Jandarma genel komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Komutanlık forsu

Jandarma genel komutanları listesi Jandarma Genel Komutanlığına komutanlık yapmış kişilerin listesidir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1839 yılında kurulmuş teşkilata ilk komutanlığı Rasim Bey yapmıştır.

Jandarma genel komutanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Jandarma Umumi Kumandanı Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Katıldığı savaş(lar)
1
Rasim Paşa[1]
Mirliva
Rasim Paşa[1]
191719181 yıl
2
Refet Bey[2]
Miralay
Refet Bey[2]
(1314-P.19)
17 Ekim 191816 Mayıs 1919211 gün
3
Bahaddin Bey[3]
Miralay
Bahaddin Bey[3]
192019201 yıldan az
4
Ali Galip Bey[4]
Kaymakam
Ali Galip Bey[4]
192119232 yıl

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Jandarma Genel Komutanı Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Katıldığı savaş(lar)
5
Baha Hurşid Bey
Miralay
Baha Hurşid Bey
29 Ekim 19236 Haziran 1924221 gün
6
Ahmed Zeki Paşa
Mirliva
Ahmed Zeki Paşa
(1321-P.5)
6 Haziran 192430 Temmuz 19306 yıl, 54 gün
7
Kâzım Orbay
Korgeneral
Kâzım Orbay
(1320-SAH.TOP.1)
30 Temmuz 193024 Ağustos 19355 yıl, 25 gün
8
Naci Tınaz
Korgeneral
Naci Tınaz
(1320-P.3)
3 Eylül 193529 Aralık 19383 yıl, 117 gün
9
Cemil Cahit Toydemir
Korgeneral
Cemil Cahit Toydemir
(1318-P.311)
12 Kasım 193913 Temmuz 1940244 gün
10
Ali Rıza Artunkal
Korgeneral
Ali Rıza Artunkal
(1319-P.3)
27 Ekim 194011 Ekim 1941349 gün
11
Rüştü Akın
Korgeneral
Rüştü Akın
(1322-P.15)
11 Ekim 194111 Ocak 19431 yıl, 92 gün
12
Rıfat Mataracı
Korgeneral
Rıfat Mataracı
(1325-P.5)
26 Şubat 19433 Mayıs 19452 yıl, 66 gün
13
Nazmi Gönenli
Korgeneral
Nazmi Gönenli
(1323-P.36)
9 Mayıs 194518 Ekim 19472 yıl, 162 gün
14
Şükrü Kanatlı
Korgeneral
Şükrü Kanatlı
(1328-B-P.101)
23 Ekim 194728 Mart 19492 yıl, 209 gün
15
Nuri Berköz
Korgeneral
Nuri Berköz
(1328-B-P.19)
28 Mart 194928 Haziran 19501 yıl, 92 gün
16
Kemal Yaşınkılıç
Orgeneral
Kemal Yaşınkılıç
(1328-C.P.185)
3 Temmuz 195024 Mayıs 19543 yıl, 325 gün
17
Tahsin Çelebican
Orgeneral
Tahsin Çelebican
(1332-P.130)
27 Mayıs 195427 Mayıs 19606 yıl, 0 gün
18
Nezihi Fırat
Tümgeneral
Nezihi Fırat
(P.1927-40)
28 Mayıs 196016 Haziran 196019 günKatıldığı bir savaş yok.
19
Hayati Ataker
Korgeneral
Hayati Ataker
(1337-SV.89)
16 Haziran 19604 Ağustos 196051 günTürk Kurtuluş Savaşı
20
Muhittin Önür
Korgeneral
Muhittin Önür
(1337-P.237)
Vekâleten
7 Eylül 196014 Ocak 1961129 günTürk Kurtuluş Savaşı
21
Abdurrahman Doruk
Tuğgeneral
Abdurrahman Doruk
(TOP.1931-10)
16 Ocak 196124 Şubat 19621 yıl, 39 günKatıldığı bir savaş yok.
22
Fahri Ogan
Tuğgeneral
Fahri Ogan
Vekâleten
25 Şubat 196225 Temmuz 1962150 günKatıldığı bir savaş yok.
23
Fikret Esen
Korgeneral
Fikret Esen
(TOP.1928-14)
25 Temmuz 196212 Temmuz 19663 yıl, 352 günKatıldığı bir savaş yok.
24
Haydar Sükan
Orgeneral
Haydar Sükan
(TOP.1930-9)
12 Temmuz 196622 Ağustos 19682 yıl, 41 günKatıldığı bir savaş yok.
25
Kemal Atalay
Orgeneral
Kemal Atalay
(TOP.1930-41)
4 Eylül 196828 Ağustos 1969358 günKatıldığı bir savaş yok.
26
Semih Sancar
Orgeneral
Semih Sancar
(TOP.1932-8)
29 Ağustos 196928 Ağustos 1970364 günKatıldığı bir savaş yok.
27
Kemalettin Eken
Orgeneral
Kemalettin Eken
(P.1933-7)
2 Eylül 197028 Ağustos 19721 yıl, 361 günKatıldığı bir savaş yok.
28
Orhan Yiğit
Orgeneral
Orhan Yiğit
(P.1934-101)
28 Ağustos 197222 Ağustos 19752 yıl, 359 günKatıldığı bir savaş yok.
29
Nurettin Ersin
Orgeneral
Nurettin Ersin
(P.1937-88)
22 Ağustos 19755 Ocak 1976136 günKıbrıs Harekâtı
30
Şahap Yardımoğlu
Korgeneral
Şahap Yardımoğlu
(P.1942-30)
26 Şubat 197625 Ağustos 19782 yıl, 180 günKatıldığı bir savaş yok.
31
Sedat Celasun
Orgeneral
Sedat Celasun
(TOP.1939-3)
25 Ağustos 19786 Aralık 19835 yıl, 103 günKatıldığı bir savaş yok.
32
Mehmet Buyruk
Orgeneral
Mehmet Buyruk
(P.1943-24)
6 Aralık 198320 Ağustos 19851 yıl, 257 günKatıldığı bir savaş yok.
33
Fikret Oktay
Orgeneral
Fikret Oktay
(P.1945-2)
20 Ağustos 198515 Ağustos 1986360 günKatıldığı bir savaş yok.
34
Adnan Doğu
Orgeneral
Adnan Doğu
(P.1946-19)
15 Ağustos 198623 Ağustos 19882 yıl, 15 günKıbrıs Harekâtı
35
Burhanettin Bigalı
Orgeneral
Burhanettin Bigalı
(TOP.1947-2)
23 Ağustos 198820 Ağustos 19901 yıl, 362 günKatıldığı bir savaş yok.
36
Eşref Bitlis
Orgeneral
Eşref Bitlis
(TOP.1952-54)
20 Ağustos 199017 Şubat 19932 yıl, 181 günKıbrıs Harekâtı
37
Aydın İlter
Orgeneral
Aydın İlter
(P.1954-LV-3)
23 Şubat 199330 Ağustos 19952 yıl, 188 günKatıldığı bir savaş yok.
38
Teoman Koman
Orgeneral
Teoman Koman
(TOP.1956-5)
30 Ağustos 199529 Ağustos 19971 yıl, 364 günKatıldığı bir savaş yok.
39
Fikret Özden Boztepe
Orgeneral
Fikret Özden Boztepe
(KR.PLT.1957-P-6)
29 Ağustos 199727 Ağustos 1998363 günKatıldığı bir savaş yok.
40
Rasim Betir
Orgeneral
Rasim Betir
(MU.1958-24)
27 Ağustos 199824 Ağustos 20001 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
41
Aytaç Yalman
Orgeneral
Aytaç Yalman
(P.1960-64)
24 Ağustos 200027 Ağustos 20022 yıl, 3 günKatıldığı bir savaş yok.
42
Şener Eruygur
Orgeneral
Şener Eruygur
(TOP.1960-52)
27 Ağustos 200226 Ağustos 20041 yıl, 365 günKatıldığı bir savaş yok.
43
Fevzi Türkeri
Orgeneral
Fevzi Türkeri
(P.1962-81)
26 Ağustos 200424 Ağustos 20061 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
44
Işık Koşaner
Orgeneral
Işık Koşaner
(P.1965-3)
24 Ağustos 200626 Ağustos 20082 yıl, 2 günKıbrıs Harekâtı
45
Atila Işık
Orgeneral
Atila Işık
(İS.1966-8)
27 Ağustos 200811 Ağustos 20101 yıl, 349 günKatıldığı bir savaş yok.
46
Necdet Özel
Orgeneral
Necdet Özel
(P.1969-1)
11 Ağustos 201029 Temmuz 2011352 günKatıldığı bir savaş yok.
47
Bekir Kalyoncu
Orgeneral
Bekir Kalyoncu
(MU.1972-1)
4 Ağustos 201122 Ağustos 20132 yıl, 18 günGüneş Harekâtı
48
Servet Yörük
Orgeneral
Servet Yörük
(TOP.1970-31)
22 Ağustos 201322 Ağustos 20141 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
49
Abdullah Atay
Orgeneral
Abdullah Atay
(P.1970-13)
22 Ağustos 201413 Ağustos 2015356 günKatıldığı bir savaş yok.
50
Galip Mendi
Orgeneral
Galip Mendi
(P.1970-35)
13 Ağustos 201519 Temmuz 2016341 günKatıldığı bir savaş yok.
İbrahim Yaşar
Korgeneral
İbrahim Yaşar
(J.1975-14)
Vekâleten
19 Temmuz 201628 Temmuz 20169 günKatıldığı bir savaş yok.
51
Yaşar Güler
Orgeneral
Yaşar Güler
(MU.1974-7)
29 Temmuz 201621 Ağustos 20171 yıl, 23 günKatıldığı bir savaş yok.
52
Arif Çetin
Orgeneral
Arif Çetin
(J.1980-19)
21 Ağustos 2017Görevde5 yıl, 88 günKatıldığı bir savaş yok.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20160315172046im_/http://www.jandarma.tsk.tr/komutanlar/komutan_files/1.gif
  2. ^ https://web.archive.org/web/20120429200801/http://www.jandarma.tsk.tr/komutanlar/komutan_files/2.gif
  3. ^ https://web.archive.org/web/20160801173711/http://www.jandarma.tsk.tr/komutanlar/komutan_files/3.gif
  4. ^ https://web.archive.org/web/20160801151144/http://www.jandarma.tsk.tr/komutanlar/komutan_files/4.gif