Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Türk Kara Kuvvetleri Komutanları listesi sayfasından yönlendirildi)
Türk Kara Kuvvetleri Komutanı
Türk Kara Kuvvetleri arması.png
Türk Kara Kuvvetleri arması
Flag of Turkish Land Forces Command.svg
Türk Kara Kuvvetleri Komutanı forsu
Görevdeki
Orgeneral Musa Avsever

13 Ağustos 2021 tarihinden beri
Üyelik
Atayan Türkiye cumhurbaşkanı
Görev süresi 2 yıl[a]
Oluşum 3 Ocak 1949 (74 yıl önce) (1949-01-03)
Açılışı yapan Orgeneral Nuri Yamut
Bağlılık Türkiye Millî
Savunma Bakanlığı
Websitesi kkk.tsk.tr/default.aspx

Bu maddede Türk Kara Kuvvetlerinin komutanlarının listesi bulunmaktadır. Türk Kara Kuvvetleri, 1949 yılında kurulmuştur. İlk komutanı Orgeneral Nuri Yamut'tur. Mevcut komutanı 13 Ağustos 2021'den beri Orgeneral Musa Avsever'dir.

Kara Kuvvetleri Komutanı, cumhurbaşkanınca atanır. Doğrudan Millî Savunma Bakanına bağlıdır. Görev süresi 2 yıldır ancak bu süre, birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir.[1]

5 yıl 3 ay 24 gün gün ile en uzun süre Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan kişi Orgeneral Nurettin Ersin'dir. En kısa süre görev yapan ise sadece 6 gün ile Orgeneral Necdet Özel'dir.

Kara Kuvvetleri komutanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kara Kuvvetleri Komutanı Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Katıldığı savaş(lar)
1
Nuri Yamut
Orgeneral
Nuri Yamut
(1324-P.27)
3 Ocak 19495 Haziran 19501 yıl, 153 gün
2
Kurtcebe Noyan
Orgeneral
Kurtcebe Noyan
(1325-P.6)
6 Haziran 19507 Mayıs 1951335 gün
3
Şükrü Kanatlı
Orgeneral
Şükrü Kanatlı
(1328-B-P.101)
28 Aralık 195115 Ocak 19542 yıl, 18 gün
4
Nurettin Baransel
Orgeneral
Nurettin Baransel
(1328-B.P.8)
6 Nisan 195428 Mayıs 195452 gün
5
Abdülkadir Seven
Orgeneral
Abdülkadir Seven
(1327-B-SV.8)
Vekâleten
10 Temmuz 195425 Nisan 1955289 gün
6
Hakkı Tunaboylu
Orgeneral
Hakkı Tunaboylu
(1330-C.TOP.3)
6 Haziran 19556 Haziran 19561 yıl, 0 gün
7
Nurettin Aknoz
Orgeneral
Nurettin Aknoz
(1330-C.TOP.11)
25 Haziran 195616 Eylül 19571 yıl, 83 gün
8
Necati Tacan
Orgeneral
Necati Tacan
(1331-P.225)
30 Kasım 195728 Temmuz 1958240 gün
9
Rüştü Erdelhun
Orgeneral
Rüştü Erdelhun
(1330-B.TOP.10)
1 Ağustos 195821 Ağustos 195820 gün
10
Cemal Gürsel
Orgeneral
Cemal Gürsel
(1330-N.TOP.70)
21 Ağustos 19583 Mayıs 19601 yıl, 256 gün
Suat Kuyaş
Orgeneral
Suat Kuyaş
(1332-P.202)
Vekâleten
3 Mayıs 196027 Mayıs 196024 gün
11
Cevdet Sunay
Orgeneral
Cevdet Sunay
(1334-N.TOP.6)
3 Haziran 19602 Ağustos 196060 gün
12
Muzaffer Alankuş
Orgeneral
Muzaffer Alankuş
(1331-P.287)
4 Ağustos 19606 Ocak 1961155 gün
13
Celal Alkoç
Korgeneral
Celal Alkoç
(1337-P.113)
6 Ocak 196126 Haziran 1961171 günTürk Kurtuluş Savaşı
14
Muhittin Önür
Orgeneral
Muhittin Önür
(1337-P.237)
31 Ağustos 196123 Şubat 1962176 günTürk Kurtuluş Savaşı
15
Ali Keskiner
Orgeneral
Ali Keskiner
(1340-TOP.39)
23 Şubat 196228 Ağustos 19642 yıl, 187 günTürk Kurtuluş Savaşı
16
Cemal Tural
Orgeneral
Cemal Tural
(1341-P.12)
28 Ağustos 196415 Mart 19661 yıl, 199 günKatıldığı bir savaş yok.
17
Refik Yılmaz
Orgeneral
Refik Yılmaz
(1341-P.47)
21 Mart 196623 Ağustos 19682 yıl, 155 günKatıldığı bir savaş yok.
18
Memduh Tağmaç
Orgeneral
Memduh Tağmaç
(TOP.1928-1)
23 Ağustos 196816 Mart 1969205 günKatıldığı bir savaş yok.
19
Fikret Esen
Orgeneral
Fikret Esen
(TOP.1928-14)
18 Mart 196928 Ağustos 1969163 günKatıldığı bir savaş yok.
20
Nazmi Karakoç
Orgeneral
Nazmi Karakoç
(P.1929-C-6)
28 Ağustos 196928 Ağustos 19701 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
21
Faruk Gürler
Orgeneral
Faruk Gürler
(TOP.1931-13)
28 Ağustos 197028 Ağustos 19722 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
22
Semih Sancar
Orgeneral
Semih Sancar
(TOP.1932-8)
28 Ağustos 19726 Mart 1973190 günKatıldığı bir savaş yok.
23
Eşref Akıncı
Orgeneral
Eşref Akıncı
(P.1932-32)
7 Mart 197329 Mart 19763 yıl, 22 günKıbrıs Harekâtı
24
Namık Kemal Ersun
Orgeneral
Namık Kemal Ersun
(TOP.1935-22)
29 Mart 19761 Haziran 19771 yıl, 64 günKatıldığı bir savaş yok.
Adnan Ersöz
Orgeneral
Adnan Ersöz
(P.1936-36)
Vekâleten
1 Haziran 19775 Ağustos 197765 günKatıldığı bir savaş yok.
Semih Sancar
Orgeneral
Semih Sancar
(TOP.1932-8)
Vekâleten
5 Ağustos 19775 Eylül 197731 günKatıldığı bir savaş yok.
25
Kenan Evren
Orgeneral
Kenan Evren
(TOP.1938-50)
5 Eylül 19776 Mart 1978182 günKatıldığı bir savaş yok.
26
Nurettin Ersin
Orgeneral
Nurettin Ersin
(P.1937-88)
9 Mart 19781 Temmuz 19835 yıl, 114 günKıbrıs Harekâtı
27
Necdet Üruğ
Orgeneral
Necdet Üruğ
(TOP.1941-30)
1 Temmuz 19836 Aralık 1983158 günKatıldığı bir savaş yok.
28
Haydar Saltık
Orgeneral
Haydar Saltık
(TOP.1941-B-5)
6 Aralık 198312 Ağustos 19851 yıl, 249 günKatıldığı bir savaş yok.
29
Necdet Öztorun
Orgeneral
Necdet Öztorun
(TOP.1943-104)
12 Ağustos 19852 Temmuz 19871 yıl, 324 günKatıldığı bir savaş yok.
30
Necip Torumtay
Orgeneral
Necip Torumtay
(TOP.1944-9)
2 Temmuz 198724 Temmuz 198722 günKatıldığı bir savaş yok.
31
Kemal Yamak
Orgeneral
Kemal Yamak
(TOP.1945-9)
24 Temmuz 198721 Ağustos 19892 yıl, 28 günKatıldığı bir savaş yok.
32
Doğan Güreş
Orgeneral
Doğan Güreş
(P.1947-NK-2)
21 Ağustos 19896 Aralık 19901 yıl, 107 günKatıldığı bir savaş yok.
33
Muhittin Fisunoğlu
Orgeneral
Muhittin Fisunoğlu
(TOP.1948-3)
1 Ocak 199130 Ağustos 19932 yıl, 241 günKatıldığı bir savaş yok.
34
İsmail Hakkı Karadayı
Orgeneral
İsmail Hakkı Karadayı
(TOP.1951-67)
30 Ağustos 199330 Ağustos 19941 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
35
Hikmet Bayar
Orgeneral
Hikmet Bayar
(TOP.1953-1)
30 Ağustos 199427 Ağustos 19961 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
36
Hikmet Köksal
Orgeneral
Hikmet Köksal
(TOP.1955-10)
27 Ağustos 199628 Ağustos 19971 yıl, 1 günKatıldığı bir savaş yok.
37
Hüseyin Kıvrıkoğlu
Orgeneral
Hüseyin Kıvrıkoğlu
(TOP.1955-3)
28 Ağustos 199727 Ağustos 1998364 günKatıldığı bir savaş yok.
38
Atilla Ateş
Orgeneral
Atilla Ateş
(TOP.1957-22)
27 Ağustos 199825 Ağustos 20001 yıl, 364 günKatıldığı bir savaş yok.
39
Hilmi Özkök
Orgeneral
Hilmi Özkök
(TOP.1959-1)
27 Ağustos 200029 Ağustos 20022 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
40
Aytaç Yalman
Orgeneral
Aytaç Yalman
(P.1960-64)
27 Ağustos 200229 Ağustos 20042 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
41
Yaşar Büyükanıt
Orgeneral
Yaşar Büyükanıt
(P.1961-2)
29 Ağustos 200425 Ağustos 20061 yıl, 361 günKatıldığı bir savaş yok.
42
İlker Başbuğ
Orgeneral
İlker Başbuğ
(P.1962-2)
25 Ağustos 200627 Ağustos 20082 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
43
Işık Koşaner
Orgeneral
Işık Koşaner
(P.1965-3)
27 Ağustos 200827 Ağustos 20102 yıl, 0 günKıbrıs Harekâtı
44
Erdal Ceylanoğlu
Orgeneral
Erdal Ceylanoğlu
(P.1966-28)
27 Ağustos 201029 Temmuz 2011335 günKatıldığı bir savaş yok.
45
Necdet Özel
Orgeneral
Necdet Özel
(P.1969-1)
29 Temmuz 20114 Ağustos 20116 günKatıldığı bir savaş yok.
46
Hayri Kıvrıkoğlu
Orgeneral
Hayri Kıvrıkoğlu
(İS.1969-25)
4 Ağustos 201123 Ağustos 20132 yıl, 19 günKatıldığı bir savaş yok.
47
Hulusi Akar
Orgeneral
Hulusi Akar
(P.1972-59)
23 Ağustos 201317 Ağustos 20151 yıl, 359 günKatıldığı bir savaş yok.
48
Salih Zeki Çolak
Orgeneral
Salih Zeki Çolak
(TOP.1974-41)
17 Ağustos 201523 Ağustos 20172 yıl, 6 günKatıldığı bir savaş yok.
49
Yaşar Güler
Orgeneral
Yaşar Güler
(MU.1974-7)
23 Ağustos 201716 Temmuz 2018327 günKatıldığı bir savaş yok.
50
Ümit Dündar
Orgeneral
Ümit Dündar
(İS.1975-4)
16 Temmuz 201813 Ağustos 20213 yıl, 28 günKatıldığı bir savaş yok.
51
Musa Avsever
Orgeneral
Musa Avsever
(MU.1978-10)
13 Ağustos 2021Görevde1 yıl, 168 günKatıldığı bir savaş yok.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Görev süresi, birer yıllık sürelerle yaş haddi olan 65 yaşına kadar uzatılabilir. Yaş haddi, 30 Ağustos tarihine göre hesaplanır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi". Mevzuat Bilgi Sistemi. 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021.