Kullanıcı mesaj:İyiadamlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin![kaynağı değiştir]

Hoş geldiniz İyiadamlar!

Merhaba, tamamen gönüllü katılımcıların çabalarıyla 285 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Bu ansiklopedi beş temel taş üzerinde şekillenir, katkıda bulunmadan önce okumanızda yarar vardır.
  • Katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyin.
  • Denemelerinizi deneme tahtasında yapabilirsiniz.
  • Vikipedi'nin yazım kuralları oldukça basittir ve ansiklopedik bir madde yaratmanın altın kuralları biçem el kitabında ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
  • Yeni bir madde yaratmanızda madde sihirbazı büyük kolaylık sağlayacaktır.
  • Vikipedi'ye başka bir site ya da yazılı materyalde daha önce yayınlanmış herhangi bir içeriğin eklenmesinin, telif politikası ihlali doğurduğu ve bu eklemelerin farkedildiğinde geri alındığı ve/veya silindiğini unutmayın.
  • Deneyimli kullanıcılardan yardım istemekten çekinmeyin; yeni bir katılımcıya yardım etmekten mutluluk duyacaklardır.
  • Tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarında iletilerinizin sonuna, imza atmayı "~~~~" ihmal etmeyin.
  • 18 yaşından küçükseniz çocuk koruma politikasını okumanız tavsiye edilir.
Bizi daha yakından tanımak istiyorsanız
Hakkımızda
Danışmak için
Danışma masası
İletişim için
Köy çeşmesi
Herhangi bir sorunda
Yardım sayfası
İş birliğinde bulunmak istiyorsanız
İş Birliği Projesi
Vikipedi'de neler mi var?
Göz at
En çok sorulanlar Burada
Bulmak istediğim konuya nasıl erişirim? Gezinti
Bir madde için ekleme yapacağım ama telif hakları sorunu ne olacak? Kaynaklar
Madde hakkında nasıl tartışırım? Tartışma sayfasını kullanın
Bir madde için yapıcı eleştiri nasıl yapılır? Tavsiye
Bir kullanıcı ile sorunum var. Ne yapmalıyım? Nezaket (yorum yaparken katılımcıya değil konuya odaklanın) ve Sorun çözümü

Kolay gelsin. --Vikipedist 13:07, 13 Mart 2008 (UTC)

Silinmiş resimleri tekrar maddelere yerleştirmeyiniz.--Machiavelli' msj 13:15, 13 Mart 2008 (UTC)

Lütfen durunuz devam etmeniz halinde engellemek durumundayım.--Machiavelli' msj 13:17, 13 Mart 2008 (UTC)

Vikipedi:Kayda değerlik Vikipedi:Doğrulanabilirlik Vikipedi:Hızlı silme poltikalarına dayanarak. Ayrıca kaynak belirtilmemiş. Kendi blog sayfanız ya da zaten size ait olan bir sitenin açıklamaları güvenilir kaynak olarak nitelenmez: Bir konu kendisinden bağımsız, önemli, güvenilir, çoklu (yani birden çok) ikincil kaynaklarca içerik edilmiş veya kapsanmışsa kayda değerdir.--Machiavelli' msj 13:24, 13 Mart 2008 (UTC)

Kriter, önemli mi değil mi sorusu değil. Kriter yukarıda belirttiğim politikalardır. George Washington üniversitesi'nde ilgili konunun nerede geçtiğini görebilir miyim? Eğer orada bulunan sadece bir linkten ibaret olan şeyi kastediyorsanız yukarıdaki kalın harflerle yazılmış cümleyi tekrar okumanızı tavsiye ederim.--Machiavelli' msj 13:39, 13 Mart 2008 (UTC)

Terbiyeli konuşmayı öğrenene kadar measj atmayınız cevap alamayacaksınız.--Machiavelli' msj 13:46, 13 Mart 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Vikipedi'nin birçok kuralını ihlâl etmiş bulunuyorsunuz. Öncelikle lütfen sistem uyarı şablonlarını kaldırmayınız. Bunları kaldırmak vandalizmdir ve engellenmenize yol açabilir. İkincil olarak; diğer Vikipedistlerle iletişim kurarken uslûbunuza dikkat ediniz; konuları ve argümanları değil de kişileri hedef alan lafızlar kişisel saldırı olarak ele alınabilir ve bu da engellenmenize yol açabilir. Kimsenin bilgisine, tercihlerine vs. karşı söylemleriniz olmamalıdır. Üçüncül olarak; kayda değerlik hususunda kriterlerimiz bellidir; bunları şu sayfada bulabilirsiniz: Kayda değerlik kural sayfası. Bu sayfada yer alan kriterlerden ilgisiz, bunların dışındaki argümanlarınız öznel olacağı için geçerli olmayacaktır. Önemli olan kanıt sunabilmenizdir; sunduğunuz kanıtların niteliği de ilgili kriterlerde açık bir şekilde belirtilmiştir. Son olarak: Vikipedi'nin bir ansiklopedi olduğunu unutmayınız. Olumsuz ve yapıcı olmayan bir tavır sürdürürseniz ilgili kural ihlâlleri sebebiyle engellenebilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:56, 13 Mart 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bakın, Martin Scorsese'nin kayda değer olmadığını birisi düşünürse, arşivlerden sitelerden arama yapılıp kaynak bakarız, kayda değerlik için kanıt ararız. Sizin maddeleriniz araştırılmış, ne maddenin içeriğinde ne de başka bir yerde kayda değerlik kıstaslarımızı karşıladığına dair kanıtlar görülmemiştir. Yok siz "kanıtlar var" diyorsanız, buyrun sunun. Fakat maddelerde verdiğiniz dış bağlantılar kriterleri karşılamaya yetmemektedir. Kanıtlarınızı ilgili tartışma sayfalarında sunabilirsiniz, silen kişilere (örneğin bana) yollayabilirsiniz. Fakat bunlar kriterlere uygun olmadığı sürece maddeler silinmekten kurtulmayacaktır. Vikipedi bir ansiklopedidir buraya değerli işler yapan herkesi değil ansiklopedik olan kişileri koyuyoruz. Bu bahsettiğiniz şahıslar hangi bağımsız, üçüncü parti referans kaynaklarında kendi başlarına konu edilmişler? Üstelik bir değil böylece birçok kaynak lazım. Hangi uluslararası veya ulusal tanınmış, kayda değer olarak sınıflandırdığımız ödülleri almışlar? Hangi ansiklopedide yer almışlar? Haklarında (onların bağlı bulunduğu kurum değil veya onların yazdığı değil veya onlarla ilişkisi olan bir yayında değil) kaç tane gazete kaç tane haber yapmış? Lütfen. Kriterlerimiz bellidir. Evet birçok yönetmen, sinemacı, televizyoncu Vikipedi'de madde sahibi. Fakat bunlardan kayda değer olmadığı düşünülenler ve kayda değer olduğuna dair kanıt getirilemeyenler varsa bunlar da silinirler. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:43, 13 Mart 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bir kişinin yaptığı bir açıklama konu edilirse bu o kişi konu ediliyor anlamına gelmez. Bulunan haberlerin hepsi doğrudan bu kişileri konu almadığı gibi, kriterleri karşılamakta yeterli değildir. Açıp kriterlere bir kez daha göz atabilirsiniz isterseniz. Kişisel hiçbir bağlantım olmayan kişilere niçin husumetim olsun da kişisel bir şekilde davranayım? Niçin bir savunma yapmaya çalışayım ki ortada kriterleri sağlayan, ansiklopedik kişiler yokken ben kuralları uyguluyorum... bu kişiler bu derece ansiklopediklerse niçin bahsettiğim tarzda bir kaynak dahi yok? O maddedeki dış bağlantıları inceledim hiçbirisi kaynak gereksinimlerimizi karşılamıyor. Yukarıda belirttiğim bağlantılara tıklayarak kriterleri tekrar gözden geçirmenizi isterim. Hepimizin ansiklopedik olmasını umduğumuz kişiler olabilir ama ısrarla maddelerini ekleyerek bu kişileri ansiklopedik yapamayız. Kurallar bellidir uygulamalar da kuralları takip edecektir. Yukarıda tekrarladığım soruları mı tekrarlamam lazım? Sorularıma cevap da vermemişsiniz. Ben o dış bağlantıları zaten kontrol ettiğimi belirtmiştim. Sonuçta konuyu daha fazla uzatmaya gerek görmüyorum; kişisel çıkarımlarınız olabilir ama ben sadece kuralları uyguluyorum. Vikipedi bir ansiklopedidir; nasıl Britannica bir ansiklopediyse. Teşekkürler, iyi çalışmalar.... - - noumenon ʘ mesaj 20:10, 13 Mart 2008 (UTC)

kayda değerlik[kaynağı değiştir]

  • merhaba, bana yeniden yollamanıza gerek yoktu, çünkü bu konuşmaları okudum. maddeleri de daha önce silindiğinde incelemiştim. iki başlığın da vikipedinin kayda değerlik ve ansiklopedik olma kriterlerini sağlamadığı açıktır. zaten kayda değerlik konusunda bir tereddüdüm olsa bunu silenlerle paylaşırdım. gayretli tutumumuz buranın bir cv deposu değil, bir ansiklopedi olması içindir. lütfen size iletilen bağlantıları okuyarak meselenin aslını anlamaya özen gösterin. kolay gelsin. --kibelemesaj 21:17, 13 Mart 2008 (UTC)
noumenon uzun uzun örneklerle anlatmış, sayfalara bağlantıları vermiş. kaynaklarının eksik olduğunu düşündüğünüz ve kayda değerliği konusunda kuşkulandığınız maddeleri etiketleyebilirsiniz. maddeleri yeniden açtığınızı görüyorum. şimdiye kadar 3-4 hizmetlinin bu silme işleminde imzası var. bu geri dönüşleriniz vandalizm sayılarak engellenebilirsiniz. tekrarlamayın lütfen. --kibelemesaj 21:26, 13 Mart 2008 (UTC)

Engellendiniz[kaynağı değiştir]

Abdullah Ekşioğlu sayfasında görüleceği gibi ısrarla politikalara aykırı davranmanız sebebiyle VP:EP #4-Yoğun geri dönüş sebebiyle 24 saat engellendiniz. Khutuckmsj 21:29, 13 Mart 2008 (UTC)

kayda değerlik ve etiket ekleme[kaynağı değiştir]

  • merhaba, eklediğiniz maddelerin kayda değerlik nedeniyle silinmesi ve engellenmeniz üzerine aynı kategorideki maddelere seri olarak etiket eklediğinizi görüyorum. kayda değerliği konusunda kuşku olmadığını sizin de bildiğiniz bazı isimlere, bu etiket yerine, eğer kaynakları gösterilmediyse kaynaksız etiketi eklemenizde yarar var. aksi taktirde bu davranışınızı ansiklopediyi geliştirmeye yönelik iyi niyetli bir davranış olarak görmek zor olacak. --kibelemesaj 10:07, 16 Mart 2008 (UTC)
  • Sevgili Kibele, kayda değerlilik eklediğim isimlerden hiçbirinin kaynak belirtmemiş olduğuna dikkatinizi çekerim. Ciddi tek bir kaynak belirten isimlere böyle bir etiketlemede bulunmuşyorum. Ayrıca bu etiketlemeyi yaptığım isimlerden hiçbiri wikipedia cv sitesine dönüşmesin diye emin olarak sildiğiniz iki yönetmen ve gazeteciden daha ansiklopedik değiller. Çifte standartlı davranışının açıklamasını istiyor iyi çalışmalar diliyorum.
  • biz kaynaksız maddelere {{kaynaksız}}, kayda değerliği konusunda kuşku olan maddelere {{kayda değerlik}} etiketi yerleştiririz. diğer konularda da özel etiketleri eklediğimiz gibi. sizin yaptığınız gibi, sinema ansiklopedilerinde, türk sinema tarihinde yeri olan bir isme kaynaksız olduğu gerekçesiyle {{kayda değerlik}} eklemeyiz, eğer vaktimiz varsa kendimiz kaynak bulur ekleriz. hepsine bakmak ve kayda değerliğini kanıtlamak benim işim değil, ancak ilk bakışta gözüme çarpan Erdoğan Tokatlı ve Ezel Akay'a kaynakları ekledim. silinenlerin mesela bu iki isimden daha ansiklopedik olduğunu iddia etmenizi ise öznel bakışınızın kesin kanıtı olarak değerlendiriyorum. sizin çifte standart dediğiniz şey, ansiklopedik olmak ya da olmamaktır. bu konuyu daha fazla konuşmayı düşünmüyorum. bulunduğunuz ortamın kurallarını bir an önce öğrenmenizi ve buna göre davranış geliştirmenizi diliyorum. --kibelemesaj 17:29, 16 Mart 2008 (UTC)

Gereksiz şablon ekleme hareketinize karşın, İyiniyet varsaymak ilkesinden hareketle; maddeyi geliştirmeye yönelik çalışma yaptım ve bunu geri aldınız üstelik açıklamamı hiçe saydınız. Başlangıcını yaptığım maddeye karşı bu davranışınızı "vandalizm" olarak nitelendirmeden önce sizi son kez dostça uyarmak istiyorum: lütfen bu tutumunuza son verin. Vikipedi'yi geliştirmeye yönelik çalışmalarla katkıda bulunun. Levent Abi ileti 16:51, 16 Mart 2008 (UTC)

Bu sorunuzla ilgili birçok sayfada açıklama var birkaçını vereyim.Dosya yükleme sayfasında görebileceğiniz üzere:

Yükleyeceğiniz dosyaya ait aşağıdaki iki bilgiyi eklemediğiniz takdirde dosya silinecektir:

  1. Şayet dosya bir internet sitesinde mevcutsa sitedeki o resme bağlantısını belirtin.
  2. Bir telif/lisan etiketi, aşağıdaki açılan liste yardımıyla veya yükleme özetinde belirtilerek ekleyiniz.

Yardım:Resim yükleme#Telif hakkı: Kullanacağınız görüntünün kullanım iznine uygun etiketi bu sayfadan bulup görüntünün açıklama sayfasına eklemek zorundasınız.

Vikipedi:Resim kullanım politikası#Gerekliler: Mutlaka uygun olan telif etiketini koymalısınız: Vikipedi:Resim telif etiketleri

Lisans etiketi koymazsanız, kullanıcılar belirsiz lisans etiketi koyarlar bir hafta içinde düzeltimezse silinir. Yüklediğiniz resimler tellif etiketi yoktu.--Machiavelli' msj 14:24, 21 Mart 2008 (UTC)

Bu şirket logolarında {{Logo-Ticari}} şablonunu kullanmalısınız.--Machiavelli' msj 11:13, 22 Mart 2008 (UTC)
Logolara kaynak belirtiseniz bir sorun kalmayacak. Yukarıda yazmıştım: Şayet dosya bir internet sitesinde mevcutsa sitedeki o resme bağlantısını belirtin. Resim:Aeanews.jpg ve Resim:Eksantrik.jpg dosyalarında "değiştir" butonuna basarak sitenin URL şeklinde bağlantısını veriniz. İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 13:07, 22 Mart 2008 (UTC)

Resim lisans[kaynağı değiştir]

Gerçi sorunuzun cevabı yukarıda yazıyor. Her resmin bir lisansı olması gerekir, lisans eklenmeyen resimler silinirler. Size ait olduğuna göre özgür lisanslı bir etiketle Vikipediye eklemelisiniz. Vikipedi:Resim telif etiketleri sayfasında ve altsayfalarında özgür lisanslar listelenmiş. Bunlardan GÖBL kamu malı veya creatice commons lisanslarını seçerek yüklerseniz silinmeyecektir.--Machiavelli' msj 10:38, 8 Nisan 2008 (UTC)