı. Özellikle de bizimki gibi bir deprem ülkesinde. Düşünün, 1999 depreminde sigortalılık oranı daha yüksek olsaydı, ülkemiz mali gücünü ne kadar daha hızlı toplar, pek çok ailenin ve işletmenin maddi yaraları ne kadar daha hızlı sarılırdı. Bu yönüyle sigorta, doğrudan bireylerin, ailelerin, çocukların kaderini, geleceğini etkileyen çok önemli bir kavramdır. Dünyanın en riskli ülkelerinden birinde yaşamamıza rağmen, sigortalılık oranı Türkiye'de çok düşüktür. Geleceği muhakkak olan büyük Marmara depreminden önce (ama tabii ki sadece onun için değil) bu bilinç düzeyini mutlaka artırmak zorundayız. Aksi halde, ülkemiz büyük bir iktisadi yıkımla karşı karşıya kalacak, insanlarımız maddi kayıplarını onaramaz duruma düşecektir. Bu nedenle, Sigorta'nın ana sayfada daha üst bir konuma taşınmasını önemle teklif ediyorum. (Maddeyi ana sayfaya öneren kişi olarak bunu benim yapmam tarafsızlığa uymaz diye düşünüyorum.) Saygılar, Filanca 18:42, 11 Mart 2008 (UTC)

  • Merhaba, öncelikle yaptığım bilinçsizlik için özür dilerim. Sonrasında ise, muhtemelen sadece kendime göre doğru olan açıklamamı yapayım:

Birincisi; önerilen maddenin altında herhangi bir imza yoktu ve bildiğiniz üzere önerilen maddelerin altında bulunan "eleştiri/not:" kısımında maddenin neden önerildiğini yazınız ve imzalayınız yazıyor. Bu yüzden nekadar önemli olduğu farketmemiş olabilirim, ki genelde maddeleri ilgi çekicilik, sayfa düzeni gibi kriterlere göre değerlendirerek anasayfaya taşımaya çalışıyorum; ancak elbetteki yanlışlarım oluyor bunları da biliyor ve düzeltmeye çalışıyorum.
İkincisi; maddeyi daha üst bir düzeye taşırken, nedenini belirterek bir hizmetlilik görevini yapmış olmanızla tarafsızlık ilkesini ihlal edeceğinizi (ki dediğim gibi maddeyi sizin önerdiğinizi bile şuan öğrendim) düşünmüyorum.
Üçüncüsü; sigorta maddesini daha üst düzeye taşımayı güncellemeyi yaparken düşünmüş, fakat giriş kısmından pek hoşnut kalmayarak bunu yapmamıştım; ve biyografik maddelerin hep 3. sırada yer aldığını düşünerek de daha önce adaylığını güncel bir madde için çekilen Pierre Lotiyi daha ön plana koydum.
Son olarak; maddelerin günlerce beklemesinin sebebi, (belki yine yanlış olarak yaptığım) yeri ve zamanı geldiğinde maddeyi iyi bir sentez şeklinde kullanmaya çalışmak... Evet bazı maddelerin günlerce beklediğinin ben de farkındayım, ancak bu; kıyak geçmek gibi konuların aksine; dediğim gibi 3 farklı konudan maddeleri aynı gün için seçebilmek içindir. Ayrıca; anasayfaya çıkan maddeler anasayfaya çıkmak için yeterince önemli ve ilgi çekici maddelerdir (ve olmalıdır) diye; ast/üst, en önemli gibi kişilere göre göreceli kavramlara takılı kalmamamız gerektiğini de düşünüyorum. Bu konuda, burada olduğu gibi; ana sayfa sorumlusu olarak bütün hizmetliler görünmektedir; bu yüzden her hizmetlinin gerekli olan değişiklikleri ilkelerimize uyarak yapmasında bir sakınca değil aksine yarar olduğunu tekrar belirtmek isterim. Bu mesajı henüz gördüğüm ve ilgili değişikliğin yapılmamış olmasıyla da, ilgili maddenin birazdan 3. anasayfa maddesi şeklindeyken 2 gününü doldurmasıyla nedeniyle anasayfadan kaldırıldığını da üzülerek belitrmek isterim. Saygılar. Cat msj 22:24, 11 Mart 2008 (UTC)

Merhaba. Başından beri kişisel bir suçlama yapmak niyetiyle hareket etmedim. Nitekim ben de mesleğim sayesinde müstesna kalmasam, Türk toplumunda var olduğunu rakamsal istatistiklerle kanıtlayabildiğimiz bu bilinçsizlikten büyük ihtimalle nasibimi almış olacaktım. Anasayfaya çıkmasını kendim önerdiğim bir maddeyi yine kendi kendime üst sıraya taşımayı uygun bulmuyorum, bunu TBA ihlali olmasa dahi bir tür saygısızlık olarak görüyorum. Diğer Vikipedistleri bu konuda ikna edemediysem zaten yapılacak bir şey yok demektir. Sıralamanın (üst/alt) önemli olduğunu düşünüyorum elbette, nitekim gazetelerde de bu böyledir, önem verilen, ilk okunan haberler üstte yer alır. Sonuçta maddenin sadece iki gün en alt sırada yer almasını üzücü buluyorum. Saygılar, Filanca 10:00, 12 Mart 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Çevrevi bir eylemciye göre Kilittaşı Türler en üst sırada olmalıdır. Bir edebiyatçıya veya milliyetçiye göre Loti, bir sigorta uzmanına göre ise sigorta... kısacası bunlar öznel şeyler. Tercihler çok önemli bu durumda. Eğer o üç maddenin sıralamasını bir değer sıralaması olarak görürsek hata yapmış oluruz. Henüz ana sayfaya çıkma şerefine nail olmamış nice önemli konunun maddesi var... henüz maddesi dahi olmayan nice önemli konu var. Bunlara takılmayalım derim. Eğer değer sıralaması olarak görürsek onu cidden yanarız. Hepimizin kişil tercihlerimiz doğrultusunda bir oraya bir buraya çeker. Gazeteler ile bizi bir tutmak pek hoş olmaz; onlar haberleri popülist bir şekilde yerleştiriyorlar. Biz ise bunu yapmamaya özen gösteriyoruz (belki bazen yapıyoruz ama en azından özen gösteriyoruz). Bir dahaki sefere, sigorta konusunu en tepede sunarız olur biter ^_^ Vikipedi'den yola çıkarak Türkiye tahminleri yapmayı seviyoruz ama sonuçta buraya katılımda bulunan bireylerin bireysel davranışlarını Türk toplumuyla bir bağıntı içerisinde öne sürüp tahminler yapmak, sonuçlar çıkarmak da ne doğru olur ne de ansiklopedik bir tartışma içeriği oluşturur... şahsi önerim; ana sayfa işlerini bırakalım da sigorta konusunda seçkin bir madde çıkaralım böylece hem bir hafta ana sayfada kalmasını garantileriz hem de Türk halkına sigorta hususunda bilgilendirici bir metin sunmuş oluruz ^_^ Sigorta ile ilgilenen arkadaşlara duyurulur... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:06, 12 Mart 2008 (UTC)
Anasayfaya madde seçmek, kesinlikle öznel bir iştir. Ben de o öznellik içinde, diğer Vikipedistlere kendi görüşümü açtım ve ikna etmeye çalıştım. Eminim sizin de bir görüşünüz vardır: Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu deprem riskine karşılık sigortasızlık durumunun yaratacağı tehlike, sigorta bilinci edinilmesinin önemi ne denli önceliklidir, bu konularda konuştuğumuza göre, öznel sıralmanızı kendiniz yapabilirsiniz. Önemli olduğunu düşündüğüm bir konu için sizlerin görüşlerini etkilemeye çalışmam gayet doğal, hatta yararlı, böylece başkalarının görüp bizim gözden kaçırdığımız şeyler var mı bilme imkânımız oluyor. Gazetelerle ilgili örneği üst-alt sıralamasının önemli olmadığı yönünde öne sürülebilecek muhtemel fikirlere karşı söyledim. Yazımız soldan sağa ve yukarıdan aşağıya okunduğu sürece, üstteki yazılar daha çok dikkati çeker ve gazeteciler de bunu bilir. Ansiklopedimiz ile gazete arasındaki benzerliği bundan ileri kesinlikle götürmüyorum. Anasayfa işlerini ne yazık ki bir tarafa bırakıp diğer işlerle uğraşamayız, o da toplam işlerimizin bir kısmını oluşturuyor. Var olan sigorta maddesi seçkin değil, ama bu haliyle dahi Türk halkında sigorta konusunda oldukça iyi bilgi verebilecek gelişmişlikte, ortalama madde kalitemizin oldukça üstünde. Saygılar, Filanca 09:06, 13 Mart 2008 (UTC)
  • Noumenon ve Cat'e ilaveten; Tamam bir deprem ülkesiyiz ve sigorta bizim için hassas bir konu ama vikipedi Türkiye'ye ait bir ansiklopedi değil sadece dili Türkçe olan bir ansiklopedidir. Halkı bilinçlendirmek yada bilinçlilik düzeyini arttırmak için değil sanal bir ansiklopedi oluşturmak için burdayız sonuçta, üzerimize misyonlar yüklememeliyiz.
  • Ayrıca anasayfada yer alan maddelerin sıralamasının önemli olduğunu düşünmüyorum. Sonuç itibariyle başlıklar halinde alt alta sıralı olan 3 farklı konu var. Ve zaten insanların ilgisini çeken konuyu ilk olarak açtığı görüşünü taşıyorum. İyi çalışmalar.--neskafefincanındatürkkahvesi 16:37, 12 Mart 2008 (UTC)
Eğer ana sayfaya seçeceğimiz maddelerde ülke-bağımsız davranacaksak, Türkiye ve Türklere dair tarihi günleri, ünlü Türklerin doğum veya ölüm yıldönümlerini, vs. hiç göz önünde bulundurmamamız, veya, mesela Senegal'deki milli günlerle aynı kefeye koymamız gerekirdi ki, hepimiz biliyoruz, durum asla böyle olmadı: Türkiye hakkındaki maddeler, diğerlerine göre daha ağırlıklı tercih ediliyor-edilmeli. Türkçe Vikipedi'de de, diğerlerinde de, ansiklopedi dilinin anadil olduğu ülkelerle özel bir bağ bulunuyor. Bu ister anasayfaya madde seçimi, ister bazı maddelerde "Türkiye'deki durum" için ayrı başlıklar açılması, ister bazı konuların (mesela Türkiye tarihi) özellikle daha ayrıntılı ele alınması şeklinde olsun. Veya Almanca Vikipedi'de Alman hukuk kurallarında dikkat edilmesi şeklinde. Üstelik bunları tümden sistematik önyargı olarak da değerlendiremeyiz. Sıralamanın önemli olmadığına da katılmıyorum, kullandığımız yazı soldan sağa ve yukarıdan aşağıya okunduğu sürece sol-üst köşe ilk, sağ-alt köşe de son dikkati çekecektir, zaten tarayıcılar da sayfaı göstermeye üstten başlar. Gazete örneğini de bu nedenle (ve sadece sıralamayla iligi olarak) vermiştim. "Üzerimize misyonlar yüklememeliyiz" fikrini de son derece yanlış buluyorum. Ansiklopedik tarafsızlığı etkilemediği, içeriği sulandırmadığı sürece, her tür misyon edinebiliriz. Anasayfaya madde seçerken de, niye olmasın, toplumun bilgi eksikliği olduğunu düşündüğümüz bir alana ağırlık verebiliriz. Saygılar, Filanca 08:56, 13 Mart 2008 (UTC)
Gazete ornegi gayette yanlis bir ornektir sayin Filanca, gazeteler daha cok populist basliklari on planda tutar. Halki bilinclendirme dusuncesi ise kisiden kisiye, durumdan duruma hatta gorusten goruse degisir. Belki size uc bir ornek olarak gelecek olsa da bana gore bilinclendirme adi ana sayfaya gececek maddeler cumhuriyet, demokrasi, anayasa gibi maddeler olmalidir mesela.. O yuzden bunlari tartismak pekte yerinde olmayacaktir fikrimce. Siralama icinse, ben su ana kadar ana sayfayi her acisimda ilk olarak ilgimi ceken basliga goz atarim, benim gibi insanlar oldugu gibi, sizin anlattiginiz sekilde siralamaya gore gidenlerde vardir elbet.. Iyi calismalar.. --neskafefincanındatürkkahvesi 10:06, 13 Mart 2008 (UTC)
Merhaba. Gazetelerin popülist yaklaşımları benim örneğimin niyetinin tamamen dışında kalıyor. Nitekim bütün gazeteler de popülist davranmıyorlar ya, böyle söylemek gazetecilere haksızlık olur. Oysa bütün gazetelerin haberleri ister popülist ister başka kaygılarla kendi öznel yorumlarına göre bir önem sırasında koyduklarını ve önemli buldukları haberleri sayfanın üst tarafına yerleştirdiklerini söyleyebiliriz sanırım. Sonuç olarak üstte olmanın bir başlığı daha okunur kıldığı da, gazetelerle birlikte benim yorumum. Bazı Vikipedislerin de bu görüşte olduğunun farkındayım ama bu konuda da (sigortanın günümüz Türk halkı açısından öneminde olduğu gibi) genel olarak sizleri ikna edemediysem, yapacak bir şey yok. Sevgi ve saygılar, Filanca 12:51, 13 Mart 2008 (UTC)
  • Öncelikle şunu sabit kılalım: bireysel misyonlarımız olabilir bununla birlikte proje olarak ansiklopedi oluşturmak dışında kalan bir misyonumuz olamaz. Zaten bu olduğu anda ansiklopedi misyonun temel taşları yıpranmaya başlar. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ana sayfamızın Türkiye-odaklı olmasına gelince... okurumuzun çoğunluğu ve yazarların da büyük bir kısmı belirli bir profilden (Türk, Sünni Müslüman vs..) geldiği için elbette belirli bir oranda sistemik-önyargı istesek de istemesek de olacak. Fakat "bu hep olacak, ne yapabiliriz, biz bunu körüklemeye devam edelim" tarzı bir yaklaşım kabul edilemezdir. Bu sistemik önyargıyı sistemik önyargı hatası olmaktan çıkarıp tarafgirlik yapar, VP:TBA'ya aykırıdır. Biz sistemik-önyargı hatasını da, tarafgirliği de bertaraf etmek için uğraşmalıyız. Birincisini tamamen başaramasak da, uğraşmamızın gerekliliği şüphesiz şarttır. Nitekim İngilizce Vikipedi'deki Anglo-Sakson (ki düşünün onların dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca üyeleri olmasına rağmen var bu) sistemik-önyargısına karşı savaş açan bir proje var Vikipedi yönetimince desteklenen ve gücünü temel taşlardan alan. Yani "ana sayfamız böyle bunu kabullenelim bu düzeni de devam ettirelim" diyemeyiz. Bu düzene uygunsuz bir şey gördüğümüzde veya birisi bunun nahoşluğunu dile getirdiğinde de olumsuz bir çıkışta bulunamayız. Ben elimden geldiğince farklı kültürlerin bayramlarını, önemli günlerini, isimlerini de ana sayfaya taşıyabilmek için uğraş gösteriyorum bir Vikipedist olarak... bir gün tüm Vikipedistlerin de bunu yapmasını umuyorum; "nasılsa hepimiz Türküz okuyucu da Türk boşveeer Rusya'nın yeni başkanı olmuş bize ne Fenerbahçe'nin zaferini koyalım ana sayfaya" tarzı bir tavır takınmalarını ummuyorum. Kimsenin de, en azından VP:TBA açısından ummamasını dilerim.
  • Üç madde sıralamasına gelince... evet belki en üstteki daha göz alıcı olabileceğinden bu kanı çıkıyor. Belki bu istemediğimiz bir şey ama oluyor. Bu durumda ne yapabiliriz? Zaten ana sayfa tasarımımızı değiştireceğiz, yeni tasarımda üç değil iki ortalama büyüklükte güncel/kaliteli madde olacak ana sayfada. Bu maddeleri dikey değil de yatay koyarız ve bu sorunu çözmüş oluruz. Bu hadise de bize en azından okuyucu açısından bu dikey sıralamanın yanlış çağrışımlara yol açtığını göstermiş oldu ^_^ Mesleklerini altta göre nice sigortacıyı kızdırmışsak bu sigorta konusunda bize katılımda bulunmalarını olumsuz etkileyebilir; yarın aynısı makine mühendisleri için de, bankacılar için de olabilir... bu şaka gibi gelebilir ama ciddiyim; okur bir tür önemlilik sırası görüyorsa ve biz görmemesini istiyorsak bu bir sorundur. Bunu yeni ana sayfamızı oluşturan projede ortaya atacağım ve yeni tasarımımızda bu maddelerin yatay biçimde sıralanması için çabalayacağım. Çıkıp biriside yatay düzendeki iki maddeden ilki daha göz alıcı derse... o noktadan sonra şahsen benim aklıma çözüm gelmiyor ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:01, 13 Mart 2008 (UTC)
Merhaba. Noumenon'un değindiği sistemsel önyargı konusunda; buna, ansiklopedi içeriği söz konusu olduğunda, mesela, Fransa maddesinde Fransız-Türk ilişkilerinin maddenin büyük bölümünü oluşturması, maddenin geri kalanının da "Cezayir Soykırımı"na ayırılmış olması gibi durumlarda kesinlikle göz yumulmamalı. Ancak, ana sayfa içeriği bu örnekten çok farklı. Ana sayfayı bir tür vitrin olarak kabul ettiğimizden burada başka kaygıların devreye girmesi çok normal, önceki yazımda söylemek istediğim de buydu: İlgi çekici olmak, kişileri ansiklopedi okumaya yöneltmek, önemli sorunlara dikkat çekmek, eğitmek. "Ana sayfa" kavramının ta kendisi, normal ansiklopedi işlevlerinden farklı bir işleve sahip. Burada Zimbabwe'nin bağımsızlık gününün yer alması, şimdiki durumda, Çanakkale Zaferiyle ilgili bir maddenin yer almasından çok daha düşük olasılıklıdır ve bu yakınılacak, üzülünecek bir durum da değildir. Aşağıda "Bugün 12 Mart" başlığı altında gördüğünüz üzere, Türkçe konuşan toplumla bağlantılı konuların ana sayfada ağırlıklı yer alması rahatsız olduğumuz veya engellemeye çalıştığımız bir durum değil. Bunun sistemsel önyargı kapsamında değerlendirilmemesi gerekir. Saygılar, Filanca 08:17, 19 Mart 2008 (UTC)

Bugün 12 Mart[kaynağı değiştir]

Merhabalar, acaba İstikal Marşı veya Mehmet Akif Ersoy maddelerinden biri ana sayfaya konabilir mi? Çünkü bugün 12 mart. 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı kabul edildi. ayrıca bugün Mehmet Akif Ersoy'u anma günü.--78.169.190.146 22:42, 11 Mart 2008 (UTC)

  • Madde anasayfaya kondu ancak hiçbir bilgi içermiyor bahsettiğiniz konuyla ilgili olarak; gelişmesi gerekmekte. Teşekkürler. Cat msj 22:58, 11 Mart 2008 (UTC)

Ana sayfada dinamik içerikte kedi mediyi çıkarmalı yerine AKP kapatma davası konmalı[kaynağı değiştir]

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili kişilere siyaset yasağı konulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde 14 Mart 2008'de açtığı dava.[1]

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin siyasetten uzaklaştırılması istendi[2].Bu kişilerin hepsinin hakkında 5 yıl süre ile siyasetten yasak kararı istenmektedir[3]. Bu imzasız yazı Muallime (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • vikipedi bir haber sitesi değil, ansiklopedi. dolayısıyla gündemi buraya taşıma gibi bir işlevi, görevi yok. kaldı ki, bu konunun bir madde olarak kalmasi bile tartışmalı, maddenin tartışma sayfasından görebilirsiniz. kediler ve mediler, diğer bütün ansiklopedi maddeleriyle eşdeğerdedir, dolayısıyla ana sayfada yeri geldikçe diğer bütün konular kadar yer alacaklar, almalılar. --kibelemesaj 17:44, 15 Mart 2008 (UTC)

Merhaba,
Ana sayfayla ilgili kuralları ya da gelenekleri tam olarak bilmediğim için iki soru sormak istiyorum.
1. 27 Mart günü ana sayfada yer alması için Dünya Tiyatro Günü maddesini önermek istiyorum. Ancak bu madde geçen sene de aynı gün ana sayfada yer almış. Bir daha önerilebilir mi? Ana sayfada bir kez daha yer alır mı?
2. Belirli durumlarda ana sayfa tematik olabilir mi? Örneğin yine 27 Mart için örnek vereyim: O gün Dünya Tiyatro Günü olduğu için, ana sayfa içeriğini tamamıyla tiyatroya ayırabilir miyiz? Resim olarak tiyatroyla ilişkili bir resim kullanıp, maddelerde de yukarıda belirttiğim maddenin yanı sıra güzel ve önemli iki tiyatro maddesini ana sayfaya taşıyabilir miyiz? Böyle bir uygulama daha önce yapıldı mı bilmiyorum ama belirli durumlarda tematik ana sayfa oluşturmak hoş olabilir.
homonihilis ileti 18:12, 15 Mart 2008 (UTC)

  • Merhaba, geçen yıl özel günlerde anasayfada yer almış maddeler elbette yine anasayfada yer alabilir; ancak 1 yıl kısa bir süre bazı maddelerin hatırlanması için. Bu yüzden konuyla ilgili olarak yakından ilgili ama farklı maddeleri bulmak daha yararlı olacaktır. Yani, Dünya Tiyatro Günü maddesi yerine, tiyatroda çok kullanılan başka bir madde, tanınan bir kişi, veya gülen ve ağlayan yüz şeklindeki tiyatro simgesinin maddesi buluna/yazıla/koyula/bilir. İkinci sorunuza gelince bu tür adamaları daha önce uygulamadık, ve uygulama yapılırsa da sorunlar çıkacak gibi görünmekte. İlk olarak çoğu kişi, ilgisini çekmeyecek, aynı konu üzerindeki maddelerle dolu bir anasayfayla karşılaşabilir. Bununla beraber, VP:TBA kurallarını ihlal etmiş; velhasıl sonu gelmeyen tartışmalara neden olabiliriz. Yine de bu konu için; diğer kullanıcıların da fikirlerini almakta yarar var diye düşünüyorum. Teşekkürler. Cat msj 23:59, 15 Mart 2008 (UTC)

ana sayfadaki maddeleri güncelleyelim güncel bazı madde adayları sunulmuştur. ilgililelere...--Aycan 14:52, 19 Mart 2008 (UTC)

anasayfadaki resimle ilgili bir sorun var[kaynağı değiştir]

herkesin monütörü 1200'e 1600 değil, sayfa ekrandan dışarı taşıyor --darkhorn ileti 15:42, 21 Mart 2008 (UTC)

  • Sorun halledildi; explorer tarayıcısı daha önce kullanabileceğimizi düşündüğümüz bu kutuyu desteklemiyor maalesef. İlgili arkadaşlar özellikle panoramik resimlerde kullanabileceğimiz bu kutuyu explorera da uygulayabilirse gelecek seçkin resimlerimiz için sorun yaşamamış oluruz. İlgilenenlere teşekkürler. Cat msj 15:56, 21 Mart 2008 (UTC)
Ben Firefox (Fx) 3.0b5pre'de, Fx 4a1pre'de ve IE7'de denemiştim, ikisinde (üçünde) de aynıydı. Şimdi sorun yok.--darkhorn ileti 16:46, 21 Mart 2008 (UTC)

Merhaba sidebar neden değişmiş. MediaWiki:Sidebarda yazandan farklı görünüyor Gigo 07:47, 23 Mart 2008 (UTC)

Bilgisayarı kapatıp açtım düzeldi.Gigo 15:06, 23 Mart 2008 (UTC)

daha değişik konular konabilir[kaynağı değiştir]

ben vikipediyi çok sevdim hem ödevlerimde hemde aklımda bir sözcük takıldığında burdan araştırabiliyorum ama daha değişik konular konabilir mesala ünlü düşünürleri hiç duyulmamış sözleri hayata değişik yönden bakanlar için yazı veya yardım hem sitenin gelişmesine hemde daha çok kişinin bilgi örenmesi için iyi olacaktır. ben yağmur umarım bu sözlerimi ciddiye alırsınız--88.228.135.93 13:10, 29 Mart 2008 (UTC)