Meydan, Gölbaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
00.48, 3 Kasım 2016 tarihinde 46.196.178.125 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17779240 numaralı sürüm (→‎Altyapı bilgileri: Değişen altyapı özellikleri eklendi)
Meydan
Harita
Adıyaman
Adıyaman
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdıyaman
İlçeGölbaşı
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam547
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0416
Posta kodu02500
Resmî site
[1]

Meydan, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy 200 yıl önce Oğuzların Bayat Boyundan Canbeyli Türkmen aşiretince kurulan köylerden birisidir.Tüm köy halkının ana dilleri Türkçedir.

Gölbaşı ve Köyleri Türkmen aşiretlerinin yoğun yurt tuttuğu bir ilçedir.Canbeyli aşireti: Selçuklu döneminde Musul,Telafer,Kerkük,Diyala,Selahaddin bölgelerine iskan edilen Oğuzların Bayat Boyundan Canbeyli aşireti önce Urfa sonra Malatya,Elazığ,Erzurum,Sivas,Samsun,Tokat,Afyon,Ankara,Kırıkkale dağılmışlar.Doğuda yerleşenler kürtçe konuşmaya başlamışlar.Bu aşiretler Türkan,Karakeçili,Badıllı,Düğer,Modanlı,Canbeyli aşiretleridir.kürtçe konuşmaya başladıktan sonra Türkmen Ekradı(Kürtleşen Türkmenler) olarak anılmaya başlamışlar vede 1840 Derviş Paşa iskanıyla Konya kuzeyi,Kuzey batısı,Kırşehir gibi bölgelere Haymanaya iskan olmuşlar.çoğunlukla iskan olanlar kürt orjinli aşiretler şexbızın,reşi,xelikan,ömeran,pisyan,Elmani,Hasenan,Ademan,Mikailan,Retkan,Gavuzan,Rutan,gavesti,Kurmeşan kürt aşiretleriyle iç anadoluya iskan olmuşlardır.kürtçe konuşan canbeylilerin dışında; Türkiyede canbeyli olarak Türkçe konuşan yerleri özellikle araştıran arkadaşlara sordum.Bu yerinde gezilip konuşulmuş yerler hepside Türkçe konuşuyorlar.1.Samsun Terme Evci ve Kocaman beldeleri,Samsun Çarşamba Ağcagüney köyü.Amasya Merzifon Kayadüzü(belvar)köyü,Adıyaman Besni Güneykaş(gelbulasın)köyü,Adıyaman Gölbaşı Savran,Akçabel(Pembo),Meydan,Akçatoprak(Keske)köyleri,Elazığ merkez İkiztepe,Hankendi Beldesi,Dilek(selli)köyleri,Ağın ilçesi Beyelması(hozakpur),Pul köyü,Erzincan Çatalelma(iresi),Demirkent(Huran),Karakaya(keleriç)köyleri Gümüşhane Köse Salyazı kasabası,Afyon Dinar Haydarlı kasabası,Denizli Buldan,Acıpayam Dedebağı köyü,Kırıkkale Karaahmetli köyü,Hatay İskenderun Harlısu,Düğünyurdu(cebike),Karagöz köyleri,Erzurum Oltu Başaklı köyü,Malatya Akçadağ Yağmurlu,Çatyol,Keklikpınar,Doğanlar köyleri Sivas Şarkışla Akçakışlaköyü,hanlı köyü CANBEYLİ OLUP hepsinin ana dilleri Türkçedir.Bu bilgileri buraları gezip temasa geçip teyid edebilirsiniz.Bunun ile ilgili araştırma tez çalışmaları 19 mayıs üniversitesi Tarih Bölümünden temin edebilirsiniz.saygılarımla.bu arada bu kaynaklar yüzlerce kürt ekrad aşiretinin isimlerini veriyor ve varlığını kabul ediyor fakat 8-10 aşiretinde Türkmen Ekradı Kürtleşen Türkmenler olduğunu vurguluyor bunlarla ilgili onlarca akademisyenin çalışmaları vardır.

Kültür

TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köye yolunuz düşerse büyük pınarın suyundan içtikten sonra ustanın kahvesine uğrayıp yeni demlenmiş çayından tatmalısınız.

Coğrafya

Adıyaman iline 85 km, Gölbaşı ilçesine 22 km uzaklıktadır. Adını da köyden alan Meydan Dağı'nın güneyinde yer alır. Köyün girişinde sizi yüzyıllık çam ağaçları karşılar. Köyün sınırları içersinden iki akarsu geçer ve köyün güneyinde birleşerek Göksuyu oluşturur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışlar sert geçer ve yılın büyük bir kısmı köyün dağın eteğinde yer alması nedeniyle basınç farkından dolayı rüzgarlıdır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 800
2000 747
1997 685

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi bina olarak mevcuttur fakat yıllardır herhangi bir sağlık görevlisi atanmamıştır ve kullanımda değildir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Başlık metni

Dış bağlantılar

Şablon:Portal