Olmütz Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Olomuts Antlaşması sayfasından yönlendirildi)

Olmütz Antlaşması (AlmancaOlmützer Punktation), Prusya ile Avusturya arasında 29 Kasım 1850 tarihinde yapılan bir antlaşma. Bu antlaşmayla Prusya Erfurt Birliği'nden vazgeçmiş ve Avusturya liderliğindeki Alman Konfederasyonu birliğine katılmayı kabul etmiştir.[1]

Bu antlaşma Moravya'daki Avusturya Prensliği'nde bulunan Olomuts'daki konferansın bir sonucudur. Prusyalılar tarafından Prusya'nın Avusturya'ya verdiki kapitülasyonlar olarak görüldüğünden aynı zamanda "Olmütz aşağılanması" olarak da bilinmektedir. Antlaşmanın sebebi Alman Konfederasyonu'nun liderliği konusunda Prusya ve Almanya arasındaki anlaşmazlıktır. Avusturya egemenliğindeki konfederasyon 1848 Devrimleri sonrası dağılmış ve Frankfurt Meclisi ile kısmen devam ettirilebilmiştir. Frankfurt Meclisi'nin başarısız olması sonrası 1850'nin başlarında Prusya, kendi liderliğindeki Bir Alman federasyonu olan Erfurt Birliği için girişimlere başlamıştır.

Hessen-Kassel elektörüyle Avusturya şansölyesi Felix zu Schwarzenberg arasındaki anlaşmazlık Prusya'nın daha da dışlanmasıyla sonuçlanmıştır. Avusturya ve müttefikleri Hessen'e yürüdü. 8 Kasım 1850'de Prusya ordusu, Fulda-Bronnzell yakınlarında Avusturya müttefiki Bavyera ile savaşın eşiğine geldi, fakat daha sonra savaştan çekilmeye karar verdi. Bu gelişme üzerine Rus Çarı I. Nikolay da Ekim 1850'de Varşova'da yapılan görüşmelerde Avusturya'nın tarafında yer aldı. Antlaşma ile Prusya, Alman devletlerinin liderliği iddiasından vazgeçti. Aynı zamanda Alman Konfederasyonu da tekrar kuruldu. Prusya, liderliği Avusturya'ya devrederek, Hessen ve Holstein'daki Alman Diyeti'nden çekildi ve Erfurt Birliği fikrinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Taylor, s. 101 (Bölüm 5).(İngilizce)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A. J. P. Taylor. The Course of German History: A Survey of the Development of Germany since 1815. Routledge, 1988 (1945). OCLC 59199248.