Ogaden

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ogaden, Etiyopya'nın doğusunda bölge. Somali-Etiyopya sınırıyla Etiyopya'daki Doğu Platosunun arasındaki çorak düzlüğü kapsar. Bölgedeki başlıca akarsu Şebeli'dir. Günümüzde Etiyopya'nın Somali yönetim biriminin sınırları içindedir. Nüfusun çoğu Somalili ve Müslümandır.Kesin sınırları olmadığı için yüzölçümü yaklaşık 150,000 - 200,000 km²'lik bir alanı kaplar. Kenya, Somali ve Cibuti ile sınırları vardır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılın sonlarında hem Etiyopya, hem de Somali'deki İtalyan protektora yönetimi Ogaden üzerinde hak iddia etti.Etiyopya kuvvetleri İtalyanları 1896'da Adova'da bozguna uğrattıktan sonra bölgeyi işgal etti. 1935'te Ogaden'e tekrar saldıran İtalyanlar bölgeyi işgal ettiler. Ertesi yıl bölgenin İtalyan Somalisiyle birleştirilmesiyle İtalyan Doğu Afrikası oluşturuldu.Ama Etiyopya II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere ve Fransa'nın desteğiyle Ogaden'i geri aldı.

1960'ta Somali'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra sınır çatışmaları yeniden gündeme geldi. Aynı tarihlerde Batı Somali Kurtuluş Cephesi, Ogaden'deki Etiyopya egemenliğine son vermek için gerilla mücadelesine başladı. 1977'nin ikinci yarısında Somali kuvvetleri bölgede yaşayan göçebelerin de desteğini alarak Ogaden'i işgal etti. Ama SSCB ve Küba tarafında desteklenen Etiyopya Şubat-Mart 1978'de Somali ordusunu bölgeden çıkardı ve Somalilerle yaptıkları işbirliğine misilleme olarak Ogaden köylerine yönelik yoğun hava saldırıları başlattı. Batı Somali Kurtuluş Cephesi 1980'lerin başlarına kadar gerilla savaşına devam etti.1988'de Etiyopya ve Somali hükûmetleri sınırın her iki tarafının silahsızlandırılması yolunda anlaştılar. Günümüzde halen iki ülke arasındaki sınır ihtilafları devam etmektedir. Ogaden'deki en büyük ayrılıkçı hareket Ogaden Ulusal Kurtuluş Cephesi'dir.