İçeriğe atla

Red Dead Redemption

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Red Dead Redemption
Red Dead Redemption'ın kapağı
GeliştiricilerRockstar San Diego
Rockstar North
YayımcıRockstar Games
YönetmenlerTed Carson (teknik)
Josh Bass (sanat)
Daren Bader (sanat)
YapımcılarSteve Martin
David Kunkler
Josh Needleman
John Ricchio
TasarımcılarChristian Cantamessa (baş)
Leslie Benzies
Alan Blaine
Silas Morse
ProgramcılarMichael Krehan (baş)
Tom Shepherd
Tim Laubach
Fredrik Färnström
SanatçılarNick Trifunovic (ana)
George Davis
SenaristlerDan Houser
Michael Unsworth
Christian Cantamessa
BestecilerBill Elm
Woody Jackson
Çeşitli sanatçılar
SeriRed Dead
MotorRAGE[1]
Euphoria[1]
PlatformlarPlayStation 3, Xbox 360
Çıkış
TürlerAçık uçlu, üçüncü şahıs nişancı, aksiyon-macera, Western
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Red Dead Redemption (RDR olarak kısaltılabilir[3]), Rockstar San Diego ile Rockstar North tarafından geliştirilip, Rockstar Games tarafından yayımlanan, üçüncü şahıs nişancı persfektifine sahip, açık uçlu aksiyon-macera türündeki Western video oyunu. Xbox 360 ve PlayStation 3 platformları için Kuzey Amerika'da 18 Mayıs 2010'da, geri kalan bölgelerde ise 21 Mayıs 2010'da yayımlandı.[2] 2004'te piyasaya sürülen Red Dead Revolver'ın konu bakımından olmasa da isim olarak devamı niteliğindedir.[4]

Oyunun konusu; 1911 yılının Vahşi Batı'sında, ABD ile Meksika sınırları civarında geçmektedir. Eski bir kanun kaçağı olan John Marston'ın ana karakter olarak yer aldığı oyunda; eşi ve çocukları devlet tarafından rehin alınan Marston'un, eski çete üyelerini yakalamak için verdiği mücadele konu edilmektedir.

Piyasaya sürülmesinin ardından Red Dead Redemption, oyun incelemeleri derleme sitelerinden Metacritic ve GameRankings'ten iki platform için de 100 üzerinden 95 gibi bir ortalama aldı.[5][6] Bu puanla oyun, Xbox 360 ve PlayStation 3 platformları için yayımlanan oyunlar arasında en yüksek 3. ortalamaya sahip oyun oldu.[7][8] 8 Haziran 2010 itibarıyla oyunun, toplamda 5,2 milyonluk satış rakamına ulaştığı belirtildi.[9] Elde edilen satış rakamlarının ardından Rockstar Games, oyun için beş indirilebilir içerik yayınladı. Ekim 2010'da, bu paketlerin tek bir diskte toplandığı versiyon olan Red Dead Redemption: Undead Nightmare'in hazırlandığı duyuruldu. Undead Nightmare ise 26 Kasım 2010'da satışa sunuldu.

Oyunun ana karakteri John Marston

Red Dead Redemption, aksiyon-macera türünde, açık uçlu bir oynanışa sahip bir oyundur. Oyuncuların John Marston adındaki karakteri üçüncü şahıs bakış açısından kontrol ettiği oyunda, oyuncular haritada istedikleri şekilde, serbestçe dolaşabilirken, çevredeki nesneler, insanlar ve hayvanlarda sürekli etkileşim halindedir.[10]

Oyun, ana senaryosunun içerisinde gerçekleşen görevlerin yapılmasıyla ilerlemektedir. Haritanın çeşitli yerlerinden alınan görevler tamamlandıkça yeni görevler açılmakta, bir görevde başarısız olunması durumunda ise görev tekrar yapılmaktadır. Ana senaryodaki görevlere ek olarak oyuncular, çevrede gerçekleşen rastgele olaylarda etkin rol oynayabilmektedir. Haritada belli yerlerde bulunan yabancılardan alınan görevler ise, senaryoya dahil olmayan yan görevleri oluşturur. Bu görevlerin yapımında belirli bir sıra mevcut değildir. Tüm bu görevlerin yanında haritada dolaşırken karşılaşılan soygun, çatışma gibi bazı olaylara da istenildiği takdirde iyi veya kötü tarafta yer alarak dahil olunabilmektedir.[10] Oyundaki davranışlarla paralellik gösteren ve pozitif ya da negatif olarak değişen bir "onur" sistemi vardır. Kaçırılan birisini suçluların elinden kurtarmak, kasabanın bankasından çalınan parayı geri götürmek gibi hareketler sayesinde onur seviyesi artarken, masum insanları öldürmek veya çeşitli suçlar işlemek onur seviyesinin düşmesini sağlamaktadır. Onur seviyesinin yüksek olması durumunda çevresindekiler Marston'a güvenmekte ve ondan yardım istemekte çekinmezken; düşük olması durumunda ise Marston'a yaklaşmaktan korkmakta, kimi zaman da karakteri öldürmekle tehdit etmektedirler. Benzer şekilde karakterin "şöhret"i de ana ve yan görevler yapıldıkça artmaktadır.[11] Tüm bunların yanında silah düellolara katılmak, ödül avcılığı yapmak, bitki toplamak, kumar oynamak, et veya derileri için hayvanları avlamak gibi çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir.

Yapılan görevlerin sonucunda oyuncular, görevlerin zorluğuna göre miktarı değişen para ödülü kazanmaktadır. Kazanılan paralar karşılığında, haritanın çeşitli yerlerinde bulunan dükkân, silah satıcısı, terzi gibi yerlerden; silah, mermi, giysi gibi çeşitli malzemeler satın alınabilmektedir. Öldürülen hayvanların derileri, etleri veya boynuzları satılarak para kazanılabildiği gibi toplanan çiçeklerin satılması, başına ödül konan suçluların yakalanması ve poker, bilek güreşi gibi oyunların oynanması sonucu da para kazanılabilmektedir.

Çeşitli türlerdeki atlar oyundaki ulaşımın temelini oluşturmaktadır. Atların yanında tren, at arabası ve posta arabası da yolculuklarda kullanılabilecek ulaşım araçlarındandır. Yüzme gibi bir seçeneğin olmadığı oyunda ana karakter John Marston; su içinde derin yerlere gittiğinde boğulmaktadır.[12]

Çatışma sahneleri, oyunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Oyunun temelini oluşturan çatışmalar, üçüncü şahıs nişancı perspektifinden gerçekleşmektedir. Çeşitli nesnelerin arkasında siper alabilen oyuncular, otomatik veya serbest bir şekilde nişan alabilmekte ve düşmanın vücudunun çeşitli yerlerine ateş edebilmektedir. Farklı yerlerinden yaralanan düşmanların tepkileri, vuruldukları yerlere göre değişiklik gösterir. Kement yardımıyla ise düşmanlar canlı olarak yakalanabilmektedir. Oyunda; yumruk, bıçak, kement, tabancalar, tüfekler, av tüfekleri, dürbünlü tüfekler ve fırlatılabilen silahlar olmak üzere sekiz temel silah grubu bulunmaktadır. Bu gruplar da kendi içlerinde çeşitli türden silahları içermektedir. Bunların yanında karakterlerin taşıyamadığı ve sadece belirli yerlerde bulunan mitralyöz ile top da oyunda yer almaktadır.

Oyunda, çatışmalar sırasında kullanılabilen "Dead-Eye" adında bir nişan sistemi vardır. Mermi zamanı benzeri bir özellik olan "Dead-Eye" sayesinde ekran rengi değişir ve zaman akışı yavaşlar. Ardından oyuncular, düşmanların çeşitli yerlerini işaretler. "Dead-Eye" süresi dolduğunda ise karakter, işaretlenen yerlere sırasıyla ateş eder. "Dead-Eye" özelliğinin kullanımı, senaryonun ilerlemesiyle giderek zorlaşmaktadır.

Red Dead Redemption 'da, Rockstar Games'in diğer bir oyun serisi Grand Theft Auto 'dakine benzer bir aranma sistemi vardır. Sivilleri öldürmek veya hırsızlık yapmak gibi suçlar işlendiğinde, olayı gören kişiler, görgü tanığı olarak en yakındaki polis memuruna gitmekte ve olayı anlatmaktadır. Tanığa sus payı vermek ya da tanığı öldürmek suretiyle olayı polislerin öğrenmesi engellenebilir. Olayın polisler tarafından öğrenilmesi halinde karakterin başına ödül koyulmakta ve haritada beliren dairenin sınırları dahilinde polis tarafından aranır duruma gelmektedir. Suç işlenmeye devam edilmesi halinde aranma seviyesi yükselmekte, haritadaki dairenin sınırları ile karakterin başına konulan ödül miktarı artmaktadır. Dairenin sınırlarının dışında belli bir süreliğine kalınması halinde aranma seviyesi düşer, belli bir süre sonrasında ise tamamen kaybolurken, karakterin başına konulan ödül devam etmektedir. Belirli noktalarda bulunan telgraf istasyonlarına gidilmesi ve bir özür mektubu yazılması ya da işlenilen suçlar karşılığında para verilmesi suretiyle kişi, suçlarından tamamen temizlenir. Oyunda dağ aslanları, kurtlar ve ayılar gibi yırtıcı tehditler de mevcuttur. Ayılar sadece haritanın Kuzeybatısındaki ormanlarda bulunurken, dağ aslanları genellikle dağlık-kayalık yerlede, kurtlar ise hemen her yerde bulunurlar. Bunun yanında çakal ve geyik gibi hayvanlar bütün haritayı mesken tutarlar. Hayvanların davranışları gerçeğe oranla kısmen gerçekçi yapılmıştır, asıl olarak hayvanların oyuncuya zorluk çıkararak bir "challenge" durumuna geçmesi amaçlanmıştır.

Red Dead Redemption 'da ulaşım, öncelikli olarak atlar yardımıyla sağlanır. Doğadaki yabani atların kementle yakalanıp evcilleştirilmesi veya kasabalarda bulunan dükkânlardan, türlerine göre farklı fiyatlara sahip olan atların satın alınmasıyla karaktere ait bir ata sahip olunabilmektedir. Oyunda bulunan 19 tür at; dayanıklılık, güç ve hız gibi yönlerden farklılıklar gösterir. Karakterin ıslık çalması halinde sahibi olduğu at, karakterin yanına gelmektedir. Bununla birlikte Meksika sınırlarında ise eşek de kullanılabilir.

Tek atın çektiği at arabası ve iki ya da dört atın çektiği posta arabası da sürülebilmektedir. Bu arabalara yolcu olarak binilmesi halinde ise seyahat halindeyken silah kullanabilme imkânı sunulur. Kasabaların belirli yerlerinde bulunan at arabalarıyla ise para karşılığında istenilen yere gidilebilmektedir.

Uzun mesafelere ulaşmak için, haritanın büyük bir kısmında dolaşan trenler bulunmaktadır. Otomobil, vapur ve sal da sadece bazı görevlerde gözüken; fakat oyun esnasında kullanılmayan ulaşım araçları arasındadır.

Red Dead Redemption 'da görevlerin dışında yapabilecek çeşitli aktiviteler bulunmaktadır. Bunların başında "challenge"lar gelmektedir. "Challenge"lar; belli bir hayvan türünden belli sayıda öldürme, belli bir türdeki çiçekleri toplama, silahlar yardımıyla belli aksiyonları yerine getirme ve haritanın bir yerlerine gizlenmiş defineleri, çeşitli yerlerden ele geçirilen define haritaları yardımıyla bulmaya dayanan birtakım görevlerden oluşmaktadır. Her "challenge"ın 10 seviyesi vardır ve seviye arttıkça oyuncunun şöhreti de artış gösterir.

Oyundaki yan görevlerden en çok öne çıkanı "yabancılar" adı verilen karakterlerdir. Genellikle Grand Theft Auto IV'teki "rastgele karakterler" göreviyle benzerlik göstermekte olan bu karakterler, haritanın çeşitli bölgelerinde yer almaktadır ve eğer oyuncu bu karakterlerin bulundukları mekanın yakınlarındaysa, haritada soru işareti ("?") belirerek bulundukları yer gösterilmektedir. Bu yabancı görevlerindeki karakterlerin bazıları her ne kadar ana hikâyede karşılaşılan karakterler olsa da yabancıların görevleri oyunun ana hikâyesinden bağımsızdır. Karakterler genellikle Vahşi Batı'da yardıma muhtaç kişilerden oluşmaktadır. Oyuncular, ana karakter John Marston (veya Jack Marston) olarak bu karakterlerin verdiği işleri tamamlamalıdır. Bu görevlerinin yanı sıra, oyunda yan görev olarak işçilik, avcılık, poker gibi mini oyunlar, çetelerin mekanlarını basıp haydutları temizleme ve başına ödül konmuş aranan haydutları yakalayıp devlete teslim etme veya öldürme gibi 1900'lü yılların Vahşi Batı'sını sonuna kadar oyunculara yaşatan çeşitli yan görevler de oyuncuları beklemektedir.

Oyunun çok oyunculu modu da en az oyunun tek oyunculu modu kadar büyük ve kapsamlıdır. Oyuncular dünya üzerindeki diğer oyuncularla birlikte Free Roam adı verilen özgürce gezebilecekleri bir oyun modunda oynayabilmektedir. Bu Free Roam modu, oyunun tek oyunculu moduyla benzerlik göstermektedir; oyuncular genellikle özgürce gezip vakit geçirmekle beraber yan görevleri yapabilir, haydutların mekanlarını basabilir, "challange"ları tamamlayıp avcılık gibi çeşitli görevler de yapabilmektedir. Oyuncular isterlerse diğer oyuncularla birlikte posse adı verilen kendi çetelerini kurup takılabilmekte, haydutların mekanlarını çetesiyle birlikte basabilmekte, Vahşi Batı'nın azılısı haline gelebilmektedir. Oyunun tek oyunculu modunda bulunan hemen hemen her şey kusursuz bir şekilde çok oyunculu modunda da bulunmaktadır. Free Roam'un yanı sıra, rekabete dayalı modlar da öne çıkmaktadır. Özellikle diğer oyunlardaki alışıla gelmiş Deathmatch modu, Red Dead Redemption'da Vahşi Batı tarzına özgün bir isim olarak Shootout adıyla oyuncuların karşısına çıkmaktadır. Team Deathmatch'in adı ise Gang Shootout olarak belirlenmiştir. Bunların yanı sıra Hold Your Own, Grab the Bag, Gold Rush gibi çeşitli rekabet ve çatışmaya dayalı modlar bulunmaktadır. Oyunun tek oyunculu modunda bulunan düellolar, çok oyunculu modunda da oyuncular arasında gerçekleştirilmektedir. Oyuncular kendilerini geliştirerek seviye atlayıp puan kazanabilmekte, yeni silahlar, yeni binek hayvanları ve yeni karakterler açabilmekte, "şerif" rütbesine kadar yükselip profesyonelliğe ulaşabilmektedir.

Oyun 1911'in Vahşi Batı'sında, ABD ile Meksika sınırı arasındaki bölgede geçmektedir. Oyunun ana karakteri olan eski bir çete üyesi olan John Marston'un eşi Abigail ve oğlu Jack, devlet ajanları tarafından kaçırılır. Ajanlar John'a, eski çetesinin liderleri Bill Williamson ve Javier Escuella'yı yakalaması karşılığında ailesini serbest bırakacaklarını söyler. Başka bir seçeneği olmayan John, artık Fort Mercer'da kendi çetesini yöneten eski arkadaşı Bill Williamson'u yakalamak veya öldürmek için New Austin'e doğru yola çıkar. Williamson'u yakalamak için gittiği Fort Mercer'da Williamson'ın çetesinin üyeleri tarafından vurulan John, ölüme terk edilir. Bonnie MacFarlane adındaki bir çiftçi, John'u yaralı bir halde bulur ve onu iyileşmesi için doktora götürür.

Birkaç güne kadar iyileşen Marston, MacFarlane ailesinin yaptıkları karşısında kendisini onlara karşı borçlu hisseder ve çiftlikteki işler konusunda yardımcı olmaya çalışır. Öte yandan, Fort Mercer'a yapmayı planladığı saldırı için çeşitli kişilerin yardımlarından yararlanmaktadır. Armadillo kasabasının şerifi Leigh Johnson ile adamı, dolandırıcı Nigel West Dickens, mezar soyguncusu Seth Briars ve sarhoş silah tüccarı İrlandalı ile yaptığı plan sonucunda Fort Mercer'a, Truva Atı benzeri bir taktikle baskın yaparlar. Şerif ve adamıyla birlikte kaledeki herkesi öldüren John, Bill Williamson'un, eski çete üyelerinden Javier Escuela'nın yardımını almak için Meksika'ya kaçtığını öğrenir. Bunun üzerine İrlandalı ile Marston, iki ülke arasındaki sınırı belirleyen nehir üzerinden Meksika'ya geçerler.

Marston Meksika'da, Albay Agustin Allende ve Yüzbaşı Vincente de Santa ile, aynı zamanda ordu ile savaş içinde olan devrimcilerin lideri Abraham Reyes ile çift taraflı olarak çalışmaya başlar. Allende; Marston'a, kendisi için çalışması karşılığında Williamson ve Escuela'yı vereceğini söylese de bir süre sonra ona ihanet eder ve de Santa, Marston'u devrimcilerle birlikte hareket ettiği gerekçesiyle öldürmeye kalkar. Fakat olaydan sağ olarak kurulan Marston, devrimcilerle iş birliği yaparak de Santa'nın öldürülmesine yardım ederken, sonrasında ise Escuella'yı sağ olarak ele geçirir. Marston'u kontrol eden oyuncular, Escuella'nın yakalanmasının ardından yaşaması veya ölmesi yönünde bir karar vermek durumunda kalırlar. Olayın arından Reyes ve adamlarıyla birlikte Allende'nin villasına baskın yapılır. Allende ve Williamson bu baskında öldürülürken, Marston'un arkadaşı Luisa da Reyes'i kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeder. Orduya vurulan bu darbenin ardından çevre illerin kontrolünü ele alan Reyes'in önderliğindeki devrimciler başkente doğru yola çıkarken, Marston da Blackwater'a dönerek hükûmetle arasında bağlantıyı sağlayan Edgar Ross ile görüşmeye gider. Fakat Ross; Marston'a, uzun bir aradan sonra saklanmayı bırakıp ortaya çıkan çete lideri Dutch (Hollandalı anlamına gelmektedir) van der Linde'yi öldürmeden ailesini göremeyeceğini söyler. Van der Linde, bu sıralarda civardaki Birleşik Devletler ordusuyla çatışma halindedir.

Yapılan şantajın ardından Marston, mecburen Ross ve beraberindeki askerlerle birlikte Hollandalı'nın saklandığı dağlık mekana saldırı düzenler. Çatışmaların ardından dağların yüksek kısımlarına kadar kaçan Hollandalı'yı takip eden Marston, bir uçurumun kenarında onu kıstırır. Yakalanmak yerine ölümü seçen Hollandalı, kendisini uçurumdan aşağı bırakarak intihar eder.

Sonunda hükûmetle olan anlaşması gereğince ailesini görmesine izin verilen Marston, kendisine verilen adresteki çiftliğe gider. Sonunda çiftliğinde; karısı Abigail, oğlu Jack, amcası ve köpekleri Rufus'la birlikte yaşamaya başlar. Burada geçirdiği birkaç günün ardından Edgar Ross'un önderliğindeki askerler, çiftliğe baskın düzenler. Abigail evin içinde saklanırken; John Marston, oğlu Jack ve amcası askerlerle çatışmaya başlar. Bu sırada amca vurulur. Çatışma devam ettiğinden kendisiyle çok fazla ilgilenilmediğinden kısa bir süre sonra hayatını kaybeder. Hemen sonrasında Marston, karısı ile oğlunun güvenliğini sağlamak amacıyla ahıra kaçmasına yardım eder. Her ikisini de burada bulunan ata bindirir ve arka kapıdan göndererek olay yerinden uzaklaşmasını sağlar. Birkaç dakika sonrasında ahırın kapısını aralıyarak bakar. Onlarca kişi, kapıya doğru silah tutmaktadır. Derin bir nefes alarak kapıyı açar. Birkaç adım attıktan sonra silahını çıkarır ve ateş etmeye başlar; fakat sadece birkaç kişiyi vurabilir. Hemen sonrasında ise onlarca kişi üzerine kurşun yağdırmaya başlar. Direnmeye çalışsa da kendisini sırtüstü yere bırakarak hayatını kaybeder. Silah seslerini duyan Jack ve Abigail ise çiftliğe geri dönerler. John'un cansız bedeniyle karşılaşırlar, askerler ise gitmiştir. John ile amcasını çiftliğin yakınlarındaki bir tepeye gömerler.

Sahnenin ardından oyun üç yıl sonrasına, 1914'e atlar. Büyümüş olan Jack, ailesinin mezarları başında durmaktadır (annesi Abigail de hayatını kaybetmiştir; fakat ölümüyle ilgili bir bilgi verilmemektedir). Sonrasında ise artık emekli olmuş Edgar Ross'u bulmak amacıyla Blackwater'a gider. Burada hükûmet adına çalışan birinden Ross'un, Meksika sınırındaki nehir kenarında yaşamını sürdürdüğünü öğrenir. Oraya ulaştığında ördek avlamakta olan Ross ile kısa süreliğine konuşur. Ardından silah düellosuna girişen ikiliden Jack galip çıkarak Ross'u öldürür ve babasının intikamını alır. Arkasını dönüp oradan uzaklaşmasıyla oyun sonlanır.

Oyunun baş karakteri olan John Marston, Bill Williamson, Javier Escuella ve Dutch van der Linde ile birlikte Batı'nın en tehlikeli dörtlüsü olarak görülmekteydi. Edgar Ross ise en son John Marston'ı öldürdükten sonra şeref madalyası ile ödüllendirilip emekli olmuştur.

Red Dead Redemption Original Soundtrack
Çeşitli soundtrack'i
Yayımlanma18 Mayıs 2010
TarzSoundtrack
Süre75:18
ŞirketRockstar Games

Oyunun soundtrack albümü, Red Dead Redemption Original Soundtrack adıyla 18 Mayıs 2010'da Amazon.com, iTunes gibi sitelerle internet üzerinden MP3 olarak satılmaya başlandı.[13] Daha sonraları oyunun Limited Edition versiyonuyla birlikte ücretsiz olarak dağıtıldı.[14] Aynı albüm Ağustos 2010'da, 9,99 dolardan CD olarak satışa sunuldu.[15] Aynı albüm daha sonraMüziklerin birçoğu Friends of Dean Martinez grubu üyesi Bill Elm ve eski üyesi Woody Jackson tarafından bestelenirken, dört parçanın yapımında José González, Jamie Lidell, Ashtar Command ve William Elliott Whitmore görev aldı.[16]

Tüm müzikler -not olarak yazılanlar dışında- Bill Elm ve Woody Jackson'dır tarafından bestelendi.

Parça listesi (75:18)
No. Başlık Süre
1. "Born Unto Trouble"   3:12
2. "The Shootist" (James Lidel) 4:17
3. "Dead End Alley"   2:06
4. "Horseplay"   3:15
5. "Luz y Sombra"   5:19
6. "El Club De Los Cuerpos"   6:24
7. "Estancia"   2:02
8. "Red Dead Redemption (tema müziği)"   5:38
9. "Triggernometry"   5:24
10. "Gunplay"   1:28
11. "Redemption In Dub"   2:10
12. "Muertos Rojos (The Gunslinger's Lament olarak da bilinir)"   5:51
13. "The Outlaw's Return"   6:54
14. "Exodus In America"   4:59
15. "Already Dead"   1:31
16. "Far Away" (José González) 4:40
17. "Compass (Red Dead On Arrival Versiyonu)" (Jamie Lidell) 2:59
18. "Deadman's Gun" (Ashtar Command) 4:15
19. "Bury Me Not On The Lone Prairie" (William Elliott Whitmore) 2:24
Toplam süre:
'

Çoğunlukla olumlu tepkiler alan oyun; özellikle açık dünyanın sunumu, hikâyesi ve müzikleriyle övgü topladı. Metacritic ve GameRankings gibi oyun incelemelerini derleyip, ortalama puan veren sitelerden her iki platform için de 100 üzerinden 95 gibi bir ortalama puan aldı. GameRankings'teki puanıyla, PlayStation 3 platformuna çıkan gelmiş geçmiş en iyi üçüncü oyun olurken; Xbox 360 için bu rakam beş olarak belirlendi. Eurogamer'a göre çıktığı ilk üç haftada beş milyonun üzerinde satılan Red Dead Redemption,[33] Aralık 2010 itibarıyla yaklaşık 8 milyon kopya satıldı.[34]

The New York Times' yazarı Seth Schiesel oyun için, "İnteraktif medyanın önde giden tarafı artık yeni bir yüze sahip. [...] 1996'dan beri bu gazete için yazdığım 1.100'ün üzerindeki makaleden hiçbirinde, bir şey için zoru başarmış lafını kullanmadım. Fakat Red Dead Redemption için bundan daha uygun, kısa ve öz bir tanımlama olamazdı."[35]

IGN, 10 üzerinden 9,8 puan verdiği oyuna övgüler yağdırarak; "Bu açık uçlu oyundaki en etkileyici şey, sadece bir atın üstüne zıplayıp uçsuz bucaksız düzlüklerde dolaşmanın verdiği keyif." dedi. Yazının sonunda ise "Red Dead Redemption mutlaka oynanması gereken bir oyun. Rockstar Western'i alarak zirveye çıkarmış ve en içten, eğlenceli, en şirin oyunlardan birini yaratmış. Nadiren küçük hatalarla kaşılaşabilseniz de, bunca zaman beklediğimiz Western tecrübesini mükemmel bir şekilde sunmakta." ifadesini kullandı.[36] Oyuna 10 üzerinden 9,5 veren GameSpot ise oyunu "açık uçlu aksiyon oyunlarının çıtasını yükseltiyor" şeklinde tanımladı.[29]

GameSpy yazarı Will Tuttle, 5 üzerinden 5 yıldız verdiği oyun için "Red Dead Redemption ile birlikte Rockstar, hayatımda gördüğüm en etkileyici açık uçlu oyunlardan birini yaratmayı başardı. 30 saatten fazla bir süredir oynasam da yapmak istediğim tek şey atımın üstüne atlamak ve vahşi doğaya doğru dörtnala koşmak." ifadesini kullandı.[27] VideoGamer ise 10 üzerinden 10 verdiği Red Dead Redemption için "Bu oyun kesinlikle muhteşem... Red Dead Redemption'ın kalitesi en başından kendisini belli ediyor." ve "bu, herkesin oynaması gerektiği mükemmel bir çalışma." değerlendirmelerinde bulundu.[37]

Yayınlanmasından itibaren birçok ödülün sahibi olan Red Dead Redemption, birçok kaynak tarafından 2010'un en iyi oyunu olarak gösterildi. Oyun Spike Video Oyunu Ödülleri'nde Yılın Oyunu ödülünün sahini olurken;[38] başta GameSpy,[39] GameSpot,[40] Good Game,[41] Computer and Video Games,[42] Joystiq,[43] Gamasutra,[44] GamesRadar[45] ve Machinima.com,[46] olmak üzere birçok otorite tarafından 2010 Yılının Oyunu seçildi.[47][48][49] Müzikleriyle de oldukça beğeni toplarken GameSpot, Machinima.com ve Spike TV'den müzikleri için ödüller kazandı.[50] José González ise, oyun için bestelediği "Far Away" şarkısıyla Spike TV tarafından verilen En iyi Oyun Şarkısı ödülünün sahibi oldu.[51] Grafikler Kore Oyun Konferansı[52] ve Good Game adlı televizyon programından ödül aldı.[53] Red Dead Redemption: Undead Nightmare ise Spike TV,[38] X-Play[54] ve Game Revolution'dan[55] Yılın En İyi İndirilebilir İçeriği ödülünün sahibi oldu.

  1. ^ a b "Yee Haw'–OXCGN's Day with Red Dead: Redemption at Rockstar". OXCGN. 29 Mayıs 2009. 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  2. ^ a b c "Red Dead Redemption Delayed". IGN. 3 Mart 2010. 17 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  3. ^ Dan Whitworth (21 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption hoping for 'emotional response'". BBC. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2010. 
  4. ^ "Asked & Answered: Red Dead Redemption Multiplayer Posses, Episodes from Liberty City, and Much More". RockstarGames.com. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  5. ^ a b "Red Dead Redemption". GameRankings. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  6. ^ a b "Red Dead Redemption". Metacritic. 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  7. ^ "All-Time High Scores". Metacritic. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  8. ^ "All-Time Best". GameRankings. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  9. ^ Tom Magrino (8 Haziran 2010). "Red Dead Redemption sells 5M, GTAIV hits 17M". Gamespot. Erişim tarihi: 9 Haziran 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  10. ^ a b Arda Gündüz (20 Mayıs 2010). "Red Dead: Redemption". Merlin'in Kazanı. 29 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  11. ^ Guy Cocker (28 Ocak 2010). "Red Dead Redemption Hands-On—Xbox 360 Previews at GameSpot". GameSpot. 1 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2010. 
  12. ^ Haas, Pete (30 Nisan 2010). "No Swimming In Red Dead Redemption". Gaming Blend. 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  13. ^ Griffin McElroy (3 Ağustos 2010). "Video game soundtracks on sale at Amazon MP3". Joystiq. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  14. ^ Mike Schramm (25 Ağustos 2010). "Rockstar now selling Red Dead Redemption soundtrack CD, vinyl coming next month". Joystiq. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  15. ^ "Red Dead Redemption Original Soundtrack CD". Rockstar Games. 23 Ağustos 2010. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  16. ^ "Features: Soundtrack". Rockstar Games. 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2011. 
  17. ^ "Red Dead Redemption". GameRankings. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2010. 
  18. ^ "Red Dead Redemption". Metacritic. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  19. ^ "Red Dead Redemption". GameStats. 3 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  20. ^ "Red Dead Redemption". GameStats. 24 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  21. ^ Scott Sharkey (17 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". 1UP.com. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  22. ^ "Review: Red Dead Redemption". Edge Online. 17 Mayıs 2010. 20 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  23. ^ Simon Parkin (17 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption". Eurogamer. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  24. ^ Jake Gaskill (17 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". G4. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  25. ^ Will Herring (17 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption". GamePro. 2 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  26. ^ a b "Red Dead Redemption". GameRankinks. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  27. ^ a b "Red Dead Redemption Review". GameSpy. 19 Mayıs 2010. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2010. 
  28. ^ "Red Dead Redemption Video Game, Review". GameTrailers. 17 Mayıs 2010. 3 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  29. ^ a b Justin Calvert (19 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". GameSpot. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. [ölü/kırık bağlantı]
  30. ^ Erik Brudvig (17 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". IGN. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  31. ^ Jeremy Jastrzab (30 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". PALGN. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  32. ^ Andy Hartup (17 Mayıs 2010). "Review: Red Dead Redemption - PS3 Review". Computer and Video Games. 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  33. ^ Ellie Gibson (9 Haziran 2010). "Red Dead Redemption shipments hit 5 million". Eurogamer. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  34. ^ Tor Thorsen (16 Aralık 2010). "Take-Two posts profit, Red Dead Redemption ships 'nearly' 8 million". GameSpot. 28 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  35. ^ Seth Schiesel (17 Mayıs 2010). "Way Down Deep in the Wild, Wild West". The New York Times. 19 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  36. ^ Erik Brudvig (21 Mayıs 2010). "Red Dead Redemption Review". IGN. 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  37. ^ "Red Dead Redemption review VideoGamer". VideoGamer. 19 Mayıs 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  38. ^ a b "IDEO GAME AWARDS 2010 WINNERS (İngilizce)". Spike. 27 Ekim 2011. 21 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2014. 
  39. ^ "Game of the Year 2010". GameSpy. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  40. ^ "Game of the Year 2010". GameSpot. 19 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  41. ^ "GG Awards 2010 - Game of the Year". abc.net.au. 27 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  42. ^ "Feature: The Top 10 Games of 2010". Computer and Video Games. 12 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  43. ^ Andrew Yoon (11 Aralık 2010). "Red Dead Redemption wins VGA 'Game of the Year'". Joystiq. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  44. ^ "Gamasutra's Best of 2010". Gamasutra. 30 Aralık 2010. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  45. ^ "The Platinium Chalice Awards 2010". GamesRadar. 17 Aralık 2010. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2011. 
  46. ^ "Machinima.com announces 2010 Inside Gaming Awards Winners". Machinima.com. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  47. ^ "The Platinum Chalice Awards 2010". gamespot.com. 28 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  48. ^ "Best Video Games of 2010". cnet.com. 17 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 
  49. ^ "The Platinum Chalice Awards 2010". gamesradar.com. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  50. ^ "Spike Video Game Awards 2010". Spike TV. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2010. 
  51. ^ "Best Song In A Game". Spike TV. 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  52. ^ "KGC Awards". us.aving.net. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  53. ^ "GG Awards 2010 - Best Graphics". abc.net.au. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  54. ^ "X-Play's The Best Video Games of 2010". g4tv.com. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  55. ^ "Game Revolution: 2010 GR Awards - Best DLC Add-on". Game Revolution. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]