Tartışma:Albert Einstein

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albert Einstein, eski bir seçkin madde adayıdır. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan adaylığın neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.

Kaynak: http://www.fizik.netfirms.com/fzkkonubilimadamlarinobel.htm
-- katpatuka 07:59, 26 Temmuz 2005 (UTC)mesaj


1. Çoğu insan deli , o bir deliydi. Söylediği güzel bir söz vardır: ben atomu insanlığa ölüm saçmak için bulmadım, onlar bomba yapıp birbirlerini yok ettiler...Gerçekten öyleydi.Böylesine harika bir icadı nasıl da ölüm tuzağına çevirmiş, albert einstein. o günden sonra insanlardan soğudu...

3. Insanlari dinlerine veya irklarina gore siniflandirmak utanc verici bir Nazi politikasidir. Einstein bunu kabul etmezdi. Aslinda pek dindar da degildi. Bu konuda, Spinoza'nin ve Kant'in felsefi goruslerine yakin dusunceler benimsemisti. Modern Musevi bir aile icine dogmustu ve yuksek Avrupa kulturu ile yetismisti. Once Alman, sonra Isvicre, en son olarak da ABD yurtdasi oldu. Ozellikle 2. Dunya Savasinda irkci Nazilerin korkunc vahsetini yasadiktan sonra, dogal olarak, Musevi asilli Avrupalilarin gelecegi konusunda insancil kaygilar tasiyordu. Ancak bu kaygilar, dindar veya yobaz dusuncelerden olabildigince uzakti. Asiri milliyetcilikten ve irkciliktan hoslanmazdi. Kendini Avrupa kulturu ile yetismis bir dunya yurtdasi olarak gorurdu. Kisaca, akilli ve iyi bir adamdi.

4. Einstein'in matematik alaninda kayda deger bir calismasi yoktur. O bir kuramsal fizikcidir. Ancak, arkadasi Leo Szilard ile birlikte bazi muhendislik patentleri de almistir. --194.73.182.194 -- E.

5.Bence Einstein dünyanın en zeki insanıydı. atomu o keşfetmemiş olabilir ama üstünde en büyük araştırmaları o yaptı. aynı zamanda o atom bombasını da kötü bir amaçla bulmamıştı. insanlar onu kötüye kullandılar !!!

Atomu Einstein bulmadı,, atomu Demokritus diye bir ilk çağ filozofu buldu..--Kızıl Şaman 21:04, 30 Eylül 2007 (UTC)

Son paragrafı tartışmalı (bk. Einstein'ın Roosevelt'e mektubu) ve öznel olduğu için şimdilik çıkardım.

bu sayfanın IP kullanıcılarından korunması gerektiği düşünüyorum, neredeyse hergün bir saldırı yapılıyor, ikide bir geri almak zorunda kalıyorum... --darkhorn ileti 06:48, 22 Ocak 2008 (UTC)

son bir hafta içindeki saldırılar: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14]

ondan önceki haftanın saldırıları: [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22]

ondan önceki haftayı da siz tahmin edin (ya da bakın). Maddenin neden koruma altına alınmadığını sorabilir miyim? --darkhorn ileti 16:04, 21 Şubat 2008 (UTC) Evet niçin koruma altına alınmıyor?(cicikıss)

îo güzel ÇÂ

Koyu musevi için kaynak[kaynağı değiştir]

Verilen kaynak, İngilizce Wiki'de sadece yazılan bir kitabı "Almanaya'daki Yahudiler'e ithaf ettiği"ni göstermek için kaynak gösterilmiş. Denenebilir bir kaynak olmadığından ve Wiki'de de sadece bunun için kaynak gösterildiğinden kaynağı sildim ve başka kaynaklar istedim.--Kuz 15:12, 31 Mayıs 2008 (UTC)

  • Yarattıklarını cezalandıran ve ödüllendiren ya da bizim yaşayacağımız bir irade türüne sahip bir tanrı düşünemiyorum. Bedensel ölümden sonra kişinin yaşamını sürdürdüğüne ne inanırım, ne de inanacağım...1930, Ideas and Opinions, s.80

Koyu bir yahudi böyle der mi?Bu sözden, yani ölümden sonra yaşama inanmadığına göre dinlere inanmadığı sonucu çıkar.Yani yahudi diyemeyiz bence ateist de olmayabilir.Bir tanrıya inanıyor olabilir.Yani buradan Deist ya da Agnostik inancı olduğunu çıkarıyorum ben. Diğer inanıyor gibi sözleri ise yaşadığı ortamda tepki görmemek için sarfetmiştir.Bugün bile çoğu kişi tanrı hakkındaki görüşlerini halka pek belli etmiyor.

Ateist için verilen kaynak[kaynağı değiştir]

Kaynakta "Tanrı benim için insanlığın zayıflığını tanımlayan kavramdan başka bir şey değildir" diyor. Bu ateist olduğunu göstermiyor; bakınız panteizm--Kuz 15:20, 31 Mayıs 2008 (UTC)

Einstein'in Yahudi olduğu biliniyor.

Ölümünde bir yıl önce 1954’te filozof Eric Gutkind'e yazdığı mektupta: Tanrı kavramı benim için insanoğlunun zayıflığının bir ifadesi ve ürünü olmaktan öteye gitmiyor. İncil de muteber, ancak yine de hayli çocukça olan ilkel efsanelerin bir toplamından ibaret, demiştir.

Bu sözleri demesi normal.

Bilgi yanlışmları[kaynağı değiştir]

ya arkadaşlar kimse bu texti yazanları kontrol etmiyor mu¿.mektubun ATATÜRK'e yazıldığını herkes biliyor.ayrıca bu bilim adamlarının Türkiye Cumhuriyetinde birçok önemli çalışma yaptıklarını biliyor,bu insanlkarın Türkiye anayasa çalışmmlarına katkı sağladıkları da ortadadır..ayrıca mektubun İsmet İnönü ye yazıldığını texte koyan kişi hiç mi tarih bilgisi yok....ve biçok wikipedistte bunu düzeltmiyor....lütfen önce doğru bilip ondan sonra paylaşalım....Galileo Galilei

Günümüzde yapılan çalışma?[kaynağı değiştir]

Einstein'ın fizik alanındaki çalışmaları modern bilimi büyük ölçüde etkiledi... Kendisi özellikle zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık İzafiyet Teorisi ile tanındı fakat hepimizin bildiğinin tersine 1990'lı yıllarda yapılan bir araştırma sonucu izafiyet teorisini ilk olarak Galileo'nun bulduğu anlaşıldı. böyle bir iddia var aslı astarı nedir bu anlaşılana kadar geri arıyorum.--Denereri 17:07, 25 Ağustos 2008 (UTC)

Einstein'ın bilimsel çalışmaları[kaynağı değiştir]

Einstein'ın kuramlarını anlamak ve anlatmak oldukça zor. Alanı Fizik olan bir akademisyenin yardımına gerçekten ihtiyaç duyuluyor. Böyle birisi yardımcı olursa mutlu olurum (sadece ben değil herhalde herkes de olur).--Beyhan 14:07, 1 Haziran 2011 (UTC)

Aslında ilgili maddelerin geliştirilmesi çok daha iyi olurdu (özel görelilik, genel görelilik gibi). Bu başlıkta da bilimsel çalışmaların özeti yazılıp maddelere bağlantı verilir. Herkesin anlayacağı bir dil kullanmak da önemli tabii.--Gökhan 00:07, 6 Haziran 2011 (UTC)

Einstein'ın inancı[kaynağı değiştir]

Bir çok kaynak, Albert Einstein'in ateist olduğunu belirtiyor. Bunu, tanrı hakkında yapmış olduğu diğer konuşmaların farkında olarak diyorum. Ama, son elde edilen bilgilere göre, ölmeden kısa bir zaman önce Eric Gutkind'e yazdığı bir mektupta, "Tanrı kavramı benim için insanoğlunun zayıflığının bir ifadesi ve ürünü olmaktan öteye gitmiyor." ifadesini kullanmıştır. İnsanlar, fikirlerini değiştirir. Belki de daha önceki yaptığı konuşmalar, Birleşik Devletler vatandaşı olması karşılığında ondan söylemesi istenilen bir çeşit propagandadan başka birşey değildir. Bununla ilgili olarak en kısa zamanda bir değişiklik yapılmasını öneririm.--Avatar9n 20:40, 2 Kasım 2011

Daha önceden bilindiğine göre panteist bir görüşteydi, ama panteizmde tanrıyı evren kabul ettiği için, böyle bir sözü söylemesi imkansızdır. Bunlar, ateist bir insanın diyebileceği sözlerdir. Ayrıca, Einstein'in panteist içerikli sözlerini söylediği sıralarda, kesinlikle bir yahudi olmadığını ve yahudilerin seçilmiş olmadığını söylemiştir.--Avatar9n 20:45, 2 Kasım 2011

Gençliğinde musevidir, sonradan panteist olmuştur.78.170.51.216 01:33, 24 Kasım 2011 (UTC)

Dini görüşü[kaynağı değiştir]

Gördüğüm kadarıyla Einstein'ın inancı basitçe agnostik, deist, panteist vb olarak tanımlanamayacak kadar karışık. Değişik dönemlerde değişik açıklamalar yapmış. Sanırım bu yüzden İngilizce Wikipedi'a da bilgi kutusunda din kısmı boş bırakılmış. Ben de bu doğrultuda bilgi kutusundan Deist tanımını kaldırıyorum. Gezginrocker (mesaj) 21:07, 7 Ekim 2012 (UTC)

Albert Einstein[kaynağı değiştir]

bence çok uzun yani albert einstein çok seviliyor ama uzun bir metin olduğu için burası tercih edilmiyor --Emircan38 (mesaj) 13:15, 4 Kasım 2014 (UTC)

Yahudi asıllı?[kaynağı değiştir]

Sayfada ilk cümlede Einstein'ın yahu asılı olduğu söyleniyor, kaynak neresi?

Hiçbir yerde bu bilgiyi göremedim, eğer kaynak yoksa maddeden çıkartılması gerekmezmi? 78.185.187.65 19:15, 26 Ocak 2015 (UTC)

  • Albert Einstein maddesinde Yahudi asıllı olduğuyla ilgili birden fazla kaynak gösteriliyor.--Sralp2 (mesaj) 19:55, 27 Ocak 2015 (UTC)

Teorik fizikçiydi mi, teorik fizikçi mi?[kaynağı değiştir]

Giriş cümlesindeki "teorik fizikçiydi" ifadesi yerine teorik fizikçi yazdım. Yaptığım değişiklik geçmişte kalan bir konu olduğu gerekçesi ile geri alındı. Doğrusunun teorik fizikçi olması gerekmez mi? Cohephysics (mesaj) 06.33, 19 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Standart bir dil kuralıdır, zaman durumu kipini belirtmek.
"... teorik fizikçiydi." ifadesinden her Türkçe bilenin anlıyacağı tek şey elbette geçmişi belirttiğidir. Yani bahsedilen kişi—kişi değilse bile başka bir şey—artık yoktur ve bu geçmiş zamanla ifade edilir. 18 Nisan 1955'te ölen Einstein'ı 19 Nisan 1955'te (bir gün sonra) anlatırken dahi geçmiş zaman kullanılır. Baştada da dediğim gibi bu standartlaşmış bir dil kuralıdır, tartışmaya açık bile değil bu yüzden. "... teorik fizikçi." ifadesini ise biz, Wikidata'da kullanıyoruz; geniş zaman. Hala geçerli olan durumlar içinse zaten "-tır", "-dır" (şimdiki zaman kipi) kullanılabilir. Umarım olayı iyi bir şekilde anlatabilmişimdir size :-). İyi wikiler, iyi çalışmalar diliyorum. BennTheResearcher (konuş) 07.14, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
Demek istediğinizi anladım fakat hâlâ "...teorik fizikçiydi" ifadesinin yanlış olduğunu düşünüyorum.

Genelde ansiklopedilerde "Almanya doğumlu Aşkenazi Yahudisi teorik fizikçiydi." demek yerine "14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955 yılları arasında yaşamış Almanya doğumlu Aşkenazi Yahudisi teorik fizikçi." denir. (Zaten Vikipedi'de kişinin hangi yıllar arasında yaşadığı ismin hemen yanında parantez içinde yazıyor.)

Mesela Mustafa Kemal Atatürk maddesine bakarsanız, "...Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu." yazdığını görebilirsiniz. (Aynı durum Sait Faik Abasıyanık, Orhan Veli Kanık, Jül Sezar gibi seçkin maddelerde de mevcut.)

Ben, yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü, "teorik fizikçiydi" ifadesinin "teorik fizikçi" olarak değiştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Cohephysics (mesaj) 13.55, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Katılıyorum. Dr. Coalmesaj 14.15, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
Konumuzla ilgili Vikipedi'de bir sayfa vardı, hatırlarsam atacağım. Orada sadece şimdiki zaman kipi ekinin kullanılmask gerektiği hakkında bir içerik vardı; yani "-dır", "-dir", ... gibi. BennTheResearcher (konuş) 15.24, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
-(y)di şimdiki zaman mı? Dr. Coalmesaj 16.09, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
Hayır @Dr. Coal, değil. Onu kastetmemiştim :-). "...fizikçi" ifadesi yerine daha iyi alternatif olarak söyledim onu. Sevgili Vito ve sevgili Victor da bahsetmiş. Wikidata da kullandığımız geniş zaman kipine ("fizikçi") kıyasla "-dır/dir" getirmeyi tercih ederim. Ama bana göre en doğrusu geçmiş zaman kipini kullanmaktır ancak çoğu maddede bu hata üzerinden ilerlemiş *bana göre*. Saygılarımla. BennTheResearcher (konuş) 16.46, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]
"... fizikçidir." bence de uygun, itirazım geçmiş zaman olmasınaydı aslen. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 16.51, 25 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]