Donanma komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Donanma Komutanı
Donanma Komutanlığı logosu.png
Donanma Komutanlığı amblemi
Flag of Turkish Admiral.svg
Donanma Komutanı forsu
Görevdeki
Oramiral Ercüment Tatlıoğlu

19 Ağustos 2017 tarihinden beri
Türk Deniz Kuvvetleri
Resmî ikamet Gölcük Deniz Ana Üssü
Atayan Yüksek Askerî Şûra
Görev süresi 2 yıl
Oluşum 22 Kasım 1922 (99 yıl önce) (1922-11-22)
Açılışı yapan Albay Ahmet Hamdi Denizmen
Bağlılık Türk Deniz Kuvvetleri

Donanma komutanları listesi, Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı Donanma Komutanlığında komutanlık yapmış kişilerin listesidir.

Donanma komutanlığının rütbesi oramiraldir. Donanma komutanlığı görevinde bulunmuş ilk dokuz kişi (1922-1931 yılları arası) binbaşı, yarbay ve albay rütbelerindeydi. Daha sonrakiler ise tuğ, kor ya da oramiral rütbesiyle bu görevi yürüttü.

Kemal Kayacan, hem kor hem de oramiral olarak Donanma komutanlığı görevinde bulundu.[1]

Yerleşik teamüllere göre 2 yıl Donanma komutanlığı yapan oramiral, Deniz Kuvvetleri komutanlığına atanır ve 2 yıl görev yaptıktan sonra emekli olur. Fakat Balyoz, amirallere suikast ve askerî casusluk ve şantaj davası gibi davalar yüzünden teamüller göz ardı edilmiş ve Donanma komutanı koramiral rütbesinde kalmıştır. 2017'de ise Donanma Komutanı değil; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Adnan Özbal, Deniz Kuvvetleri komutanlığına atanmıştır.[2]

2017'de koramiral iken atanan Ercüment Tatlıoğlu, 2020'de oramiral rütbesine terfi etmiştir ve görevini sürdürmektedir.

Komutanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Komutan Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Ahmet Hamdi Denizmen.png Albay Ahmet Hamdi Denizmen

(1873–1959)

22 Kasım 1922 17 Temmuz 1923
2 Blanco portrait.svg Yarbay Mehmet Ali Dalay
(vekil)

(?–?)

17 Temmuz 1923 29 Ocak 1924
3 Blanco portrait.svg Yarbay Hasan Fuat Kayacan
(vekil)

(?–?)

29 Ocak 1924 11 Mayıs 1924
4 Blanco portrait.svg Binbaşı Aziz Mahmut
(vekil)

(?–?)

11 Mayıs 1924 27 Temmuz 1924
5 Ahmet Saffet Okay.jpg Albay Ahmet Saffet Ohkay

(1876–1938)

11 Ağustos 1924 2 Şubat 1925
6 Blanco portrait.svg Yarbay Mustafa Necati

(?–?)

2 Şubat 1925 18 Eylül 1926
7 Blanco portrait.svg Yarbay Mustafa Fahri Tümbilen

(?–?)

18 Eylül 1926 26 Nisan 1928
8 Mehmet Fahri Engin.jpg Albay Mehmet Fahri Engin
(vekil)

(1888–1970)

28 Nisan 1928 24 Kasım 1931
9 Şükür Okan 1946.png Koramiral Şükür Okan

(1880–1957)

24 Kasım 1931 19 Temmuz 1945
10 Mehmet Ali Ülgen.jpg Koramiral Mehmet Ali Ülgen[a]

(1887–1952)

30 Ağustos 1945 1 Temmuz 1949
11 Blanco portrait.svg Tümamiral Sadık Altıncan

(1898–1963)

14 Temmuz 1949 12 Haziran 1950
12 Blanco portrait.svg Tümamiral Ziya Rıdvan Koral

(?–?)

12 Haziran 1950 26 Ağustos 1952
13 Kemalettin Bozkurt.jpg Koramiral Kemalettin Bozkurt

(?–?)

26 Ağustos 1952 26 Eylül 1955
14 Fahri Korutürk.jpg Koramiral Fahri Korutürk

(1903–1987)

26 Eylül 1955 29 Ağustos 1956
15 Blanco portrait.svg Koramiral İbrahim Aziz Ulusan

(?–?)

27 Ağustos 1956 27 Ağustos 1958
16 Blanco portrait.svg Koramiral Ahmet Zeki Özak

(1900–1982)

27 Ağustos 1958 2 Eylül 1959
17 Koramiral Refet Arnom.jpg Koramiral Refet Arnom

(?–?)

2 Eylül 1959 22 Haziran 1960
18 Blanco portrait.svg Tümamiral Mehmet Emin İlker

(?–?)

22 Haziran 1960 23 Haziran 1961
19 Haydar Olcaynoyan.jpg Koramiral Haydar Olcaynoyan

(1910–1992)

23 Haziran 1961 21 Ağustos 1964
20 Bahattin Özülker.png Koramiral Bahattin Özülker

(1914–1974)

29 Ağustos 1964 5 Eylül 1966
21 Mustafa Celalettin Eyiceoğlu Bahriye Mektebi 1931.jpg Koramiral Celal Eyiceoğlu

(1914–1983)

6 Eylül 1966 16 Ağustos 1968
22 Mehmet Kemal Kayacan.png Koramiral Kemal Kayacan

(1915–1992)

16 Ağustos 1968 30 Ağustos 1969
23 Blanco portrait.svg Koramiral Turgut Halit Kunter

(1914–1996)

30 Ağustos 1969 30 Ağustos 1970
24 Blanco portrait.svg Oramiral Kemal Kayacan

(1915–1992)

30 Ağustos 1971 30 Ağustos 1972
25 Blanco portrait.svg Oramiral Hilmi Fırat

(1919–1990)

30 Ağustos 1972 30 Ağustos 1973
26 Blanco portrait.svg Koramiral Bülent Ulusu

(1923–2015)

30 Ağustos 1973 30 Ağustos 1974
27 Blanco portrait.svg Oramiral Arif Akdoğanlar

(1921–2012)

30 Ağustos 1974 30 Ağustos 1976
28 Blanco portrait.svg Oramiral Nejat Tümer

(1924–2011)

30 Ağustos 1976 10 Ağustos 1980
29 Ahmet Nejat Serim.jpg Koramiral Ahmet Nejat Serim

(1925–2020)

10 Ağustos 1980 30 Ağustos 1981
30 Blanco portrait.svg Oramiral Zahit Atakan

(1923–2013)

30 Ağustos 1981 6 Aralık 1983
31 Blanco portrait.svg Oramiral Emin Göksan

(1927–2007)

6 Aralık 1983 22 Ağustos 1986
32 Blanco portrait.svg Oramiral Orhan Karabulut

(1927–)

22 Ağustos 1986 22 Ağustos 1988
33 Blanco portrait.svg Oramiral İrfan Tınaz

(1929–)

22 Ağustos 1988 22 Ağustos 1990
34 Blanco portrait.svg Oramiral Vural Bayazıt

(1934–2020)

22 Ağustos 1990 20 Ağustos 1992
35 Güven Erkaya.jpg Oramiral Güven Erkaya

(1938–2000)

20 Ağustos 1992 18 Ağustos 1995
36 Blanco portrait.svg Oramiral Salim Dervişoğlu

(1936–)

18 Ağustos 1995 29 Ağustos 1997
37 Blanco portrait.svg Oramiral İlhami Erdil

(1938–)

29 Ağustos 1997 26 Ağustos 1999
38 Blanco portrait.svg Oramiral Bülent Alpkaya

(1940–)

26 Ağustos 1999 24 Ağustos 2001
39 Özden Örnek.jpg Oramiral Özden Örnek

(1943–2018)

24 Ağustos 2001 28 Ağustos 2003
40 Blanco portrait.svg Oramiral Yener Karahanoğlu

(1946–)

28 Ağustos 2003 26 Ağustos 2005
41 Blanco portrait.svg Oramiral Metin Ataç

(1946–)

26 Ağustos 2005 24 Ağustos 2007
42 Eşref Uğur Yiğit.jpg Oramiral Eşref Uğur Yiğit

(1945–)

24 Ağustos 2007 30 Ağustos 2009
43 Emin Murat Bilgel (kesilmiş).jpg Oramiral Emin Murat Bilgel

(1952–)

30 Ağustos 2009 29 Temmuz 2011
44 Nusret Güner.jpg Oramiral Nusret Güner

(1952–)

29 Temmuz 2011 28 Ocak 2013
45 Bülent Bostanoğlu.jpg Koramiral Bülent Bostanoğlu

(1953–)

28 Ocak 2013 23 Ağustos 2013
46 Blanco portrait.svg Oramiral Veysel Kösele

(1955–)

23 Ağustos 2013 17 Ağustos 2017
47 Blanco portrait.svg Oramiral Ercüment Tatlıoğlu

(1960–)

19 Ağustos 2017

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Donanma Komutanlığı Tarihçesi". Deniz Kuvvetleri Komutanlığı. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "YAŞ'ta bir ilk, Deniz Kuvvetleri'nde deprem!". T24. 2 Ağustos 2017. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]