Konrad von Jungingen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konrad von Jungingen
Hochmeister
Konrad'ın 17.yüzyıl tasviri
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi30 Kasım 1393 - 30 Mart 1407
Önce gelenKonrad von Wallenrode
Sonra gelenUlrich von Jungingen
Doğumy. 1355
Muhtemelen Hohenfels Kalesi
Ölüm30 Mart 1407
Malbork Kalesi
DefinMalbork Kalesi'ndeki Büyük Üstatlar türbesi
HanedanJungingen

Konrad von Jungingen (y. 1355 - 30 Mart 1407), 1393'ten 1407'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 25. Büyük Üstadıydı. Onun yönetimi altında, Töton Tarikatı Devleti en geniş sınırlarına ulaşacaktı.

Konrad von Jungingen, Svabya Birliği'nde Jungingen'den geliyordu. Konrad, küçük kardeşi Ulrich von Jungingen ile beraber 1380 civarında Töton Şövalyeleri'ne katıldı. Konrad İlk başta Osterode kalesinin Komturu (Komutanı) idi. 1391'de Marienburg Haznedarı'na terfi etti.

Konrad'ın Büyük Üstat seçilmesi dolaylı bir şekilde gerçekleşmişti. Tarikatın Üstatlık politikası onu değerlendirme dışı bırakıyordu, fakat Tarikat'ın kardeşlerinden biri olan Wolf von Zolnhart, Konrad'ı büyük Üstatlık görevine aday gösterilmesini önerdi. Zolnhart'ın teklifine itiraz edilmedi ve Konrad, 30 Kasım 1393'te oybirliğiyle Büyük Üstat seçildi.

Konrad, seleflerinin uyguladığı politikaların çoğunu korumayı seçmişti. Ancak onlardan farklı olarak savaş yerine diplomasi yolunu tercih etti. Bir zaman Vytautas'ı ve başka bir zaman Skirgaila'yı destekleyerek Litvanya İç Savaşı'na müdahale ediyordu. Ayrıca Polonya-Litvanya'yı ve Jogaila'nın Litvanya Büyük Dükalığı üzerindeki haklarını zayıflatmayı da amaçlıyordu.

Akıllıca yürüttüğü politikalar sayesinde Tarikat adına Samogitya'yı ele geçirdi. 1402'de Kutsal Roma İmparatoru Sigismund'un mali sorunlarından yararlanarak Neumark'ı satın aldı. Fakat, bölgesel satın alımlar ona faydadan çok sorun getirmişti. Neumark'taki yerel Şövalyeler, Tarikat'ın diktatörlük gücüne itiraz ettiler. Ayrıca Samogitya'da Jogaila'nın kışkırttığı bir köylü ayaklanması çıktı.

1398'de İsveç kralı Albrekt, Vitalienbrüder'in Baltık Denizi boyunca deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını azaltmak amacıyla Tötonlardan yardım istedi. Albert, Eğer Tarikat İsveç'e yardım ederse Gotland adasını Tarikata bağlayacağını bildirmişti. O yılın ilerleyen günlerinde, Konrad başarılı bir saldırıya liderlik etti ve Visby'yi yerle bir etti. Tötonlar Gotland'dan ayrılmayı reddettiğinde, Konrad'ı Danimarka Kraliçesi I. Margaret altında yeni kurulan Kalmar Birliği ile çatışmaya sürükleyecekti.

Her taraftaki savaş tehlikesi, Konrad'ı rakiplerinden biriyle anlaşma aramaya zorladı. Bu durumda, Kraków'a diplomatik tekliflerde bulunmaya karar verdi. 1404'te Raciążek'daki Kuyavia piskoposluğunda Ladislaus ile tanıştı. Dobrzyń Arazisi'ni Polonya'ya bırakması karşılığında Polonya-Litvanya ile barışı garantiledi.

Konrad, Uzun bir hastalık sürecinden sonra 30 Mart 1407'de Marienburg'da öldü. Naaşı, Kaledeki Aziz Anne şapelinin altındaki büyük Üstat'lar türbesine gömüldü. Gdańsk Kronikleri'ne göre, ölüm döşeğinde olan Büyük Üstat Konrad, Töton Şövalyeleri'nin ileri gelenlerini kardeşi Ulrich'i halefi olarak seçmemeleri konusunda uyarmıştı ve ayrıca ona aptal demişti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Friedrich Borchert: "Die Hochmeister des Deutschen Ordens in Preußen." İçinde: Preußische Allgemeine Zeitung, 6 Ekim 2001.
  • CA Lückerath: Makale K. v. Orta Çağ Sözlüğünde Jungingen
  • Casimir Bumiller, Magdalene Wulfmeier: Konrad ve Ulrich von Jungingen, Beiträge zur Biografie der beiden Deutschordenshochmeister, Geiger-Verlag, Horb a. Neckar 1995
  • Sebastian Kubon: Die Außenpolitik des Deutschen Ordens unter Hochmeister Konrad von Jungingen (1393–1407) (= Nova mediaevalia. Avrupa Mittelalter'ı Arayın ve Eğitim Alın. Cilt 15). V&R Unipress, Göttingen 2007,3-8471-0537-X .