Mr. Robot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mr.Robot (2015) sayfasından yönlendirildi)
Mr. Robot
Tür
Proje tasarımcısıSam Esmail
Başrol
BesteciMac Quayle[4]
ÜlkeABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı45
Yapım
Yönetici yapımcı
  • Sam Esmail
  • Steve Golin
  • Chad Hamilton
  • Joseph E. Iberti
  • Kyle Bradstreet
Yapımcı
  • Igor Srubshchik
  • Christian Slater
  • Rami Malek
MekânNew York
Görüntü yönetmeni
  • Tod Campbell
  • Tim Ives (pilot bölümü)
Gösterim süresi40-65 dakika
Yapım şirketi
t
Yayın bilgileri
KanalUSA Network
Görüntü formatı480i (SDTV)
720p (HDTV)
1080i (HDTV)
Yayın tarihi24 Haziran 2015 (2015-06-24) - 22 Aralık 2019 (2019-12-22)

Mr. Robot, Sam Esmail tarafından kaleme alınmış Amerikan psikolojik gerilim-dram televizyon dizisi.

Dizinin baş karakteri Elliot Alderson (Rami Malek), sosyal anksiyete bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğu, klinik depresyon, şizofreni ve uyuşturucu bağımlılığı ile boğuşan bir siber güvenlik uzmanı ve hacker'dır. Elliot, "Mr. Robot" (Christian Slater) lakabıyla tanınan bir anarşist tarafından "fsociety" adlı hacktivist gruba katılmaya davet edilir. Grubun amacı, dünyanın en büyük şirketler topluluğu olana E Corp'un finansal verilerini şifreleyerek tüm borç kayıtlarını yok etmektir.

Dizinin ilk bölümü 27 Mayıs 2015'te VoD servisleri üzerinden yayımlandı. Dizi, 24 Haziran 2015'te USA Network kanalında yayımlanmaya başlandı. İkinci sezon 13 Temmuz 2016'da, üçüncü sezon 11 Ekim 2017'de yayımlanmaya başlandı. Dizinin 13 bölümden oluşan dördüncü ve son sezonu 6 Ekim 2019'da yayımlanmaya başlandı ve 22 Aralık 2019'da son buldu.

Mr. Robot, özellikle Malek ve Slater'ın performansları, hikâyesi, görsel sunumu ve Mac Quayle'ın besteleri sayesinde eleştirmenlerden büyük övgü almıştır. Dizi, bir kült takipçi kitlesi kazanmıştır. Esmail, dizinin yönetmenliği için beğeniler toplamıştır; ilk sezonun üç bölümünün yönetmenliğini yaptıktan sonra, geri kalan tüm şovun tek yönetmeni olarak görev yapmıştır. Dizi, iki Altın Küre Ödülü, üç Primetime Emmy Ödülü ve bir Peabody Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, New York'ta yaşayan genç bir adam olan Elliot Alderson'ı takip eder. Elliot, Allsafe adlı bir siber güvenlik şirketinde siber güvenlik mühendisi olarak çalışmaktadır. Sürekli olarak sosyal anksiyete, dissosiyatif kimlik bozukluğu, majör depresif bozukluk ve madde kullanımı ile mücadele eden Elliot'ın düşünce süreci, paranoya ve sanrılarla güçlü bir şekilde etkilenmiş gibi görünmektedir.[5] İnsanlarla olan bağlantısını, onları hackleyerek kurar. Bu da onu sıklıkla bir siber-vigilante gibi hareket etmesine neden olur. Mr. Robot adında gizemli bir isyancı anarşist tarafından işe alınır ve fsociety adlı hacktivist ekibine katılır. Görevlerinden biri, insanların dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve Elliot tarafından Şeytani (Evil) Şirket olarak adlandırılan E Corp'a karşı sahip olduğu tüm tüketici borçlarını iptal etmek amacıyla şirketin verilerini ele geçirip şifrelemektir.[6]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Hakkında
Rami Malek Elliot Alderson Allsafe Güvenlik'in güvenlik teknikeridir ve bir hackerdir. Elliot dizi boyunca bazı diyaloglarında dördüncü duvarı yıkıp, direkt seyirciye hitap etme anlatım tekniği kullanmaktadır.

Çekingen ve anti-sosyal bir kişiliğe sahiptir ve dizide genellikle seyirciyle içinden konuşur. En yakın arkadaşları çocukluk arkadaşı Angela Moss ve komşusu Shayla'dır.

Babası daha o küçükken lösemiden ölmüştür ve onu kendisiyle hiç iyi geçinemeyen annesi büyütmüştür. Dizinin ilk bölümünde kendisini Mr. Robot olarak tanıtan birinin grubuna (fsociety) girmiş ve nefret ettiği E. Corp, Elliot'a göre Evil Corp (Şeytani Şirket), şirketini batırmak için bir plana girişmişlerdir. Dizinin ilerleyen bölümlerinde Elliot ailesi hakkında gerçekleri öğrenecektir. Dizi boyunca sık sık kendi dünyasındaki Mr. Robot ile rolleri değişecektir.

Christian Slater Mr. Robot Elliot'u bulan yer altı hacker grubunun(fsociety) anarşistidir.
Portia Doubleday Angela Moss Elliot'un çocukluk arkadaşı ve Allsafe çalışanıdır.
Carly Chaikin Darlene Alderson Elliot'un kız kardeşi ve Fsociety’de anarşist
Martin Wallström Tyrell Wellick E Corp teknolojilerinin yöneticisidir.

Yan Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Hakkında
Michel Gill Gideon Goddard Allsafe Security'nin CEO'su.
Frankie Shaw Shayla Nico Elliot'un uyuşturucu satıcısı ve kız arkadaşı.
Gloria Reuben Krista Gordon Elliot'un terapisti.
Ben Rappaport Ollie Parker Angela'nın erkek arkadaşı ve bir Allsafe çalışanı.
Aaron Takahashi Lloyd Elliot'un Allsafe'den arkadaşı.
Ron Cephas Romero Fsociety'nin bir üyesi.
Azhar Khan Mobley Fsociety'nin bir üyesi.
Sunita Mani Trenton Fsociety'nin bir üyesi.
Michael Drayer Cisco Çinli hacker grubu Dark Army ile bağlantısı bulunan, Darlene'nin eski erkek arkadaşı.
Stephanie Corneliussen Joanna Wellick Tyrell Wellick'in eşi.
Elliot Villar Fernando Vera Shayla'nın uyuşturucu teminatçısı.
Bruce Altman Terry Colby EvilCorp'un fsociety tarafından komplo kurulmuş eski CTO'su.
Brain Stones Mutchell Scott Knowles Colby'nin tutuklanmasından sonra E Corp'un CTO adayı.
Michael Cristofer Phillip Price EvilCorp'un üst düzey yöneticisi.
Joey Badass Leon Elliot'ın arkadaşı.

[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ NBCUniversal Media Village (24 Haziran 2015). "About". 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  2. ^ Lowman, Rob (22 Haziran 2015). "Review: 'Mr. Robot' is an interesting summer series; mix between psychological, cyber thriller". Los Angeles Daily News. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2015. 
  3. ^ Jensen, Jeff (18 Haziran 2015). "Mr. Robot: EW review". Entertainment Weekly. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2015. 
  4. ^ Al Horner (7 Haziran 2016). "How to soundtrack a cyber-anarchic revolution, by Mr Robot composer Mac Quayle" (İngilizce). 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  5. ^ Canchallena (15 Temmuz 2015). "Mr. Robot' Star Rami Malek Dives Into a World of Paranoia, Addiction and Illusion" (İngilizce). 20 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  6. ^ Deadline (24 Haziran 2015). "'Mr. Robot' Gets Second-Season Pickup By USA Ahead Of Series Premiere" (İngilizce). 4 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  7. ^ [1] 19 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., cast.