Kullanıcı:Afakii/16 Nisan 2022-16 Ekim 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Hz.mandalina[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıç

Öncelikle Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfalarına göz atarak ön bilgi edinebilirsin. Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine veya temel telif hakları politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burasının bir ansiklopedi olduğunu ve kaynaksız olan özgün bilgiler girilmediğini unutma!

Denemelerin için şu yazıya tıklayabilirsin: Deneme tahtam.

Soruların mı var

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilir, sorularını Yardım masası'nda ve Köy çeşmesi'nde sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, Vikipedistlerle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma ve mesa sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yaptığın katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini veya özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsan, katkıda bulunmayabilirsin.
Kardeş projeler
VikiSözlük

Özgür Sözlük

VikiKitap

Özgür Kitaplar

VikiKaynak

Özgür Kütüphane

VikiSöz

Özdeyişler

Commons

Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki

Viki Merkez

Öncelikle Biçem el kitabını ve Yardım sayfasını mutlaka okuyun. Görgü kurallarını unutmayın. Mümkün olduğunca nezaket gösterin ve sakınılacak kelimelerden kaçının. Karşınızdakileri iyi niyetli varsayın, vandalizmden uzak durun. 


Maddeleri okur/yazarken kayda değerliğine (KD) ve kaynakların güvenilirliğine dikkat edin. Değişiklik savaşına girmeyin. Unutmayın ki Vikipedi gelişigüzel bilginin toplandığı bir yer değildir. 


Bir de tartışmalarda aklınızda bulunsun, yazıların mimikleri yoktur. Karşınızdaki farklı okuyabilir. Bu yüzden ifadelerinize dikkat edin ve tartışmalarda imza atmayı unutmayın. 


Bu yazıdaki tüm mavi kelimeleri tıklayıp okuduğunuzdan emin olun. Şimdi Cesur olun ve Suya atlayın. İyi Vikiler. ᕓikiolog ♥෴ 18.31, 14 Temmuz 2022 (UTC)

İş Birliği Projesi ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

İş Birliği Projesi Haftanın 1.'si ödülünün sahibi oldunuz!

Merhaba Hz.mandalina,

26. Hafta İş Birliği Projesine katılımınız için çok teşekkürler. "Bilgi kutusu bulunmayan kişiler kategorisindeki maddelere bilgi kutusu ekleme" konulu projedeki performansınız sonrasında İş Birliği Projesi Haftanın 1.'si ödülünün sahibi oldunuz. Proje kapsamında verilen ödüllere buradan, bu yılın kazananlarına ve ödül koleksiyonuna ise buradan bakabilirsiniz. Kazandığınız bu ödülü, buradaki şablon yardımıyla kullanıcı sayfanızdaki kişisel koleksiyonunuzda sergileyebilirsiniz. Sonraki haftalarda da katılımınızın devamını umuyorum.

Sevgiler. İyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 08.16, 9 Temmuz 2022 (UTC)

İş Birliği Projesi ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Katılımcı Yıldızı ödülünün sahibi oldunuz!

Merhaba Hz.mandalina,

26. Hafta İş Birliği Projesine katılımınız için çok teşekkürler. "Bilgi kutusu bulunmayan kişiler kategorisindeki maddelere bilgi kutusu ekleme" konulu projedeki performansınız sonrasında Yeni Katılımcı Yıldızı ödülünün sahibi oldunuz. Proje kapsamında verilen ödüllere buradan, bu yılın kazananlarına ve ödül koleksiyonuna ise buradan bakabilirsiniz. Kazandığınız bu ödülü, buradaki şablon yardımıyla kullanıcı sayfanızdaki kişisel koleksiyonunuzda sergileyebilirsiniz. Sonraki haftalarda da katılımınızın devamını umuyorum.

Sevgiler. İyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 08.16, 9 Temmuz 2022 (UTC)

İş Birliği Projesi ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzenleme Yıldızı ödülünün sahibi oldunuz!

Merhaba Hz.mandalina,

26. Hafta İş Birliği Projesine katılımınız için çok teşekkürler. "Bilgi kutusu bulunmayan kişiler kategorisindeki maddelere bilgi kutusu ekleme" konulu projedeki performansınız sonrasında Düzenleme Yıldızı ödülünün sahibi oldunuz. Proje kapsamında verilen ödüllere buradan, bu yılın kazananlarına ve ödül koleksiyonuna ise buradan bakabilirsiniz. Kazandığınız bu ödülü, buradaki şablon yardımıyla kullanıcı sayfanızdaki kişisel koleksiyonunuzda sergileyebilirsiniz. Sonraki haftalarda da katılımınızın devamını umuyorum.

Sevgiler. İyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 08.16, 9 Temmuz 2022 (UTC)

Taşıma hk[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam @Hz.mandalina Kraliyet Selamı (Yemen) maddesini neden "İstiklal marşı" olarak taşıdığınızı sorabilir miyim?

𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 00.45, 10 Temmuz 2022 (UTC)

Yemen Krallığı ile alakalı çoğu şeyi Yemen Arap Cumhuriyeti yaktığından dolayı kaynaklara ulaşmak çok zor. Kurucusunun doğru düzgün bir vesikalık fotoğrafı bile yok. Hz.mandalina (mesaj) 08.41, 10 Temmuz 2022 (UTC)
Galiba sizin mesajınızı yanıtlamamışım o yüzden bir daha atıyorum. "Her ne kadar İngilizce kaynaklarda Yemen Krallığının marşı Kraliyet Selamı olarak geçse de arapça kaynaklarda istiklal/bağımsızlık marşı olarak geçiyordu. Ben de o yüzden geçirdim. Eğer yanlış bulduysanız böyle Kraliyet Selamı olarak kalabilir hatta diğer düzenlemeleri de gerei alabilirim ya da karışmaması amacıyla bağımsızlık marşı vs. diye de çevirebilirim." Eğer hatam varsa tekrardan kusuruma bakmayınız lütfen Hz.mandalina (mesaj) 08.53, 10 Temmuz 2022 (UTC)

Her ne kadar İngilizce kaynaklarda Yemen Krallığının marşı Kraliyet Selamı olarak geçse de arapça kaynaklarda istiklal/bağımsızlık marşı olarak geçiyordu. Ben de o yüzden geçirdim. Eğer yanlış bulduysanız geri alabilirsiniz. Hz.mandalina (mesaj) 08.37, 10 Temmuz 2022 (UTC)

Madde ekleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhabalar. Tatil gezintisinde iken yanlış hatırlamıyorsam 1919 yılında yaklaşık 7.000 askerin rum çetelerce ya öldürüldüğü ya da esir alınması dolayısıyla bir anıtı gördüm. Etkilendiğim için eklemek istiyorum da çok da bilinen bir anıt değil galiba. Sizce eklenmeye değer mi? Eğer kaynak bulamazsam da fotoğrafını yükleyeceğim rapor yeterli olur mu? Hz.mandalina (mesaj) 17.24, 14 Temmuz 2022 (UTC)

Merhaba Hz.mandalina, Vikipedi maddeleri güvenilir ve doğrulanabilir kaynaklardan oluşur. Bu aynı zamanda şu demek; bir şeyin doğru olduğu bilinse de bunu belirten güvenilir ve doğrulanabilir kaynaklar yoksa o madde Vikipedi'de yer alamaz. Kullanılmayan veya telif hakkı bulunan dosyalar ise silinebilir. Bunların yanı sıra kayda değerliği ve özgün çalışma olmaması önemlidir. Bu konularla ilgili bilgileri Vikipedi:Telif hakları, Vikipedi:Doğrulanabilirlik, Vikipedi:Kaynak gösterme, Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek ve Vikipedi:Kayda değerlik maddelerinden okuyabilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların her sayfayı takip etme şansı olmayabileceğinden birisine cevap yazdığınızda "seslen" şablonunu veya kullanıcı adını eklemeyi unutmayın (Yukarıdaki mesajınızda denk geldiğim için bilgilendirmek istedim). Kullanımları şu şekildedir ve kullanıcıya bildirim gider:
 {{Seslen|Vikiolog}}
veya
 [[Kullanıcı:Vikiolog|Vikiolog]] 
İyi Vikiler. ᕓikiolog ♥෴ 17.54, 14 Temmuz 2022 (UTC)
Ben de neden cevap vermiyor diye düşünüyordum :D Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Daha yeni bir Vikipedist olduğumdan Vikipedi'yi çözememiş gibiyim. Peki sizce eklenmeye değer bir madde mi? @Vikiolog Hz.mandalina (mesaj) 18.27, 14 Temmuz 2022 (UTC)
Yukarıda attığım karşılama mesajındaki deneme tahtanızda konuyla ilgili çalışma yapıp sonrasında kaayda değerliği hakkında Vikipedistlere danışabilirsiniz. Uygun görünürse madde taşıması yapılır görülmezse silebilirsiniz. ᕓikiolog ♥෴ 18.31, 14 Temmuz 2022 (UTC)
Şuan maddeyi tamamladım sizce kayda değer bir durumda mı?
@Vikiolog
Madde Hz.mandalina (mesaj) 13.38, 20 Temmuz 2022 (UTC)
Merhaba, açıkçası her ne kadar kaynakları olsa da ve bana kayda değer görünemesede bundan ötesi ansiklopedik değil de daha çok gazete haberi şeklinde duruyor. Anıtın kendinden çok, hakkında konuşulan paparazzi haberleri, reklam ve taraflılık hissiyatı veriyor. Bu tarz maddelere pek ilgim olmadığı için yanlış yönlendirmiş olmamak adına, öneride bulunmaları için @Maurice Flesier ve hem üst konu hem belki bu konu için @Vikipolimer'e seslenmek isterim :) ᕓikiolog ♥෴ 16.59, 20 Temmuz 2022 (UTC)
Çok bilgi olmadığından biraz habervari oldu haklısınız. Hz.mandalina (mesaj) 17.09, 20 Temmuz 2022 (UTC)
@Vikiolog Merhabalar Aden Protektorası maddesi nedense diğer dildeki maddelere bağlanmıyor. Eğer bir çözümü yoksa silip çevirme kısmından geçirebilir misiniz? Hz.mandalina (mesaj) 09.43, 21 Temmuz 2022 (UTC)
Maddeyi ve kaynakları inceledim, açıkçası bana kayda değermiş gibi gelmedi. Bu tür anıtlar ve kaideler 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası birçok belediyede açılmış durumda ve buna dair güvenilir yayınlarda çıkmış haberlerde bulmak olası. Fakat bana göre bu tür anıtlarda açılış ve kurdele kesimi haberleri dışında çoklu ve uzun vadeye yayılan kaynaklara bakmak lazım. Kıbrıs Anıtı maddesi yazmıştım mesela, burada birçok tartışmaya konu olan haber kaynakları vardı. Bilgilerinize. --Maurice Flesier message 10.49, 21 Temmuz 2022 (UTC)

Hz.mandalina, Aden Protektorası maddesini bağlamışsınız zaten. Bilgisayarınızdaki geçmişten dolayı yeni halini görememiş olabilirsiniz. Sayfa yenilendiğinde veya boş düzenleme yapıp kaydettiğinizde kendini göstermiş olur tahminen. Maurice Flesier, yorum için teşekkürler bu arada ᕓikiolog ♥෴ 17.12, 21 Temmuz 2022 (UTC)

@Vikiolog Sonradan vikinin bir aracını fark edip kendim bağladım da Vikipolimer'e de yazdığımdan buraya bağladığımı yazmayı unutmuşum. O zaman size de sorayım da bütün büyüklerin fikrini almış olayım. Pehlevi Hanedanı maddesi hem Hanedanlığın hem de İran Şahanşahlığı'nın bir transformasyonu olmuş gibi. Sayfa Hem hanedanlıktan hem de devletten bahsederken ingilizce vikipedi'de hanedanlık ve devlet ayrı ve daha düzenli bir şekilde. Acaba İran Şahanşahlığı için ayrı bir madde açarak bu maddeyi de tabii ki içindeki geçen bazı kullanılabilecek yerleri kullanarak baştan yazmam sizce uygun olur mu? Hz.mandalina (mesaj) 17.18, 21 Temmuz 2022 (UTC)
Öncelikle her Viki kendi kültürüne veya düzenine göre düzenlemelere gider. Birisinde var olan madde, kaynaklar veya bilgiler diğerlerinde de kullanılacak/olacak diye bir durum yok. Genel olarak madde ayrılacak şekilde anlam ayrımı yaşıyorsa veya büyük anlam ayrımı yaşamıyor ancak yeterince geliştirilebilecek pozisyondaysa elbette ayrılabilir. B/ilgi alanımda olmayan bir madde olduğundan bu konuda yine Maurice'den veya @Nanahuatl'dan yardım isteyebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Zira iki kullanıcı da seçkin maddelere aşinalıktan, genel önerilerde bulunma potansiyeline sahipler bir çok konuda. Bunun yanı sıra belki konuya aşina başka kullanıcıları biliyor olma olasılıkları da daha yüksektir tahminen :) ᕓikiolog ♥෴ 17.31, 21 Temmuz 2022 (UTC)

Biraz baklava da sizin için![değiştir | kaynağı değiştir]

Afiyet Olsun! Alp Beğ (mesaj) 17.22, 2 Eylül 2022 (UTC)
Teşekkür ederim. Hz.mandalina (mesaj) 17.29, 2 Eylül 2022 (UTC)

Vikiproje Türkiye Yangınları Davetiyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam,

Türkiye'deki yangın maddelerini geliştirmeyi amaçlayan Vikiproje Türkiye Yangınları'na davetlisiniz. Daveti kabul ederseniz kullanıcı adınızı Katılımcılar listesine eklemeyi ve kullanıcı sayfanıza {{Kullanıcı VP Türkiye yangınları}} şablonunu eklemeyi unutmayın.

Daha fazla soru veya destek için Vikiproje Türkiye Yangınları Koordinasyon Merkezi'ne veya mesaj sayfama beklerim. Mustafa MVC

Vikiproje Türkiye Yangınları Davetiyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam,

Türkiye'deki yangın maddelerini geliştirmeyi amaçlayan Vikiproje Türkiye Yangınları'na davetlisiniz. Daveti kabul ederseniz kullanıcı adınızı Katılımcılar listesine eklemeyi ve kullanıcı sayfanıza {{Kullanıcı VP Türkiye yangınları}} şablonunu eklemeyi unutmayın.

Daha fazla soru veya destek için Vikiproje Türkiye Yangınları Koordinasyon Merkezi'ne veya mesaj sayfama beklerim. Mustafa MVC

Vikiproje önerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam Yemen ve hakkındaki maddelere karşı ilginiz var sanırım, bu konu hakkında bir vikiproje örneğin "Vikiproje:Yemen" açabilirsiniz yada diğer projelere katılım sağlayabilirsiniz. Vikipedide daha fazla madde için size ihtiyacımız var kolay gelsin. 88.236.104.200 15.37, 12 Eylül 2022 (UTC)

Bilmiyorum şu aralar pek aktif olamayacağım ama fikrinizi yinede gözden geçireceğim teşekkür ederim. Hz.mandalina (mesaj) 17.34, 12 Eylül 2022 (UTC)

Vikipedi'de hava atılacak cümlelere rastladın mı?[değiştir | kaynağı değiştir]

Selamlar!

Vikipedi maddelerinde ortamlarda hava atabileceğin bilgilere rastladıysan veya o maddelere bu bilgileri bizzat eklediysen aradığım kişi sen olabilirsin :)

Çünkü anasayfanın doğru ve ilginç bilgileri ortaya çıkartacak olanlarımıza ihtiyacı var. Anasayfaya çıkma adayı cümleleri aylık işbirliği projemize bekliyoruz. Hadi anasayfanın albenisini el birliğiyle yenileyelim! İlgilenenlerle projede görüşmek üzere. --anerka'ya söyleyin --MediaWiki message delivery (mesaj) 08.46, 29 Eylül 2022 (UTC)