Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Komutanlık forsu

Türk Kara Kuvvetleri'nin komutan ve kurmay başkanlarının listesidir.

Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1 Mehmet Nuri Yamut 1954.png Orgeneral Nuri Yamut 3 Ocak 1949 5 Haziran 1950
2 Blanco portrait.svg Orgeneral Kurtcebe Noyan 6 Haziran 1950 7 Mayıs 1951
3 Kanatli.gif Orgeneral Şükrü Kanatlı 28 Aralık 1951 15 Ocak 1954
4 Blanco portrait.svg Orgeneral Nurettin Baransel 6 Nisan 1954 28 Mayıs 1954
5 Abdülkadir Seven.gif Orgeneral Abdülkadir Seven 10 Temmuz 1954 25 Nisan 1955
6 İsmail Hakkı Tunaboylu.png Orgeneral Hakkı Tunaboylu 13 Eylül 1955 6 Haziran 1956
7 Ahmet Nurettin Aknoz.gif Orgeneral Nurettin Aknoz 25 Haziran 1956 16 Eylül 1957
8 İbrahim Necati Tacan.gif Orgeneral Necati Tacan 30 Kasım 1957 28 Temmuz 1958
9 Rüştü Erdelhun.jpg Orgeneral Rüştü Erdelhun 1 Ağustos 1958 21 Ağustos 1958
10 Blanco portrait.svg Orgeneral Cemal Gürsel 21 Ağustos 1958 2 Haziran 1960
11 Turkse chef Generale staf (Generaal Sunay),, Bestanddeelnr 916-7535 (cropped).jpg Orgeneral Cevdet Sunay 3 Haziran 1960 2 Ağustos 1960
12 Mehmet Muzaffer Alankuş.gif Orgeneral Muzaffer Alankuş 4 Ağustos 1960 6 Ocak 1961
13 Celal Alkoç.gif Korgeneral Celal Alkoç 6 Mart 1961 26 Haziran 1961
14 Muhittin Önür.gif Orgeneral Muhittin Önür 31 Ağustos 1961 23 Şubat 1962
15 Mehmet Ali Keskiner.gif Orgeneral Ali Keskiner 23 Şubat 1962 28 Ağustos 1964
16 Blanco portrait.svg Orgeneral Cemal Tural 28 Ağustos 1964 15 Mart 1966
17 Ahmet Refik Yılmaz.gif Orgeneral Refik Yılmaz 21 Mart 1966 23 Ağustos 1968
18 Memduh Tağmaç.jpg Orgeneral Memduh Tağmaç 23 Ağustos 1968 16 Mart 1969
19 Fikret Esen.gif Orgeneral Fikret Esen 18 Mart 1969 28 Ağustos 1969
20 Nazmi Karakoç.gif Orgeneral Nazmi Karakoç 28 Ağustos 1969 28 Ağustos 1970
21 Blanco portrait.svg Orgeneral Faruk Gürler 28 Ağustos 1970 28 Ağustos 1972
22 Blanco portrait.svg Orgeneral Semih Sancar 28 Ağustos 1972 7 Mart 1973
23 Blanco portrait.svg Orgeneral Eşref Akıncı 7 Mart 1973 1 Nisan 1976
24 Blanco portrait.svg Orgeneral Namık Kemal Ersun 1 Nisan 1976 1 Haziran 1977
Blanco portrait.svg Orgeneral Semih Sancar
(vekil)[a]
1 Haziran 1977 18 Temmuz 1977
Blanco portrait.svg Orgeneral Adnan Ersöz
(vekil)[b]
18 Temmuz 1977 5 Ağustos 1977
Blanco portrait.svg Orgeneral Semih Sancar
(vekil)[a]
5 Ağustos 1977 5 Eylül 1977
25 Kenan Evren (cropped).png Orgeneral Kenan Evren 5 Eylül 1977 6 Mart 1978
26 Blanco portrait.svg Orgeneral Nurettin Ersin 9 Mart 1978 1 Temmuz 1983
27 Blanco portrait.svg Orgeneral Necdet Üruğ 1 Temmuz 1983 6 Aralık 1983
28 Blanco portrait.svg Orgeneral Haydar Saltık 6 Aralık 1983 12 Ağustos 1985
29 Blanco portrait.svg Orgeneral Necdet Öztorun 12 Ağustos 1985 2 Temmuz 1987
30 Blanco portrait.svg Orgeneral Necip Torumtay 2 Temmuz 1987 24 Temmuz 1987
31 Blanco portrait.svg Orgeneral Kemal Yamak 24 Temmuz 1987 21 Ağustos 1989
32 Blanco portrait.svg Orgeneral Doğan Güreş 21 Ağustos 1989 6 Aralık 1990
33 Blanco portrait.svg Orgeneral Muhittin Fisunoğlu 1 Ocak 1991 30 Ağustos 1993
34 Blanco portrait.svg Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 30 Ağustos 1994
35 Blanco portrait.svg Orgeneral Hikmet Bayar 30 Ağustos 1994 27 Ağustos 1996
36 Blanco portrait.svg Orgeneral Hikmet Köksal 27 Ağustos 1996 28 Ağustos 1997
37 Blanco portrait.svg Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu 28 Ağustos 1997 27 Ağustos 1998
38 Blanco portrait.svg Orgeneral Atilla Ateş 27 Ağustos 1998 25 Ağustos 2000
39 Hilmi Özkök (kesilmiş).jpg Orgeneral Hilmi Özkök 27 Ağustos 2000 29 Ağustos 2002
40 Blanco portrait.svg Orgeneral Aytaç Yalman 27 Ağustos 2002 29 Ağustos 2004
41 Yaşar Büyükanıt cropped.jpg Orgeneral Yaşar Büyükanıt 29 Ağustos 2004 25 Ağustos 2006
42 Ilker Basbug.jpg Orgeneral İlker Başbuğ 25 Ağustos 2006 27 Ağustos 2008
43 Blanco portrait.svg Orgeneral Işık Koşaner 27 Ağustos 2008 27 Ağustos 2010
44 Blanco portrait.svg Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 27 Ağustos 2010 29 Temmuz 2011
45 Necdet Özel 2 (cropped).jpg Orgeneral Necdet Özel 29 Temmuz 2011 4 Ağustos 2011
46 Blanco portrait.svg Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu 4 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
47 Hulusi Akar (cropped version).jpg Orgeneral Hulusi Akar 23 Ağustos 2013 17 Ağustos 2015
48 Salih Zeki Çolak.jpg Orgeneral Salih Zeki Çolak 17 Ağustos 2015 23 Ağustos 2017
49 OrgeneralYasarGulerNATOHQ.jpg Orgeneral Yaşar Güler 23 Ağustos 2017 10 Temmuz 2018
50 Ümit Dündar.png Orgeneral Ümit Dündar 10 Temmuz 2018 13 Ağustos 2021
51 Musa Avsever 8 November 2021.jpg Orgeneral Musa Avsever 13 Ağustos 2021 Görevde
  1. ^ a b Genelkurmay Başkanı olarak.
  2. ^ Ordu komutanları arasındaki en kıdemli orgeneral sıfatıyla.


Kurmay başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1 Blanco portrait.svg Korgeneral Şahap Gürler 26 Haziran 1949 23 Haziran 1950
2 İsmail Hakkı Tunaboylu.png Korgeneral Hakkı Tunaboylu 1 Temmuz 1950 26 Aralık 1951
3 Blanco portrait.svg Korgeneral Selahattin Selışık 27 Aralık 1951 28 Ağustos 1953
4 Blanco portrait.svg Korgeneral Yusuf Adil Egeli 2 Eylül 1953 23 Kasım 1953
5 Mehmet Muzaffer Alankuş.gif Tümgeneral Muzaffer Alankuş 25 Kasım 1953 1 Ağustos 1955
6 Blanco portrait.svg Korgeneral Fasih Kayabalı 12 Eylül 1955 1 Kasım 1956
7 Blanco portrait.svg Korgeneral Suat Kuyaş 3 Kasım 1956 27 Ağustos 1958
8 Mehmet Muzaffer Alankuş.gif Korgeneral Muzaffer Alankuş 28 Ağustos 1958 1 Haziran 1960
9 Blanco portrait.svg Korgeneral Ekrem Akalın 3 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
10 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Memduh Tağmaç 2 Ağustos 1960 28 Ocak 1961
11 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Zeki İlter 30 Ağustos 1961 12 Ağustos 1962
12 Nazmi Karakoç.gif Korgeneral Nazmi Karakoç 8 Ağustos 1962 19 Temmuz 1966
13 Blanco portrait.svg Korgeneral Faruk Gürler 4 Ağustos 1966 2 Eylül 1968
14 Blanco portrait.svg Korgeneral Kami Güzey 4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
15 Blanco portrait.svg Korgeneral Hayati Savaşçı 5 Eylül 1969 26 Ağustos 1972
16 Blanco portrait.svg Korgeneral Zeki Erbay 28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1973
17 Kenan Evren (cropped).png Orgeneral Kenan Evren 17 Ağustos 1973 28 Ağustos 1975
18 Blanco portrait.svg Orgeneral Vecihi Akın 15 Ağustos 1975 16 Ağustos 1976
19 Blanco portrait.svg Korgeneral Selahattin Çetiner 16 Ağustos 1976 30 Ağustos 1978
20 Blanco portrait.svg Orgeneral Mehmet Buyruk 23 Ağustos 1978 12 Ağustos 1982
21 KemalYamak.gif Orgeneral Kemal Yamak 22 Ağustos 1982 15 Ağustos 1985
22 Blanco portrait.svg Korgeneral Nazif Oka 13 Ağustos 1985 24 Ağustos 1987
23 Blanco portrait.svg Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 24 Ağustos 1987 1 Ocak 1991
24 Blanco portrait.svg Korgeneral Muzaffer Sever 1 Ocak 1991 18 Ağustos 1991
25 Blanco portrait.svg Orgeneral Aydın İlter 18 Ağustos 1991 21 Şubat 1993
26 Blanco portrait.svg Korgeneral Hüseyin Karacaaslan 22 Şubat 1993 6 Ağustos 1993
27 Blanco portrait.svg Korgeneral Atilla Ateş 6 Ağustos 1993 22 Ağustos 1994
28 Blanco portrait.svg Orgeneral Doğu Aktulga 22 Ağustos 1994 18 Ağustos 1997
29 Blanco portrait.svg Orgeneral Necdet Timur 18 Ağustos 1997 30 Ağustos 2000
30 Blanco portrait.svg Orgeneral Şener Eruygur 30 Ağustos 2000 16 Ağustos 2002
31 Ilker Basbug.jpg Orgeneral İlker Başbuğ 16 Ağustos 2002 18 Ağustos 2003
32 Blanco portrait.svg Orgeneral Fethi Tuncel 18 Ağustos 2003 12 Ağustos 2005
33 Ergin Saygun.png Orgeneral Ergin Saygun 12 Ağustos 2005 21 Ağustos 2006
34 Blanco portrait.svg Orgeneral Atila Işık 21 Ağustos 2006 15 Ağustos 2008
35 Blanco portrait.svg Orgeneral Aslan Güner 15 Ağustos 2008 15 Ağustos 2009
36 Blanco portrait.svg Orgeneral Bekir Kalyoncu 15 Ağustos 2009 15 Ağustos 2011
37 Salih Zeki Çolak.jpg Korgeneral Salih Zeki Çolak 15 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
38 Blanco portrait.svg Orgeneral İhsan Uyar 15 Ağustos 2013 28 Temmuz 2016
39 Blanco portrait.svg Korgeneral Şeref Öngay 28 Temmuz 2016 19 Ağustos 2017
40 Blanco portrait.svg Korgeneral Metin Gürak 19 Ağustos 2017 10 Temmuz 2018
41 Blanco portrait.svg Korgeneral Yavuz Türkgenci 7 Ağustos 2018 22 Ağustos 2019
42 Mustafa Oğuz.jpg Tümgeneral Mustafa Oğuz 22 Ağustos 2019 30 Ağustos 2020
43 Blanco portrait.svg Korgeneral Veli Tarakcı 30 Ağustos 2020 Görevde


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]