Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Komitesi
Всесоюзный Центральный исполнительный комитет
Arma veya logo
Tür
Tür
Alt meclislerMilliyetler Sovyeti
Birlik Sovyeti
Tarih
Kuruluş1922
SonrakiYüksek Sovyet Prezidyumu
Toplantı yeri
Senato Sarayı
Senato Sarayı, Moskova Kremlini[1]

Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Komitesi (RusçaВсесоюзный Центральный исполнительный комитет, romanizeVsesojuzný Centraĺný ispolniteĺný komitet), Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi'nin ara oturumları sırasında Sovyetler Birliği'nin en yetkili yönetim organıydı. 1922'de Birinci Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi tarafından kurulmuş olup 1938'de yerini Yüksek Sovyet Prezidyumu aldı.

Başlangıçta komite dört üyeden oluşuyordu ve 1925'ten sonra yediye çıkarıldı. Kazakistan ve Kırgızistan SSC'leri 1936'da kuruldu ve komitede temsilcileri yoktu.

Liderlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez Yürütme Komitesi Başkanlığı 21 üyeden oluşuyordu ve Birlik Sovyeti Prezidyumu ve Milliyetler Sovyeti'ni içeriyordu. Her kurucu cumhuriyetin bir temsilcisi (başlangıçta dört) başkanlık yöneticilerinden biri seçildi.

Daha fazla varlık (genellikle daha önce Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri) SSCB'nin kurucu cumhuriyetleri statüsüne terfi ettiğinden, Prezidyum yöneticileri arasında temsil edildiler:

Prezidyum sekreterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Senate Palace". My Moscow. yamoscow.ru. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]