Orçun Orçunsel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orchestra'Sion ile bir konser sonrasında. (Eylül 2014)

Orçun Orçunsel (23 Ağustos 1985, Kadıköy, İstanbul) Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.[1][2]

Çocukluğu ve müzik eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müziğe ilgisi iki yaşında başlayan Orçun Orçunsel, ailesinin farkındalığıyla 4 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girerek ilk piyano çalışmalarına başladı. Daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano bölümü'nde Zeynep Yamantürk'ün öğrencisi oldu. Okul yıllarında Prof. Nuri İyicil, Prof. Seher Tanrıyar ve Prof. Çiğdem İyicil ile oda müziği çalışmaları yaptı, Thomas Yee, Hanry Faures ve Stephen Kovacevich'in ustalık sınıflarına katıldı. 2004 yılında mezun oldu.[1] Ayşegül Sarıca ve kompozitör Ali Darmar ile çalışmalar gerçekleştirdi ve daha sonra yüksek lisans programında Prof. Gürer Aykal ile orkestra şefliği çalıştı. Çeşitli Uluslararası yarışmalarda dereceler alan sanatçı, 2007 yılında ALV Bursu ile Salzburg Mozarteum Yaz Akademisine giderek Karl‐Heinz Kämmerling'in son ustalık sınıfına kabul edildi ve aynı zamanda Vassilia Efstathiadou ile çalıştı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyano Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok yönlü bir sanatçı olan Orçunsel, genç yaşta piyanist olarak adını duyurmaya ve solist olarak konserlerde yer almaya başladı. Henüz 14 yaşındayken Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda J.S.Bach'ın BWV. 1056 fa minör piyano konçertosunu, daha sonra da aynı salonda 2004 yılında Robert Schumann'ın piyano konçertosunu seslendirdi. Sanatçı, Bach ile başlayıp 20. yüzyıla uzanan, klasik ve romantik ağırlıklı bir dağarcığa sahiptir. Özellikle transcription (düzenleme) alanında kendisini yoğunlaştırarak Bach'ın BWV. 582 do minör Passacaglia ve Füg'ü ile Maurice Ravel'in La Valse başlıklı koreografik şiirinin transandantal piyano uyarlamalarını yaparak İdil Biret ve Ayşegül Sarıca ve K.H.Kämmerling başta olmak üzere duayenlerden büyük övgü topladı. 2000'li yılların ortalarından itibaren tek besteciye adanmış Bach, Chopin ve Brahms içerikli tematik resitaller vermiş, Brahms'ın 2006 yılında keşfedilen Albumblatt başlıklı eserinin Türkiye'deki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda erken yaşlardan beri doğaçlama ustası olan sanatçı, solist olarak yer aldığı konserlerde klasik dönem konçertoların kadans bölümlerini doğaçlama olarak icra etmektedir. Klasik piyano geleneğinin yanı sıra Arjantin Tangosu müziğini de repertuvarına katan Orçun Orçunsel, doğaçlama becerisi gerektiren bu türde de hakimiyet göstermiştir. 2016 yılından bu yana flüt sanatçısı Zeynep Keleşoğlu ile birlikte “Duo Fidelis” ikilisi olarak konserler vermeye başlamışlardır. ikili, katıldıkları radyo programlarındaki canlı konserler de dahil olmak üzere pek çok açıklamalı tematik konserler vermiştir. 2018 yılında Odessa'da düzenlenen 17. ECSBS International Association of Social Science Research Uluslararası Piyano Konferansı'na katılarak kendi transkripsiyonlarından oluşan bir resital gerçekleştirmiştir.

Orkestra Şefliği Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Badura-Skoda ile birlikte konser öncesinde

Orkestra şefliği çalışmalarına Devlet Sanatçısı Prof.Gürer Aykal ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın yüksek lisans programında başlayan Orçun Orçunsel, kısa sürede sahnelere atılarak genç yaşta deneyim kazandı. 2007 yılında Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde perde açan, Ali Taygun'un sahneye koyduğu Yalçın Tura'nın Leyla ile Mecnun Operası'nda bazı temsilleri yönetti. 2008 ve 2009 yıllarında Cem Mansur yönetimindeki UGSO - Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası'nın şef yardımcılığını üstlendi, 2008'de İstanbul'da Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin desteğini alarak halen sanat yönetmeni ve daimi şefliğini yürüttüğü Orchestra'Sion senfonik topluluğunu kurdu.[1] Orchestra'Sion ile, piyano ekolünün en büyük simgelerinden biri olan Paul Badura‐Skoda başta olmak üzere, Andrei Gavrilov, Dimitri Ashkenazy, Aleksandr Rudin, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Cihat Aşkın, Gülsin Onay, Toros Can Borusan Quartet, Bülent Bezdüz gibi dünya çapındaki sanatçılarla sahneyi paylaşmıştır. Türkiye'de seslendirilmemiş orijinal eserleri ve Mahler’in senfonileri, Holst’ün Gezegenler Süiti, Franck'ın keman sonatı, Ravel'in sonatini gibi büyük orkestra, oda müziği veya piyano için yazılmış eserlerin oda orkestrası uyarlamalarını Türkiye'de ilk kez dinleyiciyle buluşturmuştur. Konuk olarak davet aldığı orkestralar arasında Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Akademik Oda Orkestrası, Avrasya Filarmoni Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası bulunmaktadır.[3] 2018'den beri Avrasya Filarmoni Orkestrası ve Türk Rock Müzik tarihinin en önemli ve sevilen gruplarından Mor ve Ötesi ile senfonik konserler vermektedir. Bu konserlerden derlenen kayıtlarla Mor ve Ötesi ile iki senfonik albüm çalışması gerçekleştirmiştir.[4] 2019'da Avrasya Filarmoni Orkestrası ile KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali'nin açılışını yapmış, Charlie Chaplin'in The Kid filminin gösteriminde, filmin orijinal müziklerini canlı olarak yönetmiştir.[5] 2020 yılında Erkan Kolçak Köstendil ile birlikte İgor Stravinski'nin Askerin Öyküsü eserini sahneye taşımış, büyük beğeni kazanmıştır.

Bestecilik Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı, ilk kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiş ve halen dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok konser için kompozisyon ve düzenlemeler yapmakta, film müzikleri bestelemektedir. 2009 yılında Erkan Kolçak Köstendil'in yazıp yönettiği ilk facebook dizisi Mukadderat'ın müziklerini bestelemiş,[6] ardından Burak Topçuoğlu'nun yönettiği Tarot filminin müziklerini bestelemiştir. 2017 yılında flüt ve piyano için dünyanın en eski tamamlanmış müzik yazıtı üzerine bestelediği Seikilos Epitaph ve 2019'da Nazım Hikmet'in dizeleri üzerine büyük orkestra, koro ve anlatıcı için bestelediği Kuvayi Milliye Oratoryosu başlıca eserlerindendir.[7]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılında Andante Dergisi tarafından düzenlenen, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında “Yılın Orkestra Şefi” ödülüne layık görülmüştür.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Orchestra'Sion". İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız lisesi. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "ÇDSO Orçun Orçunsel idaresinde". Andante Klasik Müzik Dergisi. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Genç Orkestra Şefi Orçun Orçunsel'le Söyleştik". WANNART. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bir derdim var - canlı senfonik". morveotesi.com. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "KADFEST başladı". cumhuriyet.com.tr. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Çukur'un Vartolu'sundan sürpriz proje Erkan Kolçak Köstendil sevindirdi". ulak.news. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Pazar Konseri - Nazım Hikmet: Kuvâyi Milliye Oratoryosu 17. Bölüm". trt2.com.tr. 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2021.