Taşpınar, Terme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.23, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17369634 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Taşpınar
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeTerme
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam440
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55600
Resmî site
[2]

Taşpınar, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Şimdiki köy mezarlığının olduğu yerde, eskiden taş kuyu olduğu söylenir. Suyunun çok soğuk ve güzel olmasından dolayı mahallenin Taşpınar adını aldığına dair mahallenin yaşlılarından duyulmuştur. Mahallenin tarihinin 150 ya da 200 seneye dayandığı, daha öncedende Çerkezlerin köy ve çevresinde yaşadığı eski mezarlardan tespit edilmiş olup, şuanda Oğuz Türklerinin bulunduğu bilinen mahallenin 400 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Eskiden 2 mahallenin bir olduğu Taşpınar ayrılarak Yukarı Taşpınar ve Aşağı Taşpınar olmak üzere ikiye ayrılmış ve merkezi köy olan Aşağı Taşpınar mahallesi bu özelliğini hala sürdürmektedir.

Kültür

Mahallede çok çeşitli yemekler yapılır, bunlar arasında eskilerden Pancar çorbası deyiler kara lahana çorbası ve lahana dolması, goruklu yemeği dingil, keşkek, mısır unundan yapılan ve turşu kavurmasıyla yenilen poot turşu yemeği ve bşk. yöresel yemeklerden bazılarıdır.

Coğrafya

Samsun iline 50 km, Terme ilçesine 14 km uzaklıktadır. Çarşamba ilçesinede 12 km mesafededir.

Ayrıca mahallenin Samsun Ordu karayoluna mesafesi 3 km ve denize mesafesi yaklaşık 12 km olup, mahallenin girişinde koca yazı diye adlandırılan iki adet merası mevcuttur. Yeşillikler içerisinde tertemiz havası olan, ağaç zengini fındık bahçeleriyle çevrili köy, güzel bir mevkiye sahip ve ulaşılması kolaydır. 41°14'24" Kuzey 36°50'24" Doğu koordinatlarında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 4 metredir.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Orta Karadenizin ılık ve nemli havasının etkisindedir. Baharları bol yagışlı geçer ayrıca yazın nemli ve sıcaktır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 480
2000 440
1997 418

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallede, içme suyu şebekesi yeni döşenmeye başlamış, fakat suya kavuşulmamıştır. Mahallenin yolları bazı ara sokaklar hariç asfalttır, taşımalı sistemle öğretim yapılan ilköğretim okulu 5 adet köye hizmet vermektedir. Mahallenin girişinde yolun iki tarafında olan iki adet köy merası bulunmakta olup, hayvancılık için ideal alanlardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal