Galaksi koordinat sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galaktik koordinat sisteminin boylamsal çizgileri

Galaktik koordinat sistemi, Güneş'i merkez alarak, ana yönü Samanyolu Gökadası'nın yaklaşık merkeziyle hizalı ve temel düzlemi galaktik düzleme paralel olan bir gökyüzü koordinat sistemidir. Sağ el kuralını kullanır, yani koordinatlar temel düzlemde kuzeye ve doğuya doğru pozitiftir.[1]

Küresel koordinatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik boylam[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik koordinatlar, başlangıç noktası olarak Güneş'i kullanır. Galaktik boylam (l) galaktik düzlemde Güneş'ten gökada merkezine doğru ana yön ile ölçülürken, galaktik enlem (b) nesnenin galaktik düzleme göre yaptığı açıyı ölçer.

Galaktik boylam (sembol l), referans yönü ile nesnenin galaktik düzlemdeki izdüşümü arasındaki açıdır (derece cinsinden). Galaktik boylam, galaktik merkez yönünde Yay takımyıldızında 0°'dir. Galaktik ekvator boyunca, 90°'de Kuğu, galaktik merkezin karşısında (yani 180°'de) Arabacı ve 270°'de Yelken takımyıldızını buluruz.

Galaktik enlem[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik enlem (sembol b), Güneş'in merkezde olduğu referans düzlemi ile nesne arasındaki açının ölçüsüdür. Bu, nesnenin referans düzleminde 0°'den, Berenis'in Saçı takımyıldızındaki Arcturus yıldızına yakın olan galaktik kuzey kutbu'nda 90°'ye kadar ve galaktik güney kutbu'nda Heykeltıraş takımyıldızında -90°'ye kadar olan yüksekliği derece cinsinden ölçer.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Blaauw, A.; Gum, C.S.; Pawsey, J.L.; Westerhout, G. (1960). "The new IAU system of galactic coordinates (1958 revision)". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 121 (2): 123. Bibcode:1960MNRAS.121..123B. doi:10.1093/mnras/121.2.123. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]