Netscape Navigator

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Netscape Navigator, tescilli bir web tarayıcısı ve Netscape hattının 1'den 4.08'e ve 9.x'e kadar olan orijinal tarayıcısıdır. Netscape Communications Corp'un amiral gemisi ürünüydü ve 1990'larda kullanım payı açısından baskın web tarayıcısı oldu, ancak 2003 civarında kullanımı neredeyse ortadan kalktı. Bu kısmen Netscape Corporation'ın (daha sonra AOL tarafından satın alındı) 1990'ların sonlarında Netscape Navigator'ın teknik yeniliğini sürdürmemesinden kaynaklanıyordu.

Netscape'in ticari ölümü, Microsoft'un antitröst davasının temel dayanağıydı; burada Mahkeme, Microsoft'un Internet Explorer'ı Windows işletim sistemi ile birlikte paketlemesinin tekelci ve yasadışı bir iş uygulaması olduğuna karar verdi. Ancak, Internet Explorer artık Windows'ta baskın web tarayıcısı haline geldiğinden, karar Netscape için çok geç geldi.

Netscape Navigator web tarayıcısının yerini 1997'de Netscape Communicator takımı aldı. Netscape Communicator'ın 4.x kaynak kodu, daha sonra SeaMonkey olarak yeniden adlandırılan Netscape tarafından geliştirilen Mozilla Application Suite'in temelini oluşturdu. Netscape'in Mozilla Suite'i ayrıca Mozilla Firefox adlı tarayıcıya özel bir yan ürün için temel oluşturdu.

Netscape Navigator adı, AOL, Netscape Navigator 9 tarayıcı serisinin 9. sürümünü duyurduğunda 2007'de geri döndü. 28 Aralık 2007'de, AOL geliştirmesini iptal etti, ancak 1 Mart 2008'e kadar güvenlik güncellemeleriyle web tarayıcısını desteklemeye devam etti. AOL, Netscape Navigator web tarayıcısı ailesinin arşivlenmiş sürümleri. AOL, Netscape web sitesini bir İnternet portalı olarak tutar.