Seni Bana Yazmışlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Seni Bana Yazmışlar (Grup Denk Albümü) sayfasından yönlendirildi)
Seni Bana Yazmışlar
Oya-Bora stüdyo albümü
Yayımlanma4 Kasım 1992
KaydedilmeŞubat 1992 - Temmuz 1992
TarzPop, dans, synthpop
Süre38:11
DilTürkçe
ŞirketŞahin Özer Müzik
YönetmenAykut Gürel
Gürol Ağırbaş
YapımcıŞahin Özer
DerleyenAykut Gürel
Oya-Bora kronolojisi
Tiryaki
(1990)
Seni Bana Yazmışlar
(1992)
Saraylı
(1994)
Seni Bana Yazmışlar albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Seni Bana Yazmışlar"
    Yayımlanma: 27 Kasım 1992
  2. "Ara Beni"
    Yayımlanma: 15 Şubat 1993
  3. "Sevme Zamanı"
    Yayımlanma: 23 Nisan 1993
  4. "Miskin"
    Yayımlanma: 12 Ekim 1993
  5. "Aşka Feda"
    Yayımlanma: 5 Kasım 1993

Seni Bana Yazmışlar, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın üçüncü stüdyo albümüdür. 4 Kasım 1992'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Önceki beş yılda piyasaya sürdüğü Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) albümleriyle eleştirel övgü toplayan ikili, 1980'li yılların sonunda Grup Denk adıyla sıkça katıldıkları Eurovision Şarkı Yarışması ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması yarışmalarındaki performanslarıyla oldukça beğeni toplamışlardı. İkinci albümlerini yayınladıktan sonra bir süre müzik piyasasındaki görünürlükleri azaltmıştı. Bu sırada dublaj, sunuculuk ve müzik bestesi gibi çeşitli işler yaptılar. Bu işlerden aldıkları kazandıkları para ile aldıkları klavye Seni Bana Yazmışlar albümdeki şarkıların zeminini oluşturdu.

On parçadan oluşan albümde dokuz şarkının sözlerini Bora Ebeoğlu, bir şarkının sözlerini ise Oya Küçümen yazmıştır. Müziklerini Cengiz Onural ile birlikte yaptıkları albümde üç şarkı yabancı parçalardan aranje edilmiştir. Genel anlamda bir pop kaydı olsa da dans, synthpop ve yer yer oryantal etkilerini barındırır. Yugoslav şarkıcılar Goran Bregović, Cezayirli şarkıcı Khaled ve Yunan şarkıcı Manos Loyzos'un şarkıları albümde yeni aranjmanlarıyla yer bulurlarken bu isimlerden bazıları da Oya-Bora'nın yorumculuğundan etkilendi. Tüm sözleri birlikte yazan ikili şarkılarda aşk temasını sevgi ve eğlence gibi duygularla birleştirerek işledi. Albümün kapağı ikilinin siyah-beyaz fotoğrafının üstüne renkli Oya & Bora yazısının yer aldığı bir tasarımla yapıldı. Albüm yayınlandıktan sonra tanıtımlarının ana ayağını Seni Bana Yazmışlar adlı lansman konserlerinden oluştu. Bunun yanı sıra ikili televizyonlardaki çeşitli programlarla ve Türkiye'nin bazı şehirlerinde verdiği konserlerle şarkıların tanıtımını pekiştirdi. Yapımcılığını Şahin Özer'in üstlendiği albümde Erdem Sökmen, Gürol Ağırbaş, Tarık Sever, Ufuk Yıldırım, Ercan Irmak, Cem Erman, Zeki Aköz, Celal Bağlan, Şenova Ülker, Aydın Karabulut ve Aykut Gürel gibi müzisyenler kayıtlarda yer aldı.

Albümün en çok öne çıkan "Sevme Zamanı", "Ara Beni" ve "Seni Bana Yazmışlar" şarkılarının yanı sıra "Misin" ve "Aşka Feda" şarkılarına çekilen video klipler de televizyonda yayınlandı. Bu parçalar popülerliğini on yıllar boyu devam ettirerek ikilinin en bilinen eserleri arasına girdi. Müzik eleştirmenleri, Oya-Bora'nın en iyi albümlerinden biri olarak gösterdikleri çalışmayı takdir etti ve ikilinin ara verdikten birkaç yılın ardından çıkardıkları bir albüm hazırlanmasını beğeniyle karşıladı. 1993 yılında Magazin Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği "Altın Objektif Ödülleri" töreninde ikili Yılın En İyi Müzik Grubu ödülünü aldı. Ayrıca çeşitli ödül törenlerinde de ikili birçok ödüle layık görüldü.

Arka plan ve gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'lerin sonundan itibaren eleştirel övgü toplayan çalışmalarıyla kariyerini ilerleten ve tanınırlığını katıldığı müzik yarışmalarıyla arttıran Oya-Bora, bu on yılın ikinci yarısında besteci Turhan Yükseler ve Gürol Ağırbaş ile çalışarak Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) albümlerini hazırlamıştır.[1][2] İlk iki albümlerini Grup Denk adıyla yayınlayan Oya-Bora bu albümlerindeki "Tasvir-i Şikayet", "Onikiden" ve "Nerdesin?" gibi parçalarla olumlu tepkiler almaya başarmış ve pek çok hit şarkı çıkarmıştı. Bu albümlerdeki bazı parçalar ayrıca ikilinin kariyerinin aranjman dönemine denk gelmekteydi ve üzerine kendilerinin tarafından yazılan Türkçe söz yazılan ithal bestelerden oluşmaktaydı. İkilinin 80'li yılların sonunda Eurovision Şarkı Yarışması ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması başta olmak üzere çeşitli şarkı yarışmalarında sergiledikleri performanslarıyla birlikte ülke çapında popülerleşmeye başladılar.[3]

Grup Denk adıyla katıldıkları yarışmalara ilk başta Zeynep Alev Aydeniz ve Zeynep Draman gibi iki isimle birlikte katıldılar. 1987 yazında gruba sonradan dahil olan iki isim ayrılında Oya Küçümen ve Bora Ebeoğlu ikilisi yine Grup Denk adıyla yarışmalara katılmaya devam ettiler.[4] Oya Küçümen aynı zamanda yarışmalarda solo olarak da performans sergiledi. Yarışmalarda birinci olamasalar da bazen ikinci olup dereceye girerek ödüller kazanılar. Bazen de ilk onda yer aldılar. İkili, yarışmalar sonrasında Erdal Müzik ve Elenor Plak ile anlaşmalarını bitirerek Şahin Özer Müzik ile dört senelik bir sözleşme imzaladı. 1980'li yıllarda altın çağını yaşayan arabesk müzik akımından dolayı ilk iki albümleri olumlu tepkiler almayı başarsa da büyük bir çıkış yakalayamadı. Bu çalışmalardan tatmin olmayan ikili ikinci albümlerini yayınladıktan sonra kısa bir ara verdiler ve bu dönemde Oya Küçümen dublaj ve sunuculuk, Bora Ebeoğlu ise müzik besteleri yapmaya devam etti. 1992 yılının başlarından itibaren beş aylık bir sürede Şahin Özeri'in yapımcılığında stüdyoda kaydettikleri üçüncü albümleri Şahin Özer tarafından ikiliye haber verilmeden yayınladığını Oya Küçümen tesadüfen Nişantaşı'nda bir vitrinde görünce öğrenmiştir. Albümün yayınladığını öğrendiklerinden itibaren Seni Bana Yazmışlar adlı lansman konserlerinin yanı sıra televizyon programlarına da katılarak albümdeki şarkıları tanıtmışlardır.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılından sonra ikili kısa bir ara vererek diğer işlerine yönelmişlerdir. Teşvikiye'de oturdukları dönemde reklam dublajından gelen bir para ile ikili Unkapanı'nda ki bir ucuzundan klavye almışlardır. Bora Ebeoğlu aldıkları klavye ile albümdeki şarkıların bestelerini yapmıştır. İkili albümün şarkılarını kaldıkları bu evde Gürol Ağırbaş ile birlikte yapmışlardır. 1992 yılının başlarında Şahin Özer Müzik ile dört yıllık bir anlaşma imzalayan ikili aynı zamanda üçüncü albümlerinin kayıtlarına başlamışlardır. Albümün kayıtları aynı yılın yaz aylarına kadar devam etti. Düet Yapım stüdyolarında gerçekleştirilen vokal ve enstrüman kayıtları yaklaşık beş ay kadar sürdü. Albüm için on parça uygun görüldü ve bu şarkılardan üçü yabancı eserlerden aranje edilmiştir. Yapımcılığını Şahin Özer'in üstlendiği albümde akustik gitarda Erdem Sökmen, bas gitar, perdesiz gitar, synthesizer ve programlamada Gürol Ağırbaş, buzukide Cengiz Onural, çello da Tarık Sever, klavyelerde Ufuk Yıldırım ve Tarık Sever, neyde Ercan Irmak, perküsyonda Cem Erman, tom tom da Celal Bağlan, trompette Şenova Ülker, davulda Aydın Karabulut yer almıştır. Albümün mikslerini İhsan Apça, Fazıl Atuk ve Serdar Ağırlı yaptı, bazı parçaların yönetmenliğini, programlamalarını ve aranjörlüğünü Aykut Gürel, müzik yönetmenliğini Gürol Ağırbaş, süpervizörlüğünü ise Zeki Aköz yaptı.[5]

Albümdeki dört şarkının müziğini Bora Ebeoğlu besteledi. "Gurbette" ve "Bugün Baharsa" şarkılarının bestelerini Cengiz Onural yaptı. Oya Küçümen ise sözleri kendisine ait olan ve albümde yer alan "Aşk Yarınsız" adlı son parçanın bestesini yaptı. Albümdeki "Sevme Zamanı" Goran Bregović'in, "Miskin" Khaled'in ve "Ah Yabanım Benim" Manos Loizos'un parçalarından uyarlanmıştır.

Video klipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm adını veren ve albümün çıkış parçası olan "Seni Bana Yazmışlar"'ın klibinden bir görüntü.

Oya-Bora, Seni Bana Yazmışlar albümündeki şarkılarda beş tanesine klip çektirdi. İlk klip Bora Ebeoğlu tarafından yazılıp bestelenen ve ayrıca albüme adını veren "Seni Bana Yazmışlar" adlı parçaya çekildi. Oya Küçümen'in koreografisini hazırladığı dansın eşliğinde bir stüdyoda çekilen klip siyah-beyaz formatında yayınlandı.[6] İkinci klip "Ara Beni" yine Oya'nın hazırladığı dans koreografisi eşliğinde yeşil perde teknolojisi kullanılarak bir stüdyoda çekildi. Klipte ikilinin görüntüleri arka planda büyük olarak bazen de çoklu ekran olarak yer aldı.[7] Albümde en çok ses getiren parçalardan birisi olan bestesi Goran Bregovic'e ait "Sevme Zamanı", Emir Khalilzadeh yönetmenliğinde, 16 mm.'lik formatta Silivri'de çekildi.[8] Klipte Oya-Bora kendilerine eşlik eden müzisyenlerle birlikte Silivri sokaklarında enstrüman çalarak turlamıştır. Ayrıca bölgenin yerli halkına da klipte yer verilmiştir.[9] Albümden dördündü yayınlanan parça "Miskin"'nin bestesi Cezayir'li müzisyen Khaled'e aittir. Parçanın klibi İstanbul'da yer alan bir eğlence merkezinde çekilmiştir.[10] Albümden yayınlanan son parça "Aşka Feda", bir önceki "Miskin" adlı şarkının klibiyle aynı mekanda çekilmiştir. Mekan'ın farklı bölümünde çekilen "Aşka Feda" klibi daha sonra yayınlanarak albümden yayınlanan son parça olmuştur.[11] Ayrıca albümden yayınlanan son iki klip aynı gün çekilmiştir. Albümdeki parçaların orijinal kliplerinin yanı sıra o dönem çeşitli televizyon kanallarındaki eğlence programlarında da klipler çekilmiştir.

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Seni Bana Yazmışlar"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:24
2. "Ara Beni"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 4:06
3. "Gurbette"  Bora EbeoğluCengiz Onural 3:46
4. "Ayrılık Zamanı"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 5:13
5. "Sevme Zamanı" (Goran Bregović, Çingeneler Zamanı (1988) filmi için yaptığı "Kustino oro" adlı parçadan uyarlanmıştır.)Bora EbeoğluGoran Bregović 4:13
6. "Miskin" (Khaled'in 80'li yıllarda çıkardığı parçadan uyarlanmıştır.)Bora EbeoğluKhaled 3:52
7. "Ah Benim Yabanım" (Yunan besteci Manos Loyzos'un bir eserinden uyarlanmıştır.)Bora EbeoğluManos Loyzos 3:12
8. "Bugün Baharsa"  Bora EbeoğluCengiz Onural 4:18
9. "Aşka Feda"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:50
10. "Aşk Yarınsız"  Oya KüçümenOya Küçümen 3:37

Yapım görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Format Şirket
Türkiye[12] 4 Kasım 1992 Kaset Şahin Özer Müzik
Dünya geneli[13] Kaset Arsel Film Müzik Üretim
Türkiye[14] 27 Mayıs 1993 CD Şahin Özer Müzik

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grup Denk (Oya & Bora) - Akvaryum". Albüm. Discogs. Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  2. ^ "Grup Denk (Oya-Bora) - Tiryaki". Albüm. Discogs. Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2023. 
  3. ^ "Oya Bora - Paydos". Single. Youtube. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Şöhreti Reddettiler!". Belgesel. Youtube. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  5. ^ "Oya & Bora – Seni Bana Yazmışlar". Albüm. Discogs. Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2022. 
  6. ^ "Oya - Bora – Seni Bana Yazmışlar". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  7. ^ "Oya - Bora – Ara Beni". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2023. 
  8. ^ "Sevmek zamanı klibi". Magazin haberi. sacitaslan.com. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 
  9. ^ "Oya - Bora – Sevme Zamanı". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  10. ^ "Oya - Bora – Miskin". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2022. 
  11. ^ "Oya - Bora – Aşka Feda". Video klip. Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  12. ^ "Oya & Bora - Seni Bana Yazmışlar". Apple Music. Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2023. 
  13. ^ "Oya - Bora - Seni Bana Yazmışlar" (Almanca). Discogs (Almanya). Discogs. Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 
  14. ^ "Oya & Bora - Seni Bana Yazmışlar". Apple Music. Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023.