Kullanıcı:Coalcarbon/Archive

Vikipedi, özgür ansiklopedi

arşiv[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 öncesi geçmiş

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Herkesin katkıda bulunabildiği özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoşgeldiniz !

Burası, tamamen gönüllü katılımcıların çabalarıyla, 250'den fazla dilde oluşturulmaya çalışılan özgür ansiklopedi Vikipedi'nin Türkçe sürümüdür. Burada, yazar kadrosu gibi kavramlar yoktur; sizin de içinde bulunduğunuz Vikipedi kullanıcıları, yani Vikipedi'den yararlanan herkes, Vikipedi'nin yazarıdır.

Beş temel ilke üzerinde şekillenen bu projeye katkıda bulunmadan önce, Vikipedi'nin politikalarının özetlerini okumanızı öneririz. Ayrıca Vikipedi'nin işleyişi ve içeriğiyle ilgili bilgileri yardım bölümünden alabilirsiniz. Vikipedi hakkındaki sorularınızı Danışma Masası'na iletebilirsiniz.

Küçük bir hatırlatma: Ansiklopedi maddeleri hariç olmak üzere, tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarındaki yazılarınıza, (~~~~) işaretlerini koyarak ya da yandaki yeşil el işaretinin gösterdiği değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini tıklayarak imza atmayı ihmal etmeyiniz.

Unutmayın; burası, okuyucuların katkısıyla gelişen özgür ansiklopedi Vikipedi ve siz de buranın bir yazarısınız. Vikipedi'ye katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyin. İyi Vikilemeler... --Takabeg ileti 13:40, 24 Aralık 2008 (UTC)


Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки   其他語言
Uyarı
Uyarı
Ayrıntılı telif açıklaması.

Merhaba,

Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemenizi takdir ve teşekkürle karşılıyoruz; çünkü sayısız kişiye karşılıksız bilgi sunan bu ansiklopedi, gönüllülük kavramıyla ayakta durabilmektedir. Ve en önemli konulardan Beş temel taşımızdan üçüncüsü; telif hakları konusudur. Vikipedi; ana sloganı olan Özgür ansiklopedi kavramına yakışır bir şekilde yaşamak istediği için, telif konusuna özen göstermektedir. Herhangi bir kurum, kuruluş ya da kişinin, telif ihlali nedeniyle yasal yaptırım uygulama hakkının olmaması için, özgür içerik kullanmaya çalışıyoruz.

Eğer herhangi bir sitede; GNU lisansıyla özgürce alıntı yapılabileceğine dair açık ve net bir ifade yoksa, kopyalama yapamamaktayız. Site sayfalarında bu konuda herhangi bir açıklama ya da uyarı yoksa, bu durum da onun yasalar tarafından otomatik olarak korunduğunun göstergesi olabilir. Özellikle de, "Copyright, , Her hakkı saklıdır, TM" vb. yazı ve uyarı işaretleri varsa, zaten bu durumda kesinlikle o site sahibinin Vikipedi'ye izni olmadan alıntı, kopyalama yapamıyoruz. Kaynak göstermek tek başına yeterli olamayabiliyor. Fakat! alternatifler var elbet:

  • Alıntı yaptığınız site size aitse ya da site yetkililerinden izin aldıysanız; ilgili web sayfasının yüklü olduğu sunucuya bağlı yetkili bir e-posta adresinden, info-tr@wikimedia.org adresine; kendi web sayfalarından yapılacak her türlü içerik alıntısının Vikipedi'de kullanılmasına GÖBL-GNU lisansı çerçevesinde izin verildiğini belirten bir e-posta yazılması bir çözümdür. Ya da;
  • Gerek cümleleri değiştirerek, gerekse kendimizden birşeyler katıp, yeni cümleler oluşturarak o sayfayı yazabiliriz. Hem böylece emeğimiz geçerek gerçek bir katkıda bulunur, hem de telif hakları ihlali yapmamış oluruz.
  • Telif yasalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayınız.

İyi bir yazar olamayabiliriz, hatalardan da korkmamalıyız, çünkü hergün yüzlerce hatayı düzelten bir çok vikipedist var.

Bu anlamda silinen (ya da geri alınan) maddeyi/içeriği yeniden kendiniz yazarak Vikipedi'ye katkıda bulunacağınıza inanıyoruz. Herhangi bir durumda yardım istemekten çekinmeyin. Bildiğimiz her konuda elimizden gelen herşeyi yaparız. Tekrar hoşgeldiniz, iyi çalışmalar.
 Levent İleti Katkılar   22:05, 28 Ekim 2009 (UTC)


Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şu sıralar pek aktif olamasam da yardıma gereksinim duyduğunuz herhangi bir konuda çekinmeden yazabilirsiniz. Ayrıca diğer bir çok vikipedist yeni kullanıcılara yardıma hazırdır. DUyarlı davranışınıza teşekkürler, iyi geceler.  Levent İleti Katkılar   22:24, 28 Ekim 2009 (UTC)

SDD[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tekrar merhaba, mesajınızı biraz geç gördüm, ekran başında değildim, yanıtım gecikti. Sözettiğiniz davranışların bir kısmı "deneme" kabul ettiğimiz girişimler olmakla birlikte, bir kısmını da vandalizm olarak nitelendiriyoruz. Evet hepimizin canını sıkıyor bunlar, ancak viki sisteminin bir özelliği bu, kayıtlı kayıtsız herkesin değişikliklerine açık olması. Bu konuda da yine gönüllü olarak katkıda bulunuyoruz çoğumuz. Bunu da adlandırdık: Son değişiklikler devriyeliği. Kısaca SDD. Vikipedi'de bol bol kısaltmalarla karşılaşacaksınız, alışırsınız. Son değişiklikler devriyesi ne yapar? Sizin yaptığınızı. Yıkıcı değişiklikleri geri alır ya da düzeltir. Yaptığınızın hiç bri sakıncası olmadığı gibi, aksine çok büyük yararı var. Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)'de sonlara doğru baktığınızda Dsmurat'ın ve benim iki notumuza bakarsanız, bununla ilgili konuları göreceksiniz. Bazı vandalist ya da deneme amaçlı değişiklikler, gözden kaçıp aylarca o madde içinde kalabiliyor ki bu çok kötü bir durum. Bazen sabır sınırlarımızı zorlasa da son değişiklikleri ve yeni maddeleri kontrol etmeye devam etmekten başka seçeneğimiz yok (en azından şimdilik). Katkılarınız için teşekkürler. Aklınıza takılan bir şey olursa yine sorabilirsiniz. Sevgiler.  Levent İleti Katkılar   21:21, 30 Ekim 2009 (UTC)
  • Evet, bir maddeyi kendimiz yazabiliriz, ama heryerin olduğu gibi Vikipedi'nin de kendine göre kuralları var. Bu kurallar, uzun araştırma ve tartışmalar sonucu kabul edilerek uygulanmaya başlanmıştır. Burada dikkat etmeniz gereken; Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek sayfası olmalıdır. Kaynak göstermek daima yararlıdır.  Levent İleti Katkılar   21:33, 30 Ekim 2009 (UTC)
  • Bazı küçük şeyleri sorun etmeyin, (daha önce bulduğunuz yeri kaybetmek gibi), bunu ben de sık sık yapardım, hala da bazen oluyor, sayfadan sayfaya atlarken unutuyorum. Eğer SDD konusunda katılımda bulunmak isterseniz, bu konuda bir şablonumuz var, alta ekliyorum, (Örneğin yeni kullanıcılara çeşitli şablonlarla bilgi vermek, hoşgeldiniz demek te bir SDD işidir). Vikinin en eksik yönlerinden biri de kimin ne zaman aktif olduğunun görülememesi. O yüzden acele yazmaya çalışıyorum. Kolay gelsin..  Levent İleti Katkılar   21:44, 30 Ekim 2009 (UTC)


Hoş geldiniz Coal![değiştir | kaynağı değiştir]

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Davet..
Gelin bize; bilgiye destek verin!

Maddeler üzerinde düzeltme yapmanız dikkatimizi çekti. Vikipedi, sizin ve bizim gibi gönüllü kullanıcıların katkılarıyla gelişen bir "özgür ansiklopedidir". Ancak sistemimizin yapısı gereği, kayıtlı kullanıcı olsun ya da olmasın, her isteyenin kurallar çerçevesinde dilediği değişikliği yapması olasıdır.

Bu durum; vandalizm amaçlı yıkıcı değişikliklerin yanısıra, deneme amaçlı değişiklikleri de gündeme getirerek; maddelerin yapılarının bozulmasına yol açabilmekte. Bunları düzeltmek de yine biz kullanıcılara düşüyor. Vikipedi'nin yeni son değişiklikler devriyelerine gereksinimi var; bize katılmayı düşünürseniz, bilgiye ücretsiz ulaşmanın gelişimine yararınız dokunacaktır. Ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilir ya da size bu iletiyi yollayan kişi ile bağlantı kurabilirsiniz. Yardımlarınız için teşekkürler.

Gönüllü kullanıcıların katkılarıyla bilgiye ücretsiz erişilmesini sağlayan özgür ansiklopedi Vikipedi'ye destek olun, sevgiler. -  Levent İleti Katkılar   21:44, 30 Ekim 2009 (UTC)
  • Çeşitli listeler var, bu ve benzeri bir liste oluşturabilirsiniz, bağlantılar verebilirsiniz. Bir de imzanızı elle yamanıza gerek yok; dört tane ~ işareti (Alt gr ve ü harfine dört kez basarak) kotmanız yeter.  Levent İleti Katkılar   21:57, 30 Ekim 2009 (UTC)
  • Maddelerde bu tür yazılar bulunmaz böyle uyarıları tartışma sayfasına yazmanız gerekir.--Reality006 00:19, 31 Ekim 2009 (UTC)

Yanıt[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Belirttiğiniz anonim kullanıcı, farklı linkler eklemek istemiş geri almışsınız, yaptığınız doğru olabilir ama olmayabilir de. Sonuç olarak bir zararı olmayan değişiklik sizinki. İncelemeye zamanım olmadığı için yorum yapamıyorum. Diğer yönelendirmeyle ilgili olarak "TurboDOS ve MS-DOS maddeleri arasında yönlendirmeler yapılıyor" sözlerinizden pek birşey anlamadım, eğer herhangi bir konu ile ilgili uzman görüşüne başvurmak istiyorsanız, köy çeşmesi-ilginize bölümüne yazmakla bir sonuç almanız olası.. Sevgiler.  Levent İleti Katkılar   21:27, 31 Ekim 2009 (UTC)

Olmadı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anlaşamadık: ama dün ne demiştik? "küçük şeyleri kafaya takmak yok." Hele bir kırıcılık sözkonusu değilse özür dilemek hiç yok. Zamanımı almadınız, çünkü burada bulunmanın gerekliliği bu: buraya zaman harcamak. Kısıtlı zamanlarıyla da olsa katkıda bulunabilecek birisini kazanmak vikipedi hayatımızın bir parçası. Eminim siz de aynı şeyi yapardınız. Bir de farkettim ki, bilgiyi paylaşmanın değeri, bedeli yok. Umarım bunu farkedenler çoğalır :) Aralıklarla da olsa bir süre daha sitedeyim. İyi geceler.  Levent İleti Katkılar   22:06, 31 Ekim 2009 (UTC)

madde silme[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fonksiyon türlerinin listesi" maddesini silmişsiniz, fakat önce benle konuşsaydınız daha iyi olurdu, çeviri yapmaya tam başlamamıştım,

çeviriye sonra tekrar başlamam bir sorun oluşturur mu? bu arada çok hızlı bir kullanıcı değilim ve aslında pek fırsatım da yok.

saygılar, iyi günler --Coal 17:40, 2 Kasım 2009 (UTC)

Merhaba Coal. Belirttiğiniz madde tamamen ingilizceydi, o sebeple sildim. Maalesef maddeleri teker teker inceleyecek vakit hep bulunmuyor, arada hatalar da olabiliyor. Maddeyi geri getiriyorum. Fonksiyon türlerinin listesi. Khutuckmsj 17:44, 2 Kasım 2009 (UTC)

Matematik sembolleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhabalar Coal ilgin için teşekkürler , Matematik sembolleri sayfasını ilk oluşturduktan sonra biraz abartı olduğunu düşündüm ve daha basit bir versiyonunu hazırlamaya başladım Kullanıcı:Nosferatü/Çalışma sayfasını hazırlayınca oraya aktaracağım. (araya Taşıt sayfası girince biraz aksadı)--Nosferatu 07:26, 3 Kasım 2009 (UTC)

Rocky Marciano[değiştir | kaynağı değiştir]

Kusura bakma farkında değildimde.. uzun zamandır çevrilmesini bekliyorum ne zaman çevireceksiniz.. ?? Bu imzasız yazı Scarydagger (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Köy çeşmesinde yazmadım, çünkü sadece size hitabeden şylerdi söyleyeceklerim: kategorilerle ilgili katkılarınız için teşekkürler. Genellikle bu tür köklü değişiklikler, topluluğun görüşü sorularak, tartışılarak yapılır, bilginiz olsun. Ama şu ana dek itiraz eden çıkmadığına göre de bir sorun yok demektir. İyi çalışmalar.  Levent İleti Katkılar   20:55, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Sevgili Coal, gecenin son mesajını, son değişikliğini size yazıyorum: Öncelikle teşekkürler. Her konuda desteğe ihtiyacımız var Viki'de. "gerçi burası sohbet yeri de değil" sözünüze ithafen; mesaj sayfamın başında görmüşsünüzdür, bayram, yılbaşı vb. tebrik bile yazmayın diyorum, onun yerine bir fazladan düzeltme yapılması, "fayda faydadır" anlamında önemli. Ama haklısınız, bazen "geyik" bile gerekli, yoksa asık suratlı, ciddi bir ansiklopedi olup çıkarız. Hatta mizah sayfamız bile var :) Sonra, "fazla ileri gittiğimi düşünüyorum" demişsiniz, bu konuda tek sözüm olacak: cesaret!. Aslında portallar arasında neden matematik yok? o da ayrı bir soru işareti? Ve son olarak; köy çeşmesinde duyurmakla en doğrusunu yapmışsınız. Destek olabileceğim-iz herhangi bir şey olduğunda lütfen çekinmeyin. İyi geceler dileklerimle.  Levent İleti Katkılar   21:46, 4 Kasım 2009 (UTC)

Telif hakkı var kullanmayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Lütfen telif hakkı saklı içerik eklemeyiniz. Vikipedi'de telif hakkı saklı içerikler kullanılamaz. Unutmayın ki; Vikipedi Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Kanunu'na tabidir ve söz konusu kanuna göre; yayımlanmış her türlü çalışma (aksi belirtilmediği sürece), sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırır. Sadece özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) kaynaklardan içerik aktarmanız mümkündür. Daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. Unutmayınız ki uyarılara rağmen ısrarla telif hakkı saklı içerik eklemek bir Vikipedi suçudur ve Vikipedi kuralları (madde 8) gereği engellenebilirsiniz. Teşekkürler, iyi değişiklikler! -- İyivikiler... [ho? ni!] 07:19, 5 Kasım 2009 (UTC)


Merhaba,
Mesajı Büşra Pekin için gönderdim çünkü oradaki cümleler, başka bir web sitesinden bire bir kopyalanmıştı. Bu metin başka web sitelerinde birçok defa tekrarlanmış olabilir. Ama buna dayanarak o metni Vikipedi'ye kopyalayamazsınız. Kaynak gösterseniz bile bu durum telif ihlali yaratır. Telif konusu Vikipedi'de en önemli konulardan biridir ve ihlal yaratan içerikler görülüğü anda silinmelidir. Eğer başka maddelerde de Büşra Pekin'deki gibi bir kopyalama yaptıysanız, lütfen o içeriği de kaldırın ya da silinmek üzere işaretleyin.

Bunun yanında, herhangi bir sitede gördüğünüz bilgileri tamamen kendi cümlelerinizle baştan aşağıya yeniden yazarak Vikipedi'ye ekleyebilirsiniz. Tamamen kendi cümlelerinizi kullanırsanız sorun kalmaz. İyivikiler... [ho? ni!] 15:55, 5 Kasım 2009 (UTC)

Merhaba;[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Geç yanıtım için özür dilerim. Katkılarınızı sürdürmenize sevindim. Bahsettiğiniz gibi durumlarda (ki benim de başıma geldi), her iki maddeye de {{birleştir|Godfrey Harold Hardy}} ve {{birleştir|Godfrey Hardy}} şablonlarını ekliyoruz. Bu işlemn nasıl yapıldığını bilen arkadaşlar da iki maddeyi birleştiriyor. Ya da kullanıcı talebiyle maddelerden biri silinebilir veya yönlendirme yapmak mümkün. Sizin örneğinizde de yönlendirmeyi öneririm. Kalacak olan asıl başlık, gerçek ve tam ismi adı olmalı, sık kullanılan ve yaygın ya da kısaltmalı ismi de ona yönlendirilmelidir.
  • Dün-ugün olduğu gibi beklenmedik nedenlerle yanıtım gecikebileceğinden, beklememek için son değişiklikler kısmında aktif gördüğünüz başka birine de sorabilirsiniz. Vikipedistler birbirlerini tanımadan da yardımcı olurlar çekinmeyin (hatta unutmayın). Diğer konuda da bildiğim kadarıyla Serhantr matematikle ilgileniyordu. Dilerseniz bir mesaj yazın.. Elinizden geldiği kadar katkılarınızı bekliyoruz.. Sevgiyle..  Levent İleti Katkılar   22:54, 5 Aralık 2009 (UTC)

kullanıcı adı değişikliği[değiştir | kaynağı değiştir]