Saraycık, Ünye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.45, 30 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17419154 numaralı sürüm (→‎top: iç bağlantı dz. AWB ile)
Saraycık
Harita
Ordu
Ordu
Ülke Türkiye
İlOrdu
İlçeÜnye
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam632
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0452
Posta kodu52300
Resmî site
[2]

Saraycık, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin adının nereden geldiği bir rivayete göre eski insanlardan günümüze intikal eden anlatımlardan mahallesimüzde saray olduğu bahsedilmektedir. Bu nedenle mahallesimüzün adının saraycık olarak konulduğu söylenmektedir.

Kültür

Mahallenin [[gelenekLERİ): mahallesimüzün düğünlerinde atalarımızdan bu tarafa devam eden davul ve zurna isimli müzik aletlari kesinlikle çalınmamaktadır.onun yerine saz bağlama çalınmaktadır.mahallesimüzün kendine has eğlenceli halk oyunları vardır mahallesimüzün gençlerinin bu konuda gösterdikleri özveri ayrı bir önem kazandırmaktadır. yapılan yeni etkinliklerle mahallesimüz yakın çevrelercede örnek gösterilmektedir.

Mahallenin Yemekleri; Bölceli Pancar, Sarma (Kara Lahana Sarması), Pancar Çorbası (Kara Lahana Çorbası), Nevik, Galdirik, Sütlücan (Sakaca), Şalgam Kavurması, Kabuklu Fasulye (Fırın Fasulyesi), turşu ayranlı darı çorbası. fırın mısırı ekmeği.keşkek.mısır çorbası.hoşuran kavurması.fırın mısırı kara lahana karışımından olan tere yağlı aş yemeği .tirmit kavurması(mantar)tingil, mendek,sütmısır,elma ve armut kurusu.ben

Coğrafya

Ordu iline 97 km, Ünye ilçesine 20 km uzaklıktadır.mahallesimüz yüz ülçümü olarak ilçemizin en büyük mahallesidir.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 632
1997 758

mahallenin sabit nüf.750 olup mahallede 540 hane mevcut yaz ayları olan temmuz ve Ağustos aylarıda 5000 /nin üzerindedir

Mahallenin 6 Mahallesi bulunmaktadır; Buruncuk,Elmaarası,Hatipli,Kızılçürük,Merkez,Pitelli.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım (arıcılık, fındık,kivi,seracılık,) ve hayvancılık (büyükbaş hayvancılık)'ğa dayalıdır.

Son zamanlarda seracılık gelişmete olup geçim kaynaklarına bir yenisi daha eklenmektedir. Mahallenin erkeklerinin büyük çoğunluğu inşaat ustası olduğu için kış aylarında gurbete giderek maddi kazanç sağlamaktadır.

Altyapısı

Mahallede, ilköğretim okulu vardır kullanılamaktadır.ancak son yıllarda sehire göç sebebi ve eğitimin zor şartlarda verilmesi nedeniyle öğrenci sayısı oldukça azalmıştır.Bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmakta öğrenciler Mahalleye 3 km uzaklıkta olan yeşilkent belediyesindeki okula gitmektedir.Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.2005 Yılında Saraycık Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği kurulmuştur.

Dış bağlantılar