Sarmal galaksiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Sarmal Gökada, Hubble düzeni'ne göre bir gökada sınıfıdır. Adlarını yıldızların oluştuğu parlak kollarına borçuludurlar. Bu kollar yaklaşık logaritmik olarak merkezden dışa doğru açılırlar.

Sarmal gökadalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanımlama Resim Sınıflandırma Takımyıldız Görünen parlaklık
ESO 97-G13, Pergel gökadası Circinus.galaxy.750pix.jpg S Pergel 11
ESO 269-57 Galaxy.ap19.2003.750pix.jpg SB(r)a Erboğa 12.49[1]
ESO 510-G13 Warped galaxy.jpg Sa: pec sp Suyılanı 13.4
IC 342 SAB(rs)cd Zürafa 9.1
IC 442 S Zürafa 13.8
IC 1296 SBbc Çalgı 14.8
IC 2163 NGC2207+IC2163.jpg SB(rs)c pec Büyük Köpek 11.6
IC 4970 SA0- pec Tavus 12.7
LEDA 100170, Dwingeloo 1 SB(s)cd Kraliçe 8.3
M31, Andromeda SA(s)b Andromeda 4.36
M33, Üçgen Gökadası M33.jpg SA(s)cd Üçgen 6.3
M51a, Girdap Gökadası Messier51.jpg SA(s)bc pec Av Köpekleri 9.0
M58 M58 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAB(rs)b Başak 10.5
M61 SAB(rs)bc Başak 10.2
M63, Ayçiçeği Gökadası M63.jpg SA(rs)bc Av Köpekleri 9.3
M64, Siyah Göz Gökadası Blackeyegalaxy.jpg (R)SA(rs)ab Berenis'in Saçı 9.4
M65 Messier object 065.jpg SAB(rs)a Aslan 10.3
M66 Sig05-016.jpg SAB(s)b Aslan 9.7
M74 SA(s)c Balıklar 9.95
M77 (R)SA(rs)b Balina 9.6
M81 SA(s)ab Büyük Ayı takımyıldızı 7.9
M83 Messier object 083.jpg SAB(s)c Suyılanı 8.2
M88 SA(rs)b Berenis'in Saçı 10.4
M90 Messier object 090.jpg SAB(rs)ab Başak 10.3
M91 SBb(rs) Berenis'in Saçı 11.0
M94 SA(r)ab Av Köpekleri 9.0
M95 Messier95 spitzer.jpg SB(r)b Aslan 11.4
M96 NGC3368-hst-R814G606B450.jpg SAB(rs)ab Aslan 10.1
M98 M98.jpg SAB(s)ab Berenis'in Saçı 11
M99, Saç Fırıldak Gökadası M99HunterWilson.jpg SA(s)c Berenis'in Saçı 10.4
M100 Spiral Galaxy M100.jpg SAB(s)bc Berenis'in Saçı 10.1
M101, Fırıldak Gökadası M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg SAB(rs)cd Büyük Ayı takımyıldızı 8.3
M104, Sombrero Gökadası M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg SA(s)a Başak 9.0
M106 Messier 106-1.jpg SAB(s)bc Av Köpekleri 9.1
M108 M108.jpg SB(s)cd Büyük Ayı takımyıldızı 10.7
M109 Messier object 109.jpg SB(rs)bc Büyük Ayı takımyıldızı 10.6
Maffei 2 Maf2atlas.jpg SAB(rs)bc
Samanyolu Milkyway pan.jpg SBa N/A N/A
NGC 1 SA(s)b Kanatlıat
NGC 2 Sab Kanatlıat
NGC 17 Hubble Interacting Galaxy NGC 17 (2008-04-24).jpg Sc Balina 15.3
NGC 47 SB(rs)bc Balina 13.5
NGC 247 GALEX-NGC247.jpg SAB(s)d Balina 9.9
NGC 253, Heykeltıraş gökada Ngc253 2mass barred spiral.jpg SAB(s)c Heykeltıraş 8.0
NGC 300 Composite Image of NGC 300.jpg SA(s)d Heykeltıraş 9.0
NGC 514 NGC 0514 I FUV g2006.jpg SAB(rs)c Balıklar 12.2
NGC 625 NGC 625 GALEX.jpg SB(s)m Anka 11.7
NGC 772 NGC772 SN2003hl SN2003iq 6223 Dahl.jpg SA(s)b Koç 11.1
NGC 891 NGC891.jpg SA(s)b Andromeda 10.8
NGC 1032 S0/a Balina 12.6
NGC 1042 NGC 1042 Hubble WikiSky.jpg SAB(rs)cd Balina 14.0
NGC 1055 NGC 1055 I FUV g2006.jpg Balina 11.6
NGC 1087 SAB(rs)c Balina 12.2
NGC 1090 SB(rs)bc Balina[2] 12.5
NGC 1097 NGC1097 - ESO - eso0438d.jpg R'_1:)SB(r'l)bSy1 Ocak 10.2
NGC 1232 NGC891.jpg SAB(rs)c Irmak 10.9
NGC 1300 Hubble2005-01-barred-spiral-galaxy-NGC1300.jpg (R')SB(s)bc Irmak 11.4
NGC 1365 PIA07901.png (R')SBb(s)b Ocak] 10.3
NGC 1512 NGC 1512.jpg SB(r)ab Saat 11.1
NGC 1532 ESO - Ngc1532 gendler (by).jpg SB(s)b pec Irmak 10.7
NGC 1637 NGC 1637.jpg SAB(rs)c Irmak 11.5
NGC 2207 NGC2207+IC2163.jpg SAB(rs)bc pec Büyük Köpek 12.2
NGC 2403 NGC 2403HST.jpg SAB(s)cd Zürafa 8.9
NGC 2442 Ngc2442 potw.jpg SAB(s)bc pec Uçanbalık 11.2
NGC 2541 NGC 2541GALEX.jpg SA(s)cd Vaşak[3] 12.3
NGC 2683 NGC2683.jpg SA(rs)b Vaşak 10.6
NGC 2715 SABc Zürafa[4] 12[5]
NGC 2841 NGC2841 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(r)b Büyük Ayı takımyıldızı 10.1
NGC 2903 NGC 2903 GALEX.jpg SB(s)d Aslan 9.7
NGC 2976 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAc pec Büyük Ayı takımyıldızı 10.8
NGC 2997 NGC 2997 ESO.jpg SA(s)c Pompa 10.1
NGC 3054 SAB(r)bc Suyılanı 12.6
NGC 3079 NGC 3079HST.jpg SB(s)c Büyük Ayı takımyıldızı 11.5
NGC 3109 NGC 3109 2MASS.jpg SB(s)m Suyılanı 10.4
NGC 3184 NGC3184 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(s)b Büyük Ayı takımyıldızı 9.6
NGC 3310 NGC 3310.jpg SAB(r)bc pec Büyük Ayı takımyıldızı 11.2
NGC 3314 Galactic Silhouettes.jpg SBbc/SAab Suyılanı 12.5
NGC 3370 NGC 3370 Hi.jpg SA(s)c Aslan 12.3
NGC 3486 Sb Küçük Aslan[6] 11.0[6]
NGC 3521 NGC 3521SST.jpg SABbc Aslan[6] 10[6]
NGC 3596 SAB(rs)c Aslan 12.0
NGC 3628 NGC 3628 Anttler.jpg SAb pec Aslan 14.0
NGC 3877 Sc Büyük Ayı takımyıldızı 12.1
NGC 3949 NGC 3949.jpg SA(s)bc Büyük Ayı takımyıldızı 11.5
NGC 3953 NGC3953.jpg SB(r)bc Büyük Ayı takımyıldızı 10.8
NGC 3982 NGC 3982 - Hubble space telescope, 2003.jpg SAB(r)b Büyük Ayı takımyıldızı 12.0
NGC 4013 NGC 4013HSTFull.jpg SAb Büyük Ayı takımyıldızı 19.2
NGC 4027 SB(s)dm Karga 11.7
NGC 4088 SAB(rs)bc Büyük Ayı takımyıldızı 11.2
NGC 4216 Ngc4216.jpg SAB(s)b Başak 11.0
NGC 4314 NGC 4314HST1998-21-b-full.jpg SB Berenis'in Saçı
NGC 4395 Ngc4395.jpg SA(s)m Av Köpekleri[6] 10.6
NGC 4414 NGC 4414 (NASA-med).jpg SA(rs)c Berenis'in Saçı 11.0
NGC 4565 NGC4565.jpg SA(s)b Berenis'in Saçı 10.42
NGC 4618 SB(rs)m Av Köpekleri 11.2
NGC 4625 SAB(rs)m pec Av Köpekleri 13.2
NGC 4631 NGC4631-stargazer-obs.jpg SB(s)d Av Köpekleri 9.8
NGC 4725 NGC 4725.jpg SAB(r)ab pec Berenis'in Saçı 10.1
NGC 4945 Phot-18a-99-hires.jpg SB(s)cd Erboğa 9.3
NGC 5005 SAB(rs)bc Av Köpekleri 10.6
NGC 5033 NGC5033.jpg SA(s)c Av Köpekleri 10.8
NGC 5068 SB(s)d Başak 10.5
NGC 5078 NGC5078.jpg SA(s)a Suyılanı 11.8
NGC 5091 Phot-20d-99-hires.jpg Sb pec sp Erboğa 13.9
NGC 5164 SBb Büyük Ayı takımyıldızı 14.1
NGC 5257 SAB(s)b pec Başak 12.9
NGC 5258 SA(s)b pec Başak 12.9
NGC 5474 NGC 5474 I FUV g2006.jpg SA(s)cd pec Büyük Ayı takımyıldızı 11.3
NGC 5624 S Başak 14.6
NGC 5713 NGC 5713SST.jpg SAB(rs)bc pec Başak 12.1
NGC 5921 NGC5921.jpg SB(r)bc Yılan başı 11.5
NGC 6744 Ngc 6744.jpg SAB(r)bc Tavus 9.14
NGC 6745 NGC 6745.jpg S Çalgı 13.3
NGC 6872 SAB(rs)c Tavus 12.7
NGC 6946 SpiralGalaxy NGC6946.jpg SAB(rs)cd Kral 9.6
NGC 7217 NGC7217.jpg (R)SA(r)ab Kanatlıat 11.0
NGC 7318B SB(s)bc pec Kanatlıat 14.4 / 13.9
NGC 7331 NGC 7331 zoomed.jpg SA(s)b Kanatlıat 10.4
NGC 7479 NGC7479HunterWilson.jpg SB(s)c Kanatlıat 11.6
NGC 7742 Seyfert Galaxy NGC 7742.jpg SA(r)b Kanatlıat 12.4
NGC 7752 SAB(rs)bc Kanatlıat 12.8
NGC 7793 NGC 7793SpitzerFull.jpg SA(s)d Heykeltıraş 10.0
NGC 7814 NGC7814HunterWilson.jpg SA(S)ab Kanatlıat 11.6
UGC 10214, İribaş gökadası UGC 10214HST.jpg SB(s)c pec Ejderha 14.4

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ VizieR Service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved 27 Aralık, 2006.
  2. ^ Normandin, George (2002). "Barred Spiral Galaxy NGC 1090". Retrieved Dec. 26, 2006
  3. ^ Matthews, Doug & Betts, Charles (2003). "NGC 2541". Retrieved Dec. 26 2006.
  4. ^ Frommert, Hartmut. "NGC 2715". Retrieved on 26 Aralık, 2006.
  5. ^ Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved on 26 Aralık, 2006.
  6. ^ a b c d e Celestia version 1.4.1. Laurel, Chris, 2006.